Sizce 'Savaş' Yaklaşıyor mu ?

Cevap: Sizce 'Savaş' Yaklaşıyor mu ?

Rusya ve ABD arasinda savas olmaz ki olursa zaten o zamanda bir tarafta yer almak ya da almamak da bir anlam ifade etmez ki o savasin kolay kolay kazanini da olmaz zaten. Cok daha beter krizler yasandi Soguk Savas dønemindeki gene savas yapmadilar. Zaten onlar savasirlarsa Turkiye'nin tarafsiz ya da tarafli olmasi da bir anlam ifade etmez ekstra restlesmeler esittir savas degildir. Ekstra Iran ya da Suriye'ye bir mudahale olursa da Turkiye'nin savasa katilacagini dusunmuyorum.

Selen zaten Rusya ile ABD dengel ülkeler. Onların savaşma ihtimali bizim ABD ile savaşma ihtilamizden daha düşük. Yok denecek kadar hatta. Onlar memnun bu durumdan bir tek Çin rahatsız edebilir ileride şuanlık bir durum yok. Ek olarak Sureiye-İran konusunda katılmıyorum. Irak savaşı gibi susup oturmayacağız emin olabilirsin. Savaşa gireriz demek değil işin parçası olacağız, olduk bile.

Cin ve AB daha dogrusu Bati Amerikan falan da dahil arasinda karsilikli iliskiler var. AB mal alitimi yasakladigi ya da en aza indirgedigi zaman Cin de biter. Bir sekilde buyumesi Avrupa'ya bagli. En son Ispanya mi Italya mi ne hisselerini al dediler Cin'e. ( Ekonomik kriz vs. vs. den dolayi ki bunun Cin'e etkisi de buyuk olur Avrupa bir ekonomik krize girerse ) Cin niye Almanya almiyor ya da Norvec falan dedi alirsan yenin durumu konusunda konusuruz falan dediler vs. vs. Kaynak my mom. Yani Cin kolay kolay duzene bas kaldiramaz zaten Cin de sistemin bir parcasi Bati ile ticaret bagi vs. vs. bircok sey var. Turkiye dusunmuyorum kolay kolay Iran ya da Suriye'ye bir saldiri olursa bunda yer alacagini. Ki ABD ya da Bati Iran ve Suriye'ye mudahaleye karar verdi diyelim bu durumda bir ihtimal mudahil olmak isteyip bir sekilde gelecekteki sekillenmeden pay almak isteyebilir. Nefret ettigim bir sey bu savas vs. vs. fakat ortada savas ve mudahale durumu kesinlik kazandiysa Turkiye'de taraf olmayip bertaraf olmak yerine bir sekilde taraf olup yeni sekillenmelerde søz sahibi olmak isteyebilir ki bu bence de dusuk bir ihtimal. Sonucta Iran falan oyunu iyi oynuyorlar hepsi kendine dusen payi.

Edit: Iran diplomasi konusunda iyidir ve kesin masaya cok planli gelirler ve bir plan islemediginde digerini devreye sokarlar. Kaynak gene my mom. Hatta diplomaside Turkiye'den bile daha iyiymis Iran.

Cin ve AB arasinda karsilikli iliskiler var. AB mal alitimi yasakladigi ya da en aza indirgedigi zaman Cin de biter. Bir sekilde buyumesi Avrupa'ya bagli. En son Ispanya mi Italya mi ne hisselerini al dediler Cin'e. Cin niye Almanya almiyor ya da Norvec falan dedi alirsan yenin durumu konusunda konusuruz falan dediler vs. vs. Kaynak my mom. Yani Cin kolay kolay duzene bas kaldiramaz zaten Cin de sistemin bir parcasi Bati ile ticaret bagi vs. vs. bircok sey var. Turkiye dusunmuyorum kolay kolay Iran ya da Suriye'ye bir saldiri olursa bunda yer alacagini. Ki ABD ya da Bati Iran ve Suriye'ye mudahaleye karar verdi diyelim bu durumda bir ihtimal mudahil olmak isteyip bir sekilde gelecekteki sekillenmeden pay almak isteyebilir. Nefret ettigim bir sey bu savas vs. vs. fakat ortada savas ve mudahale durumu kesinlik kazandiysa Turkiye'de taraf olmayip bertaraf olmak yerine bir sekilde taraf olup yeni sekillenmelerde søz sahibi olmak isteyebilir ki bu bence de dusuk bir ihtimal. Sonucta Iran falan oyunu iyi oynuyorlar hepsi kendine dusen payi.

