Vicdani Ret de mi geliyor?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: Vicdani Ret de mi geliyor?

Dur Selim renkdaş şimdi işaret parmağımı kırdıracaksın bana muaf olmak için

Vicdani ret konusunda fazla heveslenip, beklenti yaratmazsanız iyi olur. Zira bu işler ben askere gitmek istemiyorum ve gitmeyeceğim demekle olacak bitecek işler değil. Toplumda ve insanlarda bu tarz bir algı ortaya çıkıyor ki bu çoklarını tamamen hüsrana uğratabilir.

Vicdani ret hakkından yararlanmak isteyenlerin bu durumu somut donelerle ortaya koyması gerecek. Atıyorum adam Budist. Ben solucan bile öldürmekten imtina ederim vesaire diyor. Bu şekilde başvuruyor. Talep incelenecek, söz konusu kişinin hayatının mutad akışı nedir ne değildir beyanla örtüşmekte midir vesairedir bakılacak, ondan sonra karar verilecek.

Düzenleme için de Avrupa ülkelerindeki uygulamalar inceleniyormuş. Bu ne demek ? Benzer özellikleri haiz bir yol bulacaklar. Diyelim ki, Yunanistan'ı örnek aldılar. Hadi bakalım 23 ay kamu kurumunda zorunlu görev ifasına. Bu durumda eminim ki vicdani retçi sayısı da azalacaktır :) 6 ay Askerliğimi yapıvereyim gitsin 23 ay beni bozar diyenleri de yakında ortalıkta arzı endam ederken görmezsek ne olayım :)

Velhasıl kelam çoğu konuda ikiyüzlü bir toplum olduğumuz için, ilkeli olmakta bu topluma ağır geldiği için,olayın iç yüzü ortaya çıkınca, vicdani retçi olurum, askere gitmem diyenlerin çoğu bu haktan yararlanmak yerine koşa koşa kışlaya gidecektir :)

Beyanlarım bizim ülkedeki algı ve yaklaşım üzerinedir. Yaşam felsefesi ve inançsal kanaatler gereği bu haktan yararlanmak isteyenleri ise tenzih ederim.

Vicdani reddi vicdanım reddeder benim, onun yerine gider yaparım askerliğimi ama şu sürelerin de kısaltılması lazım. 6 ay ve 15 ay çok uzun ve gereksiz. Bu sürede ne asker olabiliyorsun ne de kendi işini yapabiliyorsun. Çoğu yerlerde 6 ay boyunca sadece sağa dön-sola dön, yat-kalk yaptırılıyor, bu da hem yapan hem yaptıran için zaman kaybı. Kısacası herkes 1-2 aylık temel eğitimini zorunlu olarak almalı, onun dışında tamamen profesyonel ordu olmalı ya da en azından şu anki süreler kısalmalı. Zaten 1-2 aylık süre için kimse askerden kaçmaya çalışmaz. Devlet, 15 ay boyunca yüzbinlerce kişiye yapacağı harcama yerine profesyonel askerlere maaşını verir. Ülke için de istihdam kaynağı. Bunu en profesyonel asker Osman Pamukoğlu bile söylüyor, 1-2 aylık temel eğitim herkese zorunlu olsun, onun dışında 200 bin kişilik profesyonel ordu herşeye yeter diyor. Ki bunu söyleyen kişi efsane komutan olarak anılan birisi.

Cok sevdiklerinden dolayi cikarmiyorlar bu yasayi cikartirlarsa bile. Sonucta Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Turkiye'yi haksiz bulmus. Duzenleme yapmak zorunda ve mahkeme kararina uymak zorunda. Fakat bence caydirici olmak icin gene kendilerine gøre bir plan yaparlar ve askerlik 10 aysa kamu hizmetini 3 yila falan cikartirlar. Zaten tanimayan tek Azerbaycan ve Turkiye kalmis bu hakki Avrupa icerisinde. Yani bedelini ødemis Turkiye'de bazi insanlar cezaevi ile askerlerin bulundugu yerler arasinda surekli gelgit yasamislar. O kisiler benim gøzumde daha tutarli cunku gitmek istememis ve gitmemis cezaevlerinde surunmusler vs. vs.

Fakat isin en tuhaf noktasi yasa gelirse ve tutarli bir yasa olursa mesala kamu hizmetini cok uzun tutmazlarsa o zaman gerceklik ortaya cikacak. Her Turk asker dogar falan bakalim eger tutarli yasa gelirse kac tane Turk genci asker oldugunu animsayip askere gidecek ya da kamu hizmetinde bulunacak.

Bu tur seyler gercekligi de ortaya cikartiyor. Yani bir kac kere okumustum binlerce kisi bizi askere alin diye falan basvurmus bakalim yasa cikinca ( ki tutarli olmasi ønemli ) o binleri birakalim digerlerinden kac kisi basvuracak (:

leman.jpg

Vicdani ret konusunda fazla heveslenip, beklenti yaratmazsanız iyi olur. Zira bu işler ben askere gitmek istemiyorum ve gitmeyeceğim demekle olacak bitecek işler değil. Toplumda ve insanlarda bu tarz bir algı ortaya çıkıyor ki bu çoklarını tamamen hüsrana uğratabilir.

