Türkiye'den Göç Etme ve Yurtdışında İş İmkanları

bence bu yaşadığın yere göre değişir. anadolunun küçük bir ili ya da ilçesinde 5-6 ideal. istanbul çok farklı bir örnek orada bence 10+ gerekir. ankarada da 7-8 gerekir

bu kadar az mı?

öğretmen çift mesela ev ve araba parası ödeyebilir aynı anda o zaman bu hesapla

bu kadar az mı?

öğretmen çift mesela ev ve araba parası ödeyebilir aynı anda o zaman bu hesapla
aynı anda ev ve araba almak türkiyede çok az ailenin yapacağı bir şey. zaten ev alabilmek başlı başına problem. önündeki 10-15 yılı ipotek altına alman gerek. araba da anca opel vectra falan alırsın öyle çok bir şey bekleme. paranın değeri yok. 10 bin çok yüksek gibi gelebilir belki ama harcarken öyle değil. 10 sene önce olsa ciddi alım gücü vardı. şimdi yok, bilgisayar almak bile mesele.

aynı anda ev ve araba almak türkiyede çok az ailenin yapacağı bir şey. zaten ev alabilmek başlı başına problem. önündeki 10-15 yılı ipotek altına alman gerek. araba da anca opel vectra falan alırsın öyle çok bir şey bekleme. paranın değeri yok. 10 bin çok yüksek gibi gelebilir belki ama harcarken öyle değil. 10 sene önce olsa ciddi alım gücü vardı. şimdi yok, bilgisayar almak bile mesele.

o zaman bu rakamlar az yani kafadan 15+ demek lazım anladığım kadarıyla

o zaman bu rakamlar az yani kafadan 15+ demek lazım anladığım kadarıyla
yani ben hiç ev geçindirmedim ama kirada hayatta kalmak zor. benim verdiğim rakamlar daha çok o şehirlerde yaşamak için aşağı yukarı ideal olabilecek maaşlardı. ev geçindirenler daha iyi bilirler onu.

15 bin iyi para ama bununla ev de araba da alınır gibi. zaten bu maaşlarda çok fazla insan olduğunu sanmam. çalışan nüfusun %48'i asgari ücretli. ispanyada ise çalışan nüfusun %2si asgari ücretli. ister kalifiye ol ister markette çalış asgari ücreti dayıyorlar suratına. 15 bin dediğin rakamı burada second officerlar yani yardımcı sivil pilotlar alıyor

yani ben hiç ev geçindirmedim ama kirada hayatta kalmak zor. benim verdiğim rakamlar daha çok o şehirlerde yaşamak için aşağı yukarı ideal olabilecek maaşlardı. ev geçindirenler daha iyi bilirler onu.

15 bin iyi para ama bununla ev de araba da alınır gibi. zaten bu maaşlarda çok fazla insan olduğunu sanmam. çalışan nüfusun %48'i asgari ücretli. ispanyada ise çalışan nüfusun %2si asgari ücretli. ister kalifiye ol ister markette çalış asgari ücreti dayıyorlar suratına. 15 bin dediğin rakamı burada second officerlar yani yardımcı sivil pilotlar alıyor

ev dünyanın her yerinde büyük problem hatta trden de daha büyük problem olabilir bazı yerlerde ama 2020 yılında internet, telefon, bilgisayar, araba gibi şeyler artık lüks kategoriden çıkıp kolay ulaşılabilir değilse büyük refah problemi var demektir

ev dünyanın her yerinde büyük problem hatta trden de daha büyük problem olabilir bazı yerlerde ama 2020 yılında internet, telefon, bilgisayar, araba gibi şeyler artık lüks kategoriden çıkıp kolay ulaşılabilir değilse büyük refah problemi var demektir

ev kesinlikle sıkıntı. özellikle türkiye avrupa ve bence balkanlarda dahil. romanyadan ve yunanistandan arkadaşımda şikayetçilerdi bu konuda. ama 0 otomobil bizim ülkede rüya, orda baya adaletsizlik var. 1 araba almak için 3 araba parası ödemek gerek. 2 tane de devlete alıyorsun. aslında devletin bu politikası güzel olabilirdi eğer yerli otomobil markası olsaydı.

yani yerli markada 0 ötv olsa para yabancıya gitmesin yerli markayı destekleyelim hesabı her nr kadar adaletsiz de olsa desteklenebilitesi olabilirdi. lakin burda devletin iyi niyeti değil kötü niyeti var. yani direkt oo araba çekmişsin altına, hani bana hani bana diyor

kaldıki 0 kmler pahalı olunca 2. el yıkık araba fiyatları da komik seviyelere yükseliyor

4 kişi ise minimum 15-20 bin

evet öyle görünüyor

ve bunu kazanan adam sayısı çok sınırlı

hata bu parayı kazanan gördüğüm kadarıyla yok gibi

birileri bunun kat kat fazlasını kazanıyor ki bunlar azınlıkta

çoğunlukta bunun yarısını zar zor görüyor

bu rakamları herhalde doktorlar filan görüyordur bir ihtimal orta sınıf için

evet öyle görünüyor

Yok, gören meslek grupları var ama genelde Ankara, İstanbul, Bursa gibi şehirlerdeki firmalarda.

