pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Özel sektörde çalışan inşaat mühendisi varsa aramızda ortalama maaşları ne kadar bilgi verebilecek olan var mı?

Özel sektörde çalışan inşaat mühendisi varsa aramızda ortalama maaşları ne kadar bilgi verebilecek olan var mı?
Benim alanım farklı da sektörü az çok biliyorum. İnşaat sektörü genel olarak piyasanın en düşük olduğu yerdir. 5000-7500 arasıdır tahminim.

Bu yüzden genelde yeni mezunlar Orta Doğuya gidip bir süre çalışıyorlar hem dil hem de döviz geliri için.

Giyim konusu ucuz olsa da kalitesiz. Üniversitedeyken 10 yıl önce aldığım Mavi tshirtleri şu anki aynı model tshirtten çok daha kaliteli.
Eskiden pazar malları dahi kaliteliydi.

Az maliyet çok gelir diye diye ortalığın yanına koydular giyim sektöründe.

konuyu Galatasaray zulmünün artık sabredilemez noktaya gelmesi olarak güncellenmesini talep ediyorum!

Ülkede fiyatları manipüle eden ahlaksız bir kitle var.

Bu kitle son 30 yılda acayip güçlendi

Giyim konusu ucuz olsa da kalitesiz. Üniversitedeyken 10 yıl önce aldığım Mavi tshirtleri şu anki aynı model tshirtten çok daha kaliteli.
Eskiden pazar malları dahi kaliteliydi.

Az maliyet çok gelir diye diye ortalığın yanına koydular giyim sektöründe.
Artık ucuz da sayılmaz reis. Üzerine takmayacağın kotlar kanvaslara lcwaikikide defactoda 200 tl diyor. Bilmiyorum lcw, defactodan daha kalitesizi ucuzu var mı. İyiki de zamanında giyime yüklenmiş depolamışım (amacım depolamak dwğildi tabi daha gençken alışverişi giyinmeyi seviyordum, o yüzden). Şimdi 4te 1ini alamıyorum tabi kaliteli şeyleri.

Artık ucuz da sayılmaz reis. Üzerine takmayacağın kotlar kanvaslara lcwaikikide defactoda 200 tl diyor. Bilmiyorum lcw, defactodan daha kalitesizi ucuzu var mı. İyiki de zamanında giyime yüklenmiş depolamışım (amacım depolamak dwğildi tabi daha gençken alışverişi giyinmeyi seviyordum, o yüzden). Şimdi 4te 1ini alamıyorum tabi kaliteli şeyleri.
Yok üstat yani fiyatlar şu anki gibi değilken de kalitesizdi demek istedim.

Özellikle yerel markalarda son 10-15 yılda ciddi bir kalitesizleşme oldu.

Gelinen noktada temel ihtiyaçlar hariç herhangi bir hobiyi bırak sağlıklı beslenmek bile lüks oldu. Bazıları makarna yemeyi beslenmek sandığı için şükür edebiyatı yapıyor hala ülkede. Atam savaş sonunda boşuna dememiş asıl savaş şimdi başlıyor cehaletle savaşacağız diye. 100 yıl sonra başladığımız yere döndük..

Galatasaray Bir His Takımıdır.

bunun bir sonraki noktası sokaktaki hayvanları kesip yemek olacak herhalde!!

Yok üstat yani fiyatlar şu anki gibi değilken de kalitesizdi demek istedim.

Özellikle yerel markalarda son 10-15 yılda ciddi bir kalitesizleşme oldu.

Giyecek kıyafet bulamayıp çıplak gezseler "Buna da şükür en azından ölmedik." diyecek milyonlar yaşıyor bu ülkede hala. Beni bu cehalet korkutuyor.

Gerek hükümetin faizleri düşük tutma çabası, gerek global olarak yaşanan ekonomik problemler bizi bu noktaya getirdi. Şu an halkın yaşadığı mikro ekonomik problemler bundan bir kaç ay önce yaşanan döviz sıçramasının yansımaları. Ancak bunun dahası şu ana kadar olandan daha sert vuracak. Bunun başlıca nedenleri Rusya-Ukrayna savaşının ve Çin'in lockdown meselesinin seyrine bağlı. Çin sanırım Dünya'nın hammadde ve üretim merkezi haline gelmesinin gücünü kullanıp Batı'yı terbiye etmeye çalışıyor. Ya da ekonomisi bazı iktisadi parametrelere bağlı yönetilemez hale geldi. Bu ne demek kabaca şöyle demek: halkın refah düzeyi arttı ancak nüfus çok yüksek olduğu için kaynakları kendinde tutma gayreti içerisine girmeye başladı. Teknolojiyi de Batı'dan aldı. Geriye sadece yazılım kaldı ki onda da çok iyi noktalara geldi. Kısaca Mao'nun milyonlarca insanı açlığa bıraktığı yöntemi kısa vadede değil, uzun vadede gerçekleştirmeye başladı.

