Türk Savunma Sanayi Genel Başlığı

ABD şu sıralar EU ile hiç anlaşamıyor hocam, Rusya-Çin ile uğraşırken arkasında en azından ordusu güçlü bir Nato devleti bırakmak istiyor, EU onlar adına hiç istikrarlı değil

Ha bana kalırsa ABD hiç güvenilir bir müttefik değil, ancak uzun vadede anlayacağız.

Tabii şimdi Türk kamuoyuna Caatsa kalkmasını ve F35 alımı başarı olarak anlatacaklar, ancak olayın buralara gelmesi bu kadar yıl gecikmesini konuşmayacaklar.

Vasata tabii olmak böyle bir şey :crushed:

Abd kendisine çok yakın dediği Anglasakson ülkeleri ya da kendisinin de içinde bulunduğu Five Eyes ülkeleri ile bile bazen müttefiklik sınırını zorlayan bir ülkedir. Onlar bile tam anlamıyla Abd'ye güvenmiyorlardır.

Nitekim Trump'ın Kanada için yaptıkları ortada. Uzun bir süredir Abd dış politikası ile İngiliz dış politikası aynı düşüncelere sahip değil. Farklı yol izliyorlar.

Dolayısı ile Abd müttefiklikten ziyade ülkesinin çıkar ilişkisine daha fazla odaklanan bir yapı ve algıya sahiptir.

Bir de ne olursa olsun israil'in inanılmaz bir lobi gücü etkisi vardır. Onu da unutmamak gerekir. Ama o da artık son dönemde zayıflamış durumda. İsrail'in beceriksizliği yüzünden Abd büyük bir bataklığa saplandı ve kaldı.

Sonuçta Abd müttefikler ile beraber hareket etmek yerine kendi çıkarları ne ise ona göre bir dış politika izler. Ama her zaman da yedek bir planı vardır. Esad varken Suriye iç savaşında cia bir dönem Öso'yu destekler iken Pentagon'un terör örgütünü desteklemesi bu yüzdendir.

Geçen sayfalarda Abd neden son dönemde bize karşı tutumunu değiştirdiği ile ilgili bir yazı yazmıştım. Abd artık iş bitirici ülkeleri görmek istiyor yanında. Çünkü Ortadoğu ve Avrupa enerjisini, parasını, gücünü, zamanını emen bir çukur haline geldi. Sürekli koruması altında hayatta kalabilen topluluk ya da ülkeler ile uğraşmak istemiyor. Kendi ekonomisinde zaten çok ciddi sıkıntıları var. 10-15 sene içinde Çin her anlamda Abd'yi geride bırakacak. Çin şu anda dünya çapında ciddi bir dış politika ve eylemlerde bulunmuyor. Sessiz ve derinden ilerleyerek zamanının gelmesini bekliyor. Tam hazır olduklarında Abd karşısına dünyanın her yerinde çıkacaklar. Abd'de bunun farkında ve asıl enerjisini ona yönlendirmek istiyor.

Aşağıya önceden yazdığım yazıyı kopyalıyorum onu.

"Dünya aslında bir kabuk değiştiriyor. Güç dengeleri değişiyor.

Süper güç denilen Rusya'nın hali ortada. Ukrayna bataklığında saplandı kaldı. Her gün Ukrayna'dan binlerce kilometre uzaktaki rafineleri, tesisleri Ukrayna imalatı silahlar ile vuruluyor. Ne ileri gidebiliyor ne de geri.

Çin askeri anlamda her geçen gün Abd ile olan farkı kapatıyor. 10-15 senelik bir süreçte her anlamda Abd'yi geride bırakacaklar bu gidişle. Adamların 1 ayda denize indirdiği gemi tonajını abd 1 yılda yapabiliyor. Şimdilik teknoloji farkı ile öndeler. Ama Çin dediğim sürelerde yakalayıp geçecektir.

AB'nin kağıttan kaplan olduğu ortaya çıktı. Abd desteği olmadan Rusya'ya bile kendilerini savunacak durumda değiller. Kendi içlerinde çok fikir ayrılıkları var. Daha yeni Fransa ve Almanya arasındaki yeni nesil uçak geliştirme projesi iptal oldu. Kendi içlerinde anlaşamıyorlar.

İsrail'in bile şu günlerde abd'deki lobisi taban yapmış durumda. İran savaşının dünya ve abd ekonomi üzerindeki etkileri çok büyük. İsrail'e tepki her geçen gün artıyor.

Böyle bir ortamda biz ise diğerlerinden farklı olarak bazı farklılıklar yarattık. Bakmayın senatoda olan 3-5 yunan kongre üyesi ile israil lobisinin para ile aldıpı kongre üyelerine. Abd'de aklı başında olan herkesin hem fikir olduğu bir konu şu. Biz bulunduğumuz yerde fark yaratıyor ve çözüme gidiyoruz.

Mesela yıllardan beri kafkaslarda Rusya ile AB'nin bir baskısı ve bir gücü vardı. Bizim desteğimizin olduğu Karabağ savaşından sonra gördüler ki Türkiye içinde olduğu ortamda fark yaratıyor. Bugün Ermenistan'da bile Türkiye lehine aykırı sesler azalmış durumda.

Benzeri Libya'da oldu. Gene Rus, Ab ülkeleri ama özellikle Fransa, Mısır, BAE etkisi ile bölünmek üzere iken hatta Trablus'ta merkeze 10-15 km savaşın seyrini değiştiren gene biz olduk. Şu anda Libya'da daha stabil bir ortam olmasını sağlayan ülke biziz aslında.

Benzer şekilde Suriye'de de bu yaşandı. Rus, Abd, İsrail ile bölünmüş bir Suriye'den şu anda birleşmiş bir Suriye'ye devşirildi. Trump bile son açıklamalarında Lübnan'daki sorunları artık İsasil yerine Suriye hükümetinin çözmesini istediğini söylüyor. Orada da oyunu bozan ve değiştiren gene biz olduk.

Şimdilerde Afrika'da fark yaratıyoruz. Fransa'yı hemen hemen hiç bir Afrika ülkesi istemez iken bizim desteğimizi bekleyen ülke sayısı az buz değil.

Bu şartlarda Abd'nin bir noktada bize karşı adım atması gerekiyordu. Bizsiz olmayacağının farkındalar. Artık ortam buna müsait ki şu anda bu adımları yavaş yavaş atıyorlar."

Trump bol keseden sozler veriyorda senato onay vermesi gerekmiyor mu bunlarda

Trump bol keseden sozler veriyorda senato onay vermesi gerekmiyor mu bunlarda

O işler biraz karışık.

Parasını ödediğimiz ve aslında bizim uçaklarımız olan ve zamanında bize teslim edilmediği için şu anda depoda bekleyen kendi F35'lerimiz için senato onayını almadan kendi yetkisi ile verebilir. Senato buna gene de engel koymak isteyebilir. Ama 2/3 çoğunluğu sağlaması çok zor. Sağlansa bile onu da Trump gene veto edip uçakları teslim edebilir. Yani orada kongrenin eli kolu bağlı gibi.

Bu yüzden kendisi de bugün 5 adet f35'i ilk başta vereceğiz diye bir cümle kurdu.

Gerçi bu uçaklar 8 yıldır depoda. Hiç bir güncelleme almadılar. Kaçıncı LRIP seviyesinde üretildiler bakmam lazım. Ama bize gelmeden önce büyük bir ihtimal ile güncelleme ve bakım almaları gerek. Bu da üretim hattına girmesi demek. Bir de pilot eğitimleri baştan olacak.

Yani Trump tamam dese bile depodaki uçakların bize gelmesi minimum 1 yıl rahat sürer.

Sonraki üretimler için kongre onayı şart. Sıfırdan üretileceği için Trump kongre onayı almadan karar alamaz. Ama Abd başkanı Caatsa yaptırımı kalkmalı diyorsa bunun arkasında bir dayanağı vardır ve kongrede önceden hazırlığı yapılmıştır.

Bugün en büyük israil ve yunan destekçisi Lindsay Graham bile Türkiye'ye f35 verilmesi konusunda yeşil ışık yaktı.

Ama yeni üretimler için sıraya girmek gerekir. Üretim hattı bayağı bir dolu. En erken 2029-2030'ları bulur sanırım.

Ama ilk 5 uçağın güncellenip gelmesi bile bizim için iyi olacaktır.

Kaan'ın gelişimine inanılmaz bir fayda sağlar.

Şu teknolojiyi kendi üreten o kadar çok az ülke var ki. Takdir etmemek elde değil.

