Tetteh'i bir 90 dakika ve bu sezon oynadığı tüm maçların 5 dakikalık özetlerine bakarak bir çok yandan değerlendirebilecek kadar izledim. Youtube videosunu derleyenler cidden kötü iş çıkarmış. İki tane attığı güzel golü, yaptığı hareketi veya kaçırdığı pozisyonu koyarak scouting videosu yapılmaz. O videosunu izleyen kimse Tetteh alınsın demez. Aslında bir video kendim çıkarmayı düşünüyordum da üşendim. Yaparsam paylaşırım sizlerle.
Öncelikle biraz istatistik katkısından bahsedelim. Transfermarkt'a göre 9 gol 2 asist görünüyor. Opava yani ligin ilk maçında iki asist yazmışlar ama aslında bir gol bir asist bana göre çünkü. Golün biri KK. yazılmış. Çarpmayla hafif yön değiştiriyor şutu o yüzden asiste yazılmış. Ben on diyip yuvarlıyorum o yüzden. 19 maç 10 gol 1 asist. Sparta'nın ilk yarı itibariyle attığı gol rakamı da 30. Yani Tetteh takımının her 3 golünden birine imza atmış. Bir Gomis bir Diagne gibi dominant bir skor katkısı yok ama yeterli bir katkı da yapmış.
Oyuna dönersek. Olumsuzlardan başlamak istiyorum. Gözüme çarpan iki eksik yönü var.
1- Topa yanlış vuruyor. Açarsak Tetteh'de gol pozisyonları veya şut denemeleri esnasında mahallelerde kullandığımız deyimle abanıyor. Sürekli ayağının üstü ve dışıyla şut atma peşinde. Ayak içini hiç kullanmamış desem yanlış olmaz. Bu konuda bir çok pozisyonuna şahit oldum. Bu gelişebilecek bir özellik eğitmek lazım. Şimdilik bitiriciliğine puanım on üzerinden 6.
2- Belhanda vari lüzumsuz gereksiz agresiflik yapabiliyor. Kavga dövüş içine girdiği sekanslara çokça şahit oldum. Melo tipi faydalı bir agresiflikten bahsetmiyorum bu Belhanda tipi bir agresiflik.
ha birde öyle müthiş bir tekniği yok ama çok kötü de denemez. Bir kaç bir şey daha gördüm ama onlardan emin değilim gelirse bizde bir kaç maç oynasın öyle bahsederiz.
Gelelim olumlu yönlerine...
1- Altı pas golcüsü.
Attığı gollerin bir çoğu Altı pastan atılmış. Eren gibi ıskalama dağa taşa vurma yok. Sağdan soldan ortadan getirip bir şekilde altı pasa düşürürseniz o topu muhtemelen gol yapacaktır.
2- Çok güçlü.
Çek liginin sertlikte bizden aşağı kaldığını sanmıyorum. Tetteh güç konusunda ciddi fark yaratıp fayda sağlamış Sparta Prag'a. Ceza alanında topu ayağından almakta zorlanıyorlar. Umut Bulut vari Kaval kemiğiyle filan kontrol yapıp topu da kaybetmiyor.
3- Oyun içinde aktif.
Belli oranda hücum pres de yapıyor. Savunma arkasına koşu da atıyor. Bu yönü de var.
O boya göre hızı iyi ve füleli adımları var. Zaman zaman adam eksilttiğini göreceğiz gelirse.
Yine sağına soluna pas atabiliyor. Devamlılığı da iyi.
Solda da oynayabiliyor. Target man ve Komple forvet rollerinde kullanılabilir. Ama yazının başında yazdığım gibi bu adam takımın skor yükünü tek başına çekecek bir leblebi golcü değil.
Potansiyeli nedir 9m verilir mi?
O konuda çok yorum yapmak istemiyorum çünkü ben potansiyel yetenekten ziyade, var olan yeteneği değerlendirmekte kendimi başarılı buluyorum. Kısa bir görüş belirteyim yinede ileride nerelere gelebilir bilmiyorum ama Ali Lukunku gibi bitik halde geldiğinden ötürü fiyasko çıkan bir kaç örnek dışında bizim ligde bu tip adamlar daima iş yapmıştır. 7.5-8m arası bir paraya bitirilirse belli bir katkı alıp en kötü ihtimal aldığımız paraya satarız.