sokak köpekleri

insan mı hayvan mı şeklinde düşünmemek gerekiyor
insan da kategorik olarak biyolojik bir hayvandır. bunun dışındaki inançlar ise tamamen hayal dünyasıdır ve gerçeği bağlamazlar.

buradan devam edersek şunu ifade etmeliyiz: köpeklerin de tıpkı insan gibi iyisi, kalitelisi de vardır
manyağı, çapulcusu da vardır

öte yandan
KÖPEKLER DE İNSAN GİBİ PSİKOLOJİ SAHİBİ VARLIKLARDIR, yani insan gibi acı çekerler, mutlu olurlar, acıkırlar, susarlar, uyurlar, rüya görürler. kendilerini beden dillerinden anlamayan insanlara ifade edememeleri bu kognitif niteliklere sahip olmadıklarına anlamına gelmiyor.

dolayısıyla sokaktaki iyi ruhlu bir kanin, çevresine zarar veren, duyarsız, kalleş bir homo sapiens'e her zaman yeğdir.
Herhangi bir köpekle bağ kurmamış insanların bu durumu anlamasını beklememek lazım aslında. Hayatımın hiçbir döneminde köpekler katledilsin, öldürülsün fikrini savunmadım ama, eskiden köpeklerin hislerini, onların dünyasını bu denli anlayamazdım. Ta ki bir köpekle yaşamaya başlayana dek. Bir köpekle yaşamaya başladığında anlıyorsun onun da sevinç, üzüntü, korku, heyecan, mutluluk gibi her türlü hisse ve kendine özgü bir karaktere sahip olduğunu.

Bir köpeği yakından tanıdım ve o köpek beni bambaşka birine çevirdi. O yüzden bu durumu yaşamayan anlayamaz.

daha böyle binlerce haber var

yeterince eyleme gecmisler sanırım

Her gün sayısız cinayet haberi okuyoruz. Şiddet, tecavüz, istismarın ve kötülüğün bin türlüsüne yönelik haberler okuyoruz. Hepsinin de faili insanlar. Bu kişiler yüzünden tüm insanları öldürmek istiyor musun? Ya da böyle bir istek sence mantıklı olur mu?

Bir insanın yaptığı şey tüm insanları bağlamıyorken, bir köpeğin yaptığı şey niye tüm köpekleri bağlıyor?

Her gün sayısız cinayet haberi okuyoruz. Şiddet, tecavüz, istismarın ve kötülüğün bin türlüsüne yönelik haberler okuyoruz. Hepsinin de faili insanlar. Bu kişiler yüzünden tüm insanları öldürmek istiyor musun? Ya da böyle bir istek sence mantıklı olur mu?

Bir insanın yaptığı şey tüm insanları bağlamıyorken, bir köpeğin yaptığı şey niye tüm köpekleri bağlıyor?
Tüm köpekleri öldürelim diyen kim?

sadece cetelesip saldıran sokak köpekleri icin önlem alınmalı

kimse senin evindeki köpegin ile ilgilenmiyor

İnsan hayvandan üstündür ama bu üstünlüğü akılcı çözümler yerine katletmeye çalışıyorsa üstünlük olayını yanlış anlamışsınızdır arkadaşlar. Sokaklarda köpek çeteleri elbet olmamalı ama sen barınakların, kısırlaştırmanın, sorunun çözümü için doğru altyapı ve planları yapmazsan eline yüzüne bulaştırır, kendi halindeki masum canlılarında hakkına girmiş olursun. Önce avrupa'daki gibi donanımlı barınaklar, devamında kısırlaştırma seferberliği ve devamında kapasiteye göre toplamadır. Şuan ki yapılan toplanmanda, planlama da büyük rezillik. Allah korkusu olan bir oturup düşünür. Son olarak sürüyle hayvan sever dernek ve hayvan sever bağışçı insanlar var. sadece bu insanların bağışlarıyla bile barınak ve kısırlaştırma masraflarının bir bölümü çıkar.

Dağda bir kurt sürüsüne denk gelsek, o sürüdeki kurtlar da biz insanları öldürmeye kalkar. Çünkü onlar için de kendi türleri daha değerlidir. İnsan sadece bir yemektir onlar için.

Kendilerini hayvanlardan üstün ve daha akıllı gören insanoğlu, tıpkı örnekteki kurtlar gibi yaklaşıyor olaya.

"Benim türüm daha değerli, karşıdakini öldür gitsin."

Bu fikri savunan insanlar, farkında olmadan doğadaki birçok hayvan türüyle aynı davranış eğilimine giriyor.

