Transfer Nöbeti (ARŞİV 6)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Dursun olmasa belki derim ama dursun varken imkansız

HUAWEI Y541-U02 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Türkiye ligi zor bi lig değil, zor oyuncular oynamıyor, iddia edildiği gibi öyle çok sert bi lig de diil, ama her ligi ve ülkeyi kültürünü tanımak ve anlamak lazım. Yabancı hocalarda sorun ligi tanımak tanımamaktan ziyade işi ve ülkeyi ciddiye alıp almadığı, hocanın ve kadronun kalitesi ve takımla iletişimi. Avrupa'da tercümanla iş yapılan ülkeler Türkiye, Yunanistan, Rusya sanırım bi de. Diğer ülkelerde mesela tepedeki 5-6 büyük ligde tercümanla iş yapılmıyor hoca yabancıysa hemen ülkenin lisanını öğreniyor veya yerli, yabancı oyuncular da hemen ülkenin lisanını öğrenmek zorunda.

Bizde yabancı hoca bişey söyleyecek tercümana söylüyor, tercüman nasıl anlıyorsa ve nasıl çeviriyorsa oyuncuya aktarıyor allah kerim. birebir konuşma, motivasyon filan yok. O ona söylüyor öbürü öbürüne aktarıyor filan karmaşa. Düzgün çevirdikleri de şüpheli.

O yüzden Türkiye'de başarılı olmuş takım ve teknik direktör sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor: Galatasaray'da Mustafa Denizli, Fatih Terim ve Lucescu (Türkçe dahil 7 lisan biliyor), Fener'de o çeyrek finali gördüklerinde Zico (o takımda 8 Brezilyalı vardı) ve Avrupa liginde yarı final gördüklerinde Aykut Kocaman.

Diğer bütün hocalar daha ne oluyor demeden gümledi. Beşiktaş'ta da Şenol Güneş var şimdi. Ben de iyisi olacaksa yerli hocadan yanayım, yabancı olacaksa da isme göre değil özelliklerine göre adam olsun mesela genç oyuncuları kullanmayı bilsin, oyuncuları geliştirmesini bilsin, iletişimi iyi olsun, oynattığı futbol nasıldır, vs. ve hemen ilk iş Türkçe öğrenecek. Riekering bile olur ama Türkçe öğrenecek, burası Türkiye çünkü, yabancı oyuncular da öğrenecek.
Lucescu, Türkçe bilmiyor renktaş. Kendisi açıklamıştı, Türkçe öğrenmeye başlamış ve çok hevesli öğrenmeyi çalışıyormuş ama gazetede Hıncal Uluç gibilerden ''köylü, çoban, çingene'' gibi kendisi ile ilgili yakıştırmaları okuyunca soğumuş vazgeçmiş.

Lucescu, Türkçe bilmiyor renktaş. Kendisi açıklamıştı, Türkçe öğrenmeye başlamış ve çok hevesli öğrenmeyi çalışıyormuş ama gazetede Hıncal Uluç gibilerden ''köylü, çoban, çingene'' gibi kendisi ile ilgili yakıştırmaları okuyunca soğumuş vazgeçmiş.

Oyuncularıyla konuşacak motive edicek kadar biliyor. O açıkladığı röportajda da söylemişti bunu zaten. Orda kibarca gazetelerde yazılanları okumayacağını söylüyor Lucescu.

lucescu kime gelirse şampiyonluk adayı olur ( fener ve bizim için diyorum) aksi halde bjk yine alır götürür gibi duruyor

edit: şuraya bak şampiyonlar liginde de büyük takımlarla oynayabilen takımlar kurdu bazen fark yesede

Ali Sami Yen Sokak ‏@ASYSokak 17 sa.17 saat önce
Lucescu 12 yıl içerisinde Shakhtar Donetsk'te 1 UEFA Kupası, 8 Ukrayna Ligi, 6 Ukrayna Kupası ve 7 Ukrayna Süper Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Son düzenleme:
Yönetim, Deportivo ile anlaştığı söylenen Emre Çolak'ın menajerine yeni sözleşme istediklerini bildirdi. (Milliyet)
Sakatlığı geçen Hamit Altıntop, kupa finalinde en azından kadroda olma isteğini Riekerink’e iletti. (Vatan)

Yönetim, Deportivo ile anlaştığı söylenen Emre Çolak'ın menajerine yeni sözleşme istediklerini bildirdi. (Milliyet)

Rodallega için ilk görüşmelerde Akhisar 3.5 M € istedi. Kupa finali sonrası pazarlıklar başlayacak. (Hürriyet)

Aslinda tam tersi söz konusu. Böyle yabanci bir teknik adam, yeni bir macera baslayinca, bende en az sizin gibi bir beklentiye giriyorum. Ama bu tamamen Wunschdenken, cünkü tam tersi söz konusu. Son 12 sezonda ligi tanimayan teknik direktörler hic bir sey katmadi.

Bizde Mancini, Prandelli, Rijkaard, Skibbe0 cekti, ki cok iyi paralar harcadik onlar icin.

2005´den yani son 12 sezonda....

Ligi tanimayan hocalar...

Skibbe, Vitor, Tigana, Gerets, Zico, Rijkaard, Schuster, Carwalhal, Bilic,

15-16 sezon görev aldi bu yukaridaki teknik direktörler toplam, ve sampiyon sayilari toplam 2...

Yani son 12 sezonda, ligi tanimayan hocalar genellik ile hüsran ile ayriliyor ve genelde cok büyük para cukkalayip, gidiyorlar. O cok basit dediginiz Türkiye sampiyonlugunu nerdeyse hic kazanamiyorlar. Bu demek degil ki böyle devam edecek, ama yakin gecmise bakarsak, dogru denklem budur.

Ligi Taniyan TD = Mantik

Ligi Tanimayan TD = Macera

Ve özellik ile Hakan, son 12 sezonda ligi taniyan TD´ler böyle grafik cizip, hala ligi taniyan TD isteyen olsaydi, heralde kafayi siyiyirdim burada. :D

Bende misal olarak Van Gaal´i istiyorum, ama bilincimde bu var ki, iki sene icinde transfere 60-70 Milyon gibi rakamlar harcasak (Ki yok o para), o iki sezon icinde bir tane sampiyonluga bile garanti göz ile bakamam.

Bence bunun yerli oyuncularin fazlaligi ile de büyük bir alakasi var. Yabanci siniri vardi bu seneye kadar. Yani maksimum 5-6 yabanci bir anda oynatabiliyordun ve buna göre de yabanci futbolcularinin sayisi daha az oluyordu.

Ben ligin taninmasi ülkenin taninmasi ile alakali oldugunu düsünmüyorum hic bir sekilde. Bak bana dil, lisan ve anlasma konusunda sorunlar yasaniyor deseniz buna tamamen katilirim. Cünkü ne yerli futbolcular yabanci lisan biliyor ne de ülkeye gelen yabanci teknik direktörler istediklerini oyunculara tamamen aktaramiyor. Yani istediklerimi tamamen anlatabiliyorum falan diyen cikarsa buna hic bir sekilde inanmam. Sen de denk gelmissindir buna tercümanlar hic birebir tercüme etmiyor teknik direktörleri. Hep araya kendileri birseyler de ekliyor ya da bazi seyleri atliyor bunlari en basit sekilde basin toplantilarinda ve röpörtajlarda görebiliyoruz.

Bence ligin taninmasi ülkenin taninmasi tamamen sehir efsanesi. Dedigim gibi daha cok anlasim ve dil sorunlarindan kaynaklaniyor cogu sey. Yanilmiyorsam Prandelli gecen sezon bir röpörtajinda oyuncularim istediklerimi anlamiyor diye birsey demisti, Mancini de olabilir bu tam olarak hatirlamiyorum.

Bak yabanci siniri kalkti, artik yerli oyuncularin agiz kokusunu cekmek gibi bir durumda degilsin. Lig ve ülkeyi tanimasindan ziyade yabancilarin calistigi yönetimler de önemli. Mesela Rijkaard döneminde sacma sapan adamlari aldilar onun istedikleri alinmadi. Adam 4-3-3 oynamak istiyor ama buna göre transfer yapilmadi. Mehmet öztürk kardesimiz cok güzel anlatmis ben onun dediklerine tamamen katiliyorum.

Aslinda tam tersi söz konusu. Böyle yabanci bir teknik adam, yeni bir macera baslayinca, bende en az sizin gibi bir beklentiye giriyorum. Ama bu tamamen Wunschdenken, cünkü tam tersi söz konusu. Son 12 sezonda ligi tanimayan teknik direktörler hic bir sey katmadi.

Bizde Mancini, Prandelli, Rijkaard, Skibbe0 cekti, ki cok iyi paralar harcadik onlar icin.

2005´den yani son 12 sezonda....

Ligi tanimayan hocalar...

Skibbe, Vitor, Tigana, Gerets, Zico, Rijkaard, Schuster, Carwalhal, Bilic,

15-16 sezon görev aldi bu yukaridaki teknik direktörler toplam, ve sampiyon sayilari toplam 2...

Yani son 12 sezonda, ligi tanimayan hocalar genellik ile hüsran ile ayriliyor ve genelde cok büyük para cukkalayip, gidiyorlar. O cok basit dediginiz Türkiye sampiyonlugunu nerdeyse hic kazanamiyorlar. Bu demek degil ki böyle devam edecek, ama yakin gecmise bakarsak, dogru denklem budur.

Ligi Taniyan TD = Mantik

Ligi Tanimayan TD = Macera

Ve özellik ile Hakan, son 12 sezonda ligi taniyan TD´ler böyle grafik cizip, hala ligi taniyan TD isteyen olsaydi, heralde kafayi siyiyirdim burada. :D

Bende misal olarak Van Gaal´i istiyorum, ama bilincimde bu var ki, iki sene icinde transfere 60-70 Milyon gibi rakamlar harcasak (Ki yok o para), o iki sezon icinde bir tane sampiyonluga bile garanti göz ile bakamam.
Sizin basari anlayisiniza bagli birsey bu. Sen sezon bitmeden veya 1 sezon sonra basarisiz diye gönderirsen cok beklersin. Kaldi ki zaten daha cok yerli teknik adam denendi.

Taraftarin istegi macera degil. Taraftarin istedigi akilli yabanci bir sistem oturtacak teknik adam. Sen dogrusunu sec, sabir göster ve basari kendiliginden gelir. Yerli teknik adamlarin hic birinde sistem oturtacak vizyon ve profesyonellik yok.

Sizler örnegin Mancini'yi basarisiz görebilirsiniz, ben ise harcamalari disinda basarili görüyorum. Sampiyon yapamadi ama Cl'de iyi isler yapti ki Galatasaray'in ilk hedefi Avrupa. Bunun yani sira kupa'yi aldi. Bunu da 1 sezon icinde yapti (tam bir sezon bile degil aslinda)

Bana CL'de basarili olabilecek bir yerli hoca say Terim disinda? Hic birinin capi yetmez, net konusuyorum. Cok forvet cok gol kafali teknik adamlar Avrupa da bir hata yaptigi vakit ne durumda geliyor gördük (bknz 1-6 Real maci)

Denizli olamadı diye Terim'i, Hamza'yı, Şenol Güneş'i, Aykut'u, Ersun'u yok mu sayıyorsun? Son 10 yılda hangi td'ler şampiyon yaptı? Bakın bakalım.

Niye yok sayayim ki. Ben sadece bu ligin taninilmasi ve bilinmesi ile ilgili bir durum olmadigini düsünüyorum cünkü ligimiz zor falan degil, hele hele milletin dedigi gibi sert bir lig asla degil.

Türk milletinin gaz ile hadi kocum hadi aslanim ile calistigi bir yerde türk teknik direktörlerin basarili olmasi kadar dogal birsey yok. Neredeyse hersey profesyonellik disinda isliyor burada. En basit örnek mesela gecen sezon Prandelli döneminde oyuncular video izlemek istemiyordu neymis canlari cok sikiliyormus 1-2 analiz videolari izleyince.

Ulan izlemeyeceksin de yaptigin hatalari nasil göreceksin? Konuya geri dönersek, ben yerli teknik direktörlerin hepsi kötü sadece yabanci getirelim demiyorum. Kisa vaadede yerli teknik direktör sana belki daha faydali olur ama uzun vaadede olmuyor bu isler cünkü adamlarin bildikleri bir yere kadar. Sistem oturtacak yerli hoca sayisi bir elin parmagini asla gecemez. Benim derdim bu, hep kisa vaade de düsünüyoruz. Iste bu yüzden de 1 ileri 2,3 adim geri gidiyoruz yillardir.

Denizli futbolu kafasında bitirmiş,spesifik bir örnek olur bence o.

Tamam haklisin katilirim buna. Ama hadi diyelim bu mantik ile yola cikarsak ne bilim Hikmet veya Avci'nin yabanci teknik direktörden daha basarili olmalarinin ihtimali daha yüksek olmali. Ben sahsen bunlardan biri gelse afedersin sicip batiracagini düsünüyorum. Hamza'nin nasil basarili oldugu ortada gecen sezon, cok degisik bir sezon oldu öyle birsey herhalde bir 15-20 sene daha yasayamayiz, ben sansimizin bu kadar yaver gittigi bir sezonu hatirlamiyorum son 10 yilda.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt