Tercüman Rezaletine Acil Çözüm !

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: Tercüman Rezaletine Acil Çözüm !

eğer değişmezse bence iyi fikir . hem ne demişler ilk'leri BİZ yaparız:)

Ya kulübe mail filan göndersek... Bu herif tam bir "failure" örneği.

ben gönderdim ama bir kişinin göndermesiyle olmaz tabi organize olmamız lazım

Bu iş çocuk oyuncağı değil kardeşim.Gitsinler bi tane Rijkaard'ın dilinden iyi anlayan tecrübeli birini getirsinler.!

rijkaard komplex bir ingilizce kullanmıyor ki yani orta seviye ingilizcesi olan rijkaard cok rahat anlar .bizim tercümanımız cok garip tobol'u tatil olarak nitelendiriyor 2.seferdir .. vacation diyor başka bir şey demiyor.

rijkaard komplex bir ingilizce kullanmıyor ki yani orta seviye ingilizcesi olan rijkaard cok rahat anlar .bizim tercümanımız cok garip tobol'u tatil olarak nitelendiriyor 2.seferdir .. vacation diyor başka bir şey demiyor.

bende senin gibi düşünüyorum biraz daha tam olmamış daha da yazmalıymışım

gerçekten çok sıkıntılı çeviriyor. Rijkaard ın kullandığı anlamda değil. direk ilk anlamı ile çeviriyor. Vacation dan kastı tatil değil. Seyahat (Ziyaret) genel bir yolculuk manasında.

Tatil dersen sen basın ve benim anladığım ifade GS Kazakistan a eğlenmeye Tobol u küçümmeye vs kadar gelir anlamı.

Kesinlikle Fluent İNg. konuşan ve ciddi anlamda %100 çeviri gücüne hakim objektif biri gerek. yoksa bunun sıkıntısını cidden çekeriz.

bence su andaki en büyük sorun ne transfer ne tobol maçı .bu tercüman meselesini halletilmesi lazım.yoksa rijkaard'ın ağzından cıkmamıs laflar ertesi gün manşetleri süsleyecek.ayrıca oturup kalkması bile Galatasaray camiasına yakışmıyor .

rijkaard'ın da ingilizcesi çok iyi değil zaten ama tercümanınki felaket gerçekten.

galatasaray gibi büyük bir kulübün böyle bir tercümana sahip olması utanç verici.

her tercüman hata yapabilir ama çevirmeye ingilizcesi yetmediği için cümleyi kafasına göre değiştirip, yorum katan adama da tecüman demem.

flemenkçe konuşan bir tercüman neden getirmiyorlar, o ayrı bir soru işareti zaten.

2-3 Hafta kadar önce tercümanın rezalet olduğunu söylediğimde; Galatasaray'da çalışan birine hakaret edemeyeceğimi, ingilizcesinde hiç bir sorun olmadığını, çok iyi biliyorsam neden ben değil de o tercüman olduğunu, tercümanın gayet iyi ingilizce konuştuğunu söyleyen, birçok ukala çıkmıştı. Ben tercüman meselesinin ciddiyetine dikkat çekmeye çalıştıkça, bana olan tepkiler arttı. Hatta aynı şeyleri defalarca yazmamın itici olduğunu söyleyen, dolaylı yollardan hakaret edenler, alay edenler oldu.

Bunun üzerine burda sadece anlayabilecek bir iki insanla konuşmayı yeterli gördüm. Doğru söyleyeni 9 köyden kovmayacak insanlarla.

Herneyse sonunda Galatasaray klübünden dolaylı yoldan yöneticilere ulaştım. Direk ben olmasam da aracılar vasıtasıyla durumun ciddiyetine dikkat çektim.

GS TV'ye ve medyada Galatasaraylı olarak bildiğim bir kaç yazar mail attım. Bu yaptıklarım dinlenseydi ve toplu hareket edilseydi belki sonuç daha hızlı olurdu.

