ateizm

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Aciklaman icin tesekkurler.
O yazida evrenin surekli buyudugu ve bir siniri olmadigi ama bir gun cokecegi ve bir yaratcisi olmak zorunda oldugu yazilmis, hatta yaraticinin varligi icin anne ve cocuk ornegi verilmis.
Bu fikirden vazgecmenin en basit cevabi neden degilde nasil diye sormakmidir, yoksa nasil diye sorarken baska cevapta bulunmusmudur. Tabiki yillar icinde dusunme seklinin degismesi ve elde edilen bilgiler isiginda bir cevap bulunmus olabilirbve bunu anlatmak uzun uzadiya yazmayi gerektirebilir ve bu uzun bir surede isteyebilir. Seni yormaya gerek yok ve hatta anlamaya benim kapasitemde yetmeyebilir, bu yuzden nasil diye sorarken ekstra bir cevap buldunmu ve bulduysan bunu en basit ve yalin haliyle anlatma imkani varsa yazabilirmisin.

Adamlar bilimsel, somut veri sunuyoruz kabul etmiyor. Yapacak bir şey yok..
İşte islamiyetin yoğunlukta olduğu ülkelerin neden çamur içinde bulunduğunun net kanıtı.. Bu kafa yapısıyla zor.

O adamin videosunda ayetlerin devamini bile vermiyor.Verse hersey net olarak ortaya cikacak zaten.Daha once o videoyu aciklamistim.Ve emir sato neden videoya cevap yazamadi biliyormusun ben videoyu hazirlayan adama cakal dedim diye.İnkar eden bir videoyu izlerken hic arastirmiyosunuz sonrada aaa bak somut kaniti yediler diyosun

Sent from my iPhone using Tapatalk

dedigin postu buldum bu arada :asd22:

7 yilda gecirdigim evrime bakalim, kendimi tokatlayayim

Aslinda bu sorunun cevabi basit. Neden digil ancak nasil diye sorarsaktanrinin varligi kesin olmak zorundadir cunku varligi var eden ve kendi varligi kendinden olan bir varlik olmak zorundadir Olmasaydi "yaratik" olmazdi

yaratik zaten yok, varlik var edilmez, cunku var

var olan - prensip oldugu icin, yaratilmaz. prensip olan ise, mutlakligindan mutevellit = yaratamaz

o halde var olan sadece vardir, dolaysiynan 'yaratik' degildir. o gun tanri dedigime bu gun evren diyorum, ama evrene sahsiyet atfetmiyorum, zira gecen surecte sahsiyetin illuzyon oldugunun bilincine varabildim.

seni annen doguruyor, onu onun annesi, onu onun annesi vsvs
evolusyon olsun, mutasyon olsun, ilk tek hucreli canli bile kendi kendine var olam

kendi kendine var olmuyor, sartlara bagli var oluyor, cunku zaten varliksin, varligin parcasisin, bilincin de bilincsizligin de varligin niteligi, insan, hucre, ya da evrim, mutasyon, zaten dinamik kosullar, nitelik, madde degisiyor, formlar degisiyor, cunku hareket etmeyen tek bir zerre yok evrende. hareket etmeyen, statik, en ufak bir faktor, bir olgu soz konusu olsa idi, zamanda su ana ulasman mumkunat kazanamaz idi.

Kisacasi herseyin basi olmak zorundadir. Dolayisiyla evreninde bir sonu vardir.

herseyin basi olmak zorundadir, dogru- ama evrenin degil, cunku evren prensip, 'sey' degil, butun. seyler, tureyen ve cozulen nitelikler, yani kosullara bagli tureyen niteliklerin basi ve sonu var, prensibin basi ve sonu olmasi imkan dairesinde mi? oyle olsaydi hareket, kozalite nasil mumkun olsun, vucuda gelsin? prensip, yani asli gercek iradeden, tureyisten, cozulusten bagimsiz, bu yuzden prensip.

Yildizlarin birbirinden uzaklastigini biliyoruz. Demekki dengeler bir gün bozulacak

dengeler bir gun bozulmayacak, dengeler her an bozuluyor, her an yeni dengeler kuruluyor. butun bunlar limitsiz bir prensibin dahilinde tureyip cozulen dinamik olgulara dairdir. yani yildizlarin olusmasi, yok olmasi, hepsi kozalite, dongusel.

Aslinda asil soru "nasil" olsada, cevabini bulmayi istedigim tek soru "neden?"

idealizm bunalimi bu iste kisaca,

gerci asil sorunun nasil oldugu o donem aklima gelmis, that's somethin

Son düzenleme:
Sana nostalji yasatmis oldum:)
Aklima takilan bir sey daha var.