Sokakta çeteleşerek insana saldıran köpek sürüsü de mesela, "bizden olmayanı öldürelim" diyen insanların yaklaşımına sahipler. Onlar da aynı şeyi yapıyor. İnsanı kendi bölgelerine giren bir tehdit olarak görüyorlar ve o tehdide karşı kendilerini savunuyorlar kendilerince. Çünkü onların aklı o kadar çalışıyor ve doğalarının gereğini yapıyorlar.

Bu yüzden diyorum ki; madem hayvanlardan üstünüz, bizi hayvanlardan ayıran bir şey yapıyor olmamız lazım. Mesela kendi türümüzden olmayanın da yaşam hakkına saygı duymak ve ona saldırmamak gibi. İşte asıl bunu yaparsak hayvanlardan bir farkımız olur diye düşünüyorum şahsen.

Yoksa bir aslan için de aslan daha değerli. Bir fil için de fil daha değerli. İnsan da aynı yaklaşıma girerse, bizzat farklı olduğunu düşündüğü canlı türleriyle aynılaşır sadece.

Madem beni hayvanlardan ayıran bir bilince ve düşünme yetisine sahibim, o halde o bilincim ve düşünme yetim sayesinde sadece kendi türüme değil, tüm canlı türlerine saygı göstermeyi seçiyorum.

Bu arada köpekler sokaklarda dilediği gibi çeteleşsin, insanlara diledikleri gibi saldırısınlar demiyorum. Sokak köpeği sorununun kontrol altına alınması ve çözüme kavuşturulması lazım. Ama bunun yolu hayvanları topluca katletmek değil.

Nerede bırakılmıyor ya daha 2 önce lise hocam yazmış facebook'da.

"Ataköy de apartmanımız ın arka otoparkına dün gece pitbul cinsi bir köpek bırakılmış.
Sabah Bakırköy belediyesi ne bildirildi.
Talep
Canlılar arasında yaşam hakkı açısından bir eşitsizlik olması gerekiyorsa, bunu belirleyen kriter o canlının türü değil, eylemleri olabilir ancak.

Hiçkimseye zarar vermeden yaşayan bir balık, etrafındaki herkese ve her şeye zarar veren, pislik ve kötülük saçan bir insandan daha fazla yaşama hakkına sahiptir.

Kim ne düşünürse düşünsün. İsterse yedi cihan bir araya gelsin. Benim fikrim belli. Ben hayvanların efendisi veya bu gezegenin yegane sahibi değilim. Diğer tüm canlı türleri gibi ölümlü bir organizmayım. Hiçbir canlının yaşamını bile isteye sonlandırmam. Canlıları öldürmeye çalışanları durdurmaya gücüm yetmiyorsa, en azından bu kötülüğe ortak olmam.

İnsanoğlunun içine düştüğü kibir bataklığında yüzmek bana göre değil. O kibrin içinde yüzmek isteyen yüzmeye devam edebilir.
Hocam bahsettigin kitabı ben okudum ama sen farklı yerden konuyu ele alıyorsun.İnsanlarin insanlara yaptıkları çok ayrı bir konu ve %100 haklısın ve cezası sonuna kadar verilmeli bunda sıkıntı yok seninle hemfikirim.Amma velakin keşke herkes senin gibi köpeğini evinde beslese bundada hicbir sıkıntı yokki zaten.Medeni her ülkede olay bu zaten.Sikinti sadece ve sadece başıboş köpekler.Sokaga atılmış köpekler ve ne yapacağı belli olmayan köpekler.Kabul edilemeyen bu.Sabah yürüyüşe çıkıyorsun karsindalar çocuklar dışarıya çıkıyor karşısında ne yapacağı belli olmayan köpekler.Bu konuşuluyor ve en önemlisi insanın icerisinde korku salıyor.Soyle düşün bir sokakta on sapik bir genç kızı bekliyor gibi.Sorun bu .Sen köpeğini evinde besliyorsun zaten hiçbir sorun yokki.Evinin bir bireyi gibi.Keske herkes senin gibi duyarlı olabilse.Sorun sadece dışarıda başıboş olan ve ne yapacağı belli olmayan köpekler.Lutfen çerçeve dışına cikmayalim.Bu olay insanları rahatsız ediyor.Buna çözüm üretilmesi gerekiyor.Tum mesele bu.

Alt komşu yazligina gitmisti kopegini balkonda gorunce uzuldum. Bir kovayi iple baglayip asagiya su ve yem indirdim.

Alt komşu yazligina gitmisti kopegini balkonda gorunce uzuldum. Bir kovayi iple baglayip asagiya su ve yem indirdim.
Yaptığım iyilik sonrası sallanan sandalyeme oturdum. Salla pati ve kedim gelip ellerimi yaladılar. Keske sadece vicdanli insanlar hayvan sahiplenseler..

Dağda bir kurt sürüsüne denk gelsek, o sürüdeki kurtlar da biz insanları öldürmeye kalkar. Çünkü onlar için de kendi türleri daha değerlidir. İnsan sadece bir yemektir onlar için.

Kendilerini hayvanlardan üstün ve daha akıllı gören insanoğlu, tıpkı örnekteki kurtlar gibi yaklaşıyor olaya.

kurtlar istisnalar hariç insanlara saldırmazlar heis, şu videodada görüleceği üzere karşısındakinin zekasını tartabilecek kadar duyarlı bi tür çünkü.

doğada açlık veya bölge yönetimi söz konusu olmadığı sürece hayvanların birbirlerine dokunmadıklarını söyleyebiliriz.

Hiçbir canlının başka bir canlıyı tehlikeli olarak görüp öldürmesi adalet değildir. Bir gün birisi sizi tehlikeli olarak görüp kafanıza sıksa haklı mıydı diyeceksiniz.

Insanların, çocukların, yaşlıların yaşadığı alanlarda/sokaklarda başı boş hayvanların yeri yok. Avrupa'da böyle birşey kesinlikle göremezsiniz.

Her an saldırma potansiyeli olan bu hayvanların, canını yakmadan bir çözüm üretilmeli. Boşuna kimse de duyar kasmasın. Sizin duyarsınız; bir sokak köpeğinin durduk yere sevdiğiniz birisine saldırıp feci şekilde yaralanmasına yada ölmesine kadardır.

Ortalama bir kedinin yaşam ömrü 1-1.5 bir sokak köpeğinin ise max 3 sene.
Buralarda suçluyu bu canlılarmış gibi davranmayı bırakalım. Ortalıkta bir suçu varsa o da bu sorunu insanlar 5 senedir konuşurken hallederiz diye takılanlarda arayın ve onlara çemkirin.
Köpeklerin haberini değil bu kişilerin haberlerini paylaşın.

Suçlu yola atlayan bir köpek değil suçlu onu orada ölüme terk eden kamu görevlileridir.

Köpeklerin popülasyonunda son yıllarda oluşmuş bir patlama da mevcut değil. Bu muhabbet tamamen algısal. Köpekler ekipler tarafından toplanıyor ve belirli bölgelere bırakılıyor. Bir süre geçtikten sonra veya bir şikayet olay gibi şeyler olduktan sonra köpekler toplanıyor ve başka yere bırakılıyor. Aslında bu köpekler normal yaşamlarında olsalar birbirlerini belki de 5-10 senede bulup sürü olabilecekken insanoğlu bunları ısrarla bir araya getirip içlerinden bir Alfa çıkmasına ve bu da saldırgan sürüler oluşmasına sebep oluyor.
Domuz yavrusu gibi olup yola serpilmiş hayvanı alıp Allahın dağına bırakırsan ve burada bu köpek zorbalık yaşarsa aklına kazınacak tek şey şiddet olacaktır.

O nedenle yok besleme bölgesi, yok barınak falan bunlarla çözüm üretilemez. Köpekler mümkün olduğunda sürüleştirilmemesi gereken canlılardır.

Sokakta buldukları her canlıyı alıp şehir merkezinden uzak diye köylere bırakan belediye ekipleri bu saldırı olaylarından dolayı hakkında işlem görmelidir.

Bakın sokak hayvanı konusu ülkede en karanlık konulardan biridir. Hiç bir kaydı doğru dürüst tutulmayan merkezi bir takip tablosu olmayan bir alan bu. Al getir 50 tane köpeği bir yere bırak 2 gün sonra hır gür çıktığında sokak köpeği terörü diye haber yaparsın. Çünkü ortamda saldırganlık artacak mecbur. Ama bilinmiyor ki bu hayvan 10 gün önce şehrin tavukçusunun önünde akşama kadar malak gibi yatıyordu.
Kim biliyor? Kimse.

Sorun işte burada başlıyor kimse sorumluluk almıyor.
Kim getirdi?
Kim attı?
Kim bunları onayladı hep muallak. Teslim et köpeği 2 gün sonra başka bir yerde sürüde çıksın bir allahın kulu kabul etmez biz aldık bıraktık diye. Kayıt da silmek zor değil excelde tutuyor adamlar :asd:

O nedenle sorduğumuz soruları doğruları ile değişelim. Bu köpekleri neden ısrarla bir araya getirmeye çalışıyorsunuz, takibini yapamadığınız kontrolünü sağlayamadığınız ortamda neden ısrarla bu çaba.

