Paris'teki Notre-Dame Katedrali Yandı

Benim için eskiden beri orada duruyor olmasıdır ve tarihi eser için mühimdir. Farklı düşünenler olabilir tabii ki. Bahçedeki taş o kadar mühim olmasa da yapıdaki tuğla mühimdir diye düşünüyorum.

Bütünüyle korumak şart değil çünkü mümkün değil. Ki zaten dediğin gibi yıllar boyunca değişimlerden restorasyonlardan geçiyor tarihi binalar. Ama ne kadar orijinal kalırsa o kadar iyidir bence.

Atina'daki Zeus Tapınağı'nı ilk haliyle aynı şekilde yeniden yapsalar ya da Roma'da Colosseum'u? Aynı şey olur mu mesela? Dediğim gibi önemli ve etkileyici olan eski haliyle, tarihi dokusuyla kalmasıdır bence..

Bence eserin kendisi planindan (blueprint) baska bir sey degildir

Cunku insa edilirken bir yerine bir tugla konsa ve insaat sirasinda bu tugla olmayacak diyip yerine yenisi konulunca insa edilmeden yapisi bozulmus olur o zaman

Bence eserin kendisi planindan (blueprint) baska bir sey degildir

Cunku insa edilirken bir yerine bir tugla konsa ve insaat sirasinda bu tugla olmayacak diyip yerine yenisi konulunca insa edilmeden yapisi bozulmus olur o zaman
Yani öyle de bakılabilir o dönemde yapılan planı yansıttığı sürece sıkıntı yok diyebilirsin. Bence maket gibi bir şey olur o zaman. Mona Lisa'nın aynısı çizilse aynı değerde mi olur? Binanın ne farkı var ki?

İnşa sırasında degistirilen tuğla biraz fazla mantıksal bi yaklaşım olmadı mı sence :D

Yani öyle de bakılabilir o dönemde yapılan planı yansıttığı sürece sıkıntı yok diyebilirsin. Bence maket gibi bir şey olur o zaman. Mona Lisa'nın aynısı çizilse aynı değerde mi olur? Binanın ne farkı var ki?

İnşa sırasında degistirilen tuğla biraz fazla mantıksal bi yaklaşım olmadı mı sence :D

Binanin fonksiyonu var, Mona Lisa safi estetik olgulara dayaniyor

O yuzden bastan sanat eserlerinin kurtarildigi vurgusunu yaptim

Tarihi binaların çoğunun fonksiyonu önemsiz ama artık. Estetik olgulara dayanıyor diyemez miyiz onlar için de?

Bazilari icin belki ama Notre Dame icin hayir

Ben gittigimde Paskalya'ydi mesela, dunyanin her yerinden hacilar gelmisti

Bir suru Afrikali vardi mesela

Aktif bir katedral sonucta, bol bol konser falan da oluyor

Bazilari icin belki ama Notre Dame icin hayir

Ben gittigimde Paskalya'ydi mesela, dunyanin her yerinden hacilar gelmisti

Bir suru Afrikali vardi mesela

Aktif bir katedral sonucta, bol bol konser falan da oluyor
O kadar kişinin normal bir kiliseye değil de oraya gitmesinin sebebi estetik ve tarihi yönünün fonksiyonundan daha önemli olması değil mi? Ayasofya'ya yüzbinlerce insanın bu kadar meraklı olmasının sebebi fonksiyonu mu mesela? Yoksa estetik ve tarihi açıdan taşıdığı sembolik değer mi? İster aynı yerde ister farklı bi yerde yeniden yapılan bir Ayasofya aynı sembolik değeri taşıyabilir mi?

O para ile Afrika da karnı açık olan çocuklara yardım etsinler.
Bu uzayı araştıracaklarına dünyadaki fakir insanlara yardım etsinler demek gibi olmadı mı? (Böyle diyen çok gördüğüm için bu örneği verdim) Ikisi de önemli eylemler ve ikisi için de yeterince para mevcut dünyada. Niye ikisini de yapın demek yerine bunun yerine bunu yapın diye bir ideal ortaya koyalım?

Bu uzayı araştıracaklarına dünyadaki fakir insanlara yardım etsinler demek gibi olmadı mı? (Böyle diyen çok gördüğüm için bu örneği verdim) Ikisi de önemli eylemler ve ikisi için de yeterince para mevcut dünyada. Niye ikisini de yapın demek yerine bunun yerine bunu yapın diye bir ideal ortaya koyalım?
Ragnar gibi lider lazım bunun için

O kadar kişinin normal bir kiliseye değil de oraya gitmesinin sebebi estetik ve tarihi yönünün fonksiyonundan daha önemli olması değil mi? Ayasofya'ya yüzbinlerce insanın bu kadar meraklı olmasının sebebi fonksiyonu mu mesela? Yoksa estetik ve tarihi açıdan taşıdığı sembolik değer mi? İster aynı yerde ister farklı bi yerde yeniden yapılan bir Ayasofya aynı sembolik değeri taşıyabilir mi?

Tasiyamaz. Mesela Parthenon Amerika'da da var, bence oldukca da komik. Orijinali dururken yapilmasi sacma oluyor.

Ama Notre Dame kilise, muze degil. Yani insanlar neden Kabe'ye gidiyor mesela? Zaten hacilik faaliyeti tarihi deger tasiyan mekanlara yapilir, ama bu durum o mekanlari fonksiyonsuz hale getirmez.

Insanlar binalara fonksiyonlarindan oturu merakli olmak zorunda da degiller. Insanlik tarihinde insa edilen cok az yapi fonksiyonsuzdur zaten. Onlara da bina denemez o noktada. Insanlar fonksiyonlarina merakli degil diye fonksiyonsuz olmaz ama binalar.

Tasiyamaz. Mesela Parthenon Amerika'da da var, bence oldukca da komik. Orijinali dururken yapilmasi sacma oluyor.

Ama Notre Dame kilise, muze degil. Yani insanlar neden Kabe'ye gidiyor mesela? Zaten hacilik faaliyeti tarihi deger tasiyan mekanlara yapilir, ama bu durum o mekanlari fonksiyonsuz hale getirmez.

Insanlar binalara fonksiyonlarindan oturu merakli olmak zorunda da degiller. Insanlik tarihinde insa edilen cok az yapi fonksiyonsuzdur zaten. Onlara da bina denemez o noktada. Insanlar fonksiyonlarina merakli degil diye fonksiyonsuz olmaz ama binalar.
Doğru ama konumuz fonksiyonsuz olmasından ziyade Mona Lisa tablosu kadar estetik ve tarihi bir yönünün olması. Benim iddiam bu yani sen katılmıyorsun anladığım kadarıyla..

Notre Dame müze yapılsaydı da aynı öneme sahip olacaktı. Kabe istisna denebilir çok ciddi bir fonksiyonu var sonuçta ve estetik bir yönü de yok. Tarihi önemi var ama kutsallık ön planda.

Doğru ama konumuz fonksiyonsuz olmasından ziyade Mona Lisa tablosu kadar estetik ve tarihi bir yönünün olması. Benim iddiam bu yani sen katılmıyorsun anladığım kadarıyla..

Notre Dame müze yapılsaydı da aynı öneme sahip olacaktı. Kabe istisna denebilir çok ciddi bir fonksiyonu var sonuçta ve estetik bir yönü de yok. Tarihi önemi var ama kutsallık ön planda.

Evet katilmiyorum cunku fonksiyonun yani sira bir temel fark daha var: Mona Lisa'nin parcalari yok. Tek basina bir butun. O yuzden bir parcasinin degismesi gibi senaryolar cok mantikli degil. Kanvasin bir kismi yirtilsa oraya yama yapilsa falan ancak bundan bahsedebiliriz. Orada da bire bir ayni olmasi onemli cunku Mona Lisa ve bunun gibi sanat eserlerinin yegane varlik sebebi estetik yargilara hitap etmeleridir. Eger ilk yapildigi zamandaki gibi kendisinin bire bir aynisi olmayacak, sanatcinin gozunu bize aktarmayacaksa degerini yitirir.

Bina dedigimiz nesne ise sadece mimarin gozunu bize yansitmak icin varolan bir sey degildir. Zaten mimarlar binalari insanlarin kullanirken hissedecegi ve dusunecegi seyleri akillarinda bulundurarak tasarlarlar. Bu yuzden binanin bir pacasi olan tasin yerine birazcik farklisi konulunca yasanacak kayip oldukca asgaridir. Cunku o tasin orada bulunma sebebi o binayi bir arada tutmaktir o sekilde gorunmek oldugu kadar. Mona Lisa'nin hicbir parcasinin (ki parcalara ayirip incelemek bile pek mumkun degildir) boyle bir fonksiyonu yoktur.

Yerel Seçim de aday olsaydı oyun ona giderdi.

Sence seçilme vaatleri ne olurdu Lodbrok Reis'in ?

Arabistan'a ve Balkanlara yapılan yağmalarda herkese eşit pay, bizzat Hollanda'dan ithal edilen ve halka çok uygun fiyatlara satılan ot, 2 eşliliğin yasallaşması..

Türk TVler de niye Nötre diyorlar ya.
Tellafuz yine muazzam.

Gucci'nin sahibi 100 milyon euro bagis vermis diyorlar.

Geri
Üst Alt