Bizim hükümet de aslında çok aklı kısa bir yöntem seçmedi. Herkes eleştiriyor tabi faizleri nasıl düşük tutarsın diye. Çin'in bu ekonomik yaklaşımı bizim Avrupa'ya yakın olmamız, gümrük anlaşmaları, ucuz işçilik bizimkilerin aklında mini bir Çin olma fikri doğurdu. Ancak maalesef yine her şeyi tek bir parametreye bağlamak bizimkileri hüsrana uğrattı. Bizim hükümet başkanlık sistemi adı altında ülkeyi tam bağımsız yönetemiyor. Belli güç odaklarının canını sıkmaması gerekiyor; bu işin politik parametresi. Diğer onlarca parametre var; bazıları ekonomik bazıları diplomatik, bazıları siyasi vs. Mesela Ukrayna-Rusya savaşı öngörülebilir bir parametreydi onu da göz ardı ettiler. Bu göz ardı etme ÜFE oranlarını oynattı. Ee ne oldu şimdi bizim mini bir Çin olma hayalimiz, suya düştü hemen. Bir de üstüne kol gibi bir enflasyon bıraktı. Şu an Avrupa'dan sanayiye bir sürü proje geliyor. Bunların ödemesinde oluşacak ufacık bir gecikme onlarca, belki de yüzlerce şirketi batıracak. Üstüne çelik fiyatları fırladı, hem de euro bazında. Daha önce anlaşma sağlanan projeler nasıl devam edecek? Bu neticeleri görünce hiç umutla bakamıyorum. Sanırım çok fena faka bastık. Ya da öngöremediğimiz başka şeyler çıkıp her şeyi lale devrine döndürecek. Ama sanmıyorum.

Bu faka basmanın tezahürü oluşmadı henüz. Yıl sonuna doğru sanırım bayağı canımız sıkılacak.

Babamlar 2015 de bizim memleketteki daireyi satmisti 90 Milyara mi ne. Gecenlerde bir göz attim da ayni mahallede olan dairelerin en ucuzu 500 Milyar'dan basliyor.

O zamanlar Euro kuru 3 civari olmasi lazim. Düz hesap yapip 3'den hesaplarsak 30 bin € civari para etmis o zamanlar bizim daire. TL olarak güncel konut fiyatlari firlamis vaziyette ama mevcut yüksek Euro kurundan dolayi yukarida bahsettigim en ucuz 500 Milyar'lik daire yine de "sadece" 30-31 bin € ediyor bugün. Aradan 7 sene gecmesine ragmen döviz olarak yerinde saymis oluyor konutun degeri bu durumda. Insanlar bunu anlamiyor.

Gecen bizim akrabalardan birisi evi keske satmasaydiniz diyordu, satmasaydik fazla bir sey kaybetmezdik dedigimde olur mu ya evin fiyati 6-7 kat artmis olurdu ama diyordu. Böyle düsünen adama ben ne anlatayim ki her sey bos.
Sizin orayi bilmiyorum da ben baktigim yerlerde gecen yil misal 3+1 yeni daireleri 35bin Euroya alabiliyordun, simdi baktim ayni dairlerin fiyati olmus neredeyse 50bin Euro veya daha cok. Euro olarak da ucmus fiyatlar anormal bir zam gelmis evlere. Bu sartlarda kim alabiliyor kim satabiliyor pek anlam veremedim.

11 yıldır aktif spor yapıyorum, spor sonrası 150 gr lık ton balığı yiyorum. 9 tl olan ikili paketler en son 4 ay önce 26-36 tl arası gidip geliyordu bu haftayı fiyatı yazayım da siz düşünün halimizi 74tl.
Ton balığı lüks oldu ülkeye bakar mısın
Çok değil 10 sene önce fakir yemeği dedikleri her şey şu an lüks oldu

kırmızı biber,patlıcan,göbek marul bunlar zengin besini...
Araba evi filan söylemiyorum artık onlar ultra zengin insanların isi oldu
Ya da kenarda köşede birikimi olan insanların.
Hali hazırda var olan arabasını 5 katına satışa koydu herkes. 2013 te 30 bine alınan opel corsa şu an 400 bin lira şaka mı bu şaka olmalı ?

Geri
Üst Alt