Cevap: # 16 Mustafa Sarp
Hala Topal'la karşılaştıranları anlamıyorum.. Yahu Mustafa Sarp 28 yaşında 28.. Daha ne bekliyorsunuz?? Elano da 28 yaşında farkı hissedebiliyor musunuz?? Topal ilk geldiğinde nerden geldi?? Adam gençti geliştirmesini bekleyebilirdik.. Mustafa Sarp'ın neyini bekleyeceğim allah aşkına.. Bırakın şu herifi tartışmayı.. O kafa topuna o boyla çıkamadı ya artık ilk 18'e bile almam ben.. Getir alt yapıdan bir herifi o da yeter.. En azından gelişebilir umuduyla bakarım ona.. Cumhur vardı alt yapıda o bundan kat kat iyidir..
kafa topuna cikmadi diye 18'e almamak.. bir kere futbolcuyu begenip begenmedigini temellendirirken ilk basta oynadigi pozisyonu dusun, Elano da 28 yasinda? ne alaka?
Sarp defansif orta saha, arkadaslarimiz "kesiciligi yeter mi?" demis, sen daha takimin seneler boyu yanindan gecmedigi bir sistemin emekleme asamasindayken; yanindaki futbolcularla daha dogru duzgun hic beraber oynamamis birini bir pozisyonda bir kafa topuna cikmadi diye ilk 18'e hic almayacaksin..
Hadi pozisyon falan onu biraktim Lincoln'un topa dokunusu Elano'dan daha yumusak. O da 30 yasinda, ama brezilya milli takimina hic giremedi ayni pozisyonda oynamasina ragmen. Bu ornekle anlatmak istedigim bir futbolcumuz hakkinda fikir yuruturken futbolcunun oynadigi sistemi ve o sistemin icindeki pozisyonuna gore ondan beklentiler nelerdir onu dusuneceksin. FR'in sisteminde orta saha vucut vucuda mucadeleden cok alan kapatarak ve daraltarak oyun bozuyor, FCB'de boyleydi, Galatasaray'da bunu yapmaya calisiyor. Mustafa Sarp'da bunu gayet guzel yapmistir. Oyle adama koyunca cotank diye oturtmak gibi fiziksel bir yaptirimi da yoktur FR'in felsefinde bu bolge icin. Busquets'i fizik olarak ezer zaten butun Man U ileri alani. Xavi'yi de, Iniesta'yi da ezer. Peki hangi orta saha daha cok sahipti topa?
Hadi onu da gectim, artik defansif orta sahayi "yana cok top atiyor, hep geriye oynuyor" diye elestirmek de sacmaligin daniskasi. O herkesin surekli muthis oyuncu dedigi Xavi'yi bir kere bile seyretmeyen adamlar bunlar, hani FR'in takiminda bir Xavi var ya, ondan bahsediyorum. Defansif adamin gorevi zaten oyunu acmak, gol pasi vermek degil. oyle yanindaki adama pas verebilecekken 60-70 metrelik pas denemesi yaparsan kirar FR yedek kulubesinin koltugunu. Son care bu paslar olmali, muhtemelen bu pasin sebebi de oyunu acabilecegin baska seceneginin kalmamis duruma gelmesidir zaten.
Mustafa su an itibari ile topu kazaninca sagina soluna bakip gorerek oynayabilecegini, sahada duzgun yer tutabilecegini, hatta gerektiginde ataga cikabilecegini gostermistir. 28 yasindadir. Hayatinda hic oynamadigi bir sistemde oynayacaktir, fizigi yerindedir, fundamental olarak duzgun bir izlenim birakmistir, FR hocasidir, yani gelisebilir!
Bu "cok yan top" vs vs.'den yakinan arkadaslar da bir seyretsinler adam akilli 433 oynayan FCB, Scolari'nin Chelsea'si vb. takimlarin "90 dakikasini" lutfen. Sadece gol pozisyonlariyla kalmayin. Hem karsi takima top gostermeyeceksin, hem de az yan top yapacaksin? Herhalde mac da 30-0 senin lehine bitecek bu durumda. Taraftar olarak biraz daha futbolu ogrenmeliyiz, sadece gol pozisyonlarini, calimlari, son anda kayarak topu kapmalari alkislamak yerine, pres kirici yan paslarini da, kademe girislerini de alkislamaliyiz, yoksa biz Balta'yi kasi gozu guzel diye oynatmiyoruz milli takimimizda banko.
ilk 11'de bile baslamasi muhtemel futbolcumuzdur Mustafa Sarp, biz de gerekli destegi gosteririz ona, (Tobi sakatlanmis yine, Mehmet Topal da ne olacak bilemiyoruz), kapasite olarak da yeterli oldugunu gostermistir, futbolu biraz da olsa yakindan takip edenlere.
Umarim cok kisi alinmaz bu yazima, su yukardaki sahis disinda. Ayrica eger biraz yasin gencse, veya yasliysa (!) su yazdiklarim icin kusra bakma es gec.