Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Cevap: Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Osmanlı da mı Türkçe konuşuluyor du ?

Size bundan binlerce önceki Türkçe kitabelerdeki yazıyı mı göstersem anlarsınız yoksa Osmanlı Sarayından çıkma bir yazıyı mı koysam önünüze anlarsınz?

Yanına arapça harfleri okumayı bilen bir adam al. Farsçası da olsun ama. Al herhangi bir belgeyi okut, sadece harfleri okusun, sen ne dendiğini anlayacaksın, arap anlamayacak. Bu Türkçe konuşmaktır. Sen bilmiyorsun diye değil insanlar öğrensin diye yazdım.

Dilin köküne bizim inmemize gerek yok. Bizim dilin kökü bulunmuş, temeli dayandırılmıştır. Şu anda kimse bahsettiğin dili konuşmuyor zaten.

8. Osmanlı Efendisine Türk demek hakaret sayılmış, "Türk" sözcüğü, Anadolu köylüleri için kullanılır olmuştur. Yani Türk kelimesi aşağılamak ve küfür yerine kullanılırmış. Irki bir anlam taşımıyor ve sadece cahil köylüleri aşağılamak söylenirdi. (...)

Kaynak 1 Misakonline • Konuyu görüntüle - Osmanlı Türk müydü?

Osmanlı Efendisine Türk demek hakaret sayılmış, "Türk" sözcüğü, Anadolu köylüleri için kullanılır olmuştur. Yani Türk kelimesi aşağılamak ve küfür yerine kullanılırmış. Bir anlam taşımayıp sadece cahil köylüleri aşağılamak için söylenirdi.

kaynak 2 : OSMANLI-TÜRKLER (Akt) Siyasiforum.net "Hakaret Var ve Abartilmistir, Kim Kimdir?" Bilinsin! - PIYA FORUM

Osmanlı düşüncesinde, "kavmi necip" olarak görülen Araplar karşısında

Türk ulusu aşağılanmıştır. 1912 yılında Sebilürreşt dergisinde çıkan bir yazıda; "Türk" deyiminin kullanılması, dinsizlik, kâfirlik sayılıyordu. "Türk hükümeti", "Türk ordusu", "Türk ülkesi" deyimlerinin Osmanlı halkı üzerinde rahatsızlık yarattığı biliniyordu.

kaynak 3 : Osmanlı Türk Değildir..! [Arşiv] - Aleviweb.com - Alevi Alevilik ve Aleviler Forumu

osmanlı tarihi bir saray tarihidir. saray dışı tarih, özellikle anadolu türkleri tarihi maraba, köylü tarihidir ve yok sayılmıştır. açıkçası dönem tarihini kaleme alan tarihçilerin çoğunluğu olaya kendi sınıfsal pencerelerinden baktı ve yapıları gereği erk sahibinin tarihini yazdı. özellikle naima mustafa efendi’nin anadolu türkleri için söylediği şeyler çok belirleyicidir: “türk-i bed lika” (çirkin yüzlü türk). dobra dobra şunu söylemekte yarar var. saraydaki ayna bolluğu bile naima efendi’yi kendi suratına bakıp, öyle yazma konusunda ikna edememiştir. türklere “etrak-ı bi idrak” (anlayışsız türk) diyerek anadolu türklerinin zekasıyla açıktan açığa alay etmiştir. çobanköpeği gibi “türk-ü sütürk” (hilekar türk) diyecek kadar hakarette ileri gitmiştir. bırakın naima gibi sarayın tarihçilerini, cumhuriyetin ilk yıllarında osmanlı tarihini yazanlar bile türk halkını küfür yağmuruna tutmuştur.

kaynak 4 : osmanlı soyunun türk olmaması - @3660433 - itü sözlük

SAKIN TÜRK'Ü İNSAN SANMA

BİR AN BİLE OLSA TÜRK;LE OLMA

TÜRK ELİNE ŞEKER OLSA,O ŞEKER ZEHİR OLUR

TÜRK'ÜN BAŞINI KESERKEN SAKIN GAM YEME

BABAN BİLE OLSA TÜRK'Ü ÖLDÜR.

Kaynak : Hafız Ahmet Çelebi'nin 1499 yılında yazdığı şiir

Yanına arapça harfleri okumayı bilen bir adam al. Farsçası da olsun ama. Al herhangi bir belgeyi okut, sadece harfleri okusun, sen ne dendiğini anlayacaksın, arap anlamayacak. Bu Türkçe konuşmaktır. Sen bilmiyorsun diye değil insanlar öğrensin diye yazdım.

Dilin köküne bizim inmemize gerek yok. Bizim dilin kökü bulunmuş, temeli dayandırılmıştır. Şu anda kimse bahsettiğin dili konuşmuyor zaten.

Beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek.

Milletimde ihtilâf ü tefrika endîşesi

Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni

Yavuz Sultan Selim

Bunun Türkçe olduğuna kimse inandıramaz. Osmanlıca farklıdır Türkçe çok farklı

8. Osmanlı Efendisine Türk demek hakaret sayılmış, "Türk" sözcüğü, Anadolu köylüleri için kullanılır olmuştur. Yani Türk kelimesi aşağılamak ve küfür yerine kullanılırmış. Irki bir anlam taşımıyor ve sadece cahil köylüleri aşağılamak söylenirdi. (...)

Kaynak 1 Misakonline • Konuyu görüntüle - Osmanlı Türk müydü?

Osmanlı Efendisine Türk demek hakaret sayılmış, "Türk" sözcüğü, Anadolu köylüleri için kullanılır olmuştur. Yani Türk kelimesi aşağılamak ve küfür yerine kullanılırmış. Bir anlam taşımayıp sadece cahil köylüleri aşağılamak için söylenirdi.

kaynak 2 : OSMANLI-TÜRKLER (Akt) Siyasiforum.net "Hakaret Var ve Abartilmistir, Kim Kimdir?" Bilinsin! - PIYA FORUM

Osmanlı düşüncesinde, "kavmi necip" olarak görülen Araplar karşısında

Türk ulusu aşağılanmıştır. 1912 yılında Sebilürreşt dergisinde çıkan bir yazıda; "Türk" deyiminin kullanılması, dinsizlik, kâfirlik sayılıyordu. "Türk hükümeti", "Türk ordusu", "Türk ülkesi" deyimlerinin Osmanlı halkı üzerinde rahatsızlık yarattığı biliniyordu.

kaynak 3 : Osmanlı Türk Değildir..! [Arşiv] - Aleviweb.com - Alevi Alevilik ve Aleviler Forumu

osmanlı tarihi bir saray tarihidir. saray dışı tarih, özellikle anadolu türkleri tarihi maraba, köylü tarihidir ve yok sayılmıştır. açıkçası dönem tarihini kaleme alan tarihçilerin çoğunluğu olaya kendi sınıfsal pencerelerinden baktı ve yapıları gereği erk sahibinin tarihini yazdı. özellikle naima mustafa efendi’nin anadolu türkleri için söylediği şeyler çok belirleyicidir: “türk-i bed lika” (çirkin yüzlü türk). dobra dobra şunu söylemekte yarar var. saraydaki ayna bolluğu bile naima efendi’yi kendi suratına bakıp, öyle yazma konusunda ikna edememiştir. türklere “etrak-ı bi idrak” (anlayışsız türk) diyerek anadolu türklerinin zekasıyla açıktan açığa alay etmiştir. çobanköpeği gibi “türk-ü sütürk” (hilekar türk) diyecek kadar hakarette ileri gitmiştir. bırakın naima gibi sarayın tarihçilerini, cumhuriyetin ilk yıllarında osmanlı tarihini yazanlar bile türk halkını küfür yağmuruna tutmuştur.

kaynak 4 : osmanlı soyunun türk olmaması - @3660433 - itü sözlük

SAKIN TÜRK'Ü İNSAN SANMA

BİR AN BİLE OLSA TÜRK;LE OLMA

TÜRK ELİNE ŞEKER OLSA,O ŞEKER ZEHİR OLUR

TÜRK'ÜN BAŞINI KESERKEN SAKIN GAM YEME

BABAN BİLE OLSA TÜRK'Ü ÖLDÜR.

