Yasin ne dediğin, ne istediğin belli değil gerçekten. Okuduğunu anladığın konusunda da ciddi şüphelerim var.
Hocanın ne uluslararası başarısı var dedin ona istinaden UEFA Kupasını, A.Ş’yi saydım. Bunlar var diye şunlara göz yumalım demedim.
Bir önceki mesajında yabancı hoca gelsin sabredilsin diyorsun, sonra başarısız olan gider kardeşim diyorsun Mourinho’dan örnek veriyorsun. Demekki Mourinhoyu getirsek adam ilk senesinde şampiyon olamasa gitmesi gerekecek bu mantıkla. Ee o zaman nerede kaldı sabretmek vs.
Guardiola gelsin hadi ver bakalım istediği takımı verebiliyor musun? Onyekuru denen 60/100 lük adamı 2 milyon euro verip getiremiyorsun daha.
Böyle durumda Fatih Terim ile o dünyaca ünlü taktisyen hoca arasında şöyle bir fark çıkıyor ortaya: Profesyonel hoca istediği transferler yapılmayınca sinirlenmiyor, ne kadar ekmek o kadar köfte moduna giriyor; şampiyonluk için kasmıyor, kovulup tazminatını almaya bakıyor. Fatih Terim Galatasaraylı olduğu için her koşulda şampiyon yapma zorunluluğu hissediyor. Sinirlenmesi de bu yüzden. Bu onu diğerinden daha iyi hoca yapmıyor, ciddi hatalarını ört bas etmiyor ama ligde şampiyon yapma olasılığı daha fazla olan hoca yapıyor.
Peşinen yazayım da hocanın kalması taraftarı falan değilim.
Mesajlarımda anlatmak istediğim gayet açık ve net. Anlayan anlıyor ama gerçekten anlamak isteyenler.
Hocanın uluslararası başarısı hemen hemen sıfır. Çünkü kariyerinde doğru dürüst bir yurtdışı tecrübesi yok. Ona bakarsan Şenol Güneş milli takımı DK'da 3. yaptı ee o daha iyi hocadan o zaman. Elin vasat yabancı hocası bile kaç tane ülke değiştiriyor. Fatih hoca bir İtalya yapayım dedi yapamadı orada. Neden yurtdışında devam etmek istemedi? Teklif mi gelmedi?
Hocalara sabredilmesi taraftarıyım ama umut veren hocalara. Fatih hocanın umut vereceğini bilsem hani dün dedi ya bana 3 yıl lazım diye. Tamam hocam sizde ışık görüyoruz bu takım daha iyi olacak 3 yıl sabrederiz. Ama hocada ışık göremiyor kimse. Bu yüzden gitmeli zaten çok sabrettik 3,5 senedir bu takım ne oynuyor hala kimse bilmiyor.
Mancini bu takıma umut veriyordu. Sezon ortasında gelmesine rağmen, takım mühendisliğinin kötü olmasına, yabancı sınırına, başka bir futbol iklimine gelmesine rağmen iyi bir performans ortaya koymuştur. Şampiyon olamadı diye başarısız diyecek halimiz yok. O zaman şampiyon olamayan her hocaya başarısız demek lazım bu mantığa göre. Son haftalarda galibiyet serisi yakalayan ve geleceğe umut veren kendisiydi ama adam ben bu ortamda yapamam dedi ve gitti. Bu sucukçuların her başarısız sonuçta imparator FT gel bizi kurtar diye bağırdığı ortamda zaten kalamazdı.
Mourinho gibi hocaların devrinin geçtiğini düşünüyorum. Eğer gelirse ve umut verirse ona da sabredilmesi taraftarıyım.
Guardiola örneği vermemdeki amaç Mancini hocaya yapılan muameleydi. Onu örnek vermeye çalıştım. Yoksa Guardiola'nın yardımcısını bile getiremezsin bu ortamda. Rijkaard'a falan adam gibi imkanlar verildi mi mesela? Geldiğinde total futbolun mucidi falan denildi ee adama total futbol oynatacak kadroyu veremiyorsun sonra başarılı olmasını bekliyorsun. Mustafa Sarp'la adam nasıl o topu oynatacak sana?
Fatih hocaya verilen yetkiler, imkanlar başka hiçbir hocaya verilmedi bunu herkesin kabul etmesi lazım. Adama sınırsız destek veriyorsun. Medya, taraftar vs. hepsi ona ait. Ama böyle bir ortamda bile başarılı olamıyorken ligi tanımayan yabancı hocalar ne yapsın?