Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Cevap: Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?

Atatürk titretmedi. Ona bakarsan Napolyan titretti ve senin hakimiyet kurduğun dönem en fazla 200 yıldır. Zaten 1700'lerden sonra sürekli yenilgi almaya ve gerilemeye başladı. Özelliklw 18. ve 19. yüzyıllarda da dalga konusu bile oldu Avrupa diplomasisinden. İnsanların kafasında kurdukları gibi 600 yıl falan Avrupa'yı titretmedi. O zaman çıkar bir İngiliz'de güneşi batmayan imparatorluk kurduk, herkesi korkudan titrettik vs. vs. diye övünebilir.

Osmanlıyla ilgili güzel cevaplar veriyorsun ama benim bahsettiğim bireysel başarılar!! Yani 4. murata ya da genç osmana mükemmel bi padişah demiyorum! dikkat edersen kişilerin altlarını çizerek söylüyorum. Eğer hala gandhi, bismark falan diyorsan fatihi, kanuniyi, yavuzu iyice araştırmanı tavsiye ederim. Osmanlı imparatorluğu her zaman doğru olduğunu söylemiyorum, ama çok çok değerli devlet adamları yetiştirmiştir.

Mesela Fatih mi? Bismark mı? Hangisi tarihe devlet adamı olarak en büyük etkiyi yaptı?

Bak tartışma yanlış bir yere evriliyro fakat Barbaros gerçeğini de burda anlatabilirim. Barbaros ve kardeşi korsandır. Akdeniz'de korsanlık yaparlar ve adları Hızır ve Orçun reis olarak adlandırılır. Bunlar Akdeniz'de belirli bölgeleri ele geçirdikten sonra o kadar salak değillerdir ki bir devlet koruması olmadan buraları ellerinde tutamayacaklarını bilirler ve gelir Osmanlı'ya bağlanırlar. Ayrıca o dönem için bölgeye en yakın devlette Osmanlılardır. Bu direk güç ilişkisi vs. vs. ile de alakalıdır. Bu durum farklı bir tartışma konusu. Osmanlı kendini Türk olarak adlandırmıyor, halkı kendine Türk demiyor, Türk-İslam gelenekleri Fatih'den sonra unutuluyor ve Türkler aşağılanıyor. Bunlar tarihsel realite bu kadar basit. Artı bazı yazarlar Osmanlı'dan bağımsızlığını kazanan en son ulus Türklerdi bile derler. Yani realite bu. İnsanların kafasında kurdukları kadar Türk falan değil. Senin o tarihsel çizgiden gelmen farklı birşeydir. Devletin, halkın kendini adlandırması, uygulamaları vs. vs. farklıdır. O dönem ilk başlarda Kafkasya Türkleri daha sonra İttihat Terakki o çizgiden gelen Atatürk vs. vs. olmasaydı bu halk Türk olduğunun bilincinde bile değildi. Eğer Osmanlı yıkılmayıp Anadolu'da sıkıştırılsa ( Sevr antlaşmasına göre ) ve bir bağımsızlık mücadelesi olmasa insanlar gene kendilerini Osmanlı olarak adlandıracaklardı. Tarihsel realite içerisinde topraklarından sadece Anadolu'nun kalması ve ordan insanların kendilerini Türk olarak tanımlamaları farklı birşeydir. Ona bakarsan Osmanlı asıl vatan olarak Anadolu'yu bile görmez. Yatırım yaptıkları en fazla yer Balkanlardır vs. vs..

Allah'ını seversen bana Barbaros'u anlatma:D

Hatta yazmadığın belki de bilmediğin birşey söyleyeyim. Annesi yabancıdır. Sanırım maltalıydı. Babası da yine bir denizci Türk'tür fakat hiç tanımaz. Bir kardeşi daha vardır ama yanılmıyorsam bir deniz kazasında ölmüştür.:asd:

Güç dengesi tabii ki önemli ve bunu belirtmek için özenle seçtim "peşkeş" sözcüğünü, rahat ol.

Ayrıca Osmanlı neredeyse hiçbir yere yatırım yapmamıştır. Mekke-Medine biraz da balkanlar. Osmanlı'nın öyle bir devlet anlayışı yoktur çünkü.

