ateizm

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sicim Teorisi

Kuantum Mekaniği

Genel Görelilik

Kara Delik

bunları araştırmak şart beyler. :D

Biraz teorik fizik bilgime güvensem doktora tezimi buna yapmak isterdim.

Tarihsel veri olarak dünyada ilk insan afrikada ortaya çıkmış ve yer yüzünün çeşitli bölgelerine göç etmek suretiylen yayılmışlar

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İnsandan kastım bizim türümüz olan homo sapien yanlış anlaşılmasın başka türler dünyanın çeştili yerlerinde kalıntısal olarak rastlanıyor

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sicim Teorisi

Kuantum Mekaniği

Genel Görelilik

Kara Delik

bunları araştırmak şart beyler. :D

Biraz teorik fizik bilgime güvensem doktora tezimi buna yapmak isterdim.

Ben işletme bölümü okuyorum arada sırada aklım kayıyor acaba bu konularda doktora yapabilme imkanım olabilir mi diye.:D Cidden işin içine dalınca insanda müthiş bir gizem ve heyecan duygusu uyandırıyor.

Ben işletme bölümü okuyorum arada sırada aklım kayıyor acaba bu konularda doktora yapabilme imkanım olabilir mi diye.:D Cidden işin içine dalınca insanda müthiş bir gizem ve heyecan duygusu uyandırıyor.

Aynen biraz araştırınca çok zevkli konular. :D

Keşke fizik tercih etseydim diyorum ÖSS'den sonra. Ama gerçi bu işler sadece okulla da olmuyor.

ATEİZM'i çürütmek, veya tam tersi İNANCIN TEMELİNİ kanıtlamak için ise PATLAMA ÖNCESİ NE VARDI SORUSUNA CEVAP BULMAK ŞART...

mumkun degil

tanri alet edevatnan saptanabilecek bir fenomen degil ki, kognize edilen, fenomenal tecrubeden soyutlanan bir kavsamsallik

ateizm de ayni sekilde kognize edilmis, soyutlanmis bir kavram olmasindan mutevellid curutulemez.

-edit

fekad islam gibi dinlerin tanrisi sahistir, kisidir, objesi vardir, iste bunlar curutulebilir. kuranda mesela allah ars ustune istiva eder, turkce tercumesi goklerin ustundeki tahtina oturur. yine kuran'da yaratilmis duz gokler durulunce perdenin kalkacagina vb inanilir yani allah kral figuru gibi biseydir. bu tur tanrilar curutulur ama salt idealizm tanrisini ateizmi curutemeyecegin gibi curutemezsin.

Son düzenleme:
mumkun degil

tanri alet edevatnan saptanabilecek bir fenomen degil ki, kognize edilen, fenomenal tecrubeden soyutlanan bir kavsamsallik

ateizm de ayni sekilde kognize edilmis, soyutlanmis bir kavram olmasindan mutevellid curutulemez.

-edit

fekad islam gibi dinlerin tanrisi sahistir, kisidir, objesi vardir, iste bunlar curutulebilir. kuranda mesela allah ars ustune istiva eder, turkce tercumesi goklerin ustundeki tahtina oturur. yine kuran'da yaratilmis duz gokler durulunce perdenin kalkacagina vb inanilir yani allah kral figuru gibi biseydir. bu tur tanrilar curutulur ama salt idealizm tanrisini ateizmi curutemeyecegin gibi curutemezsin.

Bence ikisinin de ispatlanması /çürütülmesi de mümkün değil. Çünkü ikisinin de temelinde bir inanç var, ateizm'de tanrının olmadığına, dinlerde ise bir yaratıcının varlığına inanç.

Ama bilim yolunu takip ederek en azından bir tanrı varsa ona en doğru şekilde ulaşmaya çalışmak, veyahut dogmatik ve batıl inançlar ile karalanan, tarikatlar ile yozlaştırılan dinleri çürütmek realize edilebilir.

Bence ikisinin de ispatlanması /çürütülmesi de mümkün değil. Çünkü ikisinin de temelinde bir inanç var, ateizm'de tanrının olmadığına, dinlerde ise bir yaratıcının varlığına inanç.

ateizm inanc degil, sadece teist/teopolitik doktrinlerin reddi, temel olarak, felsefi olarak da metafizik bir tanriya inanc barindirmama durumu.

