Yeni Askerlik Sistemi Açıklandı

Ulan boşuna mı 6 ay askerlik yaptık İzmir dağlarında?! Madem tek tip olacaktık.

Her lisans mezununu subay yapma olayı da TSK'nın altına konulan son dinamit herhalde. Üniversite çöplüğü olan ülkemde düpedüz ihanet bu.

1 seneye bunu kaldirip daha hafifini getirirler. Tamam anliyorum bedelli yapnak isteyen bu parayla yapsin deniliyor ama bu sefer herkes uzun donem yapip para almak isteyecek 3 ay onceki bedelli gibi isler boka saracak.

Her lisans mezununu yedek subay yapacaklar mı acaba. Önceki sistemde kendileri seçiyordu astekleri, yeni sistemde her isteyen olacak galiba. 6 ay erlik yapmaktansa 6 ay daha dayanıp +50k ile dönmek daha mantıklı gibi. Sözde 3 aya düşecek diyorlardı
her isteyen değil tabiki, onda da mezun olduğun bölüm ve meslek önemli. Hatta belki sınav bile koyabilirler.
Şimdi işi olmayan ya da asgari ücrette hattaa 3K-4K kadar maaşa çalışan bir myo ya da lisans mezunu da dahil olmak üzere, herkes 6 ay bedava yapacağıma 12 ay boyunca 4K maaşla yedek subaylık ya da astsubaylık yaparım diyeceği için yığılma bu bölüme fazla olacaktır.

1+5 ay beleş askerliğin bir cazibesi ve albenisi yok. hele işsiz gençler askere gidecek 6 ay, gelecek 3-4 ay iş bulayım diyene kadar 10-12 ay zaten geçecek. Oysaki hiç kazançsız 1 yıl ile askerlik görevini yerine getirmek, yerine 1 yıl askelik yapıp yılı, 40-50 bin tl kazanç bandında bitirmek herkese daha çekici gelecektir. Yedek subay ve astsubaylığa kabul edilmek sanıldığından daha da zorlayıcı olacaktır. Bugün THY, Aselsan mülakatlarından farksız olmaz heralde. hele bir de subay olarak kalmak istiyorsan kabul edilmek çok daha zor olacaktır.

sistemin kötü yanı, ilkokul mezunu yaşındaki çocukları subay hazırlama okulları alır o yaştaa askerliği öğretir onları bi ömür asker olarak yaşayacak şekilde hem askeri hem askeri teknik olarak donatırlardı. Şimdi 30 yaşına gelmiş 1 kere tüfek tutmamış, strateji nedir bilmez dandik lisans mezunlarına subay, hatta daha ilerisine kadar gitme şansı tanınmış. Bu uzun vadede orduyu bitirir. ABD'de bir er konumundan çok yüksek rütbelere ulaşırsınız ama bu torpille olmaz. mesela bi çocuk çok stratejik zekaya sahip olur ama subay okulunu kazanamaz, kazansa gidemez. o er olduğunda ondaki potansiyel farkedilir ve yükselme imkanı tanınabilir. Sistem abddeki gibi liyakat esaslı işleyecekse tamam, ama ben sanmıyorum. her yerde olan torpil TSK'da yoktu. ama artık oraya da torpille girileceği için bi savaş çıktığı zaman her birey kendi savunmasını yapmalıdır. 20 sene içinde ciddi erozyon olur bu yapıdaki orduda. O yüzden bi savaşta tutup bu orduya güvenilmez.

bir de dediğim gibi yedek subaylık çok suistimale açık bir durumda. zorunlu askerlik 6 ay iken, sen 1 yıllık yedek subaylığı 50 bin TL kazanç vaadedersen o zaman orda birikme olur. Zorunlu askerlik 2 ay olsaydı, zıcarm parasına puluna der 2 ay giderdi bir çok kişi. ama şimdi çoğunluk 6 ay beleş yapacağıma 12 ay 50K paraya yaparım diyecek. Bunun altından çok sular akar, bu yasanın çalışmayacağı belli, daha çok oynarlar üstünde. Zorunlu askerlik eğitimini cazip hale getirmelisin ki millet y.subaylığa yönelmesin. Şuan en cazibi 12 ay yapıp yedek subay olmak, bedelli 31 bin tl ile şimdi bile cazip değil. kaldıki her 6 ayda bir fiyatı da artacak. 6 ay da çok cazip değil ki zaten şimdi herkes lisans mezunu olduğu için herkeste hayal kırıklığı var. bi çok erkek için askerlik süresi kısalmadı. MYO okuyanların yarıdan çoğu lisansa tamamlıyorlar. lise mezunu ise yok denecek kadar az. sonuç olarak bedelli ve 6 aylık askerlik çekici değil.

bedelli 18 taş çatlasa 20 bin tl, zorunlu askerlikte 2 taş çatlasın 3 ay olsun o zaman yedek subaylığa birikme olmaz. Hayır yedek subaylık sadece fakültecilere olsa hani bir yerde dersin ama myolar için de yedek astsubaylık yolu olacağı için, 6 aylık askerliği sadece lise mezunları düşünür. kaldı ki onların içinde de işsizler bi 6 ay daha yapıp 2-3K maaşla askerde +6 ay daha durmayı düşünebilirler.

bu sistem çalışmaz.

