Türkiye'den Göç Etme ve Yurtdışında İş İmkanları

Basligi acan kardesimi anlayisla karsiliyorum lakin Türkiye henüz "kacip kurtulasi gerekilen ülkeler" listesinde yer almiyor.
Türkiye her konuda gelisime ac bir ülke. Bunu firsata cevirecegimiz yerde kacmayi cözüm olarak görüyoruz.
Halbuki yaraticiligimizi, aklimizi, zekamizi kullansak Türkiye'yi daha yasanir bir hale getirebiliriz.
Sikintilarimiz azimsanmiyacak kadar cok ve kisa vadede cözülebilecek gibi durmuyor.

Bu ülkenin sorumlulugu hepimizde. Verdigimiz kararlar, agzimizdan cikan kelimeler, hersey bize bagli.
Degisimi baskalarindan beklemek yanlistir, degisim istiyorsak kendimizden baslamaliyiz.
Kacarak sadece günü kurtaririz ama bir toplumu feda ederiz. Buna degermi?

Kacip gideceginiz yerde mutlu olabileceginizin garantisi yok. Insan dogdugu ve büyüdügü yerde mutludur.
Kimse bizi ciceklerle karsilamaz bundan emin olabilirsiniz.

Ben de gencken kactim bir daha anca emekli oldugumda yasamak icin donerim. Ama burada da ölmek istemiyorum. Kimse gelip dua etmez diye.

Neyse. 20 yil once bu kardesimizdeki duygularin hemen hemen aynisi ile yola ciktim. Sartlarim ona gore daha iyiydi turist vizesi ile gittim bir daha donmedim.

Ilk caslitigim yer bir Turk'e ait midtown da bir marketti. Bana burada bircogunun kaybolup gittigini soyledi. Kendisi yardim ediyorum ayagi altinda ucuza eleman calistiriyordu. Gecen 20 yilda oyle hissetigim cok oldu. Bugun buraya geldigim icin hic pisman degilim ama oradan apar topar kactigim ve ailemi yuz ustu buraktigim icin (onlar oyle dusunmese de) pismanim. Hic bir sey aile ocagi gibi olamaz. Ama yuce Kur'anda der ki kiminiz oldugunuz yerde kiminiz baska yerlerde rizkinizi ararsiniz. Bunu dogru oldugu icin yazdim. Allah'a Inan, inanma hic farketmez. Dolayisiyla cocuga gitme, otur oturdugun yerde, disarida da isler bildigin gibi falan demeyin. Birakin firsatini bulursa gitsin. Omru boyu bulasikcilik yapmayacaktir. Ne zaman umudumu kaybetsem hep yeni bir kapi acildi. Ahmaklik etmezsen maddi anlamda cosarsin. Maneviyat acisindan ise artik orasi insanin kendine bagli.

Basligi acan kardesimi anlayisla karsiliyorum lakin Türkiye henüz "kacip kurtulasi gerekilen ülkeler" listesinde yer almiyor.
Türkiye her konuda gelisime ac bir ülke. Bunu firsata cevirecegimiz yerde kacmayi cözüm olarak görüyoruz.
Halbuki yaraticiligimizi, aklimizi, zekamizi kullansak Türkiye'yi daha yasanir bir hale getirebiliriz.
Sikintilarimiz azimsanmiyacak kadar cok ve kisa vadede cözülebilecek gibi durmuyor.

Bu ülkenin sorumlulugu hepimizde. Verdigimiz kararlar, agzimizdan cikan kelimeler, hersey bize bagli.
Degisimi baskalarindan beklemek yanlistir, degisim istiyorsak kendimizden baslamaliyiz.

Kacip gideceginiz yerde mutlu olabileceginizin garantisi yok. Insan dogdugu ve büyüdügü yerde mutludur.
Değişim ve gelişim için uygun ortam ve koşullar gerekli.

Firsat her yerde var kisminda katilmakla birlikte toplum seni dislamissa zorla mi Kabul ettiricen ya da sevdiricen? Bir faydan dokunmayacaksa kimse seni istemiyor. Ayrica kaldigin yerde de her gun cicek vermiyorlar.

Hayatımda ilk defa yurt dışına çıktım 2 ay önce 1 hafta İtalya, İsviçre, Fransa ve Almanya turu yaptım. İzlenimlerim şu şekilde:

İtalya: İçlerinde en beğendiğim ülke. Akdeniz sıcaklığı var. İnsanları bize benziyor. Rahat insanlar, fazla kural yok. Sıcakkanlı insanlar, yemekleri içkileri güzel ancak Türkiye'ye göre halen çok pahalı.

Almanya: İçlerinde en ucuz olanı ve en çok Türk bulunanı. Freiburg'da çok Türk işletmesi var. İstanbul çaycısında çay içtik.

İsviçre: İçlerinde en pahalı olanı ancak refah seviyesi en yüksek olan ülke. Ekonomisi en iyi olan ülke. Asgari ücret ve ortalama ücretler çok yüksek. Yaşam da dolayısıyla pahalı oluyor. Kendi ülkende paran olmasa bir domates ekmek kuru soğan yaşarsın ama İsviçre'de vatandaşı değilsen ve paran yoksa açlıktan ölürsün.

Fransa: İnsanlarının en soğuk olduğu ülke. Otelde resepsiyonda duranlar neden geldiniz der gibi bakıyorlardı. Sokaktaki Fransızlar da yine öyle. Ya Türk olduğumuzu biliyorlardı ve sevmediler ya da başka bir nedenleri vardı ama Fransız insanları hakkında hiç iyi elektrik aldım. Sokakta ölüp kalsan kimse ne oldu diye bakmaz. Hiç kimse duygularıyla hareket etmiyor. Marsilya'da gündüz gözüyle parkta uyuşturucu çekiyorlardı.

Ha şimdi şu soruya gelelim. Bu dediğim ülkelerin herhangi birinde yaşar mıyım? Bir ihtimal belki İtalya ama hiç biri bizim İzmir'in bir tırnağı etmez. Ege'deki tüm yerler ayrı birer cennet köşesi. Avrupa'da gezip dolaşılır, yeyip içilir lakin yaşamak için Türkiye kendi evin, kendini sevdiklerinle mutlu hissettiğin yer.
1 sayfa önce 1000 satır yazıp amerika amerika diyen sen değilmiydin reis şimdi izmir gibi yok diyosun bilmem ne.

Ben de gencken kactim bir daha anca emekli oldugumda yasamak icin donerim. Ama burada da ölmek istemiyorum. Kimse gelip dua etmez diye.

Neyse. 20 yil once bu kardesimizdeki duygularin hemen hemen aynisi ile yola ciktim. Sartlarim ona gore daha iyiydi turist vizesi ile gittim bir daha donmedim.

Ilk caslitigim yer bir Turk'e ait midtown da bir marketti. Bana burada bircogunun kaybolup gittigini soyledi. Kendisi yardim ediyorum ayagi altinda ucuza eleman calistiriyordu. Gecen 20 yilda oyle hissetigim cok oldu. Bugun buraya geldigim icin hic pisman degilim ama oradan apar topar kactigim ve ailemi yuz ustu buraktigim icin (onlar oyle dusunmese de) pismanim. Hic bir sey aile ocagi gibi olamaz. Ama yuce Kur'anda der ki kiminiz oldugunuz yerde kiminiz baska yerlerde rizkinizi ararsiniz. Bunu dogru oldugu icin yazdim. Allah'a Inan, inanma hic farketmez. Dolayisiyla cocuga gitme, otur oturdugun yerde, disarida da isler bildigin gibi falan demeyin. Birakin firsatini bulursa gitsin. Omru boyu bulasikcilik yapmayacaktir. Ne zaman umudumu kaybetsem hep yeni bir kapi acildi. Ahmaklik etmezsen maddi anlamda cosarsin. Maneviyat acisindan ise artik orasi insanin kendine bagli.

turist vizesi ile gidip nasıl kalınıyor, ben öyle yapsam günümüz dünyasında şansım ne kadardır?
bildiğim kadarıyla imkansız, gidenlere sordum deport yersin dediler. Nasıl başardığını açıklayabilirsen üzerine kaymak olur

Olmuştur gerçi, 2 yıl önce çocuğa aldıpım 1 l süt 2 tl idi markette, şimdi 4.5 - 5tl

turist vizesi ile gidip nasıl kalınıyor, ben öyle yapsam günümüz dünyasında şansım ne kadardır?
bildiğim kadarıyla imkansız, gidenlere sordum deport yersin dediler. Nasıl başardığını açıklayabilirsen üzerine kaymak olur

6 ay kalabiliyorsun ya, iste o 6 ayda ya evlenicen, ya okula gidicen ya da biri sana sponsor olucak.

Geri
Üst Alt