Ama bilim yolunu takip ederek en azından bir tanrı varsa ona en doğru şekilde ulaşmaya çalışmak, veyahut dogmatik ve batıl inançlar ile karalanan, tarikatlar ile yozlaştırılan dinleri çürütmek realize edilebilir.

bilim 5 duyusal algi tabaninda fenomenal gozlemdir, dolayisiynan bilimsel metod ile metafiziksel bir kaide ispatlanamaz ve/yahud curutulemez.

asli gercege sadece felsefe ile ulasilabilir, bilim (nesnel gozlem ve pratik) aractir.

Son düzenleme:
Alpay felsefeye merak saldin galiba bu aralar bilgine saglik

SM-A500F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ateizm inanc degil, sadece teist/teopolitik doktrinlerin reddi, temel olarak, felsefi olarak da metafizik bir tanriya inanc barindirmama durumu.

bilim 5 duyusal algi tabaninda fenomenal gozlemdir, dolayisiynan bilimsel metod ile metafiziksel bir kaide ispatlanamaz ve/yahud curutulemez.

asli gercege sadece felsefe ile ulasilabilir, bilim (nesnel gozlem ve pratik) aractir.

Fenomenal sonuçları yorumlamak bilim adamlarının, felsefe ile öğütmek de filozofların işi bit tabi ki. Peki, Görebildiğimiz,duyabildiğimiz vs... algılarımızın sınırlarını genişletmeyi başarabilirsek sadece metafiziksel bir olguyu değerlendirebilir miyiz sence?

Fenomenal sonuçları yorumlamak bilim adamlarının,

felsefe yoksunu bir bilimciye sahsen bilimci demem, isci derim.

Peki, Görebildiğimiz,duyabildiğimiz vs... algılarımızın sınırlarını genişletmeyi başarabilirsek sadece metafiziksel bir olguyu değerlendirebilir miyiz sence?

algi sinirlari sadece felsefe ile genisler, felsefenin tabani diyalektiktir. diyalektigin capini zeka duzeyi belirler, fakat diyalektikten cikartilacak sonucun asli gercege paralelligini akil belirler. o hal zeka + akil gerekir.

fenomenal algi ise (gorme-isitme-koklama-tatma-vucutsal temas) yine 6. duyu olan mental aktivite cercevesinde degerlenir, fakat akil mental aktiviteyi harici olarak ele almaktir, temel olarak, bu yuzden objektif goruse yol verir. bu cercevede akil faktoru devrede olmazsa inanc (at gozlugu) olur, akil faktoru devrede olursa direkt gorus/bilissel bilim olur.

mesela ateizmin en guclu argumani nonkognitivizmdir, manasi onermelerin gerceklik tabanindan bir sey aciklayamayacagidir, cunku zihniyet objektif degildir, sadece doganin kosullara bagli tureyen bir niteligidir, dolayisiyla 'tanri' kelimesi ya da kavramsalligi gerceklikten bir sey ifade etmez, zira zihniyet cercevesinde turemistir, o halde gecici niteliktir, kavramin salt gercek olmasi dusunulemez vs.

Son düzenleme:
Serhan'cım manipülasyonda nirvanaya ulaşacaksın böyle giderse.. :asd22:

Serdar'cım, bu benim uydurmam veya anlamı çarpıtmam değildir.
Allah'ın tek olması kavramı (Ahad sıfatı, yani ne benzerinin ne de zıttının olmaması),
ve diğer tüm yaratılanların çifti/zıttı ile yaratılması, Kuran'da bilinçli ve tutarlı şekilde işlenir.

Yasin (36:36)
Şanı yücedir o Allah'ın ki, toprağın bitirdiklerinden, onların öz benliklerinden
ve nice bilmediklerinden bütün çiftleri yaratmıştır.

Buna göre, yaşadığımız dünyada çiftler yaratıldığı gibi,
ölüm sonrası hayatta da çift benlik olmasını (bu belki de huri kavramıdır) beklerim.

Bugün nice bilmediğimiz belki çok fazla çift var.
Atom altı parçacık quark'lardan tutun, paralel evrenlere kadar belki birçok bilinmeyenin çifti var.

Zariat (51:49)
Her şeyden iki çift yarattık ki düşünüp anlayabilesiniz.

Fecir (10:3)
(Yemin olsun) Çifte ve teke.

Taha (20:53)
.......................
Biz o suyla çeşitli bitkilerden çiftler çıkardık.

7.yüzyılda, çeşitli bitkilerin çift olduğu biliniyor muydu ?
Bitkilerde eşey mantığı sanki çok sonra fark edildi diye biliyorum.
Eğer öyleyse mucizevi bir ayet.

Gelelim ölüm sonrası, çift olma durumuna.
Bu benim çarpıtmam değil, Kuran'ın açık beyanıdır.
Sadece Allah tektir, diğer yarattıkları asla tek olamaz. Hem dünyada hem ahirette.

Dünya öncesinde de böyleydi ;

Bakara (2:35)
Ve Adem'e şöyle buyurmuştuk:
Ey Adem, sen ve eşin cennete yerleşin.......

Araf (7:19)
Ey Adem ! Sen ve eşin cennette oturun......

Taha (20:117)
Bunun üzerine Biz şöyle demiştik :
Ey Adem ! Şu, senin de eşinin de düşmanıdır....

Kıyamet günü de böyle olacak ;

Tekvir (81:7)
(1-6 arası kıyamet tasviri yapılırken....)
Benlikler çiftleştirildiğinde.
Bunun anlamını, kıyamet günü kurtulanlar ve kaybedenler diye ayrıldığında diye düşünüyorum.

Ahiret hayatında da ;

Bakara (2:25)
....................
Kendileri için altlarından ırmaklar akan cennetler olacak.
....................
Onlar için orada tertemiz eşler de vardır.
Ve onlar orada sürekli kalacaklardır.

Ali-İmran (3:15)
...................
Rab'leri katında, altlarından ırmaklar akan, içinde sürekli kalacakları cennetler,
tertemiz eşler ve Allah'tan bir hoşnutluk olacaktır.
Allah, kulları en iyi biçimde görmektedir.

Nisa (4:57)
İman edip barışa/hayra yönelik işler yapanlara gelince,
onları altından ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Hep orada kalacaklar.
Orada kendileri için tertemiz eşler de olacaktır.
..........................

Yasin (36:55-56)
Cennet halkı o gün, eğlenip şakalaşan varlık/refah içinde yaşayan kişiler olarak, bir uğraş içindedir.
Kendileri ve eşleri, gölgeliklerde, koltuklar üzerinde yaslanmışlardır.

Yani görüldüğü üzere, yaratılanların çift olması, bilinçli bir projedir.
Bir yerde söylenip unutulmuş bir kavram değildir. Israrla vurgulanır.
Bu nedenle ismi huri veya bilmediğimiz bir varlık ile çift/zıt olacağımız, bu nedenle vurgulanır.
Cinsellik amacıyla değil.

38f4e8bba51a6684233a1f02c6979398.jpg

Envoyé de mon Lg G3 Cloudy 2.5 en utilisant tapatalk

5107516ddf66e9b09a20d9f5ec0cccae.jpg

Envoyé de mon Lg G3 Cloudy 2.5 en utilisant tapatalk

Allah'ın yarattığı akılla Allah'ı inkar edebiliyorlar sonra da haşa ben daha üstünüm inananlardan daha akıllıyım diye düşünebiliyorlar. şeytan bunlara bakıp bakıp gülüyor ben ise ilk etapta acırdım ama kalplerinin mühürlü ve asla açılmaz girilmez laf dinlemez kanıt kabul etmez olduklarını gördüğüm anda çekildim kenara..
bekleyin şeytan da bekliyor ve yanacağı güne kadar kendisine ateş arkadaşlarını çoğaltıyor. ancak aranızda bir fark var. şeytan size fısıldayıp inkara çağırdığı her şeyi kabul ediyor.

Son düzenleme:
bildiğim tek şey ateist olan birinin belki yarın belki 10 sene sonra belki son nefeste imana kavuşabileceğidir !! ama münafık hep münafık kalacak !! çünkü dürüst değil !! ateist en azından dürüst !!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt