- 17 Eylül 2009
- 15.237
- 1.039
- 1.618
Cevap: What the hell ?
Boşa yazmışım, onu anladım, sağol.
Sıram gelmiş gibi hissediyorum, başlayayım.
Konunun başından sonuna her mesajı okumadım, dürüst davranayım. Sadece konunun ilk mesajını ve arada kendimin de dahil olduğu bölümleri okudum. Genel olarak dem vurulan sorunlar hep benzer tarzda. Az-çok anlayabildiğim ve belki de yönetimde benim defalarca dillendirdiğim, çözüm bulunması gerekiyor dediğim sorunlardır. Dileyen diğer yönetici arkadaşlara sorabilir, çok kavga etmişimdir hepsiyle.
Bu kısımları es geçiyorum, özetle kafamda kalan sorunlarla ilgili konuşayım.
1- İlk problem moderasyondaki sıkıntı, sizin baktığınız açıdaki sıkıntı. Moderasyon aslında -aranızda içine girmiş çalışmış kişiler de var- öyle göründüğü kadar kolay bir iş değil. Bütün gün binlerce mesaj yazılıyor ve her bir mesajı okumak zorunda olan bir ekip "moderasyon" dediğimiz kişiler. İşin bu boyutunda baktığınızda her editlenen mesajın hesabını vermek de kolay değil, her kapatılan konunun da. Bu forumda yapılan bir çok edit, uyarı, ceza vb. yaptırımlar, moderasyon bünyesinde çalışan "moderatör" sıfatlı kişilerden bağımsız gerçekleşir. Bu bir hiyerarşik düzen ve bu düzen içersinde moderatörler tamamen işin "işlevsel" kısmını yapmakla yükümlü, karar kısmı daha çok üst yönetime aittir ve bu tip sorunlarda ticket açma talebimiz de sadece üst yönetimin görebildiği bir sistem olmasından kaynaklıdır. Burada moderatörlerin yaşına, siciline, karakterine, kişisel kavgalarına bakılmaz. Burada bakılan şey, moderatörün bize verebileceği hizmetin ölçüsüdür.
Süper moderatör denilen kişiler ise bu moderasyon bünyesinden sizin tabirinizle "çoluk-çocuk" arasından seçilmemeye, üyelerle polemiği olmayan kişilerden seçilmeye özen gösterilir. Gel gelelim burada şikayet edilen şey en ufak küfürün dahi editlenmesi. Olayın özünde bu yani, bu konuda da yaptırımlarımız belli ve bu yaptırımların da bir çoğunda siz memnuniyetsiz kalsanız bile uygulamadığımızda da aynı sizin gibi şikayet edenler var.
2- Yönetimden memnun değiliz vb. söylemler de var. Çok despot vs. diye. Kısmen haklı olduğunuz yerler var, hatta bazı konularda tamamiyle haklı olduğunuz yerler var. Bunları tek tek yazmayacağım. İşin özünde yönetimde bulunan bazı isimler bir dönem yönetimden şikayetçi olan kişilerden de oluşuyor. Her fırsatta eleştiren kişilere de şans verdik ve şimdi o kişiler aslında dışarıdan göründüğü gibi olmadığını söyleyenler şu anda.
3- Forumun eskisi gibi olmadığı konusuna katılıyorum. Ben de çok yakınıyorum bu konudan. Bir konuya girerken tıpkı sizler gibi yazasım gelmiyor, bazı mesajları görünce alıntı yapmak bile gelmiyor içimden. Üye artımı konusunda çabamızın olduğu doğru ama bunu biraz bilinçsizce yaptığımız da bir gerçek. Biz de buna önlemler almaya çalışıyoruz, örneğin yeni bir "kayıtlı üyelik" sistemiyle problem çıkarma ihtimali olan yeni üyeleri oraya aktarıp mesajlarını denetlemeden geçirdikten sonra güvenirsek mesaj yazımına imkân veriyoruz. Forumun 2 yıl önce, eylül 2009'da üyesi olmuş biri olarak ve daha öncesini, yani Oğuz Serdar dönemini de bilen biri olarak o dönemde bile daha sıcak ve samimi bir ortam olduğu gerçeğini de kabul ediyorum. Bunda biz de suçlu olduğumuz kadar üyelerin de suçu var, eskiden bir futbolcu yüzünden yapılan tartışmalar konu içinde kalırken son dönemlerde birbirlerine forum içinde "asarım, keserim" ifadeleri kullanmaya başlayanlara kadar geldik. Bunların içinde eski üyeler de var, yeni üyeler de. Tek hata bizde değil yani, eski ortam yok, kabul edilebilir bir şey. Bunu düzeltmek de sizlerin elinde, en az bizim elimizde olduğu kadar.
4- Son olarak, benim başıma kakılan, hatta benim başıma kakması gereken en son insan olan Okan'ın yakındığı diğer konu, Mehmet'in üslubu. Mehmet'i uyardım evet ama bunu bu konu içinde yapamazdım. Adam admin ve forumun en yetkilisi, mesaj yazmasını engelleme olanağım dahi yok. Ben burada ona haddini bildirerek sizleri mutlu etmezdim veya memnun bırakmazdım, sadece forumda beraber görev yaptığım, karşılıklı -en kötü ihtimalle forum içinde- konuştuğum adamı bu kadar üyenin içerisinde zor durumda bırakırdım. Daha önce de benzer şeyler yaptı, ben hepsinde msn yoluyla haşladım, isterseniz kendisine sorun sabah ettiğim küfrün haddi hesabı yoktur ona, konuyu kilitledim çünkü onu susturmanın başka yolu da yoktu. Neticede nazım geçer ve geçti de.
Bu konunun ört bas edileceğini söyledi Okan ama ört bas edilecek bir durum yok ortada. Daha önce Caner'in de benzer bir konuda problem olduğunu hatırlıyorum ama onda dahi Caner'e karşı olmadım açık alanda. Açıkçası o da bilir, kendisine hatalı olduğunu söylediğimi ve aynı şeyi kendisi de kabul etmişti. Bu konuların hepsi buraya yansımıyor diye kapatılıyor sanıyor herkes lakin öyle bir durum yok. Mehmet'in daha önce bu tip tavırlar takındığını bildiğim için de defalarca tartışmama rağmen onunla bu tip yönetimsel işlere karışmamasını da söylemişimdir.
Neticede, bunun tamamını kaçınız okudu bilmiyorum, hepinizin sorunuyla ilgilenmeye de hazırım, en azından okulum başlayana kadar 1 ayım var, bir ay içinde herkesle tek tek ilgilenebilecek vaktim var, bu işi de kimseye bırakma niyetim yok, kararlıyım bu sefer her şeyle ilgilenen tek kişi olmaya çalışacağım ve iki taraf arasında arayı bulmayı umuyorum. 1 ay içinde umarım bütün sıkıntılarınızı çözeriz, çözemediklerimizde anlayış da bekleriz ama. Sizden ricam da şikayetçi olduğunuz ne kadar çok şey varsa bana özelden de iletebilecek rahatlıkta olmanız. Her attığınız PM'e cevap verileceğinden emin olabilirsiniz. Burada başka bir yönetici size (örnek olarak Mehmet üslubuyla cevap vermiyorsa) siz de karşı tarafa ağır bir üslup kullanmayın lütfen. Her yapılan şeyden şikayet etmeye başladığınızın farkında değilsiniz ve bu en çok bizim (özelde benim) sinirlerimizi yıpratıyor. Çünkü bu sorunlarınzın ve sıkıntılarınızın yanında bize derdiyle, şikayetiyle gelen tam 10 bin üye var ve biz bir tek size çalışan bir yönetim değiliz. Yardımcı olmaya çalışırsanız biz size daha çok yardımcı oluruz.
Sonuç olarak istediğim tek şey var, bu konu kapanmayacak, yönetici arkadaşları da uyaracağım tartışmadan uzak kalacaklar ve siz ister kendi aranızda tartışarak isterseniz de kimseye cevap vermeden aklınıza geldikçe yazarak sıkıntılarınızı dile getirin, ben de bunlara çözüm bulmaya çalışayım.
Son ricam da birbirinize laf sokma, alay etme gibi davranışlardan vazgeçin, bu tip şeyler olduğu sürece yapanı konudan atacağım, açık ve net.![]()
Hala tartışıyor musunuz yahu? Sertaç bugün ki tavrıyla gösterdi ki değişen hiçbir şey yok, asla da olmayacak. Dediğimi anlayan olmadı çünkü.
Boşa yazmışım, onu anladım, sağol.