Bu ekipmanlara genelde kimse dikkat etmiyor. Bir savaşta böyle EH sistemlerine ve kendi kütüphanenize sahip olmak cidden çok büyük bir avantaj.

Aselsan çok büyük işler başarıyor.

Bu da bahsettiğim Abd ile İngiltere arasındaki dış politika farklılıklarını gösteren ya da Avrupa'nın kendi içinde bile anlaşamamasını gösteren bir olay aslında.

Bu da bahsettiğim Abd ile İngiltere arasındaki dış politika farklılıklarını gösteren ya da Avrupa'nın kendi içinde bile anlaşamamasını gösteren bir olay aslında.

Uzun yıllar İngiliz gudumundeydik, trumpla tekrar Amerika güdümüne giriyoruz derken tekrar İngilizlerden atak geldi demek

Bu arada Kızılelma seri üretimde 5. Uçağa ulaşmış. Uçakta eh suiti de var.

Bu arada bizim üretilen ilk parti f35 lerimize bakayım dedim. Aşağıdaki tweeti buldum.

Uçaklar o kadar yıl geçmesine rağmen çokta eski değilmiş. Yazılım olarak Blok 3F uçaklarıymış. Henüz Blok 4 tam anlamıyla oturmadı.

Pilot ve teknik ekip eğitimleri 6 ayda tamamlanır. Zaten konuşlanacak üs altyapısı hazırdı.

Eğer Trump abd dönüşü çok uzatmadan teslim kararını alır ise 6-7 ay içinde üretilmiş ve depoda bekleyen uçaklar gelir.

Teknik bir dayanak olmadan varsayımlar üzerine kurulu yani teziniz.

Peki hiç düşünmediniz mi acaba Aselsan ve Tusaş mühendisleri Kaan'ı üretirken F35'in sensör füzyonu konusunda keşke elimizde olsa da yetenekleri tam olarak inceleyebilsek demediğini? F35 üzerindeki sensör füzyonu F22 dahil hiç bir uçakta şu anda mevcut değil.

Ya da ram kaplamaları konusunda F35 üzerinde bazı testler yapmayı istemediklerini nereden biliyorsunuz?

Ya da Tei, Tf35000 i üretirken keşke elimizde P&W'in F135 motoru olsaydı da egsoz çıkışı ısısının nasıl azaltılabileceği konusunda adamların neler yaptıklarını görseydik demediklerini.

Biz jet motorlu bir uçağı (Hürjet) daha yeni seri üretime alacak ilen adamlar 80 yıldan beri jet motorlu uçak yapıyorlar.

Savunma Sanayi sektöründe tecrübe ve teknoloji gelişimi dediğiniz şey çok zaman ve çok para harcayarak öğreniliyor. Mesela neden Hisar füzeleri ya da Siper füzeleri muadilleri ile kıyaslandığında hem boyut olarak hem de ağırlık olarak fazla diye düşündünüz mü hiç? Adamlar yıllardan beri bu füzeleri yapıyor. Biz ise daha yolun başındayız. Elimizde bir Patriot ya da Samp/T füze sistemlerine ait füzeler olsa emin olun çoktan içini açıp incelemiştik. Ya da elimizde hem Tubitak hem de Roketsan'ın geliştirdiği 2 ramjet motorlu BVR füze olmasına rağmen deli gibi EF'lar ile birlikte neden Meteor almak istiyoruz. Neden üstüne Brimstone almak istiyoruz.

Ya bunu dediğim gibi çok zaman ve çok para ile ya da bunun daha hızlı ilerlemesini istiyorsanız Çinliler nasıl yapıyorsa tersine mühendislik yöntemlerini devreye sokuyorsunuz.

Bu yüzden F35 sadece ona, buna savaş açsan da kullanamazsın diye geri çevirebileceğimiz bir uçak değildi en başından beri. İçinden çok şeyler öğrenebileceğimiz bir ekipmandı.

Az olsun ama elimizde muhakkak olsun diyeceğiniz türden bir ekipman.
Tamam dediklerine itirazım yok ama bir savaş uçağı bu kadar taviz vermeye ve ABD ye bağımlı hale gelmeye gerek yok

İşte silahını, füzeni, ekipmanını kendin üretirsen bu kadar da hızlı teslim edersin.

Tayfun Blok 3 teslimleri 2026 yılında başlayacakmış. Güzel haber bunlar.