Kesinlikle fakat sen şuan an'ı konuşuyorsun. Şuan böyle zaten. Ben ilerisi için söyledim. Çin bu gidişat ile bu doğru strateji ile ne "tehdit" görür ne de "güçsüz" kalır. Giderek değer kazanır. Sebebi nüfus sonrada emek ücreti. Şuan için bizden pek farkları yok evet ama gelecek için konuşursak eksik-havada kalıyor Selen. Kooperatif yaşam içinde AB-ABD ve Çin ama bir süre sonra kulak boynuzu geçecek heleki ABD ve AB yeni kaynak kısacası sömürge ve oluşum bulamazsa. Zaten olayın kökeni para ve enerjidir. Bu durumda Suriye-İran ise paha biçilmez 2 kaynak sağlıyor. Özellikle İsrail içinde büyük adım bunlar. Silahlar satılacak daha. Büyük para yani.

1.torba

türkiye

ingiltere

usa

israel (arka planda)

2.torbada

iran

suriye

rusya

cin (arke planda)

3.torba

mehdi

Kesinlikle fakat sen şuan an'ı konuşuyorsun. Şuan böyle zaten. Ben ilerisi için söyledim. Çin bu gidişat ile bu doğru strateji ile ne "tehdit" görür ne de "güçsüz" kalır. Giderek değer kazanır. Sebebi nüfus sonrada emek ücreti. Şuan için bizden pek farkları yok evet ama gelecek için konuşursak eksik-havada kalıyor Selen. Kooperatif yaşam içinde AB-ABD ve Çin ama bir süre sonra kulak boynuzu geçecek heleki ABD ve AB yeni kaynak kısacası sömürge ve oluşum bulamazsa. Zaten olayın kökeni para ve enerjidir. Bu durumda Suriye-İran ise paha biçilmez 2 kaynak sağlıyor. Özellikle İsrail içinde büyük adım bunlar. Silahlar satılacak daha. Büyük para yani.

Zaten savaslarin hemen hemen neredeyse hepsinin sebebi ekonomik. Savaslar ayni zamanda ekonomik atilimlar da sunuyor. Fakat hepsi de biliyorki nukleer guc bir sekilde caydirici ve o savasin kazanani olmayacagini biliyorlar. Ironi gibi fakat silahlar savas sebebi iken ayni zamanda savasmama sebebi. Iran icin Rusya restlesebilir ve AB ya da ABD bu restlesmeyi gøze alamayabilir. Bir sekilde belki Rusya'ya bir takim vaatlerde bulunabilirler ve Rusya bunun uzerine okey diyebilir saldiri icin. Fakat bu durumda Turkiye ne yapmali. Girse ayri bir dert girmese ayri bir dert. Su anda elinde fazla enstrumani yok Turkiye'nin calacak hem ekonomik olsun hem de askeri guc olarak olsun. Insanlar atip tutsun Misir ve Turkiye'ye bile es konumda deger verirler Bati medyasinda. Iran ki Turkiye'den daha ilerdedir bølgedeki dengeler acisindan yani Iran'in adimlari Turkiye'nin adimlarindan daha fazla merak konusudur Bati basininda.

Dedikleriniz anliyabiliyorum ønceki sayfalardaki fakat sunu cogunuz gøz ardi ediyorsunuz. Turkiye Rusya ya da ABD tarafinda olmasi bir anlam ifade etmez birsey degismez ikisinden birisinin gudumune girer. Cunku liderlige soyunacak ne teknolojisi var ne de ekonomik gucu.

Cin konusunda buyumesi iste Bati'ya bagli biraz da ve ucuz emek gucune. Cin iyi bir ulke degil insanlar neredeyse yemek icin calisiyorlar gibi zaten o yuzden cok ucuza mal satiyor ki Batili sirketler de oralara kaydiriyorlar fabrikalarini uzak ulkelere. Pazar bulamazsa savas olur. Fakat su surecte savas cikmaz gelecek icin de daha cok bølgesel savaslar olur bunun uzerinden guc denemesi olur. Pazar savasi oldu 2. dunya savasinda fakat artik cok zor. Cunku bu sefer yense bile ekonomik olarak onun altindan kalkamayacagini biliyor ulkeler bir sekilde masabasinda daha fazla hallederler. Cin ekstra isteseler Cin'i krize sokabilirler su anda fakat biraz da istiyorlar buyumesini. Bir yerde dur diyeceklerdir Cin'e eger cikarlar zitlasirsa ki Cin'in direnecegini de dusunmuyorum fazla ekstra hic zannetmiyorum merkez ulke konumuna gelecegini Cin'in.

Zaten savaslarin hemen hemen neredeyse hepsinin sebebi ekonomik. Savaslar ayni zamanda ekonomik atilimlar da sunuyor. Fakat hepsi de biliyorki nukleer guc bir sekilde caydirici ve o savasin kazanani olmayacagini biliyorlar. Ironi gibi fakat silahlar savas sebebi iken ayni zamanda savasmama sebebi. Iran icin Rusya restlesebilir ve AB ya da ABD bu restlesmeyi gøze alamayabilir. Bir sekilde belki Rusya'ya bir takim vaatlerde bulunabilirler ve Rusya bunun uzerine okey diyebilir saldiri icin. Fakat bu durumda Turkiye ne yapmali. Girse ayri bir dert girmese ayri bir dert. Su anda elinde fazla enstrumani yok Turkiye'nin calacak hem ekonomik olsun hem de askeri guc olarak olsun. Insanlar atip tutsun Misir ve Turkiye'ye bile es konumda deger verirler Bati medyasinda. Iran ki Turkiye'den daha ilerdedir bølgedeki dengeler acisindan yani Iran'in adimlari Turkiye'nin adimlarindan daha fazla merak konusudur Bati basininda.

Dedikleriniz anliyabiliyorum ønceki sayfalardaki fakat sunu cogunuz gøz ardi ediyorsunuz. Turkiye Rusya ya da ABD tarafinda olmasi bir anlam ifade etmez birsey degismez ikisinden birisinin gudumune girer. Cunku liderlige soyunacak ne teknolojisi var ne de ekonomik gucu.

Cin konusunda buyumesi iste Bati'ya bagli biraz da ve ucuz emek gucune. Cin iyi bir ulke degil insanlar neredeyse yemek icin calisiyorlar gibi zaten o yuzden cok ucuza mal satiyor ki Batili sirketler de oralara kaydiriyorlar fabrikalarini uzak ulkelere. Pazar bulamazsa savas olur. Fakat su surecte savas cikmaz gelecek icin de daha cok bølgesel savaslar olur bunun uzerinden guc denemesi olur. Pazar savasi oldu 2. dunya savasinda fakat artik cok zor. Cunku bu sefer yense bile ekonomik olarak onun altindan kalkamayacagini biliyor ulkeler bir sekilde masabasinda daha fazla hallederler. Cin ekstra isteseler Cin'i krize sokabilirler su anda fakat biraz da istiyorlar buyumesini. Bir yerde dur diyeceklerdir Cin'e eger cikarlar zitlasirsa ki Cin'in direnecegini de dusunmuyorum fazla ekstra hic zannetmiyorum merkez ulke konumuna gelecegini Cin'in.

Şimdi haklısın. Zaten bende belirtmiştim biz asla lider olamayız hem ekonomi hem teknoloji hemde askeri anlamda. Olayın Çin boyutu ise AB-ABD 'nin danışıklı dövüşü elbette karşılıklı menfaat geçerli. Ama Çin belli seviyeden sorna kontrol dışı kalır. Çünkü nüfus olarak çok güçlüler. Bu da iş hacmini arttırıyor. Bence asıl tehlike biz ve komşularımızın durumu. Bence büyük tehlike ve istikrarsızlık altındayız.

Şimdi haklısın. Zaten bende belirtmiştim biz asla lider olamayız hem ekonomi hem teknoloji hemde askeri anlamda. Olayın Çin boyutu ise AB-ABD 'nin danışıklı dövüşü elbette karşılıklı menfaat geçerli. Ama Çin belli seviyeden sorna kontrol dışı kalır. Çünkü nüfus olarak çok güçlüler. Bu da iş hacmini arttırıyor. Bence asıl tehlike biz ve komşularımızın durumu. Bence büyük tehlike ve istikrarsızlık altındayız.

Yani zor bir durum aslinda Turkiye acisindan. Simdi empati yaptim da køtu oluyor.

1. Iran'a girdi sen mudahil olmadin cevreni daha fazla kusatacaklar ve enerji kaynaklarina daha fazla hakim olacaklar.

2. Savasa girdin hem ekonomik olarak bunun altindan kalkman zor ki kalksan bile bir sekilde dis destek ve yardimlar ønemli olacak onlarin bølgedeki masasi gibi olacaksin pay almana karsin bagimliligin daha da artacak ki dusmanliklar da edineceksin.

3. Yeni blok kurmaya calisti ki bu bile zor sonucta ABD ve Rusya bence bazi konularda anlasiyor sonucta gucu var Rusya'nin tek basina NATO ile pazarlik yapiyor oldu diyelim bu sefer Rusya hegomanyasi olacak.

4. Haklisin iki ucu b.klu degnek gibi. Oraya dønsen problem buraya dønsen problem. Yani girse køtu elbetteki savas olmasin fakat bir de su var dediki Ingiltere ve ABD ya da her ne ise biz saldiracagiz burda da biraz caresiz.

Oturup gercekten bilime ve teknolojiye yatirim yapmadigi surece isi cok zor bence zaten sen de demissin. Yani bunlar olurken ki biliyorum senin muhendisin fizikcin kimyacin ki burda en cok fizikci ve kimyacilarin durumu køtu KPSS denen sinava giriyorlarsa ki girebilirler diyelim fakat bunu øgrendigimde ciddi ciddi sasirmistim fakat bu fizikciler ve matematikciler falan kendi alanlari degilmis yani o memurluklari herkes secebiliyormus. Tam anlamadim ama mesala senin fizikcin ve kimyacin bilmem nerede masa basinda belge yazip imzalattirmak icin ( ki bunlarin alani ile hic alakasi yokmus yani fizik ve kimya hic kullanilmiyormus ) bile sinava girip bu isi alani ile ilgisi olmayan isi elde etmek icin oturup olmadik seyleri ezberliyorsa zaten cogu sey bitmis. Istenildigi kadar atilsin ve tutulsun stratejik guc ønemli bir kavsak vs. vs. diye o gucu kullanamadan sonra hic bir anlam ifade etmez ki kullanacagin yer o fizikcilerden kimyacilardan geciyor.

Yani zor bir durum aslinda Turkiye acisindan. Simdi empati yaptim da køtu oluyor.

1. Iran'a girdi sen mudahil olmadin cevreni daha fazla kusatacaklar ve enerji kaynaklarina daha fazla hakim olacaklar.

2. Savasa girdin hem ekonomik olarak bunun altindan kalkman zor ki kalksan bile bir sekilde dis destek ve yardimlar ønemli olacak onlarin bølgedeki masasi gibi olacaksin pay almana karsin bagimliligin daha da artacak ki dusmanliklar da edineceksin.

3. Yeni blok kurmaya calisti ki bu bile zor sonucta ABD ve Rusya bence bazi konularda anlasiyor sonucta gucu var Rusya'nin tek basina NATO ile pazarlik yapiyor oldu diyelim bu sefer Rusya hegomanyasi olacak.

4. Haklisin iki ucu b.klu degnek gibi. Oraya dønsen problem buraya dønsen problem. Yani girse køtu elbetteki savas olmasin fakat bir de su var dediki Ingiltere ve ABD ya da her ne ise biz saldiracagiz burda da biraz caresiz.