Geçen GS TV' de Rijkaard'ın idmanlarda taktiklerini de bu tercüman çeviriyordu. Çok byük bir dehşete kapıldım. Futbolcular tercümanın ağzından çıkacak her kelimeye inanmak durumundalar. Ve Rijkaard'ın sistemini normalde 3 ayda kavrayabilecekken bu adam sayesinde 9 ay da kavrayabilecek. Rijkaard'ın ne istediği yanlış çevirileceği için futbolcular bir türlü tam istenileni yapamayacak ve zaman içinde, Rijkaard; "bu kadar embesil bir futbolcu grubu" görmedim demeye başlayacak. Aynen GS TV muhabiri soru sorduğunda Rijkaard'ın hep bıyık altından pis pis gülmesi durumu gibi. Çünkü o saçma soruları soranın muhabir olduğunu sanıyordu. Oysa soruları saçma değil tercümanın çevirisi rezaletti.

Yeni bir sistem, bir felsefe getirilmek isteniyorsa ona uygun çevirmen de gerekir. Hem dili hem de futbolu iyi bilen. Kelime kelime çevirmek çeviri değildir. Yoksa UTANÇ VERİCİ bir durum meydana gelir.

Not. Rijkaard'ın ingilizcesi çok çok iyi değil ama; kendisini gayet net ve açık bir şekilde ifade edebiliyor. Burada Rijkaard'ın ingilizcesinden doğan hiç bir sorun yoktur.

2-3 Hafta kadar önce tercümanın rezalet olduğunu söylediğimde; Galatasaray'da çalışan birine hakaret edemeyeceğimi, ingilizcesinde hiç bir sorun olmadığını, çok iyi biliyorsam neden ben değil de o tercüman olduğunu, tercümanın gayet iyi ingilizce konuştuğunu söyleyen, birçok ukala çıkmıştı. Ben tercüman meselesinin ciddiyetine dikkat çekmeye çalıştıkça, bana olan tepkiler arttı. Hatta aynı şeyleri defalarca yazmamın itici olduğunu söyleyen, dolaylı yollardan hakaret edenler, alay edenler oldu.

Bunun üzerine burda sadece anlayabilecek bir iki insanla konuşmayı yeterli gördüm. Doğru söyleyeni 9 köyden kovmayacak insanlarla.

Herneyse sonunda Galatasaray klübünden dolaylı yoldan yöneticilere ulaştım. Direk ben olmasam da aracılar vasıtasıyla durumun ciddiyetine dikkat çektim.

GS TV'ye ve medyada Galatasaraylı olarak bildiğim bir kaç yazar mail attım. Bu yaptıklarım dinlenseydi ve toplu hareket edilseydi belki sonuç daha hızlı olurdu.

Geçen GS TV' de Rijkaard'ın idmanlarda taktiklerini de bu tercüman çeviriyordu. Çok byük bir dehşete kapıldım. Futbolcular tercümanın ağzından çıkacak her kelimeye inanmak durumundalar. Ve Rijkaard'ın sistemini normalde 3 ayda kavrayabilecekken bu adam sayesinde 9 ay da kavrayabilecek. Rijkaard'ın ne istediği yanlış çevirileceği için futbolcular bir türlü tam istenileni yapamayacak ve zaman içinde, Rijkaard; "bu kadar embesil bir futbolcu grubu" görmedim demeye başlayacak. Aynen GS TV muhabiri soru sorduğunda Rijkaard'ın hep bıyık altından pis pis gülmesi durumu gibi. Çünkü o saçma soruları soranın muhabir olduğunu sanıyordu. Oysa soruları saçma değil tercümanın çevirisi rezaletti.

Yeni bir sistem, bir felsefe getirilmek isteniyorsa ona uygun çevirmen de gerekir. Hem dili hem de futbolu iyi bilen. Kelime kelime çevirmek çeviri değildir. Yoksa UTANÇ VERİCİ bir durum meydana gelir.