Atladığımız çok öenmli bir unsur da Selçuklu Devletidir. Selçuklu Devleti tam Türk devletidir. Alparslan-Melikşah'ıyla. Şimdi bu halkı getiren de onlardır. Anadolu halkının Türklük bilincinde olmadığını iddia etmek sınırları zorlamanın ötesinde art niyete kaçar söyleyeyim:)

Osmanlıyla ilgili güzel cevaplar veriyorsun ama benim bahsettiğim bireysel başarılar!! Yani 4. murata ya da genç osmana mükemmel bi padişah demiyorum! dikkat edersen kişilerin altlarını çizerek söylüyorum. Eğer hala gandhi, bismark falan diyorsan fatihi, kanuniyi, yavuzu iyice araştırmanı tavsiye ederim. Osmanlı imparatorluğu her zaman doğru olduğunu söylemiyorum, ama çok çok değerli devlet adamları yetiştirmiştir.

Mesela Fatih mi? Bismark mı? Hangisi tarihe devlet adamı olarak en büyük etkiyi yaptı?

Eğer yaptıklarının ününden bahsediyorsan Fatih biraz daha büyük etki yaptı diyebiliriz fakat ikisi de yaptıklarıyla çok büyük etkiler yapmasalar adları burada geçmezdi. Karşılaştırmak biraz yersiz.

Avrupanın hepsi Osmanlı'ya karşı bir araya toplandığı için(bknz. Viyana) titrememiş olabilirler. Osmanlı'nın saldığı korkuyu viyana savaşlarında koklayabilirsin. Şimdi bile geliyor yemin ediyorum:)

Bu tarihsel bir gerçektir. Kanuni Viyana'ya geldiğinde orayı kim savunuyordu? Sadece Avusturya mı? Üstelik Osmanlı'nın doğu sınırı güvende değildi.

Koca bir kıtayı titretmek en fazla bu kadar olur kanımca...

Olaya çok duygusal bakıyorsun. Ona bakarsan Ruslarda İstanbul kapılarına kadar geldiler ve o dönemki emperyalist devletler arasındaki güç dengesi izin verseydi onlar da İstanbul'u titrerecekti. Yani tarihi bir bütün olarak görmüyorsun sadece başarılı dönemi görüyorsun, başarısız döneme dair bir şey yok. Artı senin ordunda sadece Türk değildi. Bir çok bağlı devlet ve diğer ırklardan insanlarda vardı orduda. Tarihte bu şekilde titretme-korku salma bağlamı içerisinde bakmak yanlış bir mandalite. Ona bakarsan zamanında Vikingler güçlüymüş, İngiltere'ye kadar uzanmışlar bu benim için bir övünç kaynağı değil. Çünkü önemli olan tarihe bu şekilde bakma değil de bütün pencere içerisinden bakma. O bütünün içerisinde pek çok rezilliklerde var. Paris Barış antlaşması ile de resmen Avrupa Osmanlı ile dalga geçmiştir. Konu Kemalizmdi nerelere geldi.

Kemalist değilim hatta Kemalist ideolojiye de sevmem fakat bugün insanların bu şekilde yaşaması Atatürk'e bağlıdır. Osmanlıya kalsa nerdeyse satmıştı vatanı kendi menfaatleri için..

Olaya çok duygusal bakıyorsun. Ona bakarsan Ruslarda İstanbul kapılarına kadar geldiler ve o dönemki emperyalist devletler arasındaki güç dengesi izin verseydi onlar da İstanbul'u titrerecekti. Yani tarihi bir bütün olarak görmüyorsun sadece başarılı dönemi görüyorsun, başarısız döneme dair bir şey yok. Artı senin ordunda sadece Türk değildi. Bir çok bağlı devlet ve diğer ırklardan insanlarda vardı orduda. Tarihte bu şekilde titretme-korku salma bağlamı içerisinde bakmak yanlış bir mandalite. Ona bakarsan zamanında Vikingler güçlüymüş, İngiltere'ye kadar uzanmışlar bu beniç için bir övünç kaynağı değil. Çünkü önemli olan tarihe bu şekilde bakma değil de bütün pencere içerisinden bakma. O bütünün içerisinde pek çok rezilliklerde var. Paris Barış antlaşması ile de resmen Avrupa Osmanlı ile dalga geçmiştir. Konu Kemalizmdi nerelere geldi.

