Okan Buruk | Teknik Direktör | ARŞİV

Dün akşamki maçta eleştirilecek çok tercihi var. Oyundan tut oyuncu seçimlerine bir çok yanlışı var.

Hocanın sistem ya da taktik üzerinden eleştirilmesi gayet normal ve doğal zaten eleştiri kültürü olmazsa gelişim olmaz.

Ama bana eleştiri konusunda 1 konu çok saçma geliyor oyuncu değişikliği yapsaydı etseydi biraz ihtimal dahilinde konuşuluyor bazı maçlarda katılıyorum takım çok düşüyor değişiklik gerekiyor 3-5 dakika geç kalabiliyor.

Ama 45'de yapsaydı 1-4 yenilebilir miydik yenilebilirdik ya da yenebilir miydik yenebilirdik o yüzden oyuncu değişikliği konusunun biraz altı boş geliyor.

Ama maça başlangıç kadrosu eleştirilebilir dün beklenmedik bir kadroyla çıktı Ziyech hamlesi doğruymuş ama Ndombele'nin maç başında başlaması yanlışmış. Bunlar olmasa başkaları olsa ne olacağını yine bilemezdik.

Kemal 15 senedir forumdasın öğren artık şu futbol denen zımbırtıyı

Takımı komple değiştirecekse olur ,bu kadroyla zor ikardilerle yapamaz

adam benficada deli gibi transfer kadroyla neredeyse sıfır çekecekti

yanlış anlama o ismi özellikle söyledim ki kendime de iğneyi batırayım diye

roger benim terimden hemen sonra istediğim isimdi

burdakiler bilir ben yerli hocaya o zaman okan hoca da dahil komple karşıydım ve açıkçası okan hocayı çıkarsak hala yine öyleyim

bugün okan hoca bıraksa terimd ahil 1 tane yerli hoca bile istemem bize

okan hoca beni yaptıklarıyla ikna etti

bir kere takıma bir karakter kazandırdı, riskli de olsa bazı maçlara olumsuz yansısa da bu benim takımım diyebileceğimiz bir oyun var sahada

büyük maçlarda büyük oranda analizi, tercihleri son derece iyi

maç ön ve sonlarında büyük oranda futbolu konuşuyor, ne düşündüğünü neyin olmadığını anlatıyor

ve aynı zamanda galatasaraylı olarak takımı sahipleniyor

herkesin aksine oyuncu yönetiminin de ekibinin de iyi olduğu kanaatindeyim

mertens icardi oliveira ile filan ilk senede öyle kolay kolay her hoca önde pres oynayacağım demez

alalım topu sağa çevir sola çevir oynayalım diye bile düşünür

kloppun liverpool macerasının başına benzetiyorum ben hocanın gidişini

zamanla daha iyi olacak inanıyorum

iyi top oynatıyor her maca aynı motivasyon ve enerjiyle cıkamıyoruz yalnız. sol bek orta saha ve sanchezsiz takım sırıttı baya.
ndombeleyi lig maclarında ekstrem iyi işler yapmadığı sürece sahaya sürmemesi lazım. ligde aşıyı tutturup cl maclarına anca öyle cıkması lazım. iyi gözüküyordu kadro ama rezalet top oynadık bence. manu ortalama bi kaleciye sahip olsa cok rahat mac alırdı.

fernandes in gol haric oyuncu hatalarıyla yedik golleri. fernandes i de sayabiliriz hatta. bombos orta sahadan yaya kadar top sürdü. 2 bölge arasında 20mt bosluk oluyor. ya şu 2 orta sahayla oynamayı bırakacağız yada adam akıllı mesafeyi kısaltıp bölgeler arasına bosluk bırakmayacağız. ikinci seceneği daha cok uyguluyoruz. dün hariç.

dün kopenhag ilk yarısına baktım biraz tüm takım 30mt mesafede defans yapıyordu. bu takımlardan baska türlü puan almanın imkanı yok zaten. bizde zaha ziyech icardi rakip ceza sahasından geriye gelmiyor. toreirayı da ilerde baskıda kullanınca dünkü rezil oyun ortaya çıkıyor. basit gol yememe üzerine kurmalıyız oyunu cl'inde. alıskanlık haline gelmesi lazım bunun.

okan ın manu galibiyeti, ardından gelen 2 üst düzey oynanan bayern macları özgüvenini tavan yaptırmıs belli ki. takım o maclarda oynadığı gibi her maca cıkması çok olabilitesi olan bir sey değil. ki onlarda da 70 den sonra patladık. bu sefer rakibin tamamen avelliğinin sonuclarına göre puan veya puanlar alıyosun.

Bazen maclarin devre arasini dort gozle bekleriz ya ben de sezonun devre arasini oyle bekliyom.

Oyuncu tercihleri konusunda genel olarak iki eleştirim var.

Birincisi ilk 11'deki Ndombele tercihi, ikincisi de Bakambu'nun bu kadar geri plana atılma sorunsalı.

Kaan orta sahada bu kadar oturmuşken ve yerini bulmuşken özellikle CL maçında bunu bozmak hataydı bence. Nelsson - Abdül ikilisi bu hava ve saha şartlarında gayet iyi olurdu zaten öyle Hojlund'a uzun top atma olayını aynen beklediğim gibi fazla görmedik United'dan dün.

Bir de bu Bakambu'nun oyuna dahi girmemesi büyük sorun. Icardi tel tel dökülürken bile oyundan çıkarılmıyor. Icardi çok büyük bir marka, çok büyük bir futbolcu ama bu mutlaka 90 dakika sahada kalması gerektiği anlamına gelmiyor. Çıkar işte ya nolacak.

Hoca net haksızlık yapıyor bu konuda Bakambu'ya. Ben açıkçası Bakambu'yu tamamen kaybedecek raddeye geldiğimizi düşünüyorum yavaş yavaş. Icardi'yi sakat sakat oynattık haftalarca yine de süre vermedik adama.

Allah korusun Icardi'ye bir şey olsa sen bu adamı bu vakitten sonra nasıl motive edeceksin.

Beşiktaş maçındaki sakatlığından sonra fizik olarak istenilen seviyeye bir türlü gelemeyen Icardi'yi sürekli 90 dakika oynatıyor olması da hata. Mesela dünkü maçta Zaha'yı değil de Icardi'yi çıkarması lazımdı bence. Zaha fizik olarak şu an Icardi'den daha iyi durumda.

Bence büyük iş yapıyor. Evet daha akıllı oyunlarla daha fazla puan da toplayabilirdik bu sene ama uzun vadede hocanın takıma aşıladığı her yerde her takıma karşı kazanmaya oynamak ve topçuların buna inanmasını sağlamak daha önemli. Ki Ndombele yerine hazır bir 8 numara transfer edebilseydik sene başında tablo çok daha farklı olurdu.

Kesinlikle GS tarihinin en iyi kadrolarından birisi var elinde. Bunu inkar etmeye gerek yok ama hoca da kadronun hakkını veriyor. Kerem ve Icardi standart performanslarını gösterebilse 5-6 tane atmıştı ikisi de ş.l.'de. Atamadılar ona rağmen son maçı kazanıp çıkabiliyoruz. Ben Kopenhag'a net saplayacağımızı düşünüyorum, bakalım.

Çılgınca bir oyun planımız var ve bu her zaman tutmasa da rakip fark etmeksizin bozduğu da bir gerçek. Maçlarımız Fifa maçı gibi acayip geçiyor hele son 15-20 dakika kim kime tutturursa... Doğru plan mı bilmem ama bir şekilde işe yarıyor. İşin komik tarafı rakiplerde bizim oyunumuza ayak uydurup onlarda oyun planında uzaklaşıyor :red: Bayern ve Manu maçlarında hep böyle oldu.

Kopenhang öyle yenilmeyecek bir takım değil kazanabiliriz ama zor olacaktır. Bu taktiğin artık en önemli maçına geldik ve elimizdeki oyuncular biraz kıpırdanıp form tutarlarsa acayip bir CL sezonu yaşayacağız. Valla uzun zamandır Avrupa maçlarından bu kadar keyif almıyordum. 4. bile olsak benim için çok güzel bir CL sezonu olarak aklımda hep kalacaktır.

Bunda hocanın payı büyük. Elindeki kadro çok iyi vs. diyenler var eyvallah isim isim olarak hepsi iyi ama bir çoğu da bitik adamlardı hem geçen sene gelen hem bu sene gelenler. Ayrıca bu kadar kaprisli oyuncuları bir arada hedefe koşturması öyle kolay işler değil kimse kusura bakmasın. Kadro iyiydi ondan başarılı falan diyenlere bir tarafımla gülerim. Hocaya bugüne kadar gerçek anlamda 2 Avrupai transfer yapıldı. Torreira ve bu sezon gelen Davinson (Onun bile bazı sıkıntıları var ama çok profesyonel ve oyun planına uyduğu için listeye girer.) Diğerlerinin hep büyük bir defosu var. Ya mental olarak bitikler yada fiziksel olarak bitikler. Hatta bir çoğu hem fizik hem mental açıdan bitik geldi hem bu sene hem geçen yıl.

O toplama kadrolardan doğru oyun çıkarıp, onları hazırlamak ve oyun planına inandırmak hiç öyle kolay işler değil. Bu adamlara 1-2 saniye boşluk versen anında seni yerler. Avrupa'nın büyük takımlarında papaz oyuncular ile yeni nesil hocalar arasında neler yaşandığını az çok görüyor veya okuyorsunuz. Hocanın elindeki kadro eskiden kaliteli ayak diyebileceğiniz adamlardan oluşuyor. Elbette hataları var ama öyle başarısı kadro kalitesine bağlanıp küçümsenecek bir durum değil kimse kusura bakmasın.

Son düzenleme:
Birde şunu unutmamak lazım geçen sene sıfırdan bir yapı kuruldu merdivenin daha başındayız basamak basamak ilerliyoruz şampiyon olduk bu sene hem lig hem şampiyonlar ligi olduğumuz nokta gayet başarılı sezon başı kime sorsak bu tabloyu istinasız şekilde kabul ederdi.

Sonraki basamaklar için bu basamaklarda tecrübe edinmeliyiz hatalarımızı görüp ders alıp gelişmeliyiz. Transferler, kadro tercihleri, oyuncu değişiklikleri, fiziksel durum bu sisteme göre doğru scouting yapılarak mevcut kadro adım adım üstte taşınabilir.

Her transfer tutacak diye bir şey yok bu sene açıkçası bu süreci iyi geçmemize rağmen hem yönetim hem hocaya ders olmuştur bu bir hatadır risk alınmıştır ve ders çıkarılır Ocak ayı ve sonrası için böyle olacağını sanmıyorum daha doğru daha sisteme uygun transferler yapılır.

Dediğim gibi adım adım düşünmek lazım olduğumuz nokta merdivenin bir noktası tepesi değil tepesindeyken eğer güzel hayaller kurulabiliyorsa burada bir başarı vardır. Hatalı yerler giderilirse bu takımın daha iyi olacağına neredeyse %95 katılır o yüzden sistem değiştirmek daha sakin oynamak yerine ısrar edilip sonuna kadar gidilmeli...

Hocanın, belirlediği dar bir kadroyla yola devam etmek gibi genel bir tercihi var sanırım. Başakşehir' de iken Avrupa maçlarında iyi gitmesine rağmen ligde perişan olmasını kadronun yetersizliğine bağlamıştım, şimdi emin değilim. Orada da sorun, öncelikli düşünmediği ve erkenden yok saydığı adamlara, sakatlık ve formsuzluklar nedeniyle mecbur kalmasıydı belki...

Nelsson' u o kadar derine gömmüş ki bu tempoyu kaldıramayacağı aşikar Ndombele' yi sahaya sürmek pahasına Kaan' ı stoper oynatmayı tercih etti. Keza Sergio ve Kerem' i de hemen hemen gözden çıkardığı için Ndombele' yi oynatmış olmalı ayrıca...

Berkan' ın gitme sebebi Avrupa listesine yazılmamış olmasıydı. Emin ve Yunus da kendilerine sıra gelmeyeceğini gördükleri için kaçarcasına gittiler...

Davinson' un yokluğuna hayıflanıyor ama futbolda bunlar var. Yarın Allah korusun önemli bir maçta Sacha ve Abdülkerim oynamayacak olsalar, yerlerini doldurmayı geçtim, idareten bile ikameleri yok; Kaan daha kaç parçaya bölünsün? Kadrodaki her futbolcuyu hazır tutmak, gerektiğinde katkı almak zorunda...

Okan Hocayı çok sever ve güvenirim, geçen yıl dibi görmüş takımı yeniden inşa ederek dirilttiği için de minnettarım. Ancak alınan skorlardan bağımsız olarak kadroyu yönetmek konusundaki tavrına şaşırdığımı ve endişelenmeye başladığımı belirtmek durumundayım. Umarım boşa evham yapıyorumdur...

Okan hocanın sevmediğim 2 özelliği var.
1- oyuna geç ve bazen yanlış müdaheleleri
2- sürekli dirençsiz ortasaha kurma hevesi

Ligde tek defansif ortasaha ile çıkıyorsun anladık da manuya karşı tek torreira ile çıkmak nedir. Zaten ikili ortasaha oynuyorsun onun da birini niye hücumcu yaptın.
Şl deki iyi oyunun şifresi bu sezon kaan torreira ikilisinin defansif gücüydü

Hocanın, belirlediği dar bir kadroyla yola devam etmek gibi genel bir tercihi var sanırım. Başakşehir' de iken Avrupa maçlarında iyi gitmesine rağmen ligde perişan olmasını kadronun yetersizliğine bağlamıştım, şimdi emin değilim. Orada da sorun, öncelikli düşünmediği ve erkenden yok saydığı adamlara, sakatlık ve formsuzluklar nedeniyle mecbur kalmasıydı belki...
Başakşehirde şampiyon olduktan sonraki süreç aslında detaylı incelendiği zaman sorunun asıl kaynağı Covid sürecinden kaynaklanıyor. Ligler ertelendi Haziranda başladı Temmuz sonu bitti o sırada maçlar bitirilmek için sürekli haftada 3 maç oynanıyordu tek boşlujklarında da Sporting ve Kopenhag maçlarını oynuyorlardı o kadroya hem Avrupa hem lig iyi sonuçlar elde ettiler.

Sezon bittiğinde açıkçası en çok yıpranan onlar olmuştu Temmuz ortası gibi biten ligler kısa süre sonra tekrardan başlamış adam gibi kamp dönemi yapamamış kadroyu güçlendirememiş bir yapı vardı başarısızlığın temelinde bu var. Buna rağmen Avrupa'da çok iyi mücadele ettiler Manchester United, PSG, Leipzig grubunda beklenti üstü oynadılar. Ama işte o iyi bir kamp yapamama üstüne kadroyu güçlendiremeyince 2 kulvarda birden gitme ihtimalleri baştan aslında sıfırlanmıştı. Pek o sezonu değerlendirmek genel anlamıyla doğru değil.

Davinson' un yokluğuna hayıflanıyor ama futbolda bunlar var. Yarın Allah korusun önemli bir maçta Sacha ve Abdülkerim oynamayacak olsalar, yerlerini doldurmayı geçtim, idareten bile ikameleri yok; Kaan daha kaç parçaya bölünsün? Kadrodaki her futbolcuyu hazır tutmak, gerektiğinde katkı almak zorunda...
Takımdaki A+ oyuncular Sanchez, Icardi, Boey, Abdülkerim, Torreira bence bu 5'linin hiçbir alternatifi yok dediğin gibi sistemin ana parçaları biri çıksa direk etkilenecek ama işte sorun rotasyondakiler hocadan mı futbolculardan mı kaynaklanıyor emin değilim Ndombele için söylenenler ortadaydı gelmeden önce kimse istemiyordu taki Vecino ismini duyana kadar onu duyan %90'lık kesim direk Ndombele'yi seçti.

Kerem Demirbay Almanya'dan düşüşte olarak geldi bir ihtimal fiziksel olarak toparlar tekrar güçlenir burada kendini bulur diyorduk olmadı.

Oliveira geçen senenin sonunda beşiktaş maçıyla başlayan sürecin sonuna doğru fiziksel olarak düştü mevcut kadroda bile şu an rotasyondaki en iyi orta sahamız o diyebiliyoruz

Bence sorun buradan kaynaklanıyor rotasyondaki isimleri hoca bazı maçlar hep sahaya attı Rize maçında Kerem Demirbay'ın görüntüsü rezaletti ilk yarı sonunda çıktı, Ndombele Alanyaspor maçında iyiydi hoca gerekli şansı yine verdi, Oliveira Manchester maçında girdi az daha 10 kişiye karşı takımı yakıyordu sonra gitti Rize'de gol attı maçı kazandırdı hoca yine şans verdi Oliveira'yı Hatay maçında oynattı. Hoca herkese fazlasıyla verdi bir tek Nelsson'a vermedi ki aralarında bir şey olduysa bilmiyoruz.

avrupa'da başarılı sayılabilmesi için gruptan çıkabilmesi lazım takımın. 3. olup uefa'da devam edersek başarılı filan sayılmaz oradaki ilerleyişe bağlı olur. bu kadar oyuncu, girilen kontratlar tr ligi için yapılmadı belli ki avrupa'da bir beklenti var yönetim olarak. son maçlara kaldığımızda bariz olarak en dezavantajlı takım biziz. kopenhag'ı deplasmanda yenmemiz gerekiyor. bayern munih'e karşı şöyle oynadık elimizden kaçırdık bunlar züğürt tesellisi. kopenhag bayern'den puan aldı mı aldı. keramettin admin'e katılıyorum galatasaray'ı dipten alıp şampiyon yaptı gibi abartılı güzellemeler hoca adına da zarar verecek bazı görülmesi gereken sorunları iskalamasına sebep olabilir. sergen'in şampiyon olduğu, taylanlı orta sahayla averajla şampiyonluğu kaybettiğimiz ligde elindeki kadroyla şampiyon olması beklenendi zaten. umarım gruptan da çıkar ilerleriz şampiyon da oluruz. terim sonrasını okan buruk'la sürdürmek temennimiz.

Adamın bir oyun sistemi ve inandığı şeyler var, Kaan’ın geride olması oyun kurmamızı sağladı Nelsson olsaydı birçok şey aksayacaktı en azından hocanın inandığı şey bu, bence saygı gösterilmeli.
Bana göre de Ndombele ile başlanması yanlıştı ancak hoca bu takımı buraya getirdiyse bunun için ağır eleştirmem.
Dolayısıyla, yedirmeyiz ya da hoca değil gibi saçma sapan kişisel yorumlardan ziyade oyunu eleştiren postlar atılması daha mantıklı olur..

okan hoca hoca falan değil yüksekte presi herkes yaptırır yav, bakın iso hocama ludogoretse nasıl yüksekte pres yaptı (yapamadı)

Geri
Üst Alt