pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

Ekonomi işlerinden anlamam ama sosyolojisiz ekonomi olmaz bana göre. Bu ülkedeki insanlar zenginliğine zenginlik katma dürtüleriyle yaşamaya devam ettikçe, devlet de bunu önleyici radikal kararlar almadıkça bir şeylerin düzeleceğini sanmıyorum.
Pandemi sonrasında düşük faiz (nas/nebati) politikasıyla berbat oldu her şey. Maalsesef enflasyon, ahlaki çözülmeyi tetikleyen, toplumu yozlaştıran bir olgudur. Toplum menfaatini değil herkes kendi menfaatini düşündüğü için fiyatlar yapışkan düşmüyor. Ahlak dışı kazanç çok yaygınlaştı. Paranın değeri kasıtlı olarak düşürülünce herkes haydutluk peşinde.

Kardes nasil protesto kulturu yok genclerde de mi yok yoksa umursamiyorlar mi ya da korkuyorlar mi sence.

Kadercilik, sukretedilcilik var ama bunlar genelde eski nesilde olmuyor mu? Kader diyen genc mi olur Allah askina.

Korkacak birsey yok, oyle anlatildigi gibi Turkiye diktatorluk falan degil. Evet, abes durumlar oluyor Twitter'de CB'ye hakaret eden kisileri goz altina atma gibi, ama genel olarak Turkiye'de oyle protesto ya da laf soylemekten cekinen bir durum da yok kitle de yok. Bu biraz milletlerin mentalitesi ile ilgili, mesela Australia'da COVID zamaninda süt fiyatlari iyice artmaya baslarken oranin Carrefour, Migros, BIM vb. gibi marketleri boykot edip fiyatlari halk oturtmustu. Burda oyle bir durum yok, urune 100% zam yapiyorsun adam yine aliyor. Zaten degistiremeyiz inancin verdigi caresizlik icinde gecen aylar dolu yillar var..

Sukredersin, kaderci olursun farketmez, sukur ediyorsun diye keriz olmana gerek yok. Biraz da barinma konusunun halloldugu bir donemde Turkiye, dunya'ya kiyasen ev sahipligi hala cok yuksek TR'de. Bir sekilde yemegini de köyden organize ediyor, az calissa hayatta kaliyor oldugu icin ekstra birseyler icin seferberlik yok.

Bireysel olarak da ici bos Universiteler ve ici bos aileler bireyleri yetistiremiyor, ilime ya da yenilige ac bir nesil yok, uzerine siyasi ortam ile hizli para pesinde dusen bir bos jenerasyon oluyor. Basaran sosyal medyada fenomen, basaramayan evde oturup sikayet eden kitle oluyor, memurlugu bekliyor.

Polarize bir toplum, zengin ve fakir arasi cok acildi, bir kisinin 20 dairesi varken diger 20 kisinin 1 daireyi alabilecek gucu yok. Dunya'da da buna dogru gidiyor, ama Istanbul bunun cok net yasandigi bir sehir. Politika da dogru adamdan ve kurumlardan dogru vergiyi alamazken, fakir adamdan her turlu vergiyi alma derdinde cunku onlar gucsuz ve odemek zorunda.

Boyle onlarca konu var, bazilari Turkiye ile ilgili, bazilari ise global problemler. Ama Turkiye'de cogu konu halkta bitiyor ve halkta bir numara yok malesef, tuccar insanlar da ahlaksiz ve paragöz.

İnsanları illegal'e bilerek zorluyorlar, aranızda dilan polat gibi tiplere gerçekten kızan var mı ? ben artık kızmak yerine savunuyorum, bir çıkış noktası bulmaya calışıyorlar en azından. Mesala artık doğu insanına da kızmıyorum fatura mı ödemiyor elektiriği kaçak mı kullanıyor hayır kızmıyorum. En azından bir direniş gösteriyor. Ortada bir somut bir eylem var çünkü bir şey yapmaya calışıyor. Eskiden olsa milliyetcilik damarım ile topa tutardım but tipleri ama artık savunacak noktaya geldim.

Bana birisi lutfen bir ornek gostersin nerde enflasyon dusunce fiyatlarda dusuyor? Cokca insan bunu diyorda ben bir tane ornegini goremedim daha (senin de ironi yaptigini biliyorum beni yanlis anlama).

Alim gucunu guclendirmek icin ileri regulasyonlar lazim. Devletin finansmani artik en fakiri degil en zengini olmasi lazim, cesitli cesitli vergilerden azaltacaksin. Ama Turkiye illah ekonomim buyuyecek diye sacma sapan projeler sacma sapan isler, sonra fatura direk vatandasa patliyor.

Ekonomimiz buyuyor, daha da zenginlesiyoruz sacmaligindan da duymaktan usandim. Boyle bisey degil ki bir kere... Turkiye buyuyo buyumesine ama sagliksiz buyuyor yillardir.

Dalga gecer gibi de yine demis 3 cocuk yapin diye. Ya adam valla milletin halini bilmiyor, gercekten bilmiyor, yoksa bu kadar umursamaz olmazdi diye tahmin ediyorum.
Baya bir cahil toplumuz enflasyo dusunce fiyatlar dusecek sanan milyonlar var

Su andaki asgari ucreti ornegin 60.000 TL yaptiktan sonra enflasyonda %10 lara duserse olur alim gucu biraz rahatlar

Zaten Tuik calmasaydi su an asgari ucret 45.000 50.000 civarindaydi

Yani artik asgari ucretle emekli maasiyla gecinmek diye birsey kalmadi

En az iki maas uc maas sokmak zorundasin

Bu bir gercek benim 2 asgari ucret emekli maasim var o bile tek basina 2 kisiye yetmez

O insanin dogasinda olan bir sey ve kabul edilebilir bir davranis turu. Zengin insan daha cok zengin olmasin diye bir kural yok. Kimse de karisamaz zaten. Normal olmayan bunun digerlerinin sirtindan yapilmasi ya da sosyal bir ahlaki sinirlama icerisinde yapilmamasi, kanunlari zorlayan ve hatta cigneyenlerin hic bir cezai yaptirimla karsilasmamasi. Devlet zengine sen neden daha zengin olmak istiyorsun mu demeli? Digerlerinin hakkini yemedikten sonra isteyen istedigi kadar kazanabilmeli.
Ekonomi işlerinden anlamam ama sosyolojisiz ekonomi olmaz bana göre. Bu ülkedeki insanlar zenginliğine zenginlik katma dürtüleriyle yaşamaya devam ettikçe, devlet de bunu önleyici radikal kararlar almadıkça bir şeylerin düzeleceğini sanmıyorum.

Sosyal medya bunu çok fena pompalıyor ve realiteden uzak fikirler yaygın insanlarda.

kamera alayım onun bunun instagram reel videosunu çekip para alayım falan filan hayalleri var insanların. 4 5 kişiyi görüyorlar - 5 6 youtuberın para kazanmasına bakıyrlar ve ASLINDA BİR ŞEY ÜRETMEYEN bir BALON içindeler.bir harcama yapıyorlar tuttururum bunu diye ama yapamıyorlar, hevesleri kırılıyor vs. bu sadece basit örnek, bir sürü heves ettirici ama yüskek harcamalara heves ediliyor insanlar.

dediğine %100 katılıyorum - ülkedeki düzen ve sistem artık yıllardır Zenginin daha zengin , kalanların tüm yükü sırtladığı bir düzen.günlük hayatta bi oksijen vergisiz kaldı heralde...ama milyarlarca vergi borcu sıfırlarnan (diğer bir deyişle hepimize onlarca forma yüklenen) şirketler var.

Üretme az , üreticilerine verilen değer az, fabrikan özeleşti satıldı vs vs. bunu en basit sektörlerede vurabiliriz. Ülkenin coğrafi olarak %80i (belki fazlası) hep emeğinin karşılığını bulamadığı konularla dolu.

Zaten ülke dışarıya kapanıyor git gitgide - her şeyi içeride çözelim - para içeride kalsın - fatura edilemeyen dışardan gelir insanlara gelemsin gibi bir sürü şey var.

radikalden öte - zorluda olsa bir süreç geçmesi lazım bu ülkede grafiğin yukarı vurması için. Tarihte çok örnek var - ne adımlar atılmış - ne kararlar alınmış gibi. En klasiği ve kabaca örnek WW2 den sonra Japonya ve Almanya - ne şartlarda nasıl döndürmüşler kendilerini ne yapmışlar gibi gibi gibi.

O insanin dogasinda olan bir sey ve kabul edilebilir bir davranis turu. Zengin insan daha cok zengin olmasin diye bir kural yok. Kimse de karisamaz zaten. Normal olmayan bunun digerlerinin sirtindan yapilmasi ya da sosyal bir ahlaki sinirlama icerisinde yapilmamasi, kanunlari zorlayan ve hatta cigneyenlerin hic bir cezai yaptirimla karsilasmamasi. Devlet zengine sen neden daha zengin olmak istiyorsun mu demeli? Digerlerinin hakkini yemedikten sonra isteyen istedigi kadar kazanabilmeli.
Bunun bir çok ülkede yolu yordamı var. Kontrol altına alınabilme durumu var. Belli bir miktar üzeri zenginliğin ülke içindeki sosyal kurumların sürdürülebilirliğine aktarılma zorunluluğu olan yerler var. Bu kontrol durumu da insanların açgözlülüğünün önüne geçiyor. Doğru bir eğitim ve doğru bir bakış açısıyla hiç bir normal insan karun gibi zengin olma hırsına bürünmez zaten. 3 tane evi olan insan neden 15 tane evim yok diye hayatı boyu borçla geziyor bu ülkede. O yüzden yazdığım şeyin sonuna kadar arkasındayım.

Sağlıklı bir ekonominin temeli, sağlıklı bir toplum sosyolojisi ve eğitiminden geçiyor.

şu kredi kartı işleri vardı millet başka kart alıp ona borçlanıp önceki borcunu halletmesin diye

asgarisi mi artıyordu başka bir şey miydi bir düzenleme vardı ?

devam ediyor mu bu ?

Herkes zenginleşmek ister

Sıkıntı kimsenin rekabet ve adalet istememesi

Ayrıca işgücüne katılım da rezalet seviyelerde

Sorunun kültürel olduğu da doğru

Uzunca süre de değişmez

Kendinizi düşünün çok kafanıza takmayın deli olursunuz

Bunun bir çok ülkede yolu yordamı var. Kontrol altına alınabilme durumu var. Belli bir miktar üzeri zenginliğin ülke içindeki sosyal kurumların sürdürülebilirliğine aktarılma zorunluluğu olan yerler var. Bu kontrol durumu da insanların açgözlülüğünün önüne geçiyor. Doğru bir eğitim ve doğru bir bakış açısıyla hiç bir normal insan karun gibi zengin olma hırsına bürünmez zaten. 3 tane evi olan insan neden 15 tane evim yok diye hayatı boyu borçla geziyor bu ülkede. O yüzden yazdığım şeyin sonuna kadar arkasındayım.

Sağlıklı bir ekonominin temeli, sağlıklı bir toplum sosyolojisi ve eğitiminden geçiyor.
Finlandiya'da ya da Nepal'de bile yok oyle bir sey. Insanin dogasina aykiri. Borc almak ticaretin bir parcasi. Komunizm rejimini mi getirelim? Herkes ekmek kartiyla yasasin.

Bir tavuk durum olmus 250

yaziklar olsun

Geri
Üst Alt