- 22 Kasım 2008
- 11.279
- 6.981
- 2.493
"18 milyonluk oyuncu değil, 3 milyonluk oyuncu" demek "bu adam kötü oyuncu" demek değil ki, "18 milyonluk oyuncu değil, 3 milyonluk oyuncu" demektir.
boey mesela 1 milyonluk oyuncuydu aldığımızda, kötü oyuncu değildi. ama onu da 15 milyon euro'ya alsaydık, 15 milyon euroluk oyuncu değil diyecektim mesela.
ligi 5. bitirme konusu ise sadece sara özelinde değil tabiki. sara 3 milyonluk oyuncu diye ligi kötü bitireceğiz demiyorum. biraz daha dikkatli okursan... ya da ben belki bunu net ifade etmemiş olabilirim ama düşüncem bir önceki cümlemde yazdığım gibidir.
yönetim ve başkan güvensizliğinden, takım üzerine çökecek güvensiz ortamın oyunculara sirayet edeceğini düşünüyor ve "kafa" oyuncularımızdan da performans alamayacağımızı düşünüyorum bu sene.
ligi 5. bitirip fark yediğimiz senaryoda neden "kafa" oyuncularımızın salacağını düşünüp, sara'yı onlara eklemiyorum? bu kadar tartışmanın içinde bu arguman çok mu önemli mi? ya da benim "sara 18 m etmez" argumanımı çürütüyor mu? yoo. çünkü "kafa" oyuncularımızın performansı ile ilgili elimde somut veri var. sara ise yeni bir transfer ve benim onunla ilgili yegane argumanım 18 m euro etmediğidir.
aslında cümlemi şöyle düzelteyim, sadece bir oyuncunun (taksitli ya da taksitsiz) bonservisimne 18 milyon verecek bir gs, gidip cship'ten sara'yı almamalıydı diyorum esasen.
Velicim, sen 3m'luk oyuncu demedin, 3m'luk oynar dedin, lütfen yani, birbirimizi kandırmayalım. Şu anki değeri 3m desen, o da doğru değil derim (Championship piyasası öyle değil çünkü) ama o zaman ısrarla oyuncuyu kötüledin demezdim. Çünkü şu anki değeri 3m olsaydı bile 10m+'lık oynayabilirdi Boey gibi. Ama sen öyle demiyorsun, sen çok emin şekilde "3m'luk oynayacak" diyorsun, üstelik bunu mevkisinde oynatılmazsa gibi bir şarta bile bağlamıyorsun, o zaman sana göre bu oyuncu kötü demektir. Çünkü şu anki ederinden bağımsız kötü olduğunu düşünmediğin oyuncunun sadece 3m'luk top oynayacağını iddia etmen saçma olurdu... Ya da istemediğin şeyi yazmışsın, kendini iyi ifade edememişsin dediğin gibi... Boey de geldiğinde çok emin şekilde "1m'luk oynayacak" demiş olsaydı biri, o da "Boey kötü oyuncu" demiş olurdu mesela. Çünkü bir oyuncu anca 1m/3m'luk top oynayabiliyorsa o oyuncu GS için kötüdür.
"Harcayacak 18m'u olan GS için doğru transfer hedefi değil" cümlesine kökten bir itirazım yok bu arada. Sonuçta ben de çok emin değilim bu paralara değecek bir oyun oynayıp oynamayacağından. "18m tek oyuncuya da harcansa, birden fazla oyuncuya da harcansa daha iyi değerlendirilebilirdi" iddiası makul bir iddia, yani kanıtlaması da zor bir iddia, 18m'a KESİN ALABİLECEĞİMİZ ve performansı Sara'dan ÇOK DAHA GARANTİ oyuncu(lar) var mıdır, varsa kimdir bilmek zor çünkü ama olabilir mi? Olabilir elbette. Umarım Sara performansıyla bu iddiayı haksızı çıkarır o ayrı. Doğru sistemde doğru rolde oynatılırsa utandırma ihtimali olduğunu ben düşünüyorum. Yani belki Boey gibi aldığın fiyatı katlamaz ama en azından fiyatının hakkını verebilir. Sen kesinlikle öyle bir olasılık olduğuna inanmıyorsun gibi, burada ayrılıyoruz, ki bu fikre saygı da duyarım, o başka, ama "3m'luk oynar" fikrini iddialı şekilde savunup da "kötü demiyorum" demek hala çelişkili olur, kusura bakma...
Özetle:
"Şu anki ederi 3m" >> Bana göre çok yanlış ama ille de oyuncu kötü demek değil.
"İddia ediyorum 3m'luk top oynar" >> Net şekilde "Kötü oyuncu olduğunu düşünüyorum" demek. Katılmıyorum ama gerçek olma ihtimali de var. Ancak her gerçek olduğu senaryoda da yine oyuncu kötü olduğundan olmayabilir. Yanlış mevkide oynadığından ya da oyun sistemi kötü olduğundan veya takım içinde başka saha dışı problemler (maddi problemler, huzursuzluklar, anlaşmazlıklar, motivasyonsuzluk, vs) olduğundan da olabilir. Zaten bunlar genelde hepsi bir arada olur.
"Şu an 18m etmez" >> Bana göre doğruluk payı olabilir (ucundan kıyısından katılırım) ve elbette "kötü oyuncu" demek değil. Ancak bu da biraz kazık yemiş bile olsak kötü transfer olduğu anlamına gelmeyebilir. Uzun vadeli performansına bağlı.
"GS 18m vermemeliydi" >> Bana göre doğruluk payı daha yüksek çünkü 18m ediyor olsa bile GS almamalıydı, gereksiz risk aldı denebilir. Evet çok üst düzey futbolda denenmemiş bir oyuncuya 18m vermek GS gibi bütçesi sınırlı bir takım için ciddi risktir. Mesela bu iddia süper oynasa ve 40m'a satsak bile savunulmaya devam edilebilir. Hala aynı fikirde olup, "gereksiz riskti ama tuttu" da denebilir yani. Her tutan risk, ille de doğru risk değildir kısacası. Kumarhaneye gidip elindeki avucundaki tüm parasını rulet masasına yatıran adama "gereksiz risk" demişsem, kazandı diye haksız çıkmış olmam sonuçta yani... [İkisi aynı derecede büyük risk demiyorum, biraz abartı var ama işin mantığını anlatıyor]