Atatürk’ün Ezan ve Kur’an-ı Kerim Hakkındaki Fikir ve Düşünceleri

Burda çizgisinden sapan bir konu var.
Konu, Atatürk eğer "senin görüşündense sevilir, değilse sevilmez" seviyesine indi.

Ama topic konusu bu değil.
Konu, Atatürk, bu konulara nasıl bakıyordu, konu dışında herşey tartışılıyor. :)

Atatürk'ün dindar biri olmadığı belli. Bunun tartışılacak tarafı yok bence. Zaten alkol aldığı için dindar tarafından sevilmiyor. Yobazlar nefret ediyor....Ancak dinle ilgili yaptığı önemli bir reform var. Müslümanlığı Türklere göre yumuşatmış. Oruç tutup bikiniyle denize girilebilir hale getirmiş.

Araplar kadar igrenc bir millet yok, tabiki herkes degil, ama onlarda ne birlik ne acima var ki ? Zamaninda Ingilizler ile beraber olup Osmanliya savas actilar ya, güya müslüman lar, ama hristiyanlar rile bir oldu lar, Lawrence of Arabia...

Zaten alkol aldığı için dindar tarafından sevilmiyor.

Atatürk dindardı veya dinsizdi iddia ederken bile, altına doldurmak lazım, yoksa havada kalıyor.
Bugün, Türkiye'de en büyük çoğunluğun bulunduğu Hanefi mehzebinin kurucusu İmam-ı Azam,
"Sarhoş olmayacak kadar içki içebilirsiniz" diye yazılı fetvası var.

Şimdi buna göre, Atatürk'ü nasıl dinsiz kategorisine koyacaksınız ?

Atatürk dindardı veya dinsizdi iddia ederken bile, altına doldurmak lazım, yoksa havada kalıyor.
Bugün, Türkiye'de en büyük çoğunluğun bulunduğu Hanefi mehzebinin kurucusu İmam-ı Azam,
"Sarhoş olmayacak kadar içki içebilirsiniz" diye yazılı fetvası var.

Şimdi buna göre, Atatürk'ü nasıl dinsiz kategorisine koyacaksınız ?
Dinsiz demedim ki o kategoriye sokayım. Dindar değil dedim. Yani namaz kılmayan, oruç tutmayan biri...İmam Azam uç bir örnek. Dindarlar içki içmezler.

Dinsiz demedim ki o kategoriye sokayım. Dindar değil dedim. Yani namaz kılmayan, oruç tutmayan biri...İmam Azam uç bir örnek. Dindarlar içki içmezler.
Padişahlar içmiyormuymuş acaba. Onu merak ediyorum. Bir de 1960lara kadar bu ülkenin dini Kemalizmdi diyen arkadaş bunu ispatlamakla yükümlü olduğunu bilmeli. Ben öyle bir ibare görmedim çünkü.

Padişahlar içmiyormuymuş acaba. Onu merak ediyorum. Bir de 1960lara kadar bu ülkenin dini Kemalizmdi diyen arkadaş bunu ispatlamakla yükümlü olduğunu bilmeli. Ben öyle bir ibare görmedim çünkü.

Belki bilirsiniz bir atasözü vardır, "At yalanı seveyim(!) inananı." diye.

Dindar değil dedim. Yani namaz kılmayan, oruç tutmayan biri...
Dindarlık, sadece namaz kılıp, oruç tutmak değil.
Ama sende haklısın, dindarlık bu devirde, namaz ve oruca indirgendi.

İmam Azam uç bir örnek. Dindarlar içki içmezler.
Uç örnek dediğin, bugün ülkemizin takip ettiği mehzebin lideri.
Fakat, takip edilmesine rağmen, yaptıklarının tam tersi yapılanda tek lider sanırım.
Fenerbahçeliyim deyip, Galatasaray formasıyla dolaşmak gibi, bugün takip edilen mehzep.

Bos tartismalara son verip ATAMIZIN kendi agzindan duyalim;
https://www.youtube.com/watch?v=I4iyTI5xJdQ

Kemal Paşa’nın el yazısıyla kaleme aldığı o notların “Millet” bölümünden satırlar:“Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra bu din Arapların (..) Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. Bilakis Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)

“Türk milleti birçok asırlar, (..) bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur’an’ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü. (..)

“Türk milletini Allah için, Peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, Allah’la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)

“… din hissi, dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal Türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri, Türk düşmanları olan Arap çöllerine gitti. (..) Artık Türk, cenneti değil, (..) son Türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. İşte dinin, din hissinin Türk milletinde bıraktığı hatıra…”

Atatürk’ün Dini ve hatta Allah’ı reddettiği el yazıları’nda ispatlanmıştır.
on a side note; Ataturk kalibresindeki bir insanevladinin arabik col bedevileri superstitionlari uzerine kendine bir hayat cizgisi cekecegi iddiasinda bulunan ahmaklar gorurseniz bu kisilere tebessum etmeniz kafidir.

Atamiz DINSIZDIR with a capital D, ulkeyi de dini dogmalarin boyundurugundan kurtarmaya calismistir < fact'ul history

pees.

Son düzenleme:
Bos tartismalara son verip ATAMIZIN kendi agzindan duyalim;
https://www.youtube.com/watch?v=I4iyTI5xJdQ

[/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR]
on a side note; Ataturk kalibresindeki bir insanevladinin arabik col bedevileri superstitionlari uzerine kendine bir hayat cizgisi cekecegi iddiasinda bulunan ahmaklar gorurseniz bu kisilere tebessum etmeniz kafidir.