Kaynak : Hafız Ahmet Çelebi'nin 1499 yılında yazdığı şiirin bir kıtası şöyledir:

Öldürsen inanmam. O kadar kesin bir kavramdır bu. Bir devlet kendini, karşısındakini aşağılamak için kullanmaz. Ben seni aşağılamak için Türk diyebilir miyim şuan ? Ya da İtalyan ile İtalyan deyip aşağılayabilir miyim ?

Yine komiikkk :)

"Bizans geleneğini en fazla reddeden Mehmet Fuat Köprülü bile Bizans geleneğini kabullenir. "

Böyle bir cümle yok bir kere, hata, Türkçe'ye ters bir cümle bu :)

Osmanlı Devletinde Türklüğün fazla ön plana çıkmamasının üç nedeni vardı. Birincisi o zamanlar milliyetçilik kavramının değil kavim kavramının olması. İkincisi Osmanlı Devleti bünyesinde birçok dil,din, ve ırk barındıran büyük bir devletti. Böyle bir devlette Bir milletin üstün tutulması veya ön plana çıkarılması beraberinde sorunları getirebilirdi. Üçüncü nedense müslüman olan toplumlarda, Türkler'de dahil ırktan önce din gelirdi. Dolayısı ile toplumlar ırkları ile değildi dini motifleri ile farklılık arz etmektedir. O zamanın koşulları ile büyük bir devlet olmanın ve bunu devam ettirmenin yoluda bu idi.

Osmanlı Tarihini bilecek adam, yaşayan efsane Murat Bardak'çıdır. Kimse hikaye anlatmasın.

Osmanlı Devleti Türk olmasaydı biz Osman tarihi görmezdik ve Türkiye kurulmazdı. Selçuklu padişahlarının hepsinin tarih kitaplarında Türk oldukları belirtilmekte.

Osmanlıların ve Osmanoğlu sülalesinin "Türklük" konusunda bir şüphesi yok. Biz Türküz diyorlar. Biz ise nelerle uğraşıyoruz, "hayır siz Türk değilsiniz" diyoruz. Bunu sende diyorsun. El insaf... Biz hep böyle tezatlar içinde mi yaşayacağız ?

Birileri "ben Kürdüm" dedi, yıllarca ;"hayır sen Türksün" diye çabaladık. Osmanlı "ben Türküm " diyor, bir başkaları ;onların "Türk olmadığını" ısbata çalışıyor. Yazık bize, nelerle uğraşıyoruz.

"Saltanat ve hilafetin ilgasından sonra Osmanlı hanedanı hakkında muhtelif risaleler,kitaplar neşredildi;gazete sütunlarında romanlaştırılan bir takım yazılar görüldü...Fakat bunların hiç biri kanı ve tarihiyle Türk yurdunun ve Türk Milleti’nin bir cüz’ü olan son Osmanoğulları’nın hayat ve hüviyetlerini tetkik etmemiş,çektiklerini bilememiş ve haklarında doğru bir fikir edinmeye lüzum bile görmemiştir...

Bu bir serencamdır...Türk saltanat ve hilafet tarihinin son devirlerinin,saray hayatının son günlerinin ve nihayet son padişahın kızı olarak içinde geçirdiğim hayatın hikayesidir....

Ben aileme kanımla olduğu kadar ızdırabımla da bağlıyım.

Sultan Vahideddi’nin kızı

Sabiha OSMANOĞLU’nun (1894-1971)

Bir mektup zarfının arkasına yazdığı notlardan....

KAYNAK : Şahbaba, Murat Bardakçı
"

Tamam benim yazdıklarımla genel olarak örtüşüyor orda da diyor millet kavramının önemli olmaması ırktan önce dinin önem gelmesi vs. vs. Artı bu arada Murat Bardakçı'nın tarihsel formasyonu yoktur. Ulusal ya da uluslarararası dergilerde önemli bilimsel makaleleri yoktur ve tarihçi akademisyenler tarafından kendisine çok da iyi bakılmaz. Popüler tarih ve akademik tarih farklı. Artı Vahdettin'in kızı yani o dönemde böyle bir milliyetçilik akımı güçlendi diyorum zaten bende kızının yaşadığı yıllara bak en azından.

