Stephen Hawking "Tanrıya gerek kalmadı"

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: Stephen Hawking "Tanrıya gerek kalmadı"

Bence konuyu kapatmaktan ziyade bir dinlendirme yapılsın. Fazla ısındı yoksa yangın çıkacak.

Beni gerçekten galatasaraylıyım ama.Ben fenerli olupda kendimi sizden gibi gösterip arada feneri övücü potlar kırarsam ve siz bunu yakalarsanız ve sen fenerlimisin derseniz o zaman gocunurum yaram olduğu için;)

Bir insanı inanmamak ile suçlamak ile Fenerli olarak suçlamamanın arasındaki farkı görebiliyor musun peki :)

Ömer Hayyam'ın da çok güzel bir şiiri vardır bu konuda yeri gelmişken;

Ne ararsın tanrı ile benim aramda ?

Beni gerçekten galatasaraylıyım ama.Ben fenerli olupda kendimi sizden gibi gösterip arada feneri övücü potlar kırarsam ve siz bunu yakalarsanız ve sen fenerlimisin derseniz o zaman gocunurum yaram olduğu için;)

Nereden bilelim ki gerçekten Galatasaraylı olduğunu. Burada günde kaç kişi geliyor Galatasaraylı olupta fenerli gibi görünen. Hem her fikre inanca saygılıyım diyorsun. İnsanların yazdığı düşüncelerden açıklar arayıp sanki marifetmiş gibi ithamlar savuruyorsun çok yanlış.

Ben hala beyin ile fizyolojik yapı arasındaki bağıntıyı anlayabilmiş değilim. Beyin büyüyünce fizik küçülmek zorunda mı? Ters orantılı mı? Kullanılmayan uzuvlar küçülür, zayıflar demişsin. O dönemki insanlar kas gücüne, fiziksel güce dayalı aktivitelere şuanki insanlara göre daha fazla uğraşıyorlardı. Tamam anlarım ama ne bileyim şuan 1500 yıl önceki boyutlarda bir insan bulamaz mıyız sence? Bu kadar büyük değişim olacağını sanmıyorum açıkçası.

Dostum 1500 yıl önce değil, 1.5 milyon yıldır insanlık mevcut evrim basamağında bulunuyor (homo sapiens). Buna beyin hacmi dahil. Günümüzdeki bilimsel gelişmeler, dediğim gibi son 4-5 yüzyılda ivme kazanmaya devam ediyor. Bunu zekayla açıklayamayız, çünkü 5000 yıl önceki insan fizyolojik olarak bizden pek farklı değildi. 2-3 milyon yıllık insan fosilleri de var, özellikle kafatası gerçekten farklı bizimkinden, belli oluyor yani fark.

Metin Çay arkadaşımız maalesef topiğin seviyesini biraz geriye çekti. :(

Anlamadım? Türkçe ezan geçerli değil,veya türkçe dua geçerli değilmidir?

İstiklal Marşı'nı İngiltere'de yaşayan Türkler İngilizce mi okuyor? Veya gittiği bir ülkede o ülkenin diline göre mi okur insanlar milli marşlarını? Hesap aynı hesap hacı, Kuran-ı Kerim Arapçaysa, ezan Arapçaysa öyle okunmalıdır, öyle okunur.

Anlamadım? Türkçe ezan geçerli değil,veya türkçe dua geçerli değilmidir?

türkçe dua geçerlidir elbette, fakat ezan değil, sonuçta Kuran arapça olarak indirilmiştir, ayetler arapçadır, ayette Allah kelamı olduğuna göre Allah katında geçerli olan dil arapçadır.

O şekilde tartışmayı bende beğenmiyorum. Zaten en başta yazmıştım; "inanç ile mantığı bir tutmayın" diye ama işte herkes kendi güvendiği noktayı ön plana çıkarmanın heyecanıyla tartışmayı o yöne doğru çekti. Bu konu hakkında da dini açıdan ayetler paylaşıldı, bilimsel savlar ortaya atıldı. Elbet insanlar bu durumda bir şeyler kapmıştır, yani yine de "boş iş" olmamıştır.

Belki bilirsin forumda en çok tartışanlardan biriyim ama din konusu gerçekten çıkmaz sokak gibi birşey.Tartışma elbette insana çok yarar sağlar ama din konusunda genelde dinsiz olanların kafir diye adları çıkar,dindar olanlar şeriatçı,gerikafalı yada gericiye vurulur birşekilde,tartışmayı bilemeyen insanlarca.

İstiklal Marşı'nı İngiltere'de yaşayan Türkler İngilizce mi okuyor? Veya gittiği bir ülkede o ülkenin diline göre mi okur insanlar milli marşlarını? Hesap aynı hesap hacı, Kuran-ı Kerim Arapçaysa, ezan Arapçaysa öyle okunmalıdır, öyle okunur.

Marşla ne alaka onu anlamadım.Ezan kutsalmıdır? Ezan olmasaydı millet camiye davulla çağırılcaktı.O zaman davul kutsalmı olacaktı? Ben arapça bilmiyorum,hoca türkçe 'Haydi namaza' diye bağırsa 5 yaşındaki çocuk anlar gayeyi.

Bir insanı inanmamakla ile suçlamak ile Fenerli olarak suçlamamanın arasındaki farkı görebiliyor musun peki :)

Ömer Hayyam'ın da çok güzel bir şiiri vardır bu konuda yeri gelmişken;

Ne ararsın tanrı ile benim aramda ?
Ben tanrıdan bahsetmiyorum Allaha inanmamakdan bahsediyorum.Bir insanın bende dahil eğerki imanın şartlarına ters düşen düşüncedeyse yani bir cümlede vurguladıysa Allaha imandan uzakdır.

Her neyse herkesin mezarıda Allaha vereceği hesabıda ayrı.

Belki bilirsin forumda en çok tartışanlardan biriyim ama din konusu gerçekten çıkmaz sokak gibi birşey.Tartışma elbette insana çok yarar sağlar ama din konusunda genelde dinsiz olanların kafir diye adları çıkar,dindar olanlar şeriatçı,gerikafalı yada gericiye vurulur birşekilde,tartışmayı bilemeyen insanlarca.

Akın dostum haklısın elbette, ama şimdilik (en azından benim aktif olarak bulunduğum kısmında) seviye o kadar yerlere inmedi. Zaten bu tür bir sohbetin amacı bir sonuca varmak değil, bazı düşünceleri farklı bakış açılarıyla masaya yatırmaktır.

Doğrudur, zaten tasvip etmediğimi defalarca söyledim. Neyse bu konuyu fazla uzatmayalım sonra "boş iş" yapmış oluruz. :) Bu arada sormamda bir sakınca yoksa ben seni GSE rütbesi taşıyorsun sanıyordum, ne oldu?

Dostum 1500 yıl önce değil, 1.5 milyon yıldır insanlık mevcut evrim basamağında bulunuyor (homo sapiens). Buna beyin hacmi dahil. Günümüzdeki bilimsel gelişmeler, dediğim gibi son 4-5 yüzyılda ivme kazanmaya devam ediyor. Bunu zekayla açıklayamayız, çünkü 5000 yıl önceki insan fizyolojik olarak bizden pek farklı değildi. 2-3 milyon yıllık insan fosilleri de var, özellikle kafatası gerçekten farklı bizimkinden, belli oluyor yani fark.

500.000 yıl önceki insan kafatasıyla, şimdi günümüz(homo sapiens sapiens) kafatası arasında dağlar kadar fark var. Ve o zaman kullanılan düşünce sistemi ile şuanda tabi ki fark mevcut. Gelin kazılarada çıkan kafataslarını gösterim karpuzdan büyük. :D

Ben tanrıdan bahsetmiyorum Allaha inanmamakdan bahsediyorum.Bir insanın bende dahil eğerki imanın şartlarına ters düşen düşüncedeyse yani bir cümlede vurguladıysa Allaha imandan uzakdır.

Her neyse herkesin mezarıda Allaha vereceği hesabıda ayrı.

Alttaki yazdığın cümle ile üstteki yazdığın cümle arasındaki farka bakarmısın?

Marşla ne alaka onu anlamadım.Ezan kutsalmıdır? Ezan olmasaydı millet camiye davulla çağırılcaktı.O zaman davul kutsalmı olacaktı? Ben arapça bilmiyorum,hoca türkçe 'Haydi namaza' diye bağırsa 5 yaşındaki çocuk anlar gayeyi.

Cevap yazayım, pek bakmaya vaktim yok gibi. Konuyu açınca devam cevap verirsin.:) Marşla alakası var demedim. Sadece benzetme o, umarım bilirsin ne olduğunu. Maksadı anladıysan, yani kendi deyiminle, "5 yaşındaki çocuk anlar gayeyi" hesabı anladıysan orada gayeyi, sorun yoktur.

Buyrun beyler, daha sakin lütfen...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt