Cevap: What the hell ?
Adminlerin kooperatif tavırları sebebiyle sıkıntılarımı (en azından sıkıntılı gördüğüm durumları) dile getiriyorum. Şimdilik aklıma gelenlerle başlayacağım. Önce kendi doğru bildiklerimi söyleyip, doğru/yanlış ayrımı yapıp, zeki biri olduğunu sandığım kendim açısından küçük değerlendirme yapıyorum. En son olarak mentalite hakkında da küçük bir iki sözüm olacak.
GsCimbom ceza kurallarından başlıyorum, sonrasında uygulamalardan örnek vereceğim, sonrasında da olması gerekeni söyleyeceğim, tabi bunlar kişisel görüşlerimdir ancak şunu da belirteyim ki, batılı dünyada kabul edilen görüşlerdir.
Gscimbom ceza kuralları'nda "tartışılması gereken" maddelerden birkaçı :
*
Forumumuzda en önem verdiğimiz kurallardan birisi Türkçemizin düzgün kullanımıdır. Türkçemizi düzgün kullanmayan üyelerimize uyarı yapılacak, tekrarlanması halinde 1 günden başlayan Mesaj Yazamama Cezası (MYC) verilecektir.
Bakınız, istediğiniz kadar bu tutumu destekleyin.. Yanlış. (ki Abdullah abinin ne kadar hassas olduğunu biliyorum.) Açıklama yapayım, felsefi olarak giriyorum. "Türkçe" dediğiniz, bir lisandır. 1000 yıllık, belki daha eski bir tarihi vardır. Lisan, dünya gezegeninde yaşayan organik canlılardan "insan"'ın birbirleriyle iletişim kurma aracıdır. Tanrı insanı konuşabilir kıldığından, mümkün olagelen, ortaya çıkmış bir kavramdır. Konuşma ve yazma yetisi, dünya gezegeninde sadece insanlara mahsustur. (bununla beraber bazı hayvanların konuştuğu ve yazdığı bilinir, örneğin yunus balıkları resim yapabiliyor, kutup kurtları çok yüksek frekansta cümleler kurabiliyor).. Lisan'dan maksat "komunikasyon"dur. İletişim ve anlatışımdır. Türkçe lisanıda diğer lisanlar gibi bir "yol" ve "tip"tir. Kendi karakteri vardır. Ancak insan bulgusudur ve Tanrısal değildir. Farklı ifade tarzlarının kullanılamayacağı, değiştirilemez, somut ve katı bir cisim değildir. Mana ifade edecek sözcükler ve sesler, birey tarafından istenildiği gibi kullanılabilir. Kendini nasıl ifade ettiğini düşünüyorsa, bunun üzerine ona herhangi bir yaptırım uygulayamazsınız. Türkçe'nin nasıl "düzgün" kullanıldığı kişiden kişiye değişebilir. Belki bana ve 100.000 müridime göre, cümleleri küçük harfle başlatıp, gerisini büyük harfle devam ettirmek doğru ?. Yahut bilinen çoğu kelimeyi ters yazmaktan yanayız ? Bu sebeple, buna dayanarak, "Türkçe'mizin düzgün kullanımı" şeklinde bir yaklaşımın herhangi bir dayanağı yoktur. Olurdu, burası "Gelenksel Türkçe dili edebiyat" forumu olsaydı, bu kural haklı olabilirdi. Çünkü ana fikir "Türkçe edebiyat"tır. Türkçe'de edebi ölçüler, bir lisanın kendisinin aksine, salttır ve kesindir. Çünkü birisi icat etmiştir, isim konulmuştur, bir olgudur.
Bir kişi kendini istediği gibi ifade etmekte özgürdür, bir yazıya istediği efekti vermekte özgürdür. Bir konuda isterse maymumlar gibi anırabilir, eşşekler gibi miyavlayabilir. Çünkü birey olarak, kendini o şekilde ifade ettiğini düşünmektedir. Kendini ifade ediş, "anlam taşıyorsa", "mana içeriyorsa", "bireyin içindekini dışarı yansıtıyorsa" o post silinemez yahut editlenemez. Tanrı bireyleri özgür yaratmıştır. Özgürlüğün kısıtlandığı rejimlerde herzaman problem çıkmaya mahkumdur. Taraftar iyi vakit geçirmek için girdiği futbol forumun da kendini baskı altında asla hissetmemelidir.
Bir iki madde de ekliyorum.
1 - Tekrar, Türkçe'yi herkes dilediği gibi kullanmakta özgürdür, ve imla herkesin takdirine kalmıştır. Burada bir yaptırım uygulamak mantık çerçevesinin dışındadır. Çünkü Türkçe bu ülkenin resmi dili olsa da, ifade insanoğlunun resmi dilidir. Forumlarda ifade platformlarıdır.
2 - Birisi çıkar "pdfsdkflşskfdg bhıerjggerpokpokw alsdaslkmlkwenrewngeo" şeklinde bir post atar, bu postun silinmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü bu bir ifade ediş değildir. Saçmalamadır. Yanlız, eğer bu post, bir iğneleme yahut espri niteliğinde ise, moderator, burada insiyatif alıp, konuyu akışına bırakmalıdır. Doğru yaklaşım budur.
3 - Bir üye, bu özgürlükten faydalanıp, her konuda zırvalamaya başladığı vakit, işte ceza verilecek yer burasıdır. Uyarı yapılır, devam ettirdiği takdirde 1 ay ceza alır.
Kıssadan hisse Türkçe'nin düzgün hatasız kullanımı yerine "Anlaşılabilir ifade" olgusunu destekleyin.
Bu madde hakkındaki tezim, doğrudur. Futbol forumu içinse, kuyruklu doğrudur.
-------------------------------------------------------------------------
* Forumumuzda önem verdiğimiz konulardan bir diğeri de mesajlarda küfür ve hakaretlere yer verilmemesidir. Galatasaray Spor Kulübü üyesi bir görevliye, Galatasaray Spor Kulübü yönetim kurulu ve sporcusuna, forum içi veya dışındaki herhangi bir kişiye eleştiri düzeyi dışında aşağılayıcı cümle sarf eden ve hakaret içerikli mesaj yazan üyelerimize 3 günden başlayan, küfür içerikli mesaj yazan üyelerimize ise 1 aydan başlayan, tekrarı halinde artan sürelerde Mesaj Yazamama Cezası (MYC) verilecektir. Provokasyon ve benzeri durumlarda üyelerimizin hakları muhafaza edilerek cezalar uygulanacaktır.
Küfür ve hakaretin cezalandırılması güzel. Kimse kimsenin kalbini kıramaz, buna hakkı yoktur. Ancak, bu maddenin uygulanışındaki ve maddenin kendisindeki bazı çatlaklara geliyorum.
Malesef modların çoğu, mizah anlayışından uzak yapıda olup, insiyatif ele almaktan uzak görüntüler çiziyorlar. Çoluk çocuk tavırlarıyla, yetişkin insanları rahatsız ediyorlar. Küfür yahut hakaret olmadığı halde, ıncığına kadar getirip, editlemeyi yahut ceza vermeyi "modluk" yapmak sanıyorlar. Bu tavır, üyeler arasında bıkkınlık yaratıyor. Örnek veriyorum, ben bir yazı yazıyorum, adam bana "mal" diyor. Post'u editleniyor, ceza alıyor. Yahu, yazdığım yazı karşısında o an mal olduğumu düşündüyse, bırakın söylesin. Kişisel hakaret etmiyor ki ? Düşüncem yahut görüşüm sebebiyle, eleştirisel yakıştırma yapıyor. Bunu ayırt edemiyor musunuz ? Veyahut basit, postta adam "ya bir sie gozunu seveyim

" yazıyor ki, okumayı şahsen çok sevdiğim bir türevdir, güldürür beni, aynen editlenip siliniyor. Mizah ile hakareti ayırt etmeyi bilmiyorlar ise, bu işleri bıraksın modlar en başta, yahut düşünceli ne yapılması gerektiğini bilen kısaca örnek vereyim "Murat Durgun" gibi modlar gelsin göreve.
Maddenin bir başka bölümü olan "Galatasaray Spor Kulübü yönetim kurulu ve sporcusuna, forum içi veya dışındaki herhangi bir kişiye eleştiri düzeyi dışında aşağılayıcı cümle sarf eden ve hakaret içerikli mesaj" kısmına değiniyorum. Galatasaray yönetim kurulu, yöneticileri, yahut futbolcuları tanrısal varlıklar değildirler. Ben sevmediğim bir Galatasaray futbolcusuna, "kalas", "bir boka yaramıyor", "ya bir zktr ol git şu takımdan" demekte özgürüm. Bu ifademi diğer Galatasaraylılar duysun isterim. Çünkü o oyuncu benim için bunu haketmiştir. (Ki bunu floryada yüzlerine söylediğim futbolcular oldu). Yahut bir yönetici, kulübe zarar verici aksiyonda bulunmuş, adam kalkıp bu adama "defol git şu kulüpten" diyemeycekse, Galatasaray forumuna neden girsin ? İsteyen istediği kadar şikayette bulunsun. Sallamayın. Oğuz Serdar'ın pelincoln'lerini, gotune koyayım Lincoln'lerini ben kimseye şikayet etmediğim gibi, kendi davamda yazıştım, bilenler bilir. Burada makul şekilde sinirimizi çıkartmaya hakkımız olmalı. Taraftar gerçek Galatasaray'dır, burasıda Galatasaray forumu olması sebebiyle buna müsade etmeye mecburdur. Bütün İngiliz forumlarının temelinde, kendi kulüplerindeki şahısları eleştirmek, kulübü iyi seviyeye çekmek yatar. Burada yaratılan hava ise, herkesin zorla kıçını yalamaya yönelik. Böyle birşey yok. Futbol kültürü bu değildir.
------------------------------------------------------------------
*Saygısızlık yapan, diğer bir üyenin görüşüyle abartılı dalga geçen, forum içi tartışma çıkaran üyelerimiz uyarılacak, kendilerine 3 günden başlayan Mesaj Yazamama Cezası (MYC) verilecektir.
Saygısızlık dışında, madde tamamen değişmeli. İsteyen istediği kişinin mesajıyla abartılı dalga geçme hakkına sahiptir. Forum içi tartışma çıkması, forumun zaten oluş sebeplerindendir. İnsanlar kendilerini diledikleri gibi ifade etmekte özgürdür.
Birisi kalkıp bir konuda bir yorum yapar, ben bulunduğum yerde kıçımla gülerim bu yoruma ve bunu foruma aktarma özgürlüğüm vardır. Bu o kişiyle benim aramdadır ve tartışmanın bir sakıncası yoktur. Ayrıca "abartı" görecelidir. Bana abartılı gelen size gelmeyebilir, size gelen bana gelmeyebilir. Burada bir baraj koyamazsınız. Bunu yapamayacağınız için madde manasızdır. Sağlamasıda budur. Üstüne basa basa söylüyorum, alaycı tavırlar, yazılar, sataşmalar, kişisel değildir, yorumlar üzerinedir ve forumun amacı, self-ifadedir. 2 kişi yahut 10 kişi birbirleriyle tartışabilirler. Bırakın tartışsınlar. Bırakın. Olması gereken budur. Batı dünyası bu yüzden ileridedir. Çünkü, herkes kendini dilediği şekilde ifade edebilmektedir, mikro düzeyden makro düzeye bu yayılınca, korku psikolojisi yok olur, ve gerçekler ortaya çıkar. Burada da tezimin doğru olduğu su götürmez gerçektir.
(dipnot: bir üye bir mesajı reportladığında, illa editlemek, birşey yapmak zorunda hissetmeyin kendinizi. Kısadan irdeleyip insiyatif alın.)
-------------------------------------------------------------------------------------
* Yukarıda yazılan maddelerden birisi GSCimbom Yönetim Kurulu’na karşı işlenirse cezanın miktarı 2 katına çıkacaktır."
Etmeying eylemeying.. Etmeying eylemeying... Burası diktatörlükle mi yönetiliyor ? Belki de tamamen yanlış, kalkması gereken tek madde budur. Hepimiz xy kromozomlarına sahip insanız. Bu tavrınız korku psikolojisinden başka birşey değildir.
--------------------------------------------------------------------
Şimdi, benim adminlik yaptığım bir forumdaki, kuralları yazıyorum. Bir okuyun bakalım :
- Görüşlerinizi dilediğiniz şekilde dile getirebilirsiniz, kendinizi özgür hissedin. Yazmaktan korkmayın!
- Kısaltmalı mesajları çok tutmayın, sinir bozucu ve rahatsız edici olabiliyor.
- Mümkün olduğu kadar konu dışına çıkmadan başlıklara yazın.
- Haberlerinize lütfen kaynak belirtin, link varsa link atmayı ihmal etmeyin.
- Her şekilde katkı yapmakta özgür hissedin. Eğer yayınlanmasını özenle istediğiniz bir fikriniz yahut düşünceniz varsa, admin takımıyla bağlantı kurun, sizin için ön sayfada yayınlayalım. Site her tür katkıya açıktır.
Yapılmaması gerekenler :
- Tarikatçılık : Site asla tarikatçılığa tölerans göstermeyecektir.
- Ayrımcılık : Başkalarına karşı ayrımcılık asla hoş karşılanmayacaktır. Din, ırk, cinsiyet, yaş ile ilgili ve politik sömürülere kesinlikle tölerans gösterilmeyecektir.
- Spam : Sitede izinsiz, çıkar yahut sömürü amaçlı reklam kesinlikle yasaktır.
- Diğer üyelere kişisel hakaret : Bu ikaz yahut banlama sebebidir. Hepimiz farklı görüşlerde olabilirz, zaten bu sebepten hepimiz buradayız, ancak kişisel hakarete dayanmak sadece cahillikten ileri gelir ve sitemizde bu mümkün değildir.
- Yasa dışı, haksız yere gücendirici, yahut tatsız argümanlar postlamakdan uzak durun.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Yukarıda bahsettiğim forumun çok eski üyesiyim, ve tadından yenmeyecek bir forum olduğu konusunda garanti verebilirim. Değinmek istediğim, insanların özgürlüğüne önem verirseniz, herkesin harmoni içinde bir arada olabileceğini göreceksiniz. Birazcık batılı yaklaşım bekliyorum. Yukarıdaki kuralları Gscimbom'a bir uygulayın isterseniz, sonuç kötü olursa eğer, herkes burada hatalı olduğumu görsün. Şu an isteğimiz bu yönde.
Bunun dışında değinmek istediğim 1, 2 nokta daha var.
"Moderator" moderate eden demektir. Moderate etmek, forumlara mahsustur, anlamı "ara bulucu", "yumuşatıcı", "düzenleyici" demektir. Kısıtlayıcı, zorba, yahut patron demek değildir. İfade özgürlüğüne karışma hakkı yoktur. Ancak haksızlığa karışma hakkı vardır. Yukarıda da bu haksızlıklara değindiğim inancındayım. Lütfen moderatör arkadaşlardan bazıları birazcık şapkalarını önüne koyup düşünsün, yol katetsinler, yetişkin gibi davransınlar. Beklentim bu.
Gscimbom için istediğim, zihniyetin değişmesi, batılılaşma, yükselme. Bunu sağlamak ancak insiyatif ele almakla mümkündür. Şu anki uygulama ve sistem yanlış olması sebebiyle, bazı şeylerin sürekli dile getirilmesi kaçınılmaz.
--------------------------------------------------------------
Canımı en çok sıkan, MYC davasına geliyorum. <-- Böyle birşey yok. Olamaz, olmamalı. Bir milyonuncu kez söyledim. Bu hakarettir, diktatörlüktür. Bir üyenin yazma hakkını elinden alamazsınız. Burada kimsenin kimseye ders verme hakkı yok.
Kimsenin kimseyi azarlama hakkı yok, kimsenin kimseye haddini bildirme hakkı yok. Birisi bir konuda birşey yazdıysa, yazmıştır, yazmamışsa yazmamıştır. Yazdığı şey kendisine aittir, düşüncesini ifade etmiştir. Beğenmeyen varsa, okumasın.
Kişisel hakaretlere ceza verin. <-- Buna kesinlikle katılıyorum. Ancak bu işi yapılması gerektiği gibi yapın. Bunun dışında hiç bir şekilde üyenin yazmasını engellemeye hakkınız yoktur. YOKTUR. YOKTUR. Vardır diyorsanız, buraya
www.gsdiktatorluugu.com deyin. Forum diyemezsiniz. Ceza kurallarını ihlal ederse, (yukarıda anlattıklarım göz önüne alınarak) ilgili aksiyonlarını silersiniz, üyeyi ikaz edersiniz. Devam ederse ceza verirsiniz.
Üyeye yukarıda anlatılan hususlar dışında, bir postundan sonra direk mesaj yazamama cezası veremezsiniz. Böyle bir hakkı kendinizde görüyorsanız, bu büyük bir cürrettir, ve maddelerden olan "saygısızlığın" en önde gidenidir. İnsanları insan yerine koymak zorundasınız.
Daha da beteri, bu cezayı verdiğiniz üyeleri alenen foruma rezil ediyorsunuz. Herkesin gözü önünde ders veriyorsunuz.
Saygınlığını elinden alıyorsunuz. Uygulama baştan sona yanlış. Lütfen artık stoplayın bu işi. Lütfen dediklerime kulak asın. MYC olayını minimuma indirgeyip, ihraç ve ceza alanlar kısmını yok edin lütfen. İstirham ediyorum.