Oturup gercekten bilime ve teknolojiye yatirim yapmadigi surece isi cok zor bence zaten sen de demissin. Yani bunlar olurken ki biliyorum senin muhendisin fizikcin kimyacin ki burda en cok fizikci ve kimyacilarin durumu køtu KPSS denen sinava giriyorlarsa ki girebilirler diyelim fakat bunu øgrendigimde ciddi ciddi sasirmistim fakat bu fizikciler ve matematikciler falan kendi alanlari degilmis yani o memurluklari herkes secebiliyormus. Tam anlamadim ama mesala senin fizikcin ve kimyacin bilmem nerede masa basinda belge yazip imzalattirmak icin ( ki bunlarin alani ile hic alakasi yokmus yani fizik ve kimya hic kullanilmiyormus ) bile sinava girip bu isi alani ile ilgisi olmayan isi elde etmek icin oturup olmadik seyleri ezberliyorsa zaten cogu sey bitmis. Istenildigi kadar atilsin ve tutulsun stratejik guc ønemli bir kavsak vs. vs. diye o gucu kullanamadan sonra hic bir anlam ifade etmez ki kullanacagin yer o fizikcilerden kimyacilardan geciyor.

2 madde daha belirledim ben ama değişen yok Selen. Yine değneğin bir ucunu öpüyorsun. O yüzden en karlı en zararsız yol seçilmeli. Maalesef durum bu. Kayıtsız da kalamıyoruz kayıtlı da.

Eğer Almanya yenilirse biz de yenilmiş sayılır mıyız?

Savaş illaki çıkacaksa biz elden ayaktan düşmeden çıksa da atılacak bir kaç mermi fırsatımız olsa! Çok kaşınıyolar zira!

Filler tepişir, çimenler ezilir.

Beyler savaş felan çıkmaz...

Rahat olun en fazla herzaman olduğu gibi...

Suriye kalibresinde bir ülkenin yönetimi değişir...

Öyle cepheli bir savaş olmaz...

artık savaşlar tankla tüfekle yapılmıyor. şu an farkında mısınız bilmiyorum ama zaten bizler çağımıza uygun bir savaşın içersindeyiz

ve bu savaşı kaybedip esaret altında yaşayalı uzun yıllar oluyor.

Esaret derken biz de esaret altinda yasiyoruz o zaman. Sonucta Avrupa'da Almanya ve Fransa ne derse o olur ønemli olan onlarin anlasmasi. Bizlerde øzgur degiliz ): Bizene Fransa'da yasayan ciftcilerden ya da bizene Turkiye'deki ciftcilerden. Bizden alinan vergiler hem Fransa'daki køyluye gidiyor tesvik ve destek ekstra Turkiye'deki køylulere dagitiliyor. Ekstra banane Turkiye'deki is probleminden. Niye benden alinan vergiler Avrupa fonuna ordan da Turkiye'de is bulmak icin verilen kurslara ve bu kursa katilanlara ødenen paralara gidiyor. Bu sekilde dusunenler de fazla ya da su sekilde bizene geliyorlar calismiyorlar cocuk yapiyorlar entegre olmuyorlar ve sosyal devleti sømuruyorlar diye. Ne diye Avrupa kasasina aldigimizdan daha fazla para aktariyoruz. Kahrolsun Alman ve Fransiz emperyalizmi. Bizi de sømuruyorlar sizi sømurdukleri gibi. Cok seviyorsa Almanya ya da Fransa kendisi aktarsin sizin is bulmak icin verilen kurslariniza para bizden giden vergilerle yapmasin bunu Fransa ve Almanya.

Devletleri sømurenler onlar (Fransa Almanya vs. vs. ) fakat devletlere Avrupa fonundan yapilan yardimlarin bedelini daha fazla ødeyen kucuk Avrupa devletleri. Kahrolsun AB.

Edit: Bu tarzda dusunenler cok, kucuk Avrupa ulkelerinde. Yani herkes birsekilde birbirinden sikayetci bazi konularda. Herkes olaya kendi penceresinden ya da ulke gercekliginden bakiyor. Bir sekilde øtekilestirilirken bir taraf o øtekinin senin hakkinda ne dusundugu ve o øteki icersindeki celiskiler ve catismalar hic sorgulanmiyor.

Sonuc: Devletler arasi dostluk iliskisi falan yoktur. Kim gucluyse bir sekilde onun dedikleri olur ya da karsilikli cikarlar uzlasir. Baska da bir sey degil bu devletler arasindaki iliskiler aslinda.

buyrun devam, umarım bu ana kadar yaptığınız şekilde devam edersiniz paylaşımınıza.

Geri
Üst Alt