Atamiz DINSIZDIR with a capital D, ulkeyi de dini dogmalarin boyundurugundan kurtarmaya calismistir < fact'ul history

pees.
Bir sonraki mesajın "Atatürk aslında budistti" şeklinde gelmesi muhtemel ibareler..

Sana birşey ispatlasam ne olacak? azıcık araştırmaya erinen gerçeklerden korkan birilerini farketmem benim için yeterlidir onlara birşey anlatmaya çalışmak boşunadır. Göstersem dediğim şeyleri başka bahaneler uyduracaksın yıllarca uydurduğunuz gibi.

Ataturkun Mason olduguna dair bilgilerim var fakat bu demek degil ki Ataturk'u sevmiyorum.Ataturk olmasaydi biz olmazdik.

Sana birşey ispatlasam ne olacak? azıcık araştırmaya erinen gerçeklerden korkan birilerini farketmem benim için yeterlidir onlara birşey anlatmaya çalışmak boşunadır. Göstersem dediğim şeyleri başka bahaneler uyduracaksın yıllarca uydurduğunuz gibi.
Ben gerçeklerden korkan biri değilim. Bahsettigin Tdk'da din kemalizm olarak geciyor sözünü açıkla sen bi. Bilmiyorsak bizde öğrenelim. Bu arada kemalist falan değilim.

içki içen padısahları yazacaktım konumuz degıl vazgectım...müslümanlıga katkı içki içmeyıp sureklı savas halınde olup bınlerce ınsanın olmesı ve sahıp oldugun topraklardakı ınsanların somurgelesmesıyse bısey dıyemem sıze...en azından elındekı topraklarda ınsanlar ozgurce yasayabılıyor...rejım rejım dıye yırtınan arkadaslarda sımdıkı rejıme bı baksınlar bı zahmet...pek bı farkı yok cunku

Forumda basi bos gezen ruh hastalarini desifre etmekten baska bir seye yaramayan konu!!

☆$☆

TDK´da böyle bir ibarenin zamaninda oldugu dogru, ancak bunun Atatürk´ün yazdirdigi ile ilgili bir kanit yok. Din ibaresi eskiden, TDK tarafindan farkli kullanildigi itirazi da var. Atatürk dogmalara karsi bir adamdi, kendisi kemalizim´i bir din, hatta ideoloji haline bile getirmemistir. Yapilan devrimlere o adi vermistir, ancak söylenildigi gibi bir durum söz konusu degil.

Ancak Kemalizim´i Din ve Atatürk´ü peygamber haline getirmek isteyenler olmustur, nedense. Celal Bayar´in mesela Atatürk ve Ibadet ile alakali bir sözü var, daha da fazlasi mevcut. Gariptir ki, bugün buna benzer söylemleri, Erdogan icin sarf eden insanlar mevcut.

Size ne Atatürk'ün İslam hakkında düşüncelerinden. Cumhurbaşkanı gibi alnı seccadeye değiyor diye her türlü yolsuzluklara göz yuman tatlı su Müslümanları, Atatürk'ün kurduğu laik bir devlet ile dini düşüncelerinin kendisine özel olduğunu unutuyor herhalde.

Atatürk'ün Müslüman olduğuna inanmıyorum, Müslüman olmak için fazla akıllıydı diye düşünüyorum. Sahi, sözde gökten inmiş bir kitaba kim inanır ki? Akıllı, kafası çalışan bir insan inanmamalı bu tür masallara.

Size ne Atatürk'ün İslam hakkında düşüncelerinden. Cumhurbaşkanı gibi alnı seccadeye değiyor diye her türlü yolsuzluklara göz yuman tatlı su Müslümanları, Atatürk'ün kurduğu laik bir devlet ile dini düşüncelerinin kendisine özel olduğunu unutuyor herhalde.

Atatürk'ün Müslüman olduğuna inanmıyorum, Müslüman olmak için fazla akıllıydı diye düşünüyorum. Sahi, sözde gökten inmiş bir kitaba kim inanır ki? Akıllı, kafası çalışan bir insan inanmamalı bu tür masallara.

öper misin sabaha mı bırakırsın tarzı bi yaratık.

Ben bu videoyu ilk defa bu topicte izledim.
Ahmaklıkla etiketlenmek uğruna, bazı yorumlarda bulunacağım,
belki bu forumun tebessümden ötesi bir yer olduğunun farkına varılır.

Ben, Atatürk'ün yaptıklarına bakarak, Müslümanlığa yakın biri olduğunu düşünüyorum.
Videoyu birkaç kez, dikkatle izledim. Özellikle, kişisel bir yorumda bulunmuyor.
Fakat, devlet adına konuşarak, yönetiminde laikliğe dair vurgu yapıyor ve din adına gelişen dogmalardan ciddi rahatsız.

Laiklik, özellikle, günümüz dünyasında, inançlarımızı ve inançsızlıklarımızı özgür yaşamamız için bir garanti.

Burada, dinden rahatsız olsaydı, dini bu ülkede kökten kuruturdu ve o zaman elinde buna yeter gücü vardı.
Dogmalardan rahatsız olduğunu biliyoruz ki, dogmaları temizledi ve yerine din adına doğru adımları attı.
Düşüncem budur.

Bugün 23 Nisan vesilesiyle, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla tekrar anıyorum.

Geri
Üst Alt