Hocam bahsettigin kitabı ben okudum ama sen farklı yerden konuyu ele alıyorsun.İnsanlarin insanlara yaptıkları çok ayrı bir konu ve %100 haklısın ve cezası sonuna kadar verilmeli bunda sıkıntı yok seninle hemfikirim.Amma velakin keşke herkes senin gibi köpeğini evinde beslese bundada hicbir sıkıntı yokki zaten.Medeni her ülkede olay bu zaten.Sikinti sadece ve sadece başıboş köpekler.Sokaga atılmış köpekler ve ne yapacağı belli olmayan köpekler.Kabul edilemeyen bu.Sabah yürüyüşe çıkıyorsun karsindalar çocuklar dışarıya çıkıyor karşısında ne yapacağı belli olmayan köpekler.Bu konuşuluyor ve en önemlisi insanın icerisinde korku salıyor.Soyle düşün bir sokakta on sapik bir genç kızı bekliyor gibi.Sorun bu .Sen köpeğini evinde besliyorsun zaten hiçbir sorun yokki.Evinin bir bireyi gibi.Keske herkes senin gibi duyarlı olabilse.Sorun sadece dışarıda başıboş olan ve ne yapacağı belli olmayan köpekler.Lutfen çerçeve dışına cikmayalim.Bu olay insanları rahatsız ediyor.Buna çözüm üretilmesi gerekiyor.Tum mesele bu.

Enteresan, geçen sene Kurban Bayramı sırasında sesler geliyordu, tanıdığım bir omşu ablanın sesi. Babasını da iyi tanırdım geçen yıllarda vefat etti. Birileri ile tartışıyor, baktım 2 Suriyeli. Ne olur ne olmaz diye yanlarına gittim bu sokak itlerinin ne yapacağı belli olmaz. Tam gittim tartışma o sırada bitti zaten abla evine döndü bunlara raconu kesip.

Sonra konuştuğumuzda anlattı kedi ve köpekler için yazın koyduğu su ve mamaların tekleliyormuş bu itler ve istemiyoruz falan diyormuş. Sokakağa atılan köpekler ilk aşta atan şerefsizlerin rezilliği. Tabi ki devletinde çözüm getirmesi gerekir. Ama her şeyi de devletten bekleyip şikayet etmekte ne kadar doğru bilemiyorum.

Bölgenizde bulunan köpekler ile nasıl komuşularınızla iyi olduğunuz gibi komşulu ederseniz onlardan zarar gelmediği gibi aksine çok yararı oluyor. Muhitinize gelen yabancıları polis v.s. den önce ilk onlar karşılıyor. Siz orada olsanız da olmasanızda malınız bile onlara emanet.

Geçen de benim komuş tayfaya haberini önceden aldım aralarına yeni bir tane gelmiş diğer gruptan 2 alfa önce bir kapışmışlar. Sonra alışverişten gelirken karşıma çıktı geçirmiyordu. Dedim kanka selam ne yapıyorsun. Komşuyuz bak benden sana zarar gelmez, müsade et bir geçeyim. Yavaştan yol verdi. Sonra yukarından bunların toplanmasını isteyen sapık bir dayı var sinsi sinsi bakıyor, zaten bunlarda onu hiç sevmiyor. Dedim bak bunlar sizin toplanmanızı istiyor. Sizi istemiyor, karşınıza çıkan yerde affetmeyin, dinleyip bakıyordu.

Suriyelilerle başlayıp oradan bitireyim en son deprem sonrasıda o bahane ile her yere yayılanlardan (evimizin dibine kadar) psiliklerini fıırlatırken 2 tanesi çıktı piyasaya ikisine kafa kafaya vuruyordum az kalsın.

Kimin sapık olduğu, kimin sokak iti olduğu bugün inan hiç belli değil, neyin nereden çıkacağı ve bunların içinde insanlara zararı en az dokunanlarda bu canlılar.

Lafım sana değil, @Töre Dirik 'in deidği gibi kibir bataklığına düşen tipler bunu anlayamaz.

Özetle köpeklere köpek olduğu için kinlenmemek lazım. İşini yapmayan belediye, kamu görevlileri kim varsa tek suçlu bunlardır başkası değil. Ne köpeği seven, ne bir kap su koyan.

Köpeklerden korkup sevdiklerimizi bizden alacağını düşünenlere de hak vermek gerekiyor ancak dediğim gibi bunu bir kin davasına çevirmemek lazım. Hayvan doğal olarak görevini yapıyor. Nasıl şahin doğada avlanıyor, martı arabanın camına sıçıp kahkaha atarak sudan balık avlamaya gidiyorsa benzer mantık.

Hem insan hem hayvanlardan kimin canı yanıyorsa onun vebali de bu işi kördüğüm haline getirenlerin üzerinedir. Yazık günah her bütçe bulup bu hayvanların popülasyon ve yırtıcılığıyla en başında önlem almak yerine koyver gitsin politikasının sonuçları bunlar.
Yerel yönetimler en büyük suçlusu.

Geri
Üst Alt