Selen lisans eğitiminin düzeyi nedir? Çok ciddiyim bu soruda çünkü neyi düşünsem aynısını yazıyorsun.

Tarihsel sosyoloji gibi çevrilir herhalde. Asıl sosyoloji ama dersleri daha çok tarihsel sosyoloji alanında almıştım. Danimarkada eğitim sistemi farklı biraz antropoloji ile de ilgili dersler almıştım. Türkiye'de de almıstım bir kac ders fakat Erasmus v.b programlardan daha ziyade hocalara yalvarmam sonucu olmustu. Tarih güzeldir, okumak da güzeldir, metodoloji, sosyal-kültürel sürecler vs. vs..

Nasıl bir Kemalist ideoloji kavramınız var merak ettim.

O apayrı bir tartışma konusu. Ona girersek bir daha zor çıkarız. En kısa olarak günümüz dünyasında geçerli bir sistem değil bence..Zamanındaki uygulamaları doğru ya da yanlış demiyorum ancak o dönemki bir Kemalist çizgi günümüz dünyasında geçerli değil bence..

Ne zaman olmuş bu? Türk kelimesini aşağılamış olamazlar.

Koçi Bey risalesi var, artı o dönemki bazı belgeler de var. TAcet-ü Tavarih mi garip bir risale vardı isimlerini tam hatırlamıyorum o risalelerin Arapca isimlerdi ve zor isimlerdi. Gene onda da geçer. Osmanlı devletinde çöküş belirtileri başlayınca o dönemde önemli kişiler bu çöküşü durdurmak ve nedenlerini sıralamak için bazı yazılar kaleme aldırlar, risale de genelde onlara deniliyor. Eric Jan Zürcher'in bazı makaleleri var vs. vs..Sanırsam Katip Celebide de var ama ondan emin değilim.. Türklük o dönemde genelde göçebe Türkmenler için kullanılıyordu ve devlet onları cahil vs. vs. olarak görüyordu. Hatta bir yönetici kendisine Türklük yakıştırılması olduğunda bunun kendisini göçebe, cahil gibi gösterdiğini düşünüyordu ve buna karşı çıkıyordu.

Osmanlı kendisini müslüman bir devlet olarak tanımlar,müslüman olup-olmama kriterdir. Aynı zamanda gayrimüslim yönetici yoktur, hepsi Müslüman olduktan sonra yönetici olmustur. O yönetici vasfına uyacak tek zümre ki uyarmı onu da bilmiyorum Rum dragamonlar yani tercüme isiyle uğrasanlardır. Zaten onlarda bu görevde fazla kalmamıs Mora isyanından sonra hepsinin görevlerine son verilmis. Aslında kendisini müslüman devlet olarak görse de uygulamada aslında bunun tersi örnekler de vardır. Mesala Balkanlarda bir bölgeyi ele geçirdikten sonra bazen ordaki kanunları değiştirmez tamamen, oranın eski kanunları bölgenin sancak kanunları olarak yürürlüğe girer. Bu kanunlarda yani eski kanunlar Hristiyan Bizans geleneğinden gelir. Fakat bunu yapma sebebi de yönetici kadroyu orda yerel beyleri Müslüman yaparak onları tam karsisına almayarak bölgede bir egemenlik kurmak istemesi.. Aslında bu uygulama bile temelde İslam hukukuna ters gözükebilir. Osmanlı tartısmasının içinden çıkmak zor. Akademisyenler bile çıkamıyor..

Öldürsen inanmam. O kadar kesin bir kavramdır bu. Bir devlet kendini, karşısındakini aşağılamak için kullanmaz. Ben seni aşağılamak için Türk diyebilir miyim şuan ? Ya da İtalyan ile İtalyan deyip aşağılayabilir miyim ?

Osmanlı bir Türk devleti değildi ki. Bakın sarayda Türkçe konuşulmuyor. Padişahlar Türk değil, Türk nufusu çok çok az oranda. Türkmenler öldürülmüş Yavuz Sultan Selim zamanında. Yani öldürsen inanmam diyorsun da, biraz ön yargısız baksan. Yani öğretilmişleri ve duygularını bir kenaara koyarak bilimsel baksan (:

Ben Osmanlıca öğrenmeye çalıştım. Bazı belgelerde sadece 4-5 tane türkçe kelime anlayabiliyordum. Zaten bu da 19. yüzyılda gene tartışma konusu oldu hatta harf inkilabından çok önce bu tarz tartışmalar başladı. Dilin sadedeşmesi ve Arapça, Farsa kelimelerin atılması ile ilgili. Mesala Encümeni Daniş bunla ilgili çalışmalar yaptı. Zaten Türkçülük akımı da aslında dil sadeleşmesi tartışmalarında gizli idi ve ilk olarak Türkçülüğün kendini ortaya koyduğu alan bu sadeleşme meseleleri olmuştur.

Dilin Arapça olması mühim değil, ne anlattığı önemlidir. Osmanlı döneminde harfler Arap ve Fars alfabesinden alıntıydı ama anlatılanlar Türkçe idi.

Osmanlı bir Türk devleti değildi ki. Bakın sarayda Türkçe konuşulmuyor. Padişahlar Türk değil, Türk nufusu çok çok az oranda. Türkmenler öldürülmüş Yavuz Sultan Selim zamanında. Yani öldürsen inanmam diyorsun da, biraz ön yargısız baksan. Yani öğretilmişleri ve duygularını bir kenaara koyarak bilimsel baksan (:

Bu hakarete girer. Devamını okumadım.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanlı_İmparatorluğu

Osmanlı Türk - İslam devletidir.

Bu da Osmanlı'ya yazılmış bir şiir.

Ülkemizin tarihi, halkımızın gururu,

Tarih içinde tarih vardı, şanlı Osmanlı.

Dünyanın hiçbir zaman görmediği huzuru,

Yaşattı asırlarca, gördü şanlı Osmanlı.

Kıtalara dağılan görkemli vatanıyla,

Asırlar boyu süren şöhretiyle, şanıyla,

Fatih’i, Selim’iyle, Sultan Süleyman’ıyla,

Tarihe damgasını vurdu şanlı Osmanlı.

Fethetti İstanbul’u, aldı Bağdat’la Şam’ı,

Asya’dan Avrupa’ya yayıldı ihtişamı,

Duyuldu, tüm dünyada dillere destan namı,

Görülmemiş bir devlet kurdu şanlı Osmanlı.

Akdeniz, Karadeniz sanki bir Türk gölüydü,

Bugünkü birçok devlet onun birer iliydi,

Bütün şaşaasıyla birliğin sembolüydü,

Kahraman insanların yurdu şanlı Osmanlı.

Amacı hakkı tebliğ, rehberiyse Kuran'dı,

Bu aşka gönül verdi, bu davaya inandı,

Hazardan Balkanlara, tâ Bosna'ya uzandı,

Viyana önlerine vardı şanlı Osmanlı.

Yurdun her tarafını tezyin etti hünerle,

Külliyeler, çeşmeler, muhteşem camilerle,

Mimar Sinanlar gibi emsalsiz dâhilerle,

Nice eşiz eserler verdi şanlı Osmanlı.

Ülkesinde yaşayan herkes ondan memnundu,

Hoşgörülü davrandı, hak ve adalet sundu,

Yıllarca çan sesiyle ezanlar bir okundu,

Özgürdü tüm insanlar, hürdü şanlı Osmanlı.

Ne zaman o yıkıldı, hilal görünmez oldu,

Ne zaman o yıkıldı, fitne başını aldı,

Ne zaman o yıkıldı, kan ve gözyaşı kaldı,

Mazlumları koruyan surdu şanlı Osmanlı.

Bütün Müslümanların bu saygısı ondandır,

Türk’ün düşmanlarının tüm kaygısı ondandır,

Bu milletin onuru, her duygusu ondandır,

Anlatılmaz bir sevgi, sırdı şanlı Osmanlı.

Ben Osmanlıca öğrenmeye çalıştım. Bazı belgelerde sadece 4-5 tane türkçe kelime anlayabiliyordum. Zaten bu da 19. yüzyılda gene tartışma konusu oldu hatta harf inkilabından çok önce bu tarz tartışmalar başladı. Dilin sadedeşmesi ve Arapça, Farsa kelimelerin atılması ile ilgili. Mesala Encümeni Daniş bunla ilgili çalışmalar yaptı. Zaten Türkçülük akımı da aslında dil sadeleşmesi tartışmalarında gizli idi ve ilk olarak Türkçülüğün kendini ortaya koyduğu alan bu sadeleşme meseleleri olmuştur.

Yavuz Sultan Selim

Bunun Türkçe olduğuna kimse inandıramaz. Osmanlıca farklıdır Türkçe çok farklı

İnanıp inanmamak size kalmış tabii ama,

Osmanlıca'yı iyi arapça ve Farsça'yı süper konuşan bir abimin söyledikleridir bunlar. Zaten yarı araptır. Bana da birkaç belgeyi orjinalinden okumuştu. Hatta denizcilik müzesi için de Osmanlıca çeviriyi kendisi yapmıştır devlet adına. Onları da okumuştu.

Bu hakarete girer. Devamını okumadım.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanlı_İmparatorluğu

Osmanlı Türk - İslam devletidir.

Bu da Osmanlı'ya yazılmış bir şiir.

Ülkemizin tarihi, halkımızın gururu,

Tarih içinde tarih vardı, şanlı Osmanlı.

Dünyanın hiçbir zaman görmediği huzuru,

Yaşattı asırlarca, gördü şanlı Osmanlı.

Kıtalara dağılan görkemli vatanıyla,

Asırlar boyu süren şöhretiyle, şanıyla,

Fatih’i, Selim’iyle, Sultan Süleyman’ıyla,

Tarihe damgasını vurdu şanlı Osmanlı.

Fethetti İstanbul’u, aldı Bağdat’la Şam’ı,

Asya’dan Avrupa’ya yayıldı ihtişamı,

Duyuldu, tüm dünyada dillere destan namı,

Görülmemiş bir devlet kurdu şanlı Osmanlı.

Akdeniz, Karadeniz sanki bir Türk gölüydü,

Bugünkü birçok devlet onun birer iliydi,

Bütün şaşaasıyla birliğin sembolüydü,

Kahraman insanların yurdu şanlı Osmanlı.

Amacı hakkı tebliğ, rehberiyse Kuran'dı,

Bu aşka gönül verdi, bu davaya inandı,

Hazardan Balkanlara, tâ Bosna'ya uzandı,

Viyana önlerine vardı şanlı Osmanlı.

Yurdun her tarafını tezyin etti hünerle,

Külliyeler, çeşmeler, muhteşem camilerle,

Mimar Sinanlar gibi emsalsiz dâhilerle,

Nice eşiz eserler verdi şanlı Osmanlı.

Ülkesinde yaşayan herkes ondan memnundu,

Hoşgörülü davrandı, hak ve adalet sundu,

Yıllarca çan sesiyle ezanlar bir okundu,

Özgürdü tüm insanlar, hürdü şanlı Osmanlı.

Ne zaman o yıkıldı, hilal görünmez oldu,

Ne zaman o yıkıldı, fitne başını aldı,

Ne zaman o yıkıldı, kan ve gözyaşı kaldı,

Mazlumları koruyan surdu şanlı Osmanlı.

Bütün Müslümanların bu saygısı ondandır,

Türk’ün düşmanlarının tüm kaygısı ondandır,

Bu milletin onuru, her duygusu ondandır,

Anlatılmaz bir sevgi, sırdı şanlı Osmanlı.

Hakaret falan değil. Wikipedia'yı ben de değiştirebilirim (:

Selçuklu bir Türk devletidir. Karamanlılar bir Türk devletidir. Hunlar bir Türk Devletidir, Göktürkler bir Türk devletidir. Ama Osmanlı, İslam İmparatorluğudur

Yazdığınız şiirin yılını da söylerseniz aydınlanırız.

İnanıp inanmamak size kalmış tabii ama,

Osmanlıca'yı iyi arapça ve Farsça'yı süper konuşan bir abimin söyledikleridir bunlar. Zaten yarı araptır. Bana da birkaç belgeyi orjinalinden okumuştu. Hatta denizcilik müzesi için de Osmanlıca çeviriyi yapmıştır. Onları da okumuştu.

Anlatamıyorum (: Ben bir Türk olarak neden binlerce yıl önceki metni okuyup anlayabiliyorum da, bundan 100 sene önceki metni anlayamıyorum. Dikkat et, Arapça ve Farsça bilmek zorundayız o metni okumak için. İngilizcenin çevirisi ile hiç bir farkı yok.

Selçuklu bir Türk devletidir. Karamanlılar bir Türk devletidir. Hunlar bir Türk Devletidir, Göktürkler bir Türk devletidir. Ama Osmanlı, İslam İmparatorluğudur

Yaklaşık 50 yıl önceymiş. Sadece İslam İmparatorluğu olsa Türkler tarihte bu kadar sahiplenir miydi ? O zaman tüm müslümanlar sahiplenirdi.

Kesinlikle hayır. Osmanlı bir İsrail gibi, bir Iran gibi teokratik biçimde yönetilmiyordu. Osmanlı kendine özel yasalarıyla, kendi hukuk sistemiyle tamamen farklı bir devletti. Burada yanılıyorsun bence...

Anlatamıyorum (: Ben bir Türk olarak neden binlerce yıl önceki metni okuyup anlayabiliyorum da, bundan 100 sene önceki metni anlayamıyorum. Dikkat et, Arapça ve Farsça bilmek zorundayız o metni okumak için. İngilizcenin çevirisi ile hiç bir farkı yok.

Çok komik. Çünkü hiç alakası yok:)

İngilizce bir metni ingiliz okuduğunda anlar ama bizimkini Arap anlamaz.

Yani sadece harf olarak onu kullanmıştır. Kur'an dili olarak. Sesler, anlatılanlar, deyimler, atasözleri Türkçe'dir, Türk kültürünü yansıtır.

Sadece kullanılan alfabe farklıdır. Örneğin Atatürk de yabancı devletlerle ilişkinin kolay olmasını amaçlayarak latin harflerini, alfabesini seçmiştir. Başka birşey de olabilirdi.

Kesinlikle hayır. Osmanlı bir İsrail gibi, bir Iran gibi teokratik biçimde yönetilmiyordu. Osmanlı kendine özel yasalarıyla, kendi hukuk sistemiyle tamamen farklı bir devletti. Burada yanılıyorsun bence...

Neydi sence sisteminin adı Adem? Teokratik değildi ???, meşruti 1878'den sonra oldu.. Osmanlı da din temel referansdır o yüzden teokratiktir. Avrupalı kanunların gelmesi 19. yüzyılı buldu o zamana kadar kadıların hatta en üstteki kazaskerlerin temel aldıkları kaynak Kuran ve İslam hukuku idi. Bu kanunlara göre yönetildi. Bu kanunların belirli zamanlarda yetersiz olması ve yeni kanunları yerleştirmesi teokratik olmadığını göstermez. Toplumsal ve hukuksal hayatı düzenleyen din, İslam dini nasıl teokratik değil. O zaman senin nasıl bir teokratik kavramın var, merak ettiğimden soruyorum. Sence hangi şeyler olmalıki teokratik olduğunu göstersin bir devletin?

Yaklaşık 50 yıl önceymiş. Sadece İslam İmparatorluğu olsa Türkler tarihte bu kadar sahiplenir miydi ? O zaman tüm müslümanlar sahiplenirdi.

Osmanlı zamanında sarayda yazılan ve Türkleri öven şiir bulabilir misiniz ?

Afedersiniz ama ben Selçukluyu sahipleniyorum. OSmanlıyı değil.

Padişahları Türk değil. 1. Murattan sonraki.

SArayda konuşulan dil Türkçe değil.

Osmanlının çoğunluğu Türk değil.

Osmanlı binlerce Türkmen öldürdü.

Osmanlı sadece İslam imparatorluğu. Zaten öyle olmasa, bu kadar büyümesi imkansızdı. Yani Osmanlı politikası doğruydu, ırk üzerinden değil, ümmet üzerinden politika güdüyordu.

Tüm müslümanlar Osmanlıyı sahipleniyordu zaten 1789 a kadar.

Çok komik. Çünkü hiç alakası yok:)

İngilizce bir metni ingiliz okuduğunda anlar ama bizimkini Arap anlamaz.

Yani sadece harf olarak onu kullanmıştır. Kur'an dili olarak. Sesler, anlatılanlar, deyimler, atasözleri Türkçe'dir, Türk kültürünü yansıtır.

Sadece kullanılan alfabe farklıdır. Örneğin Atatürk de yabancı devletlerle ilişkinin kolay olmasını amaçlayarak latin harflerini, alfabesini seçmiştir. Başka birşey de olabilirdi.

Arap anlamaz, tamam peki Türk anlar mı ?

Yavuz Sultan Selim'in yazdığı bir şiir. Şimdi sözlüğe bakmadan ne kadarını anlarsın bunun ? Kelime kelime tercümesi gerekir. Hatta kalıplar bile var Osmanlıca'da ..Lütfen yapmayın..OSmanlıca farklıdır Türkçe çok çok farklı. En basiti biz de ihtilaf-ü tefrika diye bir kalıp yok. Veya divan-ı harp. Biz Türkler buna, savaş bakanlığı deriz. Herşey farklı.

Osmanlı zamanında sarayda yazılan ve Türkleri öven şiir bulabilir misiniz ?

Afedersiniz ama ben Selçukluyu sahipleniyorum. OSmanlıyı değil.

Padişahları Türk değil. 1. Murattan sonraki.

SArayda konuşulan dil Türkçe değil.

Osmanlının çoğunluğu Türk değil.

Osmanlı binlerce Türkmen öldürdü.

Osmanlı sadece İslam imparatorluğu. Zaten öyle olmasa, bu kadar büyümesi imkansızdı. Yani Osmanlı politikası doğruydu, ırk üzerinden değil, ümmet üzerinden politika güdüyordu.

Tüm müslümanlar Osmanlıyı sahipleniyordu zaten 1789 a kadar.

Detaylı araştırırsam bulurum. Not ettim. Daha detaylı araştıracağım.

Kurucusu Türk olduğu sürece tüm oğulları Türk kütüğünde geçer. Ümmetçilik sonradan çıkmış (Osmanlı'nın yıkılma döneminde) bir fikir akımıdır. Zaten uzun süre devam etmemiştir.

Bu arada şu an çok vaktim yok. Lütfen daha sonra bu tartışmamıza devam edelim. :) İyi akşamlar.

Neydi sence sisteminin adı Adem? Teokratik değildi, meşruti 1878'den sonra oldu.. Osmanlı da din temel referansdır o yüzden teokratiktir. Avrupalı kanunların gelmesi 19. yüzyılı buldu o zamana kadar kadıların hatta en üstteki kazaskerlerin temel aldıkları kaynak Kuran ve İslam hukuku idi. Bu kanunlara göre yönetildi. Bu kanunların belirli zamanlarda yetersiz olması ve yeni kanunları yerleştirmesi teokratik olmadığını göstermez. Toplumsal ve hukuksal hayatı düzenleyen din, İslam dini nasıl teokratik değil. O zaman senin nasıl bir teokratik kavramın var, merak ettiğimden soruyorum. Sence hangi şeyler olmalıki teokratik olduğunu göstersin bir devletin?

Monarşidir. Teokratik dediğin devletin anayasası kutsal kitaptır. İlk soracağın soruyu biliyorum, diyeceksin ki; dinin hiç mi yeri yoktu? Evet vardı ama Padişahlar ve ya devletin ileri gelenleri dini kullanarak halkı isteklerine göre yönlendiriyordu. Buna fetva diyoruz. Atatürk bile zamanında bu yola başvurmuştu.

Bu gün ikiniz beni gerçekten şaşırttınız. Osmanlı devleti, devlet bazında hiçbir zaman teokratik bir yönetim anlayışı gütmemiştir, halkın büyük çoğunluğu dini ön planda tutmuş olabilir, Padişah'ın halifeliği de üstlenmesi sizi bu düşünceye itebilir ama Padişah hiçbir zaman Kur'an üzerinden yasama ve yürütme yapmamıştır. Mesela Kur'an'da devletin çıkarları için kardeşini öldürebilirsin diye bir madde geçmiyor. Hadislerde de böyle bir şey yok? Eee nerede bunun teokrasisi?

Geri
Üst Alt