Cogunlukla bilimden bahsederken arada felsefe yapin felsefe onemlidir diye yaziyorsun.
Yanlis biliyorsam beni duzelt, bilim temelde deneyler ve gozlemler yaparak " nasil " sorusunu sormuyormu?
Felsefe farkli olarak zihne yonelerek " neden " sorusunu sormuyormu?

"Neden" sorusunu bir kenara atmayalim lutfen:)

Sana nostalji yasatmis oldum:)
Aklima takilan bir sey daha var.

Cogunlukla bilimden bahsederken arada felsefe yapin felsefe onemlidir diye yaziyorsun.
Yanlis biliyorsam beni duzelt, bilim temelde deneyler ve gozlemler yaparak " nasil " sorusunu sormuyormu?
Felsefe farkli olarak zihne yonelerek " neden " sorusunu sormuyormu?

"Neden" sorusunu bir kenara atmayalim lutfen:)

bilim: duyusal algi vasitasi ile fenomeni gozlem
felsefe: duyusal alginin zihin uzerindeki etkinligini gozlem/zihni gozlem, zihinsel kaliteleri ayirt etme, diyalektik, mantik, rasyonel cikarim, tumevarim

bilim + felsefe = nesnel gercek

kafirler nasılsınız şeytanınızla aranız nasıl :D
sorsan aydınlanmışlardır :D milyarlar inanan ve kıyamete dek inanacak insanların hepsi cahildir onlara göre...aralarında yerli yabancı nice dehalar oldugu bir gruba laf atarlar ...
başlığın sayfalarına baktım adamlar uçmuş resmen :)
öyle saçma sapan argümanları var ki gülmeden edemedim :D bir de bilimsel terimleri süsleyerek kendilerine aydın süsü vermiyorlar mı :D
Peygamber (s.a.v) nasıl sabırlıymış şimdi biraz anlıyorum hakikaten bunlara laf anlatılmazmış ama tebliğ görevini de yapmak zorundaydı....
kuranın asırlar öncesinden verdiği mucizevi haberlerin ancak bir kısmını bilim ortaya çıkarabiliyor ilerleyen dönemlerde de yenileri çıkacaktır ve hala pervasızca Peygambere haşa cahil diye dil uzatabilecek kadar akıl ve edep çizgisinden çıkmışlar ..

mesela uzayın sürekli genişlemesi ,yer yüzünün katmanlarının sayısı , manş denizini görmemiş ve çöl ortamında orasının keşfedilmediği bir dönemde birbirine karışmayan suyun haber verilmesi ,yağmurun bellirli bir ölçüye göre yağması , big bang olayı ve evrenin aynı olayla yeniden eski haline döneceği , ay dünya güneşin yörüngeler çerçevesinde akıp gitmesi , bebeğin anne karnındaki evreleri vs çok mucizeleri görmek bile istemezler.
düşünün bakalım cahiliyye döneminde bu haberleri o dönemin şartları ve teknolojisini düşünürsek acaba dünya üzerinde bilen bilmesi ihtimal olan bir insan var mıydı ?
binmişler şeytanın atına ha bire mahmuzluyorlar ...

birisi yazmış hele bakın bakalım arının sanatına ...
sizi tek kanadıyla yerle bir ediyor. ..

Son düzenleme:
Emir sana biraz daha nostalji yaşatiyim :)
Evrenle ilgili bir konuda 2014 senesinde yazdığın bir post:

--------------------------------

Evren sonlu değildir. Çünkü genişlemeye devam etmektedir. Durana kadar sonsuz demek zorundayız.
Çünkü galaxiler biribirinden uzaklaşıyor. Evren balonu şişmeye devam ediyor.
Sınırları her geçen saniye hızla genişliyor.
Güneşimiz bile binlerce kilometre hızla hareket ediyor.
Evrenin dengesi bozulana kadar büyümeye devam edicektir tüm bu oluşum.
Evrenin dışında bence hiçbirşey yok. boşluk. Tanrının başka bir yerde olması lazım sanırım.
Yani mesela evren bi oda olsun.
Odanın kapısının dışında Tanrı ve yüce oluşumlar yok yani melekler falan gibi öyle düşünmüyorum.
Tanrı bence tamamen başka bir şey. Yani mesela, zeki ve duygusal varlıkların düşünceleri, hissiyatları vs. nin
bağlı olduğu bir boyut var. Benim düşüncem o.
Herkesin isteklerinin hislerinin bağlı olduğu.
Bir nevi hani bilgisayarın anakartı gibi.
Ama bilgisayarınızın işletim sistemi var bide.
Donanım ve yazılım birbiriyle kıyaslanamaz. İç içedir ama cisim olarak alakasızdır.
Tanrı ve varlıkta benim görüşüme göre bu benzetmede. Yani birbirinden ayrı şeyler.
Tanrı cisim ve mekandan ayrı birşey, belirli bir yeri yok. Ama tek gerçek somut şey.
Evren ise belirli bir yerdeki sonu olan bir yaratık. Bilmem anlatabildimmi, biraz komplike oldu. '

--------------------------------

Bu yazıda tanrı yok ama tanrı yerine geçen birşeymi var demek istiyorsun?
Yoksa bu fikirden tamamenmi vazgeçtin?

Son düzenleme:
kafirler nasılsınız şeytanınızla aranız nasıl :D
sorsan aydınlanmışlardır :D milyarlar inanan ve kıyamete dek inanacak insanların hepsi cahildir onlara göre...aralarında yerli yabancı nice dehalar oldugu bir gruba laf atarlar ...
başlığın sayfalarına baktım adamlar uçmuş resmen :)
öyle saçma sapan argümanları var ki gülmeden edemedim :D bir de bilimsel terimleri süsleyerek kendilerine aydın süsü vermiyorlar mı :D
Peygamber (s.a.v) nasıl sabırlıymış şimdi biraz anlıyorum hakikaten bunlara laf anlatılmazmış ama tebliğ görevini de yapmak zorundaydı....
kuranın asırlar öncesinden verdiği mucizevi haberlerin ancak bir kısmını bilim ortaya çıkarabiliyor ilerleyen dönemlerde de yenileri çıkacaktır ve hala pervasızca Peygambere haşa cahil diye dil uzatabilecek kadar akıl ve edep çizgisinden çıkmışlar ..

mesela uzayın sürekli genişlemesi ,yer yüzünün katmanlarının sayısı , manş denizini görmemiş ve çöl ortamında orasının keşfedilmediği bir dönemde birbirine karışmayan suyun haber verilmesi ,yağmurun bellirli bir ölçüye göre yağması , big bang olayı ve evrenin aynı olayla yeniden eski haline döneceği , ay dünya güneşin yörüngeler çerçevesinde akıp gitmesi , bebeğin anne karnındaki evreleri vs çok mucizeleri görmek bile istemezler.
düşünün bakalım cahiliyye döneminde bu haberleri o dönemin şartları ve teknolojisini düşünürsek acaba dünya üzerinde bilen bilmesi ihtimal olan bir insan var mıydı ?
binmişler şeytanın atına ha bire mahmuzluyorlar ...

birisi yazmış hele bakın bakalım arının sanatına ...
sizi tek kanadıyla yerle bir ediyor. ..

sen kendini cok bilmiş cahil şeytan peri cin masallarına inaniyorsun galiba :D

bu arada evet muhammed kendisinden önceki özgür döneme cahiliye diyor.. sebep? insanlar istediğini giyiyor, istediği gibi sevişiyor diye :)Tanıdık geliyor mu? rte de kendisinden önceki mis gibi Türkiye'ye bok atıyor seçmenini kafalayacak diye..
Eski MIS gibi Türkiye derken . 90lar 80ler 2000lerin basi mis gibi miydi burasi?

asırlar öncesinden de masal diyorlardı hala diyorlar :) hiç değişmez misiniz siz ?

Peki asirlar önce senin o dediklerini insanlar biliyor muydu? Pek sanmiyorum. Sen o bilgilere Kuran'i okuyarak mi vardin? Buna da pek ihtimal vermiyorum. Yarin bilim yeni bir sey kesfeder, sizde gider buna bir ayet bulursunuz elbet.

Birde demissin ki, bilim Kuran'da yazilan seylerin sadece bir kismini ortaya cikarabilmis. Peki o zaman, aydinlatinsaniza insanlari. Diger kisimlari insanlardan niye sakliyorsunuz? Sanki Kuran'in her bir ayeti bilim ile alakali. Toplasan yarisindan cogu ancak Allah ile peygamberleri övmekte. Yada kafirlere söyle yapacagiz, inananlara ise söyle gibi cümleler.

Örnegin bilim ile alakali olan (ve pekte yanlis olmayan) nadir ayetlerden biri de 55:19'dur. Fakat bu Islam'dan önce de bilinmis bir olaydir. En basitinden gemiciler bu "fenomen'i" gözlemistir. Aristoteles de az yada cok bunun bilincindeydi. Birde buna benzer 25:53 vardir (tatli ve tuzlu sularin birlesmemesi, aralarinda bir engel olmasi), fakat bu yanlistir, cünkü tatli ve tuzlu sular yavas da olsa birlesir.

Eski MIS gibi Türkiye derken . 90lar 80ler 2000lerin basi mis gibi miydi burasi?

He bok gibiydi.. akp gelince düzeldi :asd22:

Dünkü ve daha önceki bombalı saldırılarda ölenler ellerinden öper..

Ülke tarihindeki en büyük 10 bombalı saldırının 9'u akp döneminde oldu.. şehir meydanlarında insanların ölmesi normalleşti ama hala eskiye bok atıyorsunuz..

Eskiye bok atmak peygamber sünneti ne de olsa.. devam edin..

Ben 36 yaşındayım.. 80'leri de, 90'ları da gördüm.. bana göre akp dönemindeki rezillikleri hiç bir zaman yaşamadık.. bu bile yeterli 90'lar mis gibiydi demek için..

Peki asirlar önce senin o dediklerini insanlar biliyor muydu? Pek sanmiyorum. Sen o bilgilere Kuran'i okuyarak mi vardin? Buna da pek ihtimal vermiyorum. Yarin bilim yeni bir sey kesfeder, sizde gider buna bir ayet bulursunuz elbet.

Birde demissin ki, bilim Kuran'da yazilan seylerin sadece bir kismini ortaya cikarabilmis. Peki o zaman, aydinlatinsaniza insanlari. Diger kisimlari insanlardan niye sakliyorsunuz? Sanki Kuran'in her bir ayeti bilim ile alakali. Toplasan yarisindan cogu ancak Allah ile peygamberleri övmekte. Yada kafirlere söyle yapacagiz, inananlara ise söyle gibi cümleler.

Örnegin bilim ile alakali olan (ve pekte yanlis olmayan) nadir ayetlerden biri de 55:19'dur. Fakat bu Islam'dan önce de bilinmis bir olaydir. En basitinden gemiciler bu "fenomen'i" gözlemistir. Aristoteles de az yada cok bunun bilincindeydi. Birde buna benzer 25:53 vardir (tatli ve tuzlu sularin birlesmemesi, aralarinda bir engel olmasi), fakat bu yanlistir, cünkü tatli ve tuzlu sular yavas da olsa birlesir.
Tovbe de haşa de bekir ne diyorsun.

anlamak isteyene bir işaret bile yeterken kuranın açık bir şekilde bazı ayetleri o dönemde bilinmesi mümkün olmayan bazı mucizeleri dile getirmiştir.
* o dönemde kim uzayın genişlemekte oldugunu bilebilirdi ? arapları geçtim dünya üzerinde bir insan bu bilgiye sahip miydi ?
*gemiciler bu fenomene sahipti diyorsun kaptan kusto yakın zamanda manş denizindeki suların birleşmediğini keşfetmedi mi ? nerden çıkardın ?
* insanın doğum evrelerini o dönemli biyolojik bilgilerle kim açıklayabilirdi ?
* aristo dediğin adam yerin katmanlarının 7 tane oldugunu ya da bunun gibi insanın o dönemki şartlarda bilmesinin mümkün olmadıgı bir olayı haber verebilmiş mi ?
* kuran sadece o dönemki insanlara inmediği gibi tüm asırlara kıyamete dek tüm insanlara ve asırlara inmiştir. hepsinin de hissesi vardır...
dolayısıyla insanlara çalışmaları ölçüsünde işaretler sunar. tüm esrarını bir seferde sunsaydı insanları tembelliğe iteceği gibi insanoğlunun bazı şeyleri su-i istimal etmesine sebep olacaktı.
* kuran öncelikle öğüt ve ihtar kitabıdır bilim kitabı değildir yalnız insanların bilimsel çalışmalarına işaret ve bilim yoluyla kurana daha sıkı sarılmasına teşvik için bazı ayetler verilmiştir. o dönem kuranın ilk muhattabı bedevi araplardı sonra da teknolojik devinimden habersiz dünya idi. bu insanlara hiç anlamadığı şeyleri öne almak mantıklı mıydı ? ancak sonra da teknoloji ve gramer gelişince bundan pay almak isteyenleri mahrum etmedi.
* bahsettiğim bilgiler kuranda açık şekilde geçiyor..sana ilgili ayetlerin linkini veriyorum al bak ..

Bilimsel Mucizeler | İlme Davet

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt