Tüpcünün Gazetesinden TFF Açıklaması!

Decides kelimesi , izlemeye karar verir demek , decides "whether" or ... diye bir tag olsaydi "izleyip izlemeyecegine karar verir.." anlami cikarirdik

Bir detay daha var , 1 numarada henuz pozisyon oldugu anda hakem de kulakliktan "bir bakin emin olamadim" diyebilir

Yani var hakemi incelemesini hakem baslatabilir

Fakat var incelemesi ardindan ya da oncesinde MONITORE bakmaya gitme kararini hakem veremiyor . Mutlaka var odasindan inceleme yonlendirmesi lazim

Inceleme yonlendirmesi yapilirsa da orta hakemin izlememe hakki yok

Yine de 3 uncu maddede katiliyorum muglak bir durum var suanki uygulama ile ilgili

Hakemlerin odadan izleme uyarisi gelmeden kendisinin monitore gidemeyecegi bilgisini yusuf namoglu ve murat ilgazdan defalarca duydum izledim

Ama bunun kural mi yoksa ictihat mi olarak uygulandigini , ulkeden ulkeye fark edip etmedigini bilmiyorum , yurt disinda izlemedim

Mesela onyekurunun iptal edilen ofsayt golunde de izleme hakki yok orta hakemin , cok net kural bu , ofsaytlar (pasif aktif tesbiti haric) kesinlikle izlenemez olmasina ragmen Gs kasimpasa macinda bulent gitti monitore

Uzun zamandir @Sinan Bilgin burada VAR ile ilgili aciklamalar yapiyor ve her seferinde odadan cagirilmadikca hakemin inceleme baslatamayacagini soyluyor. Bu zamana kadar bunu inceleme geregi gormemistim. Fakat dunku olaydan sonra gordum ki kurallar aksini soyluyor. Oncelikle FIFA ile baslayalim.

Video assistant referees (VAR)

How does video assistant referee (VAR) work?

STEP 1: Incident occurs: The referee informs the VAR, or the VAR recommends to the referee that a decision/incident should be reviewed.
Adim 1: Olayin gerceklesir: Hakem VAR'i devreye sokar veya VAR kararin incelenmesi icin hakemi uyarir.

STEP 2: Review and advice by the VAR: The video footage is reviewed by the VAR, who advises the referee via headset what the video shows.
Adim 2: Inceleme ve VAR'in onerisi: Goruntuler VAR odasi tarafindan incelenir ve hakem telsiz uzerinden bilgilendirilir.

STEP 3: Decision or action is taken: The referee decides to review the video footage on the side of the field of play before taking the appropriate action/decision, or the referee accepts the information from the VAR and takes the appropriate action/decision.
Adim 3: Karar veya eylem uygulanmasi: Hakem goruntulere bakip bakmayacagina karar verir! Eger bakiyorsa kararini incelemeden sonra verecektir. Veya VAR tarafindan verilen bilgileri kabul edip ona gore kararini uygular.

Tabi bizim TFF sitesinde bununla ilgili dogru durust bir dokuman yok. Sadece haber sitelerinde tanitimdan sonra yapilan haberler mevcut. HaberTurk'te guzel incelenmis.

'VAR' işareti yapan yandı!

Burada dikkat ederseniz cogu yerde incelemeyi yalnizca hakemin baslatabileceginden bahsediliyor. Ornek, VAR'in ilkeleri basligi altindaki 2. ve 3. maddeler.

2- Nihai karar her zaman hakem tarafından verilecektir.
3- İncelemeyi yalnızca hakem başlatabilir; VAR, hakeme sadece inceleme önerisinde bulunabilir.

Sanirim bu konu acikliga kavusmus oldu. Nihai tum kararlar hakemdedir. VAR sadece oneride bulunabilir ve video goruntulerini sagmalakla mukelleftir.

@Sinan Bilgin, eger konuyla ilgili resmi bir TFF kaynagi varsa lutfen paylas. Gerci TFF'nin FIFA kurallarini degistirebilecegini sanmiyorum ama belli olmaz burasi Turkiye.
Direk en yetkili kaynaktan doğru bilgileri paylaşma gayretin için teşekkürler renktaş.

@Sinan Bilgin
Orada iki cumle birbirinden or ile ayrilmis. Hatta sitede bakarsan or bold halde yazilmis. Yani hakem goruntuleri izlemeye ve ondan sonra hukumde bulunmaya karar verir VEYA VAR odasindan gelen bilgiyi esas alip ona gore hukumde bulunur.

Saygisizlik etmek istemem ama Ingilizcem iyidir ve burada senin dedigin gibi bir anlam cikmiyor. Turkce kaynakta da izleyip izlememe kararinin hakemde oldugu soylenmis. Eger senin gordugun/izledigin kaynaklar varsa paylas dogrusunu hep beraber bulalim.