Aslında orta seviye tam olarak yok olmuş diyemeyiz ama uçurum arttı o kesin.

evet öyle görünüyor

doktorların 20 aldığını sanmıyorum. jet pilotları, sivil pilotlar, yöneticiler, yüksek mevkide devlet kadrosunda olanlar. çok yüksek müdürler falan alırlar bunu. operatör doktorlar cerrahlar belki alıyordur onların işleri sıkıntı. normal poliklinik domtorların ben 20 bandına çıkabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. 8 alırlarsa iyi. kabin memurları bile 5-6 alıyor.

sivil denizcilerin iyi para aldığını biliyorum hem de döviz üstünden

evet öyle görünüyor

Uzman değilse doktorda göremez

Demirin sadece tipine bakarak şunu çok net söyleyebilirim ki yakın gelecekte en aşağı 12 bin lira maaş alacak orta yaşlarında baya iyi standartlarda yaşayacak. Alpay kardeşim de öyle ama sanki böyle ne bileyim kolay kırılacak çabuk dağılabilmr potansiyeli var gibi, önüne çıkacak zorluklarda yıkılmazsa yürür gider.

Serkan Şafakın geleceği hiç parlak değil ne yazık ki ne uzuyacak ne kısalacak sıradan bir hayat sürecek

Mahir Koç ise bugün gördüğü günün üzerine çıkamayacak bundan sonrası yokuş aşağı, sokakta yatan kalkan bir şarapçıya dönme ihtimali yüksek.

Şimdilik bu kadar.

Kız sen fal mı bakıyorsun?

bu rakamı tek kişi mi alıyor yoksa ikisi de çalışan çift toplamda mı
Tek kişi. Ben özel sektördeydim mesela akademiye geçtim orada ilerlemek daha mantıklı geldiği için, benim sektörümde devam edip 5-6 yıllık tecrübelerle 12 bin üstüne çıkan arkadaşlarım oldu, biraz fırsat işi bunlar. Tabii çalışma tempon da ona göre oluyor.

Onun dışında bankacılık sektörü, savunma sanayi, otomotiv sanayinin bazı kısımlarında bu rakamları tek kişinin alması mümkün.

E-ticaret sitelerindeki yazılım mühendisleri de 15+ alıyor senior olarak çalışıyorlarsa.

Tek kişi. Ben özel sektördeydim mesela akademiye geçtim orada ilerlemek daha mantıklı geldiği için, benim sektörümde devam edip 5-6 yıllık tecrübelerle 12 bin üstüne çıkan arkadaşlarım oldu, biraz fırsat işi bunlar. Tabii çalışma tempon da ona göre oluyor.

Onun dışında bankacılık sektörü, savunma sanayi, otomotiv sanayinin bazı kısımlarında bu rakamları tek kişinin alması mümkün.

E-ticaret sitelerindeki yazılım mühendisleri de 15+ alıyor senior olarak çalışıyorlarsa.

Şunu söyliyebiliriz özel adam olursan yüksek para var meslek çok farketmez bir sürü özellik lazım onun içinde , yıllarca uğraşmak gerekiyor.

büyük oranda teknik sektörlerde senior olmak lazım zaten dünyada para kazanmak için

hizmet sektörü, memurluk, akademi filan alım gücü olarak geriledi

kendi işin dışında en mantıklı eylem senin saydığın teknik meslekler

Tipin hiç öyle göstermiyor ama şaşırdım.

Şunu söyliyebiliriz özel adam olursan yüksek para var meslek çok farketmez bir sürü özellik lazım onun içinde , yıllarca uğraşmak gerekiyor.
Bu sektörlerde kilit nokta iş değiştirmek, her iş değişimi yüzde 20 artı getiriyor. Mesela tank projesi x firmaya verilmişti ben oradaydım yeni gelen herkesi iyi maaşlarla aldılar sonra proje başka firmaya geçti bu kez daha yüksek maaşlarla oraya geçtiler. Yüksek maaşın kilit noktası bu, aynı şirkette gidince daha uzun vadede artıyor.

Tabii işin yıpranma payı, sürekli olarak kendini geliştirme gerekliliği, hatanın büyük bedelleri olması gibi noktaları da var.

Özel sektörde sana verilenden fazlasını her zaman alırlar malum.

Tipin hiç öyle göstermiyor ama şaşırdım.
Çok idealist ve başarılı bir mühendis idim aslında yeni mezunken, savunma sanayisinde ülkeye faydalı işler yapmak temel hedefimdi, kısa sürede iyi işler de yaptım ama ahbap-çavuş ilişkisi beni soğuttu bu işlerden. Çünkü çalıştığım firma projeyi yetkinliğinden dolayı değil hükümete yakınlığından dolayı almıştı. Biz işleri ilerletmek istesek de birileri çomak sokuyordu, kıskançlık, çekememezlik vs kısımlarını saymıyorum bile.

Şu an o kafadan çok uzağım açıkçası. Her firmada dönenleri de biliyorum, dışarıya yansıyan haberlerin çoğu palavra.

Geri
Üst Alt