Tamam da istanbul'u alsalar bile büyük bir zafer değildi. Birincisi tek rakip Osmanlı ikincisi güçsüz bir osmanlı. Tüm Avrupa'nın toplandığı güçlü bir Viyana değil bu.

Neyse yahu gereksiz bir tartışma.

Bu arada sürekli belge istiyorsun sen de arada birşeyler koy bari...

Ayrıca Avrupa keşifleri yapıp Amerika yerlilerini katledip, bütün varlıklarını çalmasaydı biraz zor dalga geçerdi Osmanlıyla haberin ola...

Tarihsel gerçeklikte Türklüğünün bilincinde değil, Osmanlı da kendini böyle adlandırmıyor sen art niyet ararsan ara. Hata bilinç olarak bakılırsa Anadolu halkı gelenek vs. vs. açısından Osmanlı yönetim kadrosundan daha fazla bilincinde Türklüğünün. Çünkü böyle bir geleneği günlük hayatında yaşatmış.. Benim sorunum değilki. Önemli olan tarihe bizim olmasını istediğimiz bir gözle bakmak değil de tam olaran ne olduyu kavramakta..

Olaya çok duygusal bakıyorsun. Ona bakarsan Ruslarda İstanbul kapılarına kadar geldiler ve o dönemki emperyalist devletler arasındaki güç dengesi izin verseydi onlar da İstanbul'u titrerecekti. Yani tarihi bir bütün olarak görmüyorsun sadece başarılı dönemi görüyorsun, başarısız döneme dair bir şey yok. Artı senin ordunda sadece Türk değildi. Bir çok bağlı devlet ve diğer ırklardan insanlarda vardı orduda. Tarihte bu şekilde titretme-korku salma bağlamı içerisinde bakmak yanlış bir mandalite. Ona bakarsan zamanında Vikingler güçlüymüş, İngiltere'ye kadar uzanmışlar bu benim için bir övünç kaynağı değil. Çünkü önemli olan tarihe bu şekilde bakma değil de bütün pencere içerisinden bakma. O bütünün içerisinde pek çok rezilliklerde var. Paris Barış antlaşması ile de resmen Avrupa Osmanlı ile dalga geçmiştir. Konu Kemalizmdi nerelere geldi.

Kemalist değilim hatta Kemalist ideolojiye de sevmem fakat bugün insanların bu şekilde yaşaması Atatürk'e bağlıdır. Osmanlıya kalsa nerdeyse satmıştı vatanı kendi menfaatleri için..

Nasıl bir Kemalist ideoloji kavramınız var merak ettim.

Senin yazdığına göre; Avrupa'nın 18-19. yy'da Osmanlı ile dalga geçmesi, Osmanlı'nın bir zamanlar Avrupa'yı tir tir titrettiği gerçeğini değiştiriyor yani?

"BİZ KİMİZ?

Biz neymişiz de haberimiz yokmuş.Adamlar adli tabip edasıyla saç, kıl,tüy gibi materyallerle ;laboratuvarlarda inceleme araştırma yaparak adeta Türk olmadığımızı kanıtlamaya çalışıyorlar.

Ne yani yapılan incelemelerde ben Çin'li çıkarsam:

_ "Tüh tüh bunca yıl kendimi Türk sanıp boşuna övündüm"diyeceğim.Ya da bu gün Türküm yarın Allah bilir ! mi diyeceğim.

Ayırım yapmak için ne konuda, nasıl çalışmalar yapılıyor aklım almıyor artık.Anladım ki bazıları Türk olmaktan sıkılmış.Açıkca itiraf edin de kurtulun bahane aramayın.

Kimliğimi kaybettim Hükümsüzdür!Yeni kimlik arayışı içindeyim. "

.....:)

Tamam da istanbul'u alsalar bile büyük bir zafer değildi. Birincisi tek rakip Osmanlı ikincisi güçsüz bir osmanlı. Tüm Avrupa'nın toplandığı güçlü bir Viyana değil bu.

Ayrıca Avrupa keşifleri yapıp Amerika yerlilerini katledip, bütün varlıklarını çalmasaydı biraz zor dalga geçerdi Osmanlıyla haberin ola...

