Teşekkürler detaylı yazmışın, ben iki kıtada da bulunmadim fakat giden arkadaşım var guney Amerika genelde poor ülkeler ve güvensiz demisti özellikle brezilya kolombiya ve Meksika devlet yok gibi birsey demisti ,usa içinse yaşadığın eyalet önemli demisti Houston dami yaşıyorsun minnesotami yada la micok farkeder demisti kimisi sudandan farksız kimisi ise çok güzel demisti
Sili için söylediğin şeylerin benzerini Peru içinde duymuştum
İtalya bana göre ticaretten anlayanlarin para kazanabilecekgi bir ülke bizim ülkeye çok benziyorlar
peru ile şili arasında ışık yılı farkı var. sadece kültürel olarak benzerler onun da sebebi and ötesi kültürü diye geçiyor. zaten şili, sömürge döneminde peru valiliğine bağlıyı ve fakir bir yerdi. peru genel valiliğine deri satarak geçinen bir ispanyol eyaletiydi. şilinin ekonomik devrimi sağcı darbeden sonra oldu.
güney Amerikada fakirlikten ziyade gelir dengesizliği sorunu var, fakir olan yerler de var. brezilyanın bir kısmı avrupadan refah diğer kısmı güney amerika ortalamasının altında.
güney Amerikada güneye indikçe medeniyet ve gelişmişlik düzeyi artar bunada cono sur yani güney hunisi dedikleri yer adı veriliyor. 3 ülkeden oluşuyor arjantin uruguay ve Şili en gelişmişleri. arjantin tarihin en kötü dönemlerini geçiriyor ancak per capitada hala türkiyeden daha üstte yer alıyor 13000 kadar per capita var.
tarihsel baktığımızda arjantin bölgenin daima en refah ülkesi oldu, türkiye ve şili per capitada 2 bin dolar ortalamaya sahipken arjantin 8bin idi. orası genelde 8-10 yıl refah yaşar sonra sapıtıp krize girerler 3-5 yıl kriz yaşarlar sonra süreç tekrarlanır. normalde arjantin refah bir ülkedir, standardı öyledir yani.
güney amerika denildiğinde hepsi bir kefeye koyulur. bu yanlış, buradaki her ülke birbirinden çok farklı. kuzeye gittikçe karayip kültürü baş gösterir bunlar kültürel olarak şili arjantin uruguaydan farklıdır. hırsızlık çok yaparlar, sokakta adam öldürürler kavruklardır.
şili uruguay arjantin ise Avrupa kökenlerin %70-90lara çıktığı beyaz ülkeler, birçoğu çifte vatandaş. uruguay ve şili zaten refah olarak türkiyeden de bölgeden de epey öndeler. arjantin ise toparlandığında zaten hızlıca refaha kavuşan bir yer. kısacası koskoca bir kıtayı tek bir ülke gibi tanımlamak doğru değil. şuradan dağı aşıp arjantine geçtiğimizde bile şili ile arasında müthiş farklar olduğunu hissediyorsunuz, en başta dil olarak, trafik olarak vs
şilide yaya yolunda daima durulur, istisnasız. arjantinde bu yok türkiyeden de beterler. yani ekonomik olarak türkiyeden iyi yaşanılabilecek ülkeler de var, daha kötüleri de var. güney amerika kıta olarak değil de ülke olarak yorumlamak gerek, yoksa batılıların yaptığı ortadoğudaki ülkeleri tek bir sepete atmak gibi oluyor iran ile arabistan ve Türkiye bir değil. birleşik arap emirlikleri ile mısır da bir değil. bura da öyle