pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Herkes kendini dusunmek zorunda hedef bu olsa nolcak olmasa nolcak

istanbulda 3 asgari ucret girse eve yine gecinemezsin mecbur goc edecekler
Birde anlamsiz yasli yasli insanlar emekli istanbulda duruyor bunu gercekten cozemiyorum beton yigininda ne yapiyorlar o yaslarda
Dayının teki geçenlerde bir akşam parkta telefondan açmış Reysin konuşmasını dinliyordu. Ağzı kulaklarında şekilde.

Guney amerika nereden aklına geldide yerlestin ,malum çoğu ülkesi güvenlik açısından riskli ülkeler ki iş anlamında da usa veya kanada gibi değil tabi siliyi bilmiyorum ama oldukça ilginç tercih
Kız arkadaşım Şililiydi. o yüzden geldim.

güvenlik konusunda birçok ülke abdden daha güvenli aslında. ama avrupadan daha güvensiz. amerika kıtası genel anlamda vahşi bir kıta, kanadaya kadar. kanada dışındaki tüm ülkeler buna abd dahil tehlikelidir, ancak bazıları ekstra tehlikeli brezilya ve meksika gibi. sadece güney Amerika'nın adı çıkmış, abd zengin olduğu için sanırım onun güvensiz olması daha hoş görülüyor. oysa 100 bin kişide cinayet oranları, arjantinde, abdye oranla daha düşük. abdde 6.7 şilide 6.4 arjantinde 4.0 türkiyede 3.2 Avrupa ortalaması 2.2 amerika genel olarak kıta anlamında 15 ki bu da amerikayı en çok cinayet işlenen kıta yapar. avrupa 2.2 amerika kıtası 15, ikinci sırada afrika 13 ile gelir.

şili dediğimiz yer zaten abd' nin küçük ve basit bir kopya versiyonu diyebiliriz. iş anlamında çok imkan var. maaşlar, altyapı gibi unsurlarda diğer komşu ülkelere göre ışık yılı ilerde. daha çok buradan başka yerlere geçme amacım vardı. sonra burayı çok sevdim ve kaldım. şimdi de italya şansım var ama italyadan emin değilim. şili ile italya arasında kaldım. burada kazandığımı italyada kazanırmıyım bilemedim. amerika kıtasındaki ülkeler kazanç olarak daha serbest avrupaya göre. sadece abd değil herhangi bir ülkede yüksek kazanç elde edersiniz. brezilyada baklava satarak 6 ev alan türk var.

şilideki türkler de ikinci el kıyafet işi yapıyorlar burada, kumaş işi yapıyorlar. sadece küçük dikkanın deposunda 200 bin dolarlık malı olan bi kürt görmüştüm santiagoda. meze adında bir restaurantı olan türk de var çok meşhur orası. genel anlamda buradaki türklerin durumları çok iyi. zeki diye adam varmış west & east şirketinin sahibi. ABD değil, aslında biraz parası olanlar için güney amerika zengin olunacak yer tam olarak. ama türkler çok çok az. amerikalılar çok

Son düzenleme:
ekran kartım arızalandı yenisini alamıyorum. kredi kartları patlak ve o da yetmezmiş gibi limiti de 100 bin altına düşürdük.

güvenlik konusunda birçok ülke abdden daha güvenli aslında. ama avrupadan daha güvensiz. amerika kıtası genel anlamda vahşi bir kıta, kanadaya kadar. kanada dışındaki tüm ülkeler buna abd dahil tehlikelidir, ancak bazıları ekstra tehlikeli brezilya ve meksika gibi. sadece güney Amerika'nın adı çıkmış, abd zengin olduğu için sanırım onun güvensiz olması daha hoş görülüyor. oysa 100 bin kişide cinayet oranları, arjantinde, abdye oranla daha düşük. abdde 6.7 şilide 6.4 arjantinde 4.0 türkiyede 3.2 Avrupa ortalaması 2.2 amerika genel olarak kıta anlamında 15 ki bu da amerikayı en çok cinayet işlenen kıta yapar. avrupa 2.2 amerika kıtası 15, ikinci sırada afrika 13 ile gelir.

şili dediğimiz yer zaten abd' nin küçük ve basit bir kopya versiyonu diyebiliriz. iş anlamında çok imkan var. maaşlar, altyapı gibi unsurlarda diğer komşu ülkelere göre ışık yılı ilerde. daha çok buradan başka yerlere geçme amacım vardı. sonra burayı çok sevdim ve kaldım. şimdi de italya şansım var ama italyadan emin değilim. şili ile italya arasında kaldım. burada kazandığımı italyada kazanırmıyım bilemedim. amerika kıtasındaki ülkeler kazanç olarak daha serbest avrupaya göre. sadece abd değil herhangi bir ülkede yüksek kazanç elde edersiniz. brezilyada baklava satarak 6 ev alan türk var.

şilideki türkler de ikinci el kıyafet işi yapıyorlar burada, kumaş işi yapıyorlar. sadece küçük dikkanın deposunda 200 bin dolarlık malı olan bi kürt görmüştüm santiagoda. meze adında bir restaurantı olan türk de var çok meşhur orası. genel anlamda buradaki türklerin durumları çok iyi. zeki diye adam var west & east şirketinin sahibi.

Metin abi mi Brezilya'da bahsettiğin

Metin abi mi Brezilya'da bahsettiğin
İsim olarak bilmiyorum. ama brezilya vatandaşlığı kolay olduğu için oraya giden çok türk var. birçoğu kendi işini yapıyor ki öyle de yapmak zorundasın. hostel falan açan türkler var brezilyada.

kıta olarak amerika kıtası bildiğimiz tüm şeyleri unutturan bir yer. sadece güvenlik anlamında vahşi değil. korkunç bir bireysellik var. toplum olarak değil kişi olarak hareket ediliyor, sadece ayrı ayrı müstakil evlerde yaşamak da değil. her yer öyle herkes müstakil evlerde, ancak bu kültürel bir şey. hayatın her anlamında bireysellik var. para kazanma yöntemini de etkiliyor. Avrupa ve türkiyede toplum olarak hareket ediliyor burada bireysel olarak. o yüzden mahalledeki markete gireyim orada çalışayım gibi bir mantık yok. zaten market de yok mahallelerde. kendi başına para kazanma yöntemini bulman lazım, bulamadıysan çalman gerekiyor. öyle McDonaldsta çalışıp geçineyim mantığı yok. maaşlı geçim gördüğüm kadarıyla abdde de mümkün değil. sokakta limonata satarsan geçinirsin ama McDonaldsta çalışmayla olmaz. abdde öyle ama orada kendi işini yapman için daha kolay yöntemler var araba kiralayıp teslimat gibi.

buralarda da uber yardım ediyor. santiagoda uber yaparsan 4 bin dolara kadar kazanırsın. aynısını bir türkten duydum arjantin Buenos aireste 2-3 bin dolar kazanıyordu. ama bi şirkete gireyim dersen 1500 dolar verir. onla da sadece ay sonu gelir. çünkü kıta genelinde gıda avrupadan birkaç kat daha pahalı. o yönden alışamadım yeni dünyaya. avrupa ve türkiye çok daha konforlu bu kıtaya göre, ama buranın insanları daha neşeli ve bu kıta daha eğlenceli.

şilideki türkler de ikinci el kıyafet işi yapıyorlar burada, kumaş işi yapıyorlar. sadece küçük dikkanın deposunda 200 bin dolarlık malı olan bi kürt görmüştüm santiagoda. meze adında bir restaurantı olan türk de var çok meşhur orası. genel anlamda buradaki türklerin durumları çok iyi. zeki diye adam varmış west & east şirketinin sahibi. ABD değil, aslında biraz parası olanlar için güney amerika zengin olunacak yer tam olarak. ama türkler çok çok az. amerikalılar çok
Teşekkürler detaylı yazmışın, ben iki kıtada da bulunmadim fakat giden arkadaşım var guney Amerika genelde poor ülkeler ve güvensiz demisti özellikle brezilya kolombiya ve Meksika devlet yok gibi birsey demisti ,usa içinse yaşadığın eyalet önemli demisti Houston dami yaşıyorsun minnesotami yada los angelas tami cok farkeder demisti kimisi sudandan farksız kimisi ise çok güzel demisti
Sili için söylediğin şeylerin benzerini Peru içinde duymuştum
İtalya bana göre ticaretten anlayanlarin para kazanabilecekgi bir ülke bizim ülkeye çok benziyorlar

Simdi kredi karti limiti 100bin uzeri olanlara ek vergi filan getirildi ya hani, 5000tl ve uzeri kol saatlerine de vergi geldi sanirim, eee zaten ulkede enflasyon var, herseyin fiyati artacak. Bu durumda vergiler de artacak. Soygunnn varr eyy ahaliiii soyguunnn!!

Teşekkürler detaylı yazmışın, ben iki kıtada da bulunmadim fakat giden arkadaşım var guney Amerika genelde poor ülkeler ve güvensiz demisti özellikle brezilya kolombiya ve Meksika devlet yok gibi birsey demisti ,usa içinse yaşadığın eyalet önemli demisti Houston dami yaşıyorsun minnesotami yada la micok farkeder demisti kimisi sudandan farksız kimisi ise çok güzel demisti
Sili için söylediğin şeylerin benzerini Peru içinde duymuştum
İtalya bana göre ticaretten anlayanlarin para kazanabilecekgi bir ülke bizim ülkeye çok benziyorlar

peru ile şili arasında ışık yılı farkı var. sadece kültürel olarak benzerler onun da sebebi and ötesi kültürü diye geçiyor. zaten şili, sömürge döneminde peru valiliğine bağlıyı ve fakir bir yerdi. peru genel valiliğine deri satarak geçinen bir ispanyol eyaletiydi. şilinin ekonomik devrimi sağcı darbeden sonra oldu.

güney Amerikada fakirlikten ziyade gelir dengesizliği sorunu var, fakir olan yerler de var. brezilyanın bir kısmı avrupadan refah diğer kısmı güney amerika ortalamasının altında.

güney Amerikada güneye indikçe medeniyet ve gelişmişlik düzeyi artar bunada cono sur yani güney hunisi dedikleri yer adı veriliyor. 3 ülkeden oluşuyor arjantin uruguay ve Şili en gelişmişleri. arjantin tarihin en kötü dönemlerini geçiriyor ancak per capitada hala türkiyeden daha üstte yer alıyor 13000 kadar per capita var.

tarihsel baktığımızda arjantin bölgenin daima en refah ülkesi oldu, türkiye ve şili per capitada 2 bin dolar ortalamaya sahipken arjantin 8bin idi. orası genelde 8-10 yıl refah yaşar sonra sapıtıp krize girerler 3-5 yıl kriz yaşarlar sonra süreç tekrarlanır. normalde arjantin refah bir ülkedir, standardı öyledir yani.

güney amerika denildiğinde hepsi bir kefeye koyulur. bu yanlış, buradaki her ülke birbirinden çok farklı. kuzeye gittikçe karayip kültürü baş gösterir bunlar kültürel olarak şili arjantin uruguaydan farklıdır. hırsızlık çok yaparlar, sokakta adam öldürürler kavruklardır.

şili uruguay arjantin ise Avrupa kökenlerin %70-90lara çıktığı beyaz ülkeler, birçoğu çifte vatandaş. uruguay ve şili zaten refah olarak türkiyeden de bölgeden de epey öndeler. arjantin ise toparlandığında zaten hızlıca refaha kavuşan bir yer. kısacası koskoca bir kıtayı tek bir ülke gibi tanımlamak doğru değil. şuradan dağı aşıp arjantine geçtiğimizde bile şili ile arasında müthiş farklar olduğunu hissediyorsunuz, en başta dil olarak, trafik olarak vs

şilide yaya yolunda daima durulur, istisnasız. arjantinde bu yok türkiyeden de beterler. yani ekonomik olarak türkiyeden iyi yaşanılabilecek ülkeler de var, daha kötüleri de var. güney amerika kıta olarak değil de ülke olarak yorumlamak gerek, yoksa batılıların yaptığı ortadoğudaki ülkeleri tek bir sepete atmak gibi oluyor iran ile arabistan ve Türkiye bir değil. birleşik arap emirlikleri ile mısır da bir değil. bura da öyle

Renktaş, çevremde bu işi malzemeleri evde hazırlayıp (çayı da termosa). Park ve piknik alanlarına taşıyanlar baya oldu son dönemde.
Yakında piknik vergisi de çıkar. :) Güzel bir mekanda iyi bir kahvaltının yerini hiçbir şey tutmuyor. Sadece aç karnımızı değil aç gözümüzü de doyururduk eskiden. Şimdi ise aç gözümüzü geçtim aç karnımızı doyurmak bile zorlaştı.

Ne zaman markete gitsem 1000 TL bırakıp çıkıyorum. Hani sepetimde kangal sucuklar, etler, ballar börekler olsa eyvallah da evin asgari ihtiyaçlarını alıyorum sadece birkaç parça ürün başka bir şey değil.

Ama milletimiz halinden memnun. Millet halinden memnun olduktan sonra ne diyebilirsin ki :crushed:

Simdi kredi karti limiti 100bin uzeri olanlara ek vergi filan getirildi ya hani, 5000tl ve uzeri kol saatlerine de vergi geldi sanirim, eee zaten ulkede enflasyon var, herseyin fiyati artacak. Bu durumda vergiler de artacak. Soygunnn varr eyy ahaliiii soyguunnn!!
yaklasik 20 senedir sanirim saat takmiyorum

“Yasaklanan “Kene” karikaturu yasanan ve maalesef katlanarak artacak can sikintilarinin nedenini cok guzel ozetliyordu” gibi birseyler demisti ismini hatirlamadigim bir arkadasim. Ben bilemem, anlamam karikatur neyin, basit bir vatandasim.

Bu arada latin amerika’da Kolombiya- Medellin ve Puerto Boyaca taraflarinda bir sure takildim. Et sudan ucuz, bira harici her icki asiri pahali. Camasir genelde elde yikaniyor, ustten yukleme merdaneli camasir makinalari bile 200-400 dolar bandindaydi. Fakir ama onurlu ve cana yakin insanlar. Gidecek olursaniz yaniniza ekstradan Metin Oktay formasi alin, cok seviyorlar Galatasaray’i. Turk yemeklerine bayiliyorlar:)

Arkadaşlar ben brezilyaya gidiyorum kendinize iyi bakın, kendime yeni pazar yaratıp brezilyalıları kuymakla tanıştırarak servet sahibi olacağım arada 2 tane futbolcunun menajerliğini yaptım mı temiz

Arkadaşlar ben brezilyaya gidiyorum kendinize iyi bakın, kendime yeni pazar yaratıp brezilyalıları kuymakla tanıştırarak servet sahibi olacağım arada 2 tane futbolcunun menajerliğini yaptım mı temiz
elinden tatlı gelen varsa cidden tavsiye ederim, baklava, şerbetli tatlı, künefe vb gibi şeyleri yapan burada iyi paralar kazanır.

genel olarak tuzlu sevilmiyor, zaten market ürünlerinde 0 tuz var. peynir alınca bile haricen tuz atıyorum çünkü 0 tuzlu peynir, kanunen yasaklı.

ama patlamış mısırı bile şekerli yerler, en güzel tatlıları empolvado (şili) ve medialuna (arjantin) tatlıları. lezzetliler, ama bizimkiler daha iyi.

sonuçta simiti bile gösterdiğimde bu tatlı mı diye sordular. ankara simitini şekerli yap sat tamamdır yine kazanırsın. ben bu kıtayı gelmeden de çok iyi tanıyordum, dilini de biliyordum ancak şuan bilgilerim daha çok. eğer türkiyede az buçuk atölyem ve sermayem olsaydı şimdi nusret gibi olurdum. buralar yatırıma aç ve çok fazla iş boşluğu var. biraz korkmamak gerekiyor.

mesela bi türkle tanıştım HES kablonun satın alma yetkilisi olarak şiliye geliyor 10 yıl kadar önce, şilide bakır madenleri olduğu için hes kablo buradan alıyor bakırı. Satın alma müdürleri de ülkeyi seviyor ve birkaç yıl sonra biraz sermaye yapıp geleyim diyor. gelip kalıyor, sonra iş yeri açıyor. santiago otobüs terminalinin 2. katında istanbul comida adında türk reataurantı var. eşi de yanında kapalı bi abla, kızlarını da yeni getirmişler kasada duruyordu. kızı getirmek 1 yılını almıştı hatta, güzel kebap yapıyor asıl işi o olmamasına rağmen. konu yemekse türkler 1. numaralı, buranın insanı ilgili arap mutfağına ve kültürüne, israilden nefret ediyorlar bu yüzden. ancak arap restaurantları berbat. bi baklava yedim rezildi, kapkalın yumuşak formdaydı. bizimki gibi çıtır baklava yapabilen yok.

birkaç türk restaurantı ve cafesi var. en iyi türk restaurantı Meze, santiagoda.

lPj4UWIJkA94.jpg

p1ivMaQ8AGra.jpg

Son düzenleme:
Ne zaman markete gitsem 1000 TL bırakıp çıkıyorum. Hani sepetimde kangal sucuklar, etler, ballar börekler olsa eyvallah da evin asgari ihtiyaçlarını alıyorum sadece birkaç parça ürün başka bir şey değil.

Ama milletimiz halinden memnun. Millet halinden memnun olduktan sonra ne diyebilirsin ki :crushed:
1.000 TL mi artik baslangic o zaten
Peynir yumurta sivi yag filan alsan 3 4 temel gida
ordan basliyor

Benim her marketim 3.000 den basliyor millet nasil aliyorda geciniyor cozemiyorum

Helede colugu cocugu olanlar pes vallahi

ABD’de siyahi gençlerin hayatını kaydıran bir çete sorunu var. İstatistikleri de bu durum çarpıtıyor aslında. Çoğunluğu beyaz olan bir mahallede bir ömür cinayet görmeden geçirirsin ama 50 km ileride çoğunluğu siyahilerden oluşan bir başka mahallede çete savaşları yüzünden cinayet günlük sıradan bir durum haline gelmiştir mesela.

ABD’de siyahi gençlerin hayatını kaydıran bir çete sorunu var. İstatistikleri de bu durum çarpıtıyor aslında. Çoğunluğu beyaz olan bir mahallede bir ömür cinayet görmeden geçirirsin ama 50 km ileride çoğunluğu siyahilerden oluşan bir başka mahallede çete savaşları yüzünden cinayet günlük sıradan bir durum haline gelmiştir mesela.
latin amerikada da olan o aslında.
mesela meksikada kartel ve çeteler, brezilyada çeteler birbiriyle savaşırlar ve cinayet oranını artırırlar.

ancak yine de abd ve genel olarak amerika kıtası vahşi bir kıta. sadece bu şekilde olayı basitleştiremeyiz. suç oranları sadece avrupadan değil tüm kıtalardan daha yüksek, Afrika'dan bile daha yüksek. dünyanın en tehlikeli kıtası. bu demek değil ki sürekli olay oluyor. sadece 100 bin kişide kaç kişi cinayete ya da soyguna maruz kalıyor buradan bi istatistik çıkıyor.

türkiyede 100 binde 3 kişi, arjantinde 4 kişi şili ve abdde 6 kişi cinayete kurban gidiyor, brezilyada 20, meksikada 15 kişi, uruguayda 11 kişi

sonuçta bu boeing vs airbus ile uçmak gibi. boeing ile uçarsan düşme ihtimali daha yüksek, ama yine de sana denk gelme olasılığı hala çok düşük.

bir de buradaki şehirler hep bireysel evler, apartman pek olmuyor. bu da şehirlerin geniş alanlara yayılması demek ve 5km uzunluğundaki bir sokakta türkiyede 10 bin kişi yaşıyorsa yeni kıtadaki şehirlerde aynı uzunluktaki caddenin nüfus yoğunluğu 1000 falan. böyle olunca da sokakta insan pek olmuyor mahallelerde. e sisteme giremeyen insanlar da bu tenhalığı kullanıp rahatça suö işleyebiliyor. şehirlerin yapısı zaten suçu kolaylaştıran bir yapıda. zaten araba lazım buralarda yaşamak için. bu yüzden araba fiyatları batık arjantinde bile çok uygun 3-5 bin dolar civarına 2010-18 model araba alınıyor arjantinde de.

bana kalırsa türkiye ve avrupa çok daha konforlu ve daha pratik bir hayata sahip. amerikada kendi alan kavramın var, sokağımz ya da mahallemiz kavramı yok. kapını kapattığın an sokakta neler olup bittiğiyle ilgilenmiyorsun. orası artık seni ilgilendirmeyen bir alan. bizde öyle değil

Geri
Üst Alt