Almanlardan sonra gelen yükseliş
08.03.2020 00:58 Pazar
Mehmet_Ozen
Tarihimizde bizde 2 sezon ve üzeri çalışan 3 Alman hoca olmuş. Daum dışında başarılı olan yok belki‚ ama sonraki senelerde takımda bir yükseliş olmuş.
İlk Alman hocamız 1980 de gelen Friedel Rausch. Yanılmıyorsam bize gelmeden önce UEFA kupasını kazanmıştı. Ama bizdeki ilk sezonunda tarihimizde ilk defa küme düşme tehlikesi yaşadık. Sonraki sezon ise 3. olduk (kendisi şampiyon olamamasına rağmen ertesi sezonu gören sondan bir önceki yabancı hocamız). Ertesi sezon gelen Stankovic ile 5 kupalı sezonumuz geldi.
İkinci Alman Hocamız 1993 de gelen Holger Osieck. Şampiyon yapamamasına rağmen ertesi sezonu gören son yabancı hocamız. İlk sezon 2. ikinci sezon 4. olduk. Ertesi sezon gelen Parreira ile unutulmaz bir şampiyonluk yaşadık. Bir sezon sonra ise unutulmaz bir şampiyonlar ligi performansı geldi.
Son Alman hocamız ise Daum. Tarihimizdeki en başarılı hocalarımızdan birisi oldu. Daha önce beşiktaşta çalıştığı için ligi bilmesinin avantajı vardı. Sonrasında gelen Zico ile 100. yıl şampiyonluğu geldi. Ayrıca Avrupadaki en başarılı sezonumuzu yaşadık. 2. sene Avrupa´da evimizde yenilmedik.
Tabi sonrasında gelen hocalar da kaliteli isimlerdi. Belki 3 örnek anlamlı olmayabilir. Türkiye´deki diğer takımlara baktım‚ onlarda da benzer bir gidişat olmuş. Sadece Daum sonrası rasim karayı getiren beşiktaş buna uymuyor gibi .Ama dikkatli bakınca rasim kara ile şampiyonluğa oynadılar (vahap beyaz-ahmet çakar ile gsye kaybettiler). Avrupa´da da birşeyler yaptılar diye hatırlıyorum.
Tabiki hakem oyunlarının etkisi büyük. Ama sportif kısım için seneye bir Alman hoca ile anlaşalım. En az 2 sene kalsın. Şampiyon yapamasa da takımın iskeletini kurar en azından. Sonrasında tekrar yükselişe geçeciğimize inanıyorum. Geçmişte toparlamışız (herkes toparlamış). Yine toparlarız.
Tarihimizde bizde 2 sezon ve üzeri çalışan 3 Alman hoca olmuş.
Daum dışında başarılı olan yok belki‚ ama sonraki senelerde takımda bir yükseliş olmuş.