@Kenan Ünal
Rica ederim, biraz meslek hastaligi bu. Dunku olaylardan sonra bence bu VAR olayi da kesin kurallara baglanmali. TFF sitesinde herhangi bir kural veya FIFA cevirisi olmamasi skandal. Gerci bilmiyorum beklentileri cok mu yukseltiyorum.

@Bora Ege

Kafama oturmayan bir sey var, hakemlere bu serbesti taninmis olsa ;

1- yusuf namoglu neden basina bu yonde aciklama yapar ? Yani hakemin var odasindan uyari ile monitore gidebilecegi

2- bu daha da onemli , soyle ki, hakem o baski esnasinda kendisi monitore gitse hem kendini kurtarir hem de mhk yi bir cok elestiriden kurtarir

Yani , bu kurallar manzumesini tff ye degisiklik sarti olmadan gonderdiler ise ve uygulamada diger ulkelerde orta hakem kendi inisiyatifi ile tekrar izleme hakkina sahip ise , ve sadece bu bizde uygulanmiyorsa (cunku bugune dek uygulanmadi) , zaten felaket bir skandaldir , hatta tamamiyle 13 haftanin bile yok sayilmasini gerektirecek olcude bir sey bu

Benim duydugum (bir cok kez) ve uygulamada gordugum henuz hic bir hakemin kendi karari ile monitore gitmedigi yonunde

Acaba kurallar buna izin veriyor da olsa bizdeki uygulamada bir ictihat mi olusturdular bu yonde ?

Benim sahsi fikrim de acikcasi hakemin kendi verdigi bir kararla alakali iceriden uyari gelmeden kendi istegiyle monitore gidebilmesinin yanlis oldugu yonunde . Cunku o zaman iceridekilerin bir mantigi yok , hakemler her suphe durumunda "dur bir izleyim" derler zaten . Yani neden var odasi var ki ?

Sinan, lutfen asagidaki videoyu 19:45'ten itibaren 2 dakika izle. Murat Ilgaz insanlarin genelde senin gibi dusundugunden ama mutlak hakimiyetin orta hakemde oldugundan acikca ornek ile bahsediyor.

Benim mantigima gore de orta hakem mutlak hakim olmalidir yoksa iki baslilik olur. Zaten bu sistemin adi Video Assistant Referee, yani aslinda kendisi bir yardimci hakem. Tabi biz orta hakem, yan hakem dedigimiz icin de kafalar karisiyor. Hakem isimlerinin resmi olani referee ve assistant referees'dir. Yani hakem disinda diger tum hakemler yardimcidir ve son soz (orta) hakemindir. Bilindigi gibi yan hakemin verdigi bir karari orta hakem calmayabilir.

Butun bu bilgiler isiginda, Cuma aksami VAR odasi kadar Huseyin Gocek de sucludur, hatta daha fazla sucludur. Eger konusmalarda VAR'in izleme talebini degerlendirmemisse kesin dudugunu asmasi gerekir. Boyle bir teknoloji varken orasi ego yapma yeri degil. Bu arada bu videodan once baska bir video izledim, 4 dakikalik Namoglu haber videosu. Orada ikinci pozisyonda orta hakem Halis Ozkahya resmen VAR hakemi tarafindan (Cuneyt Cakir veya Huseyin Gocek) sorgulaniyor. Resmen, "Isareti yap ve penaltiyi cal!" diyorlar emir verir gibi. Bu durum kuralin tam tersi bir algi yaratmis belli ki.

Ilgili Namoglu videosu:

@Bora Ege

Kafama oturmayan bir sey var, hakemlere bu serbesti taninmis olsa ;

1- yusuf namoglu neden basina bu yonde aciklama yapar ? Yani hakemin var odasindan uyari ile monitore gidebilecegi

2- bu daha da onemli , soyle ki, hakem o baski esnasinda kendisi monitore gitse hem kendini kurtarir hem de mhk yi bir cok elestiriden kurtarir

Yani , bu kurallar manzumesini tff ye degisiklik sarti olmadan gonderdiler ise ve uygulamada diger ulkelerde orta hakem kendi inisiyatifi ile tekrar izleme hakkina sahip ise , ve sadece bu bizde uygulanmiyorsa (cunku bugune dek uygulanmadi) , zaten felaket bir skandaldir , hatta tamamiyle 13 haftanin bile yok sayilmasini gerektirecek olcude bir sey bu

Benim duydugum (bir cok kez) ve uygulamada gordugum henuz hic bir hakemin kendi karari ile monitore gitmedigi yonunde

Acaba kurallar buna izin veriyor da olsa bizdeki uygulamada bir ictihat mi olusturdular bu yonde ?

Benim sahsi fikrim de acikcasi hakemin kendi verdigi bir kararla alakali iceriden uyari gelmeden kendi istegiyle monitore gidebilmesinin yanlis oldugu yonunde . Cunku o zaman iceridekilerin bir mantigi yok , hakemler her suphe durumunda "dur bir izleyim" derler zaten . Yani neden var odasi var ki ?

Tepede tirnaga allah alayinizin belasini versin, gün yüzü göremeyin, en agir acilari yasayin...

Ya bırakın lami cimi yapmayı , komple mhk istifa etse ne olacak giden bizim 2 puan oldu yine.

Haftalardır doğranıyoruz aleni şekilde. OK kötü olabiliriz ama yine de bizi doğramalarına gerek yok.

Bu sezon kötü kokular VAR.

@Bora Ege

Isin mantiginda hakemin nihai karari vermesinin vurgulanmasi dogru , aksi takdirde maci kimin yonettigi dahi tartisma konusu olur , zaten monitor de son karari hakem versin diye konuyor , yoksa rivadakiler de hakem , sunu ver dersin orta hakem de verir , bu yanlis olur diye monitor koydular

Fakat orta hakem istedigi her an monitore gidecek serbestlikte olsa , her kararindan sonra supheye dusup gitme izleme hakki olsa sistem anlamsiz hale gelir

Iceridekiler izlerken gidip gitmemesine gerek olacak bir seyi gorup onerecekler ki hakem de karariyla ilgili supheye dusup gidip izlesin

Yoksa mevzu suna doner . Duduk calip oyunu durdurdugu pozisyonlari izler tamam (kendi isteyerek) , peki oyunun akisinda duduk calmadigi pozisyonlarda da mi "dur ya oyunu keseyim bir halt yedik galiba.." diyecek , ya gittiginde ilk verdigi karar dogruysa ? Elli kere oyun durur boyle , olmaz yani , yurumez

Burada bence var hakemlerinin "git" demesi disinda gitmemesi , "git" dediklerinde de kesin gitmek zorunda olmasi dogru bir yontem ama bu yontemi dogru isletirsen dogru olur , boyla calakalem is yaparsan herkesin tepkisini cekersin

Ben var a karsi oldugumu soylerken taa dunya kupasi oncesi , hep bunlardan bahsetmistim iste .. daha cok karisacak ortalik ,bizim ulkede taca karisamiyoru anlatamazsin mesela , 1 sene sonra yine sorulur neden taclardaki adaletsizlik degil mi derler , sari karta karisamamasini anlatamazsin hic bir zaman , adamin belki ikinci sari karti , ya da ilk sarisina karismadi , belki haksiz kartti

Uzar gider boyle .. bu bela bir sistem olacak herkesin basina yakinda

Bence halis gel incele dedi hüseyin gitmedi.Çünkü serdar’ı atmıştı ve penaltıyı iptal edince yok yere serdar’ı attı diyeceklerdi.Halis penaltı deseydi 5 dk kulaklıktan ne konuşacaklar? Zaten hüseyin penaltıyı vermiş, var da onay verince o kadar beklemezdi.Ben suçlu hüseyin diyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ama gel incele deyince gelmiyorum deme hakki yok ki protokole gore

Daha yeni erman toroglu yusuf namoglu ile rivada bulustugunda acik acik sordu bunu

Izlememe gerek yok diyebilir mi diye , adam net sekilde gitmek zorunda dedi

Sinan, lutfen asagidaki videoyu 19:45'ten itibaren 2 dakika izle. Murat Ilgaz insanlarin genelde senin gibi dusundugunden ama mutlak hakimiyetin orta hakemde oldugundan acikca ornek ile bahsediyor.

Benim mantigima gore de orta hakem mutlak hakim olmalidir yoksa iki baslilik olur. Zaten bu sistemin adi Video Assistant Referee, yani aslinda kendisi bir yardimci hakem. Tabi biz orta hakem, yan hakem dedigimiz icin de kafalar karisiyor. Hakem isimlerinin resmi olani referee ve assistant referees'dir. Yani hakem disinda diger tum hakemler yardimcidir ve son soz (orta) hakemindir. Bilindigi gibi yan hakemin verdigi bir karari orta hakem calmayabilir.

Butun bu bilgiler isiginda, Cuma aksami VAR odasi kadar Huseyin Gocek de sucludur, hatta daha fazla sucludur. Eger konusmalarda VAR'in izleme talebini degerlendirmemisse kesin dudugunu asmasi gerekir. Boyle bir teknoloji varken orasi ego yapma yeri degil. Bu arada bu videodan once baska bir video izledim, 4 dakikalik Namoglu haber videosu. Orada ikinci pozisyonda orta hakem Halis Ozkahya resmen VAR hakemi tarafindan (Cuneyt Cakir veya Huseyin Gocek) sorgulaniyor. Resmen, "Isareti yap ve penaltiyi cal!" diyorlar emir verir gibi. Bu durum kuralin tam tersi bir algi yaratmis belli ki.

Ilgili Namoglu videosu:

Cidden OSU fani misin rtas

Halis Ozkaya , Huseyin Gocek ve Yildirim Demiroren ölseniz üzülmem

@Bora Ege

beyaz futbol programi bir seye referans degil , fakat programin basinda bir cok kez "izle be gocek , izle oglum.." vs dedikleri icin cok sayida mesaj attilar programa , onunla alakali su 2-3 dk yi izler misin bir ?

saniyeyi ayarlamaya calistim ama olmadi ise 22:30 dan itibaren izlemeni rica ediyorum

Sinan videodan izleyebilirsin. Burada Murat Ilgaz acik acik soyluyor son karar hakemindir ve VAR sadece onerir diye. Bu goruntuleri izleyip izlememe icin de gecerli. Tikla asagida 6:35'ten baslayacak.

Bundan sonra sunu soyleyebilirim Sinan Engin'in her zaman oldugu gibi hicbir seyden haberi yok. Kendisini referans olarak almamiz mumkun degil. Ayrica sonunda bu UEFA'da belirtiliyor diyor, fakat VAR bir FIFA uygulamasi, UEFA'nin sitesinde kurallar ve isleyisi ile ilgili bir yonetmelik yok. FIFA'da ise cok acik, daha onceki mesajimda var. O maddelerde bu tartisma icin ilk madde onemli. Soyle ki,

STEP 1: Incident occurs: The referee informs the VAR, or the VAR recommends to the referee that a decision/incident should be reviewed.
Adim 1: Olayin gerceklesir: Hakem VAR'i devreye sokar veya VAR kararin incelenmesi icin hakeme oneride bulunur.

Burada cok acik zaten, hakem ister veya VAR onerir. Her zaman son karar hakemindir. Diger taraftan senin dedigin gibi oyunun surekli durmasi da mumkun degil. Onu olaylari sinirlandirarak halletmisler. Bildigin gibi sadece penalti, kirmizi kart ve goller inceleniyor. Evet orta hakem golle sonuclanmayan bir ofsayti incelemek isterse yanlis olur. Ama bunu VAR mi engeller hakemin puani mi etkilenir bilmiyorum. Zaten cok extreme bir durum. Onun disinda VAR ve AVARlar surekli maci takip ederek hakemi goremedigi seyler icin uyariyorlar. Eger hakem de isterse suna bir bakin diyebiliyor. Iki ihtimalin sonucunda da hakem goruntulere bakma veya bakamama karari verip hukmunu uyguluyor.

Ama gel incele deyince gelmiyorum deme hakki yok ki protokole gore

Daha yeni erman toroglu yusuf namoglu ile rivada bulustugunda acik acik sordu bunu

Izlememe gerek yok diyebilir mi diye , adam net sekilde gitmek zorunda dedi

Ayrica bu iki mesajinda bir celiski var. Sana gore hangisi dogrusu, istedigi zaman gidebilmesi mi, yoksa VAR tarafindan uyarilmadan gidememesi mi?

Bakamiyor yahu . Dogrusu nedir baska sey , yururlukteki kural baska sey

Monitore kendi kendine gidemiyor iste

Fakat orta hakem istedigi her an monitore gidecek serbestlikte olsa , her kararindan sonra supheye dusup gitme izleme hakki olsa sistem anlamsiz hale gelir

Iceridekiler izlerken gidip gitmemesine gerek olacak bir seyi gorup onerecekler ki hakem de karariyla ilgili supheye dusup gidip izlesin

Yoksa mevzu suna doner . Duduk calip oyunu durdurdugu pozisyonlari izler tamam (kendi isteyerek) , peki oyunun akisinda duduk calmadigi pozisyonlarda da mi "dur ya oyunu keseyim bir halt yedik galiba.." diyecek , ya gittiginde ilk verdigi karar dogruysa ? Elli kere oyun durur boyle , olmaz yani , yurumez

Cidden OSU fani misin rtas

Yes, sir. Go Bucks! OSU'da calisiyorum.
Bilmiyorum senin ilgin var mi ama dun muhtesem bir gundu. Tum sporlarin en buyuk rekabeti olarak adlandirilan Ohio State - Michigan macini Buckeyes rekabetteki kendi sayi rekorunu kirarak bitirdi (62-39). Ustelik bu sene Michigan "#1 defense in the country" olarak niteleniyor(du). : )

Geri
Üst Alt