43080

yaBmayın KarDesm BiZm ALLaHımz WaR

1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
1000tl
+1000tl
=31000tl

lisans ve üstü kısım icin kısa dönem 1 ay temel ve 3 ay er olarak 4 aya düşürülseydi bari ilkokul mezunu ile lisans mezunu kısa dönem yapmak isterse ikisi de 6 ay yapıyor bu sistemde bari okumanın değerini orada ufakta olsa gösterselerdi

lisans ve üstü kısım icin kısa dönem 1 ay temel ve 3 ay er olarak 4 aya düşürülseydi bari ilkokul mezunu ile lisans mezunu kısa dönem yapmak isterse ikisi de 6 ay yapıyor bu sistemde bari okumanın değerini orada ufakta olsa gösterselerdi

ben önlisans mezunu ve lisans öğrencisi olarak bu uygulamayı doğru bulmuyorum. kaldıki sadece erkeklerin askere alınıp kadınların alınmamasını da doğru bulmuyorum. bu tür uygulamalar eşit vatandaşlkk ilkesine ters. lisans mezunları öyle bi muamele yapıyor ki internette okuduklarımıza göre, ilkokul ve lise mezunlarıyla aynı yerde mi askerlik yapacaz itle kopukla demişler. bir insan lise mezunu olunca it kopuk olmaz. bir insan lisans okudu diye de diğer bi insandan daha kısa askerlik yapmamalı.

askerlik tek tip olmalı ve vicdani ret hakkı tanınmalı. istemeyen gitmesin, gitmek isteyrnlere de para ödeyebilirler bu hizmet karşılığı. tüm bireyler kadın erkek lise mezunu üniversite mezhnu ayırt etmemek suretiyle askere açık olmalı, istemeyen de buna tabi tutulmamalı.

okumanın zaten yaşı yok adam belki 40 yaşından sonra okuyacak, her vatandaş eşittir ve biri diğerinden fazla zorunlu hizmete tabi tutulamaz. demokrasiye ters bu durum.

ha eğer zorunlu askerlik yapıyor ve vicdani retti tanımıyorsan o zaman her vatandaş zorunlu 1-2 aya ya da taş çatlasın 3 ay zorunlu hizmete tabi tutulmalı. zorunlu olarak erkek kadın ve diploma farketmeksizin kısa süreli askerliğini yapmalı. fakat bu durumda da bedelli askerlik diye bir uygulama asla yürürlüğe girmemeli.

türkiyede vatandaşlar eşit değil, özellikle erkekler açısından bu ülkede yaşamak daha zor.

Şu anda 12 ay askere gidenleri kapsar mı? Erken terhis olur mu yani? Bugüne kadar hep kapsadı bu düşüşler o sırada asker olanları.

Suanki bedelliler bitince zorunlu bir ayi kaldiracaklar .

ben önlisans mezunu ve lisans öğrencisi olarak bu uygulamayı doğru bulmuyorum. kaldıki sadece erkeklerin askere alınıp kadınların alınmamasını da doğru bulmuyorum. bu tür uygulamalar eşit vatandaşlkk ilkesine ters. lisans mezunları öyle bi muamele yapıyor ki internette okuduklarımıza göre, ilkokul ve lise mezunlarıyla aynı yerde mi askerlik yapacaz itle kopukla demişler. bir insan lise mezunu olunca it kopuk olmaz. bir insan lisans okudu diye de diğer bi insandan daha kısa askerlik yapmamalı.

askerlik tek tip olmalı ve vicdani ret hakkı tanınmalı. istemeyen gitmesin, gitmek isteyrnlere de para ödeyebilirler bu hizmet karşılığı. tüm bireyler kadın erkek lise mezunu üniversite mezhnu ayırt etmemek suretiyle askere açık olmalı, istemeyen de buna tabi tutulmamalı.

okumanın zaten yaşı yok adam belki 40 yaşından sonra okuyacak, her vatandaş eşittir ve biri diğerinden fazla zorunlu hizmete tabi tutulamaz. demokrasiye ters bu durum.

ha eğer zorunlu askerlik yapıyor ve vicdani retti tanımıyorsan o zaman her vatandaş zorunlu 1-2 aya ya da taş çatlasın 3 ay zorunlu hizmete tabi tutulmalı. zorunlu olarak erkek kadın ve diploma farketmeksizin kısa süreli askerliğini yapmalı. fakat bu durumda da bedelli askerlik diye bir uygulama asla yürürlüğe girmemeli.

türkiyede vatandaşlar eşit değil, özellikle erkekler açısından bu ülkede yaşamak daha zor.

bence de zorunlu olmamalı askerlik ve profesyonel ordu sistemi olmalı lakin ülke bu haldeyken zorunlu kalması daha mantıklı çünkü liyakat denilen şey ülkemize uğramadıkça tek tip dediğin gibi daha mantıklıya geliyor en mantıklı olan sistem orduyu bir iş kolu gibi yönetmek bir meslek olarak revize etmek bir zorunluluk değil insanlar meslek olarak bu işi yapabilmeli hayatını buna göre çizebilmeli ve buna göre yaşayabilmeli

ben lise mezununa it kopuk demedim ki , hayata atılması 23-24 yaşlarını buluyor lisans okuyan insanın lise mezunu ise birey olmaya daha erken başlıyor ve çalışma hayatına daha erken girdiği için hem iş tecrübesi daha fazla oluyor hemde ekonomik olarak kendi düzenini daha erken kurabiliyor lisans ya da ön lisans okuyan bir insanı 12 ay alıp er yapmak o kişiyi hem 1 sene meslek tecrübesinden uzak tutuyor hem de nitelikli iş gücünü kötüye kullanmak olarak düşünüyorum bence bedelli denilen şeyin olmaması lazım dediğin gibi , en başta daha kısa olmalı dememin nedeni tamamiyle nitelikli iş gücünün pasifize olması nedeniyleydi ve önceki sistemde her şey kısalmışken lisans okuyan veya önlisans okuyan birisinin askerlik süresinin sabit kalmasıydı

genel olarak diğer dediklerine katılıyorum

Geri
Üst Alt