Dediğin dönem Avrupa'da güçsüz. Zaten güçsüzlüğünden ve önemli bir imparatorluk olmadığından dolayı o kadar güç kazandı. Merkezde en güçlü duran Habsburglar onların da gücü yok.. Tarihsel olarak Osmanlı çökmek zorundaydı ve çöktü. Bunun tımar sisteminin bozulması bazılarının iddaa ettiği gibi vs. vs. ile de alakası yok.. Güçlü devletler olduğu dönemde Osmanlı da yenildi. Hatta tek başına Rusya'ya karşı pek çok savaş kaybetti. Kendi valisi Kavalalı'ya bile yenildi. Bu gerçeklikleri de görmek zorundasınız ve tarihe bir bütün olarak bakmalısınız. Sadece başarıların öne çıkartılıp, yenilgilerin ve realitelerin arka plana atılması tarihe karşı doğru bir bakış açısı değil..

Tarihsel gerçeklikte Türklüğünün bilincinde değil, Osmanlı da kendini böyle adlandırmıyor sen art niyet ararsan ara. Hata bilinç olarak bakılırsa Anadolu halkı gelenek vs. vs. açısından Osmanlı yönetim kadrosundan daha fazla bilincinde Türklüğünün. Çünkü böyle bir geleneği günlük hayatında yaşatmış.. Benim sorunum değilki. Önemli olan tarihe bizim olmasını istediğimiz bir gözle bakmak değil de tam olaran ne olduyu kavramakta..

Sen Anadolu halkının da Türklüğün farkında olmadığını bunu Atatürk'ün öğrettiğini söyledin o yüzden bunları yazdım.

Anadolu Selçuklu Devletini, Selçukluları tarih sahnesinden tamamen kaldırırsak belki bir mantık kazanırdı bu söylediğin.

Sarayın Türkçe konuşuyor. Arapça yazıyor okuduğunda sesler Türkçe. Hayat tarzı tabii değişiyor şimdi ben Orta Asya'daki gibi yaşayabilir miyim?

Neyse Hasan Sabbah akar beyler:D

Osmanlı, diğer devletler gibi fethettiği yerleri katledip asimile etseydi...

Senin yazdığına göre; Avrupa'nın 18-19. yy'da Osmanlı ile dalga geçmesi, Osmanlı'nın bir zamanlar Avrupa'yı tir tir titrettiği gerçeğini değiştiriyor yani?

Hep aynı mantık. Ama siz sadece başarıları öne çıkartıyorsunuz ben de diyorumki tarih bir bütündür. Osmanlı bu dönemde çok güçlü konuma da gelmiştir, çok güçsüz konumlara da düşmüştür. Yani bütüncül olarak bakılsın diyorum. Benim mantığımda titretme falan söz konusu değil. Evet yenmiştir zamanının en önemli gücü olmuştur fakat sonra gerilemiştir. Yani başarıları kadar başarısızlıkları da söz konusu.. Önemli olan bir bütünün içerisine yerleştirmek Osmanlıyı. Yoksa bazılarının dediği gibi sadece AVrupa'yı tir tir titreten bir mantıkla yaklaşmak yanlış hem Osmanlıya hem de tarihe. Sen bunla övünürsen çıkar bir de Rus da ya Osmanlı'yı ne gülünç konuma getirdik değil mi diye dalga geçer ya da övünç duyar. Tarihe böyle bir mantık çizgisinde bakmak yanlış diyorum..

"Saltanat ve hilafetin ilgasından sonra Osmanlı hanedanı hakkında muhtelif risaleler,kitaplar neşredildi;gazete sütunlarında romanlaştırılan bir takım yazılar görüldü...Fakat bunların hiç biri kanı ve tarihiyle Türk yurdunun ve Türk Milleti’nin bir cüz’ü olan son Osmanoğulları’nın hayat ve hüviyetlerini tetkik etmemiş,çektiklerini bilememiş ve haklarında doğru bir fikir edinmeye lüzum bile görmemiştir...

Bu bir serencamdır...Türk saltanat ve hilafet tarihinin son devirlerinin,saray hayatının son günlerinin ve nihayet son padişahın kızı olarak içinde geçirdiğim hayatın hikayesidir....

Ben aileme kanımla olduğu kadar ızdırabımla da bağlıyım.

Sultan Vahideddi’nin kızı

Sabiha OSMANOĞLU’nun (1894-1971)

Bir mektup zarfının arkasına yazdığı notlardan....

KAYNAK : Şahbaba, Murat Bardakçı"

Siz hala neyi anlatıyorsunuz? :)

Geri
Üst Alt