Not. Rijkaard'ın ingilizcesi çok çok iyi değil ama; kendisini gayet net ve açık bir şekilde ifade edebiliyor. Burada Rijkaard'ın ingilizcesinden doğan hiç bir sorun yoktur.

başından beri dediklerinize katılıyorum sonuna kadar.

tercümanın hatalarını fark etmek için çok iyi ingilizce bilmeye de gerek yok zaten.

geldiğinden beri her basın toplantısında, röportajında yapmaması gereken hatalar yapıyor.

her tercüman hata yapabilir ama böyle can alıcı ve yetersizlikten dolayı olmamalı bu hatalar.

umarım yetkili kişiler de fark etmiştir bu durumu.

o zaman organize olup birşeyler yapmalıyız.

Antu'dan

Sevgili günlük süper bir tercüman verdiler.Adam o kadar iyi ki ben konuşmadan bile tercüme yapabiliyor.Gerçi ne anlatıyor merak ediyorum ama burda sirk gibi bir ortam olduğu için şimdilik bir problem olmuyor.

Antu'dan

Sevgili günlük süper bir tercüman verdiler.Adam o kadar iyi ki ben konuşmadan bile tercüme yapabiliyor.Gerçi ne anlatıyor merak ediyorum ama burda sirk gibi bir ortam olduğu için şimdilik bir problem olmuyor.

bize laf atmasın bence fenerbahçe taraftarı samet'i kimse unutmaz bu ülkede:)

Antu'dan

Herkesin gayet ciddi bir şekilde çalıştığı kamp ortamına sirk deniyorsa, acaba milletin birbirini boğazladığı, boğaz sıktığı kamp ortamına ne denir?

Çok can sıkıcı bir durum.Tercuman değişse bu sefer de Rijkaard bu iş çocuk oyuncağı mı diyecek haklı olarak.

Aşağıdaki linkteki konumuzda genç olan tercüman arkadaşımızla ilgili örnekli ve detaylı tespitlerimiz mevcuttur. "Yok canım fenada çevirmiyor" tarzı düşünce belirten arkadaşlar konunun vehameti açısından bir zahmet açıp okusunlar yorum yapmadan önce. Kaldıki konunun gazetelere taşınmasına sebeb olan asıl konu bu değil aşağıdaki linktekidir.

https://www.gscimbom.com/forum/transfer-dedikodulari/11655-transferi-henuz-kapatmadik-4.html

Ya sonuçta Flemenkçe-Türkçe bilgisi dili akıcılığı çok iyi olan bir tercüman yokmu anlamıyorum ki?

İngilizce gerçekten çok ilginç bir dil. Hangi alanda çeviri yapılacağı çok ama çok önemli. Futbol mu, makale mi, şiir mi, edebiyat mı, müzik mi, aklınıza ne geliyorsa. Bunu günlük yaşamda bir kaç kişi yaşamıştır muhakkak. İngilizce bir cümleyi çevirmek isterseniz size ne ile ilgili olduğunu, alanını sorarlar; müzik mi, makale mi, şiir mi diye. İngilizce böyle ince bir dildir. En azından Shakespeare ya da John Milton İngilizcesi istenmiyor futbolda. Teknik konular olursa futbolun kendi içinde barındırdığı İngilizce kalıplar bellidir. Futbol tercümanlığı konusunda eğitimli olan kişiler bunun farkında olurlar. Zaten bu yönde tercüman seçilmelidir.

Misal Japonya'ya dair yazmış olduğum kitapta da kaynağın %95'i İngilizce'ydi ama daha çok makale, düzyazı vb olduğu için Türkçe'ye çevirmem ve gerekli derlemeleri yapmam çok kolay olmuştu. Ağdalı, edebi, ağır makale ve edebi metinler olsaydı imanım gevrerdi ve bir çok hata yapardım orası kesin. Futbol tercümanlığı da kendi içinde farklı kalıplar içeriyor. En azından şu ana kadar konuşulanlar ortalama İngilizce sahiplerinin bile kolay kolay yapmayacağı hatalar.

Yok, biz bu tercümanla devam edeceğiz diyorlarsa verebileceğimiz tek tepki; so be it...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt