pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Onceleri Usa da yasayan arkadas ve yakinlarima,dizi ve filmlerdeki benzeri durumlara sasiriyordum neden usta cagirmiyorlarda her isi kendileri yapiyor diye. Artik biz de o durumdayiz,elim normalde yatkin degil diye biliyordum hem usta bulamamak hem buldugumda yedigim kaziklar sebebi ile elektrik,tesisat,mobilya tamiri her isi yapar oldum.

SM-A546E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hocam ekonomik olarak ABD'den daha konforlu bir ülkedeyim. ekonomik özgürlük olarak Şili dünyada 21. sırada, abd ise 26 sırada. evet abdliler kadar kazanmıyoruz ama tüm giderlerden sonra elimize çok daha fazla para kalıyor. mesela rahat bir şekilde 1500 dolar kazanırsın kötü bir işte. üstüne bir de özel sektöre bile 2 gün tatil, haftasonları uber yapsan 2 bin usdde öyle kazanıyorsun.

araba 4 bin dolara gayet iyi alırsın, iki bin dolara da var da iyisinden alalım
son model telefon 1000-1500 dolar terabayta göre değişiyor bu aralıklarda.

kira santiago merkez kısmında 350-400 dolara stüdyo daireler var. diğer ortak giderler 100 dolar tek kişilik yiyecek de 200 usd. geriye kdeli gibi para kalıyor cebe. hele kendi işini falan yapsan daha rahat. üstelik para birimi de euro ile denk, yani en küçük banknot 1000 peso, 1 euroya denk. en büyük 20.000 peso 20 euroya denk. ithalat ihracat çok kolay. iş yapma kolaylığı listesinde yine başlarda.

Ancak: tüm bu alım gücüne rağmen, insanların evlerine baktığımda hep eski eşya kullanıyorlar. kullandıkları yemek masaları falan 20 yıllık, vitrinler falan kimse evine koymaz türkiyede. işte yemek israfı konusunda aşırı hassasiyet gösteriyorlar. oturma grupları falan 20 yıllık, lcd tvler ilk çıkan modeller. evlerde her şey eski. buzdolapları çamaşır makinaları falan. hatta benim kızın evi 3 katlı müstakil bahçeli, ama eşyaları eski çamaşır makinası falan merdaneli. üstten koyuyorsun kıyafetleri :D

birçok evleri gezdim, ikinci el eşyalar, ikinci el kıyafetler yaygın. irlandada arkadaş vardı orada da ikinci el kıyafet alıyorlarmış. sonra bizim Türkiye'deki evleri görünce çok materyalist olduğumuzu düşündüm. hiçkimse o eşyaları evinde tutmazdı dökük diye. kimse işini gördüğü sürece bir eşyayı atıp yeni olsun diye almıyor. para israfı görülüyor o.

hocam ekonomik olarak ABD'den daha konforlu bir ülkedeyim. ekonomik özgürlük olarak Şili dünyada 21. sırada, abd ise 26 sırada. evet abdliler kadar kazanmıyoruz ama tüm giderlerden sonra elimize çok daha fazla para kalıyor. mesela rahat bir şekilde 1500 dolar kazanırsın kötü bir işte. üstüne bir de özel sektöre bile 2 gün tatil, haftasonları uber yapsan 2 bin usdde öyle kazanıyorsun.

kira santiago merkez kısmında 350-400 dolara stüdyo daireler var. diğer ortak giderler 100 dolar tek kişilik yiyecek de 200 usd. geriye kdeli gibi para kalıyor cebe. hele kendi işini falan yapsan daha rahat. üstelik para birimi de euro ile denk, yani en küçük banknot 1000 peso, 1 euroya denk. en büyük 20.000 peso 20 euroya denk. ithalat ihracat çok kolay. iş yapma kolaylığı listesinde yine başlarda.

Ancak: tüm bu alım gücüne rağmen, insanların evlerine baktığımda hep eski eşya kullanıyorlar. kullandıkları yemek masaları falan 20 yıllık, vitrinler falan kimse evine koymaz türkiyede. işte yemek israfı konusunda aşırı hassasiyet gösteriyorlar. oturma grupları falan 20 yıllık, lcd tvler ilk çıkan modeller. evlerde her şey eski. buzdolapları çamaşır makinaları falan. hatta benim kızın evi 3 katlı müstakil bahçeli, ama eşyaları eski çamaşır makinası falan merdaneli. üstten koyuyorsun kıyafetleri :D

birçok evleri gezdim, ikinci el eşyalar, ikinci el kıyafetler yaygın. irlandada arkadaş vardı orada da ikinci el kıyafet alıyorlarmış. sonra bizim Türkiye'deki evleri görünce çok materyalist olduğumuzu düşündüm. hiçkimse o eşyaları evinde tutmazdı dökük diye. kimse işini gördüğü sürece bir eşyayı atıp yeni olsun diye almıyor. para israfı görülüyor o.

Silide de istasyon acacagim..!

Tabalesi da sari kirmizi olacak..!

Alım gücü olup merdaneli çamaşır makinesi kullanmak nedir hocam yada 20 yıllık lcd kullanmak. Parayı napıyolar peki afedersin.

Mevcut hükümetin her seçimi kazandığı bir ilçede yaşıyorum. Son zamanlarda mood’um bu. Hem oy veriyorlar hem de şikayet ediyorlar. Şikayet edeceksen oy verme oy veriyorsan da şikayet etme yani..

Kaç
Bu ülke bize emanet
Yağmur yağıyordu ;seyrelmeden ,yavaslamadan ,hiç ara vermeden kül rengi gokyuzunden dökülen sonsuz bir ırmak gibi İstanbul'a yağmur yagiyordu.Gorkemini kaybetmiş saraylara ,hükmünü yitirmiş tapınaklarda ,hergun biraz daha küçülen parklara ,hergun biraz daha azalan ağaçlara ,hergun biraz daha kirlenen denize ,hergun biraz daha çoğalan şekilsiz binalara ,hergun her gece sikis tepis bu binalara siginmis insanlara ,bu kadar ihanete ,bu kadar alcakliga ,bu kadar yağmaya rağmen güzelliğini hala koruyan bu kadim kente yağmur yagiyordu.

Yağmur yağıyordu ;seyrelmeden ,yavaslamadan ,hiç ara vermeden kül rengi gokyuzunden dökülen sonsuz bir ırmak gibi İstanbul'a yağmur yagiyordu.Gorkemini kaybetmiş saraylara ,hükmünü yitirmiş tapınaklarda ,hergun biraz daha küçülen parklara ,hergun biraz daha azalan ağaçlara ,hergun biraz daha kirlenen denize ,hergun biraz daha çoğalan şekilsiz binalara ,hergun her gece sikis tepis bu binalara siginmis insanlara ,bu kadar ihanete ,bu kadar alcakliga ,bu kadar yağmaya rağmen güzelliğini hala koruyan bu kadim kente yağmur yagiyordu.
Maç izleyelim lütfen

Alım gücü olup merdaneli çamaşır makinesi kullanmak nedir hocam yada 20 yıllık lcd kullanmak. Parayı napıyolar peki afedersin.

Eğleniyorlar, mesela benim kızın Qashqai arabası çalındı, polise bile ihbar etmedi. zaten bulmazlar diye.

Ya ev alırlar ya parayı ezerler. Türklerin bunu anlamasını beklemiyorum çünkü biz materyalist bir milletiz. Aynısını sordum neden bir çamaşır makinası almıyorsun dedim, neden alayım dedi. çamaşır makinası da 250 euro, birebir aynı model ispanyada 350 euro. daha çok insanlar eğlenmek için çalışıyorlar. mesela iphone çok ucuz ama o kadar para vermiyorlar. Genelde android kullanıyorlar. Ama şilide çok türk tanıdım. hepsinde mustang var, iPhone kullanıyorlar. giysileri falan çok şıktı. birkaçının evine gittim eşyaları falan son modeldi. sadece onlar tercih etmiyorlar. biraz hoyratlar o konuda evleri de çok büyük ve güzel ama dekorasyon vs konusunda çok umursamıyorlar. mesela türkiyedeki tofaş arabayı satınca buradan 2015 model kia falan alıyorsun.
ayrıca kıta olarak çok farklı burası bireysel yerler, çalışmayı da sevmiyorlar. bi şirkete girsen sana 1500 dolar öderler ama adam bunu istemiyor çalışmayı sevmiyor devamlı bir iş yerinde. gidip metroda 2 saat sandviç satıp 800-1000 euro zaten kazanıyor. sonra da tüm gün boş kalıyor adama. böyle çok insan var. çalışıp para kasayım diyen az, onlar da göçmenler. burada insanlar hep kendi işlerini yapmaya odaklı.
burada da listeden görebilirsin.

SmartSelect_20241006_132233_Chrome.jpg
SmartSelect_20241006_132307_Chrome.jpg

insiyatif alınacak ya da bir şeyleri değiştirebileceğin bir ortam yok, bunu ne bireysel ne de kitlesel yapamazsın mevcut düzende.

eleştirebilmek için suikast yapmak gerektiği gibi argümanlarını da kendine saklamanı tavsiye ederim.
Ben suikast yapılmalı demedim. Etrafta yıllardır konuşup şikayet edilip vs. Birçok argüman sunan ama insanların insiyatif kullanmaktan kaçan sadece çenelerini çalıştıran insanlar olduğunu anlatmak için uç bir kelime kullandım sadece.
Velhasıl anlayan anladı.
İyi forumlar

Eskiden her haftasonu kahvaltıya giderdik. Sonra ayda bir 3 ayda bir derken o defteri 1 yıldır kapattık maalesef. Size afiyet olsun. Masada birşey bırakmayın bari.
Renktaş, çevremde bu işi malzemeleri evde hazırlayıp (çayı da termosa). Park ve piknik alanlarına taşıyanlar baya oldu son dönemde.

konuyu ben açtım sandım ama keramettin admin açmış.

ilginç neden eksisözlükteki başlığı buraya taşımış ki? hiç etik değiill

Guney amerika nereden aklına geldide yerlestin ,malum çoğu ülkesi güvenlik açısından riskli ülkeler ki iş anlamında da usa veya kanada gibi değil tabi siliyi bilmiyorum ama oldukça ilginç tercih

Digitürk bütün spor kanallarının açık olduğu paket için 150tl ödüyorum

Ocak ayında taahhütüm bitecek

Biraz önce arayıp 500tl’ye yenileyelim gelecek aydan itibaren 500 ödeyin dediler

Böyle teklif mi olur Allah ıslah etsin bunları
Mayıs aynında Türksat kablo TV ve kablo NET kampanyası anlatmak için aradı. Genel de dinlemezdim. Hadi bu sefer dinleyeyim dedim.

Hatun telefonda 2 yıllık 2 kampanyadan bahsetti. Limitleri daha yüksek olan paket daha ucuzmuş, özellikle de onu tavsiye ediyordu. İlk verdiği fiyatlarda da öyle duruyordu, içimden diyorum bu işte bir gariplik var. Sonra fiyatları tek tek açıklattım. Dediği konu ilk 1 yıl için öyle .
Fiyatları 2 yıla vurunca (2. yılın fiyatları farklı) tabiki limiti yüksek ve ucuz dediği paket daha pahallı. 😂

Geri
Üst Alt