Vicdani ret hakkından yararlanmak isteyenlerin bu durumu somut donelerle ortaya koyması gerecek. Atıyorum adam Budist. Ben solucan bile öldürmekten imtina ederim vesaire diyor. Bu şekilde başvuruyor. Talep incelenecek, söz konusu kişinin hayatının mutad akışı nedir ne değildir beyanla örtüşmekte midir vesairedir bakılacak, ondan sonra karar verilecek.

Düzenleme için de Avrupa ülkelerindeki uygulamalar inceleniyormuş. Bu ne demek ? Benzer özellikleri haiz bir yol bulacaklar. Diyelim ki, Yunanistan'ı örnek aldılar. Hadi bakalım 23 ay kamu kurumunda zorunlu görev ifasına. Bu durumda eminim ki vicdani retçi sayısı da azalacaktır :) 6 ay Askerliğimi yapıvereyim gitsin 23 ay beni bozar diyenleri de yakında ortalıkta arzı endam ederken görmezsek ne olayım :)

Velhasıl kelam çoğu konuda ikiyüzlü bir toplum olduğumuz için, ilkeli olmakta bu topluma ağır geldiği için,olayın iç yüzü ortaya çıkınca, vicdani retçi olurum, askere gitmem diyenlerin çoğu bu haktan yararlanmak yerine koşa koşa kışlaya gidecektir :)

Beyanlarım bizim ülkedeki algı ve yaklaşım üzerinedir. Yaşam felsefesi ve inançsal kanaatler gereği bu haktan yararlanmak isteyenleri ise tenzih ederim.

ben sahsen sirf bu ulkede dogdugum icin ulkeye karsi bir borcum oldugunu dusunmuyorum. para kazanmaya baslayinca vergi verecegim, ama onun disinda devletlerin bireylere zorunlu adi altinda gereksiz iskenceler yapmasi bana sacma geliyor. ulkesini cok seven ve bunun icin omrunden vakit ayirabilecek arkadaslara para karsiligi bu ayricalik taninabilir. ama ben 70-80 yil yasiyorsam 6 ay bile olsa istemedigim birsey icin harcanmasini istemem [yeani]

Ekstra Avrupa'da yasayan Turkler cok tutarli degildir. ( Istisnalar vardir ) Søzde atip tutarlar bu konuda da ciddiyim. Ordan gazi verirler gidilecek tabi yapilacak tabi ne de olsa orda kendisi rahat. Fazla kulak vermeyin derim onlara. Ya da madem øyle birak vatandasligi git o zaman Turkiye'de askere dersen bin dereden su getirirler (:

Ekstra Avrupa'da yasayan Turkler cok tutarli degildir. ( Istisnalar vardir ) Søzde atip tutarlar bu konuda da ciddiyim. Ordan gazi verirler gidilecek tabi yapilacak tabi ne de olsa orda kendisi rahat. Fazla kulak vermeyin derim onlara. Ya da madem øyle birak vatandasligi git o zaman Turkiye'de askere dersen bin dereden su getirirler (:

Haklisin selen baci.

wasser aus riverstreamen diyorlar birde

ben sahsen sirf bu ulkede dogdugum icin ulkeye karsi bir borcum oldugunu dusunmuyorum. para kazanmaya baslayinca vergi verecegim, ama onun disinda devletlerin bireylere zorunlu adi altinda gereksiz iskenceler yapmasi bana sacma geliyor. ulkesini cok seven ve bunun icin omrunden vakit ayirabilecek arkadaslara para karsiligi bu ayricalik taninabilir. ama ben 70-80 yil yasiyorsam 6 ay bile olsa istemedigim birsey icin harcanmasini istemem [yeani]

Valla Hayridash son zamanlarda acayip düzgün anlatımlarda bulunuyorsun tebrik ederim. Anam babam çitlenbik ailem Tr'de olmasa ve imkanım olsa sırf askerlik yüzünden bir daha girmem o coğrafya'ya da işte el mecbur malzeme muallim halen herkes kaçmak için çeşitli yollar arıyor.

Valla Hayridash son zamanlarda acayip düzgün anlatımlarda bulunuyorsun tebrik ederim. Anam babam çitlenbik ailem Tr'de olmasa ve imkanım olsa sırf askerlik yüzünden bir daha girmem o coğrafya'ya da işte el mecbur malzeme muallim halen herkes kaçmak için çeşitli yollar arıyor.

Bir tane daha vatanina karsi borcunu ødemek istemeyen birisi.

danimarkalilar yufka acsin [lutfen]

Erhan Çelik

Bedelli askerlikle ilgili en son yapılan hazırlıkta yaş sınırı 27 olmuş. Kesin, net, güvenilir kaynak

Twitter

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt