Adam Adnan Polat kulübü çok iyi durumda devretti paranın kokusunu alan Aysal geldi şeklinde argüman ortaya koyuyor sonra dalga geçince argümanlarımızı şey ettin diyorlar.Kanıtta çok çeşitli başkan adayı çıkması.Başkan adaylarından biri her seçimde aday olan Turgay Kıran diğeri Mehmet Helvacı.Benim hatırladığım kulüp zor durumda diye bazı üyeler Ünal Aysal'ı işaret etti ve başkan olması için baskı yapıldı.Seçim yapılırken Ünal Aysal'ın seçileceği zaten belliydi çünkü bildiğin göreve çağırıldı adam.
Adnan Polat'ın çok iyi devrettiği kulüpte şu.328 m $ borç + 80 m $ faiz.Stadın isim hakkı, vip ve localar satılmış ve kullanılmış, forma sponsoru satılmış kullanılmış.Futbol takımı kadrosundan bahsetmeye zaten gerek yok herhalde.Tam olarak bu imkanları çok merak ettim.Beyaz futbolda falan anlatıldı herhalde bunlar çünkü Adem beyle GS hakkında bildiklerimiz, hatırladıklarımız hep farklı.
Güzel kardesim benim demek istedigim olay farklidir. Siz kulübün mali durumu, ve mali potansiyali konusundaki farki görmek istemiyorsunuz... Dedigim gibi Galatasaray´da o dönem Ali Dürüst, Ünal Aysal, ve Adnan Öztürk üc cesit potansiyal baskan adayidir. Dürüst ikinci baskan olarak girse bile, daha az tecrübeli bir Baskan adayini koltuga tasiayabilecek vitasi vardi... Koltuk paylasilamayinca adaylar birlesti, ve Galatasaray tarihinin en kuvvetli yönetim kurulu olusturuldu. Cok sesli oldugu icin cok da tartisma yasandi, ama basarili bir karisim cikmisti ortaya...
Misal... 2005 yillarini hatirlayalim. 1.5 Milyon avro teklif ettigimiz anda, kulübü 2 Milyon avro istedigi vakit transferler gerceklesemiyordu. Yillik 1.5 Milyon avro, 2 Milyon avro gibi paralar ödeyip, kaliteli liglerden futbolcu alip getiremezdik. Yada bir tane alirdik, yada alamazdik. Cünkü mali acidan acilma potansiyalin yoktu...
2007´den sonra ise birden yüklü paralar ile adi sani duyulmus, büyük liglerde sükse yapmis oyunculari transfer edilme gücüne varabildik. Yillik 2, 2.5 Milyon avrolar Kewell, ve Baros gibi adamlara. Keita´ya 8 Milyon bonservis, Misimovic´e 7 Milyon, Cana´ya Stancu´ya 5 Milyon. Meira´ya 5 Milyon...
Ve bu transfer rekorlarini yapmaya basladik birden, ve Aysal döneminde bunlar kirilmaya devam etti. Degermenin suyunun kaynagi da büyük oranda, o projelerdir.
2007´den sonra neler degisti....
1. Stad ve Fusion sayesinde Galatasaray´in gelir kaleminde, ve borsada ciddi bir yükselme göstermesinde.
2. Yeni Digitürk ve D-Smart anlasmasi. (Aziz Yildirim ve hükümetin payi vardi. Aziz Yildirim olaya hükümeti dahil edip, digitürkün parasinin artmasini saglamisti)
Olay paralar harcandi felan degil, belirli gelirlerin temlikli olmasidir ki, bu zaten her zaman devam etti. Misal, kaynak saglamak adina Polat 2014 yilina kadar yaptiysa, Aysal´da 2018 yilina kadar temlik etmistir gelirleri.
Yani olay hem Polat´in, sonra da Aysal´in Galatasaray´in geleceginin parasini kullanmasindan ibarettir. Yani sen bu gelirleri yok sayamazsin ki, cünkü maddi bir potansiyalden bahsediyoruz.
Sportif basari konusunda ise her daim Teknik Kadro´nun tercihlerine ve performansina bagimlidir yönetim kurulu. Direk bir etki edemez. Polat döneminde makul bir bütce ile Feldkamp harikalar yaratirken, herkesin umut ile bekledigi Rijkaard ise rekor harcamalara ragmen sinifta kalmistir... Gelecekte Almanya A Milli takim TD´si olarak görülen Skibbe sinifta kalmistir...
Aziz-Silinin yoksa tabi, ama Aziz-Silin de 20 sene tecrübe gerektirir, soyunma odasina girip hakem, futbolcu azarlayip, taktikler verme, oyuncu degistirme vesaire... Ayri bir konu.