Bu arada bizim üretilen ilk parti f35 lerimize bakayım dedim. Aşağıdaki tweeti buldum.

Uçaklar o kadar yıl geçmesine rağmen çokta eski değilmiş. Yazılım olarak Blok 3F uçaklarıymış. Henüz Blok 4 tam anlamıyla oturmadı.

Pilot ve teknik ekip eğitimleri 6 ayda tamamlanır. Zaten konuşlanacak üs altyapısı hazırdı.

Eğer Trump abd dönüşü çok uzatmadan teslim kararını alır ise 6-7 ay içinde üretilmiş ve depoda bekleyen uçaklar gelir.

Pilotlar eğitim almıştı diye biliyorum sayın yenilmez, gerçi bi daha üstünden geçmek gerekecek bilgilerin kaç yıl oldu sonuçta

5 uçak numunelik gibi bir şey oluyor biraz da verdik mi verdik aldık mı aldık demek için gibi görünüyor ama know how olarak kullanımı daha önemli olur gerçi, zaten f35 denen uçağa da hepten bel bağlamamak lazım

Koca koca ayrıntılı metinler yazıyor izahatlar getiriyorsun emeğine sağlık renktaş

Tamam dediklerine itirazım yok ama bir savaş uçağı bu kadar taviz vermeye ve ABD ye bağımlı hale gelmeye gerek yok

Biz kimbilir hangi tavizleri neler için kimler için verdik. Üstelik sonucunda hiç bir şey elde etmeden.

Bırakında 1 tanesini o dediğiniz savaş uçağı içinde verelim. Gerçi ne verdik o bile değil de neyse.

En azından onun getirisi götürüsünden çok daha fazla olacak.

Ayrıca gene yazıyorum. Yeni dünya düzeninde bizim abdye bağımlılığımız onların bize bağımlılığından çok daha az. Yukarıda teker teker nedenlerinin neler olduğu mesajım duruyor.

Hocam alşit hoca neyin başındaydı ne üretiyorlardır?

Mahmut Akşit hocamızı soruyorsanız kendisi Tei yani "Tusaş Engine Industries" firmasının genel müdürüdür.

Tei günümüzde TSK envanterine girmiş ya da girecek olan için ihalardan, helikopter motorlarına, jet uçak motorlarına kadar geniş bir yelpazede motor üretimi yapan firmamızdır.

%50.5 ile çoğunluk hissesi Tusaş'ın olup, %46.2 ile General Electric Aerospace'in ortaklığı vardır.

Pilotlar eğitim almıştı diye biliyorum sayın yenilmez, gerçi bi daha üstünden geçmek gerekecek bilgilerin kaç yıl oldu sonuçta

5 uçak numunelik gibi bir şey oluyor biraz da verdik mi verdik aldık mı aldık demek için gibi görünüyor ama know how olarak kullanımı daha önemli olur gerçi, zaten f35 denen uçağa da hepten bel bağlamamak lazım

Koca koca ayrıntılı metinler yazıyor izahatlar getiriyorsun emeğine sağlık renktaş

Bilgi paylaşılınca güzeldir. İyi niyetiniz için teşekkür ederim.

Planda olan toplamda 13 pilot 325 bakım personelin eğitimleri olacaktı. 13 pilot eğitmen pilot statüsünde olup diğer pilotları burada eğitecekti.

İlk partide 6 pilot ve 50 ye yakın bakım personeli eğitim alırken kriz patlak verdi ve eğitimler tamamlanmadan döndüler.

Hem aradan uzun bir zaman geçti hem de aralarında emekli olanlar var. Dolayısı ile eğitim süreci yeniden başlayacaktır.

Eğer Trump sözünü tutar ve depodaki uçakları teslim edecek ise uçak sayısı az olduğu için çok büyük bir ekipte ilk aşamada gerekmeyecektir.

Ben ilk eğitim alan pilotlarımızdan biri ile şahsen görüşme fırsatını yakalamıştım. Uçağın kabiliyetlerine hayran kalmışlardı. Özellikle sensör füzyonu çok gelişmiş bir uçak. Tek başına yapabileceği o kadar çok şey var ki.

5-6 tane bile olsa teslim edilmesi Kaan'ın gelişiminde bize inanılmaz bir hız ve öngörü kazandıracaktır.

Geri
Üst Alt