Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Cevap: Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Dediğin dönem Avrupa'da güçsüz. Zaten güçsüzlüğünden ve önemli bir imparatorluk olmadığından dolayı o kadar güç kazandı. Merkezde en güçlü duran Habsburglar onların da gücü yok.. Tarihsel olarak Osmanlı çökmek zorundaydı ve çöktü. Bunun tımar sisteminin bozulması bazılarının iddaa ettiği gibi vs. vs. ile de alakası yok.. Güçlü devletler olduğu dönemde Osmanlı da yenildi. Hatta tek başına Rusya'ya karşı pek çok savaş kaybetti. Kendi valisi Kavalalı'ya bile yenildi. Bu gerçeklikleri de görmek zorundasınız ve tarihe bir bütün olarak bakmalısınız. Sadece başarıların öne çıkartılıp, yenilgilerin ve realitelerin arka plana atılması tarihe karşı doğru bir bakış açısı değil..

Mehmet Ali Paşaya yenildi ama ne zaman?

Biz hep iyi dönemlerinden bahsediyoruz da sen de hep çöküş dönemini anlatıyorsun.

Şimdi Attila Vatikan'a varmadı mı? Avrupa'yı ağlatmadı mı?

Ne oldu Avrupa'nın tüm tarihi ezik mi?

Neyse harbi yahu...

Sen Anadolu halkının da Türklüğün farkında olmadığını bunu Atatürk'ün öğrettiğini söyledin o yüzden bunları yazdım.

Anadolu Selçuklu Devletini, Selçukluları tarih sahnesinden tamamen kaldırırsak belki bir mantık kazanırdı bu söylediğin.

Sarayın Türkçe konuşuyor. Arapça yazıyor okuduğunda sesler Türkçe. Hayat tarzı tabii değişiyor şimdi ben Orta Asya'daki gibi yaşayabilir miyim?

Neyse Hasan Sabbah akar beyler:D

Hocam neden Hasan Sabbah?

Osmanlı, diğer devletler gibi fethettiği yerleri katledip asimile etseydi...

Çok net örnek;

Osmanlı Cezayir'de 300 yıl kaldı, bugün gittiğinde kimse Osmanlıca ya da Türkçe bilmez. Fransızlar 50 yıl kaldı, Fransızca bilmeyen yok. Asimilasyonun babası İngilizlerdir tabii. Onu bunu katlet, çal. Sonra bizle dalga geçersin tabii:)

Sen Anadolu halkının da Türklüğün farkında olmadığını bunu Atatürk'ün öğrettiğini söyledin o yüzden bunları yazdım.

Anadolu Selçuklu Devletini, Selçukluları tarih sahnesinden tamamen kaldırırsak belki bir mantık kazanırdı bu söylediğin.

Sarayın Türkçe konuşuyor. Arapça yazıyor okuduğunda sesler Türkçe. Hayat tarzı tabii değişiyor şimdi ben Orta Asya'daki gibi yaşayabilir miyim?

Neyse Hasan Sabbah akar beyler:D

Ben Atatürk hatırlattı demedim. 19. yüzyılın sonlarında başlayan, daha sonra 20. yüzyıl başlarında devam eden ve Atatürk ile doruğuna ulaşan bir süreç. Artı senin dediğin Selçuklular, Orta Asya Türk devletleri vs. vs. ile ilgili araştırmalar Atatürk döneminde başlamış diyebiliriz geçmişinde sadece bir kaç istisna var ve genelde Avrupalılar araştırmıştır. O dönemdeki güneş-dil teorisi gibi saçma teoriler ortaya atılsa bile bir ulus devleti Türklüğe dayanan bir ulus devleti kuran Atatürk olmuştur. Dediğim gibi ama bu uyanış aslında 19. yüzyılın sonlarında başladı.. Osmanlıya kalsa en son hükümdarlar bile kendilerini Türk olarak adlandırmıyorlardı. Soy önemli idi ve soy Osman'a yani Osmanlıya dayanıyordu. Devletlerinin merkez halkı Türk değildi vs. vs. Tarihsel bir realite bu. İsteyen kabul eder, istemeyen kabul etmez. Dediğim gibi Kemalist değilim o çizgiyi de beğenmem ama Atatürk olmasaydı bu halk Türklüğünün bilincinde olmayacaktı. Hatta bazı Avrupalı yazarlar Kemalist sistemin belirli noktalarda zoruda kullanarak bir Türk milleti oluşturduğunu yazarlar bunu bazı Türk yazarları da yazar vs. vs..

Realite falan değil, senin realiten.

Tarih konusunda İlber Ortaylı senin kadar emin konuşamıyor, bütün belgeleri kendi dillerinde okuyup hatmettin sanırım.

Realite falan diyemezsin, düşüncem inancım dersin.

Bu kadar yeter bana, kaçtım.

İyi geceler.

Çok net örnek;

Osmanlı Cezayir'de 300 yıl kaldı, bugün gittiğinde kimse Osmanlıca ya da Türkçe bilmez. Fransızlar 50 yıl kaldı, Fransızca bilmeyen yok. Asimilasyonun babası İngilizlerdir tabii. Onu bunu katlet, çal. Sonra bizle dalga geçersin tabii:)

Gene yanlış bir bakış açısı tarihe. Tarihte milliyetçilik 1789 Fransız devriminden sonra ortaya çıkan bir kavramdır. O tarihten sonra zaten milliyetçilik, kendi dilini zorla kullandırtma vs. vs. önem kazandı ki zaten 1830'larda Cezayir Osmanlı eğemenliğinden çıktı. Artı Osmanlı böyle bir şey yapamazdı fakat bu çok iyi niyetli olmasından değil, devletin felsefesi, yani ümmetçiliğe dayandığından kaynaklıyordu. Osmanlı için ırkın önemli değildi sadece müslüman olup-olmaman tek kriterdi. Bu kriterde olan bir devlet zaten istese de yukarıda dediğin kendi dilini benimsetme gibi hareketlerde bulunamaz. Bir de dediğim gibi temel çizgi 1789'dur ve milliyetçilik o zaman doğmuştur. Osmanlı halen uyuyordu zaten ne zaman imparatorlukta milliyetçi ayaklanmalar çıktı o zaman milliyetçiliğin farkına vardı ve zaten bu milliyetçilik akımından en son etkilenen de Osmanlı içerisindeki aydın-askeri kadro oldu. İlk Türklük bilinci onlarda gelişti..

Bu konunun da suyunu çıkardık, Atatürkçülükten Osmanlıya... Nasıl bir bağlantı kurduk diye düşünüyorum ama mantığım almıyor. :)

Mehmet Ali Paşaya yenildi ama ne zaman?

Biz hep iyi dönemlerinden bahsediyoruz da sen de hep çöküş dönemini anlatıyorsun.

Şimdi Attila Vatikan'a varmadı mı? Avrupa'yı ağlatmadı mı?

Ne oldu Avrupa'nın tüm tarihi ezik mi?

Neyse harbi yahu...

Çünkü siz hep başarılı dönemi kriter alıyorsunuz kaç kere yazdım tarih bir bütündür, başarı ve başarısızlıklara indirgenemez. Eğer başarıların ile gurur duymak, kendi milletini yüceltmek gibi belirli bir bilinç oluşuyorsa sende yanlıştır. O zaman böyle bir bilinçle yenilgilerden vs. vs. de utanmak gerekir. Tarih bu şekilde utanılacak ya da övünç kaynağı duyulacak bir sosyal bilim değildir. Belirttim gene yazacam sizde sanki Osmanlı 600 yıl Avrupa'yı titretti çok mükemmeldi vs. vs. gibi bir algı var ve bu algı yanlış. Tarih titretme-korku salma burdan kendini mükemmel görme gibi bir mantığa ulaşma değildir. Zaten tarih bilimi de bu değildir..

Gene yanlış bir bakış açısı tarihe. Tarihte milliyetçilik 1789 Fransız devriminden sonra ortaya çıkan bir kavramdır. O tarihten sonra zaten milliyetçilik, kendi dilini zorla kullandırtma vs. vs. önem kazandı ki zaten 1830'larda Cezayir Osmanlı eğemenliğinden çıktı. Artı Osmanlı böyle bir şey yapamazdı fakat bu çok iyi niyetli olmasından değil, devletin felsefesi, yani ümmetçiliğe dayandığından kaynaklıyordu. Osmanlı için ırkın önemli değildi sadece müslüman olup-olmaman tek kriterdi. Bu kriterde olan bir devlet zaten istese de yukarıda dediğin kendi dilini benimsetme gibi hareketlerde bulunamaz. Bir de dediğim gibi temel çizgi 1789'dur ve milliyetçilik o zaman doğmuştur. Osmanlı halen uyuyordu zaten ne zaman imparatorlukta milliyetçi ayaklanmalar çıktı o zaman milliyetçiliğin farkına vardı ve zaten bu milliyetçilik akımından en son etkilenen de Osmanlı içerisindeki aydın-askeri kadro oldu. İlk Türklük bilinci onlarda gelişti..

??? Yani devletin felsefesine bağlı diyorsun, ılımlılık yoktu diyorsun!! Bu ne perhiz....

??? Yani devletin felsefesine bağlı diyorsun, ılımlılık yoktu diyorsun!! Bu ne perhiz....

Arkadaşım o şekilde bir mantık yoktu yani milliyetçilik esasına dayanan bir devlet değildi sadece ümmet esasına dayanıyordu. Bu durum onların iyiliğinden gelmez. O dönem Avrupa'nın zaten hiç bir devleti milliyetçilik esasına dayanmıyordu. Milliyetçilik ve bunun sonucunda yapılan katliamlar 1789 Fransız devriminden sonra olmuştur. Devletin burda bilinçli bir şekilde bunu seçtiği söylenemez İslam hukukundaki ümmetçilik anlayışı etkilidir bunda. Fakat Hristiyanlara sizin düşündüğünüz gibi çok iyimser olmamıştır, bir çoğu topraklarından zorla kovulmuştur, Müslüman halk kayırılmıştır bazı noktalarda örneğin Lübnan bunalımı gibi durumlard Hristiyan halk kılıçtan geçirilmiştir. Irksal değil dinsel baskı olmuştur zaten o çağda baskı da bu yolla oldu. Yani o dönemdeki dünyada milliyetçilikten daha ziyade dinsel bir ayrışım var ümmetçilik olgusu güçlü vs. vs. Bunaldım sürekli yaza yaza olmazsa başka zaman devam edelim.

Realite falan değil, senin realiten.

Tarih konusunda İlber Ortaylı senin kadar emin konuşamıyor, bütün belgeleri kendi dillerinde okuyup hatmettin sanırım.

Realite falan diyemezsin, düşüncem inancım dersin.

Bu kadar yeter bana, kaçtım.

İyi geceler.

Arkadaşım o zaman İlber Ortaylı'nın kitaplarını oku. Benden çok bağımsız şeyler demeyecektir, tabi bazı noktalarda ona da katılmıyorum. Sizde kendi realitenizi yazıyorsunuz yazdıklarımla ilgili kaynaklar verebilirim ve bu kaynaklar o dönemki belgeler üzerinden yazılmış. Lise tarih kitapları gibi ya da tarihle alakası olmayan kişilerin yazdığı kitaplar değil. Her tarihçi yazar bunu. Hangi tarihçi yazmış Osmanlı'da Türklük önemli diye yazdıysa kimi kaynak olarak kullanmış yani o dönem Osmanlı vakanüvislerinden ya da Osmanlı belgelerinden. Ben kime cevap yazıyorum onu bile anlamadım. Herkes birşeyler yazıyor, hepsine cevap vermek zorunda kalıyorum ya da bir kişiye cevap yazıyorum, bilmiyorum.. Yoruldum bu son yazım..

Osmanlı'da Türk kelimesini aşağlamak için kullanıldığını söylesem...

Türk devleti denildiğinde kzıp hayır devlet-lü osmanlı deniliecek diyen padişahların olduğunu söylesem..

Hocam çok zeki bir herif de zekasını pek iyi yönde kullanmamış diye biliyorum. Onun yerine anadolu selçuklunun bel kemiği vezir Nizamulmülk nasıl gider?:D

Kendisini öldürtende Hasan sabbah'tır:D

O zaman Osmanlıda Türklük bilincinin bu dereceye fransız ihtilalinden sonra ulaşmasını sorgulamak da mantıksız. Hiç bir devlet ulusalcı değildi ki Osmanlı olsun.

Ayrıca Osmanlı ümmetçi de değildir.Gayrimüslimler hepen iyi yerdedirler, kızlar hep onlardan alınır, tüccarlar onlardır.

Sadece ümmetçiliği birleştirici unsur için zaman zaman kullanmıştır.

Avrupalıların geleneğinde vardır asimilasyon. Çünkü misyonerlik vardır geçmişinde. Ele geçirdiği yere hemen bir kilise diker, çocukları eğitir falan. Osmanlıda bu yoktur. Bu gelenekle daha sonra dillerini öğretmişlerdir Fransızlar.

Tarihe başka bir açıdan daha baktım. Sen belki beni bir daha şaşırtır başka şeyler söylersin.

Sonuç; tarih hakkında kesin yarglara varmak kendini kandırmaktır.

Türk devleti denildiğinde kzıp hayır devlet-lü osmanlı deniliecek diyen padişahların olduğunu söylesem..

Ne zaman olmuş bu? Türk kelimesini aşağılamış olamazlar.

Kendileri de Türkçe konuşuyordu desem?

Geri
Üst Alt