(1 günlük, 1 haftalık, 1 aylık üyeyi 2 3 yıllık üyeyle bir tutmak ta ayrı bir mevzu, bu yüzden moderator seçiminde eskilerden olmalarına özen gösterilmeli, işleri doğru düzgün yürütebilmek açısından. Yiğidi öldür hakkını yeme..)
----------------------------------------------------------------------
Modların keyfi konu kapama olayına geliyorum. Evet, kapanması gereken konular olabilir, adam ****o paylaşır kapatırsın. Ancak çok şahit olduğum, bazı modların "gereksiz" gördüğü konuyu kapama cüreti göstermesi. Böyle bir hakkı yoktur, hiçbir şekilde bir üyenin tartışmak, paylaşmak, hakkında konuşmak istediği konuyu kapatma hakkı yoktur. Lütfen bu konudada gereği yapılsın, insiyatif alınsın.
Bir konuda tartışma hararetleniyor, aynen kilit. <--- Bu ancak geri kalmış toplumlarda görülen tavırdır. Bunları aşamazsanız, ilerleyemezsiniz. Burası forum, amacı konuşmak, iletişim kurmak, sayfalarca yazmak, iyi vakit geçirmek. Tartışma hiddetlensin, bırakın rahat rahat konuşsun insanlar, baskı yapmayın. Bir zaman sonra göreceksiniz ki, konu çözüme kavuşmuş. Yazanların insan olduğunu unutmayın. Hassas konular yahut yüzeysel konular, farketmez. Burası iletişim yeridir. İnsanların iletişmesini engelleyemezsiniz. Tartışma içinde "kişisel hakaret" vücut bulursa, ancak ilgili post'u silin, üyeye özelden uyarı yapın. <-- Doğru uygulama budur. Sonrasında üye, yazması gerektiği gibi yazacaktır tekrar. Kilit kilit kilit, ancak bıkkınlık, negatif psikoloji, can sıkıntısı, baskı ve türevlerini doğurur. Değinmek istediğim noktayı anlattığıma inanıyorum. Doğru uygulamayı da belirttim.
----------------------------------
Bunların dışında son olarak genel mentalite üzerine yazmak istiyorum.
İlk olarak, derin düşünün ve uygulamaları bu yönde tutun. Kişisel mevzuları kişisel olarak halledin. Her yazılanı kişisel algılamayın, alıngan olmayın, veringen olun. Sevmediğiniz kişilerle husumetiniz olduğunda, bunu forum dışında halledin. İnternet buna olanak sağlıyor. Üyelerin forum üyelikleriyle, sizinle husumetleri ayrı kavramlardır. İnsanların özgürlüğüne önem verin, rahat ve ufku açık olun. Buranın "iyi vakit geçirme" amaçlı olduğu gerçeğini unutmayın. Haddinden fazla ciddiyet ancak problem yaratır. Çok ciddi olunacak mevzular ile, relaxation mevzular ayırt edilebilsin ve bu yönde çalışılsın.
Üyelerin kendini ifade edişleri, size batıyorsa, yapmanız gereken müdahele değil, uzak durmak. Siz bunu yaptığınızda, zamanla diğer üyelerde bunu yapacaklar. Ve az bir zaman içinde forum batılılaşmış, mentalite yükselmiş, herkes haddini bilir olacak. Bu kanıtlanmış bir insanoğlu psikolojisidir ve batı bu yüzden üstündür.
Mod alımları bu yönde yapılmalı ve "moderate" sözünün açıkladığı bağlamlar yerine getirilmeli. Göreve alınan modlarla bu ince kavramlar konuşulsun. Forumdaki moderator sayısının azaltılması tahminimce daha iyi olacaktır. Yahut ancak uygun gördüğünüz, akıllı ve arkadaş canlısı olduğunu bildiğiniz, düşünceli kimselere bazı yetkileri verin.
Sonuç :
Hepimiz Galatasaraylıyız, bazen fikirlerimiz farklı olsada, ortak noktamız en değerlisi. Bırakın dileyen dilediği gibi olsun. Karakterleri sınırlamayın ki, "gerçek iletişim" meydana çıksın. Sözlerimin derin düşünülüp tartılması, irdelenmesi arzusundayım.
Yazıyı yazmak toplam 43 dakika sürdü, umarım bir işe yarar.