Sportif Direktör Nedir veya Sevilla Neden Başarılı?

ft italyada 2 sezon ustuste havalar sogumadan shitcan edilen ender antrenorlerdendir

Sportif direktör ne peki? Veya Terim teknik direktörken arkasındaki "futbol şube sorumlusu" ne iş yapıyordu?

Sportif direktörün tanımının ne olması ve olmaması konusunu açıp görüşlerimizi belirttik zaten önceki mesajları okursan renktaş

Sportif direktörün tanımının ne olması ve olmaması konusunu açıp görüşlerimizi belirttik zaten önceki mesajları okursan renktaş

Her kulüpte farklı da olsa aşağı yukarı sportif direktör, ingiltere'de "football director" Türkiye'deki futbol şube sorumlusuna denk geliyor aslında. Sadece görev alanların backgroundlarında ve işe yaklaşımlarında fark var.

Mesela atıyorum Manchester City'de bu işi Txiki Begiristain yapıyorken (Pep Guardiola'yı da oraya getiren herif, eski Barcelona football director'u) Galatasaray'da Albayrak yapıyordu ama yaklaşımları bilgi birikimleri elbette farklıydı. Ama 3 aşağı 5 yukarı aynı işi yapmaları gerekiyor. Sportif direktör bütün futbol operasyonlarından sorumlu adam. Futbol şube sorumlusu yani.

Her kulüpte farklı da olsa aşağı yukarı sportif direktör, ingiltere'de "football director" Türkiye'deki futbol şube sorumlusuna denk geliyor aslında. Sadece görev alanların backgroundlarında ve işe yaklaşımlarında fark var.

Mesela atıyorum Manchester City'de bu işi Txiki Begiristain yapıyorken Galatasaray'da Albayrak yapıyordu ama yaklaşımları bilgi birikimleri elbette farklıydı. Ama 3 aşağı 5 yukarı aynı işi yapmaları gerekiyor. Sportif direktör bütün futbol operasyonlarından sorumlu adam. Futbol şube sorumlusu yani.

Tamam benim anlattığım da farklı bir şey değil zaten.

Önemli olan görev tanımı.

Yoksa idari menajere de bir şekilde sportif direktör denilebilir çok da önemli değil.

Bahsetmek istediğim hocanın takım üzerindeki yetkisini kısıtlamayacak bir anlayış olmasıydı, tekrar yazmış olayım.

Türkiye'deki futbol şube sorumlusu ile sportif direktör aynı şey değil ve olamaz.

Herşeyden önce futbol şube sorumlusu bir profesyonel değil, yönetimde görev dağılımında belirlenen birşey. Dolayısıyla futbolla alakasız da olsa o adam oraya getirilebilir. Ayrıca şube sorumlsusu varken de sportif direktör olabilir.

Sportif direktör ilgili alanla ilgili(futbol, basketbol vb.) gibi alanlarla ilgili teknik ve piyasa bilgisini gerekli kılar. Sadece iletişimi güçlendiren bir mevki değil yani.

Albayrak, Dürüst vb. gibi adamların bu mevki ile uzaktan yakından alakası yoktur. Buna en yakın Terrenao, Önder Özen filan oldu bu ülkede.

Teknik direktör olsam sportif direktörle çalışmak istemem açıkçası.

FM'de kariyer açtığımda da görevden aldığım ilk bu tipler oluyor.
dikkat-fasizm.jpg

Tamam benim anlattığım da farklı bir şey değil zaten.

Önemli olan görev tanımı.

Yoksa idari menajere de bir şekilde sportif direktör denilebilir çok da önemli değil.

Bahsetmek istediğim hocanın takım üzerindeki yetkisini kısıtlamayacak bir anlayış olmasıydı, tekrar yazmış olayım.

Ona katılıyorum, ayrıca hocanın takım üstünde yetkisini kısıtlamıyor zaten sportif/football director, onu Türkiye'deki özellikle Fener'deki yöneticiler yapıyor, Albayrak da Terim'in işine karışmıyordu her türlü transfer ve idari işlerle uğraşıyordu, Begiristain de yapmıyor, Sammer de Guardiola'nın yetki alanındaki hiçbirşeye karışamıyor. Onlar takım idaresi, alt yapılar, futbol ve kadro idaresi, transferler vs onlarla uğraşıyorlar.

Fark Avrupa'da özellikle adam gibi kulüplerdeki adamların backgroundları, bağlantıları, futbol bilgileri vs biraz daha farklı. İşadamını getirip futbolu yönettirmiyor futbolun içinden biri ve eski menajerler çalışıyor o bölümlerde ama sportif director spor yöneticisi yani futbol yöneticisi demek.

Son düzenleme:
Dogru bir yazi, klassik blogger romantizimi ile de süslenilmis, millete sunulmus. Mesele istikrar... Türkiye´de bir yönetim en büyük yetkiyi kime verdiyse, isler ters gittiginde ilk onu kovarlar. Yöneticilerin zihniyeti degismedikce, orada Sportif Direktör´ün de yapacagi birsey yoktur, kovarlar adami... Aziz Yildirim Terrenao ile ilgili "Ben aldim, ben attim" dedi. Extrem olarak...

Ona katılıyorum, ayrıca hocanın takım üstünde yetkisini kısıtlamıyor zaten sportif/football director, onu Türkiye'deki özellikle Fener'deki yöneticiler yapıyor, Albayrak da Terim'in işine karışmıyordu her türlü transfer ve idari işlerle uğraşıyordu, Begiristain de yapmıyor, Sammer de Guardiola'nın yetki alanındaki hiçbirşeye karışamıyor. Onlar takım idaresi, alt yapılar, futbol ve kadro idaresi, transferler vs onlarla uğraşıyorlar.

Fark Avrupa'da özellikle adam gibi kulüplerdeki adamların backgroundları, bağlantıları, futbol bilgileri vs biraz daha farklı. İşadamını getirip futbolu yönettirmiyor futbolun içinden biri ve eski menajerler çalışıyor o bölümlerde ama sportif director spor yöneticisi yani futbol yöneticisi demek.

İdari işlerle uğraşsın yeri geldiğinde hocanın danışmanı olsun. Böyle sportif direktöre can kurban. Varsın ismi idari menajer olmasın da sportif direktör olsun fark etmez.

Fakat ben hoca olsam sportif direktöre bağlı çalışmayı pek istemem. Başkana bağlı olacaksın (gerektiğinde ona da ayar vermek şartıyla), ders almayacaksın ders vereceksin, anahtar teslim iş yapacaksın.

İşte gerçek teknik direktörlük budur.

iş parayı akıllı kullanabilmekte.

bizim kulüp baba parası yiyen zengin cocuklar gibi.

terim ile tek ortak yanımız atatürkü çok sewmemiz

1559879_h.jpg

https://cdn-*********************.sozcu.com.tr/*********************-resimler/2015/10/fatih-terim-ataturk-11-10.jpg

pj_Terim_Ataturk.jpg

günlük başarıları konuşmaktan nefret ederim de biz deplasmanda hiç maç kazanamasak -ki nerdeyse kazanamıyoruz-

sportif direktör falan kalmazdı bu sevillanın hali nedir ya

Sportif direktör bir takımın kendine yakışanı giymesidir.

günlük başarıları konuşmaktan nefret ederim de biz deplasmanda hiç maç kazanamasak -ki nerdeyse kazanamıyoruz-

sportif direktör falan kalmazdı bu sevillanın hali nedir ya

O meseleyi şöyle planlayacaksın zaten: Öncelikle sen kendi ölçeğinde Sevilla değilsin. Sevilla'nın bulunduğu konum kendi ölçeğinde şampiyonluk zaten. Dolayısıyla direktörü göndermezler böyle bir durumda. Ayrıca adamların son 10 yıldaki durumu da ortada. Biz zaten doğru yapaıalandığımız zaman o ligin Real ya da Barca'sına denk geldiğimiz için şampiyon olamasak da deplasmanda maç kazanamama gibi bir durumla karşılaşmayız.

Ayrıca sportif direktörlük bence bir tür istikrar da sağlar. Bir sezon şampiyon, sonrak sene 8. olmaz takım.

isteniyor ki herseyi ayni yapmaya devam edelim
UNUTMAYALIM KI
hicbiseyi degistirmeden
bi S yapamayiz
- hayri cund

Geri
Üst Alt