Mehmet Helvacı: "Hepsi Kaçıyor"
Mehmet Helvacı Hürriyet’i ziyaret etti, başkanlık sürecini ve hedeflerini açıkladı.
“Ünal Aysal, Turgay Kıran, Adnan Polat seçimden nasıl kurtuluruz düşüncesindeler. Seçimi inanın, bizden başka isteyen yok.”
GALATASARAY’da 14 Mayıs’ta seçim olacak mı olmayacak mı konusu merakla beklenirken, başkan adaylığına soyunan Mehmet Helvacı, ekibine ve kendisine güveniyor.
Helvacı, Hürriyet Spor Servisi’ni ziyaret ederken, hem rakiplerini değerlendirdi, hem de planlarını tek tek açıkladı.
- Adnan Polat, başkan adayları Turgay Kıran ve Ünal Aysal’ı çağırırken sizi niye davet etmedi?
Orada benimle konuşulmaması normal. Bugünün meselesi değil. Ben 15 Ocak’tan beri seçim yaptırmaya çalışıyorum. Seçimi ertelemek isteyen insanlarla oturup konuşabileceğim bir şey yok. Oradaki grupta Ünal Aysal, Turgay Kıran, Adnan Polat tamamı, hepsi bu seçimden nasıl kurtuluruz düşüncesindeler. Bir de benimle yüz yüze gelmek hiçbirinin işine gelmiyor. Çünkü ben doğru söylüyorum, onlar ise doğruyu söylemiyorlar.
- Seçim iptali ya da yapılmaması gibi bir şey mümkün mü?
Mahkemelerin ne karar vereceğini bilmek mümkün değil. İptal olasılığı her zaman var. Bu, şu anda ben yaptım oldu düşüncesi ile yaratılmış durumda. Sorun burada.
Kesin olan bir şey var; Galatasaray Yönetimi bu seçimi yapmak istemiyor. Sebebi de belli. Şu anda bu seçimi inanın, bizden başka isteyen yok.
15 Mayıs’ta 35 milyon $’a ihtiyaç var
- Kulübün yapısını çok iyi biliyorsunuz. Galatasaray’ın 15 Mayıs sabahı nakde ihtiyacı var mı?
Tam 7 senedir bu kulübün içindeyim. Evet, bir paraya ihtiyaç var. Son dönemi bilmesem de ihtiyaç duyulan para 15 ila 35 milyon dolar arasındadır. Buna transfer harcamaları ve önümüzdeki sezon planlaması dahil değil.
- Adnan Polat ile yola çıktığınıza pişman mısınız?
Öyle olması gerekiyordu, öyle oldu. O gün için Galatasaray’ın menfaatleri onu gerektiriyordu. Benim için kendimin değil, Galatasaray’ın menfaatleri önemli. O yüzden bir pişmanlık söz konusu değil. 15 Ocak ile birlikte istifa etmesi gerekiyordu. Şu anda direnişi yersiz.
- Işın Çelebi’nin ‘Onlar beyaz, biz zenci’ sözüne yorumunuz?
G.Saray, bir aile. Bu ailenin fertlerini sınıflandırırsanız aile olamazsınız. G.Saray başkanlık makamı, bu ailenin fertlerini ayırmayan kimselerce doldurulmalı. Bu sınıflandırmalar, zaten orada olmamalarını gerektiriyor. Bugün sorun o koltuklarda oturmaması gerekenlerin, oturuyor olmasıdır.
6 senede 4 şampİyonluk
- 6 senede 1 Avrupa Kupası ve 4 şampiyonluk söyleminiz hayalci bulundu. Ne dersiniz bu konuda?
Yapılmış bir şeyi yapacağını iddia etmek hiç hayalcilik değildir. Bu hedefi bütün Galatasaraylıların koyması lazım. Hedefim bu, Galatasaraylılara taahhüt olarak söylüyorum. Yapamazsam benden hesabını sorarlar. Bunu yapamıyorsam, ne işim var Galatasaray başkanlığında.
Galatasaray’ı sabıkalı yaptılar
- G.Saray bundan sonraki dönemde transferde zorlanır mı?
G.Saray’da artık transfer yapmak da kolay değil. Öyle bir sabıka oluşturdular ki, insanları ikna etmek de kolay değil. Gel diyorsun, adam ‘Ben nereye gideceğim’ diye düşünüyor. Bir bakıyor Rijkaard’ın kovulduğu, Elano’nun kaçtığı yere… Elano’ya kötü oyuncu diyeni döverler. Niye olmadı? Çünkü futbol yönetiminde plan yok.
- G.Saray büyük transfer paraları harcamasına rağmen niye başarılı olamadı?
Planlama olmadığı için bunlar oluyor. Ama ben planlama olmadığını bilmiyordum. G.Saray Başkanı’na sordum: “Dedim ki bu ne?” Ama o hep bana her transferin, her kararın planlama dahilinde olduğunu söyledi. Ben de G.Saray Başkanı olduğu için sorgulamadım. Ne zamana kadar, Rijkaard’ın gönderilmesi kararı alınana kadar.
Hatta Elano gelirken, ben itirazda bulunup Rijkaard’ın 4-3-3 sistemine uygun bir oyuncu değil dedim. Ancak bana hocanın istediğini söylemişlerdi. Hep plansız hareket ettiler.
Bazı futbolcular takımı sabote etti
- Rijkaard’ın gönderilmesi sizce doğru muydu?
Gönderilmesi gereken kişi Rijkaard değildi. Gönderilmesi gereken Adnan Sezgin’di. Eğer Sezgin o gün gitse idi, G.Saray bugün bu noktada olmazdı. Rijkaard gittiğinde G.Saray neredeydi? Liderlik şansı vardı, kaybedilmiş bir şey yoktu. Bir maç kaybedilmişti (A.Gücü 4-2) O maç için de bende halen soru işaretleri vardır. Futbolcuya endeksli bir mağlubiyet olduğunu düşünüyorum. Asıl yapılması gereken bunun üzerine gitmekti.
- Bazı futbolcuların, takımını sabote ettiğine inanıyor musunuz?
Evet, inanıyorum. G.Saray’da şu anda yönetim yoktur. Sen oyuncuya bu olanağı yaratırsan suistimal ederler. Kusur, Florya’daki yöneticinindir.