Vicdani ret konusunda fazla heveslenip, beklenti yaratmazsanız iyi olur. Zira bu işler ben askere gitmek istemiyorum ve gitmeyeceğim demekle olacak bitecek işler değil. Toplumda ve insanlarda bu tarz bir algı ortaya çıkıyor ki bu çoklarını tamamen hüsrana uğratabilir.
Vicdani ret hakkından yararlanmak isteyenlerin bu durumu somut donelerle ortaya koyması gerecek. Atıyorum adam Budist. Ben solucan bile öldürmekten imtina ederim vesaire diyor. Bu şekilde başvuruyor. Talep incelenecek, söz konusu kişinin hayatının mutad akışı nedir ne değildir beyanla örtüşmekte midir vesairedir bakılacak, ondan sonra karar verilecek.
Düzenleme için de Avrupa ülkelerindeki uygulamalar inceleniyormuş. Bu ne demek ? Benzer özellikleri haiz bir yol bulacaklar. Diyelim ki, Yunanistan'ı örnek aldılar. Hadi bakalım 23 ay kamu kurumunda zorunlu görev ifasına. Bu durumda eminim ki vicdani retçi sayısı da azalacaktır

6 ay Askerliğimi yapıvereyim gitsin 23 ay beni bozar diyenleri de yakında ortalıkta arzı endam ederken görmezsek ne olayım
Velhasıl kelam çoğu konuda ikiyüzlü bir toplum olduğumuz için, ilkeli olmakta bu topluma ağır geldiği için,olayın iç yüzü ortaya çıkınca, vicdani retçi olurum, askere gitmem diyenlerin çoğu bu haktan yararlanmak yerine koşa koşa kışlaya gidecektir
Beyanlarım bizim ülkedeki algı ve yaklaşım üzerinedir. Yaşam felsefesi ve inançsal kanaatler gereği bu haktan yararlanmak isteyenleri ise tenzih ederim.