- 6 Şubat 2017
- 11.167
- 29.360
- 1.788
Ben Kuran'i iki kere okudum. Ilk okudugumda daha genc oldugumdan pek bir sey anlamamistim, ancak henuz iki sene evvel bir daha okudum, hatta ayni anda iki versiyonunu okudum (biri Turkce, biri Iranlinin Ingilizce cevirisi).
Izafiyet teorisine dair baslica metinleri de okudum, ozel de genel de dahil olmak uzere, cunku okudugum alan Fizik'e cok yakin ve ilgim de var zaten. Simdi arada soyle temel bir fark var: Kuran sundugu onermelerin sirf kendi icinde bulundugu icin dogru oldugunu savunuyor, yani temellendirirken kendine bakip diyor ki bu onerme benim icimde oldugundan, yani Allah'in kelami oldugundan dogrudur. Izafiyet teorilerinin metinleri ise dogrulugunu kanitlamak adina alanini ("scope"unu) belitlestiriyor (Ingilizce okudugumdan axiomatization icin Turkce kelimeyi bulamadim). Daha basit aktarmak gerekirse izafiyet teorileri matematigin, fizigin, deneyin ve evrene dair gozlemlerimizin bilgileri uzerine kurulu oldugu icin bir mantik silsilesi olarak kendini mesrulastiriyor.
Ben Kuran'daki onermelerin dogrulugundan nasil emin olabilirim? Yani onlarin gercekten "Allah'in kelami" oldugunu ve bu konuda yalan soylendigini nasil bilebilirim? Bunu bilemeyecegim icin kitaptaki onermelerin yanlis olmasi cok muhtemeldir. Hatta Kuran benim icin hicbir sekilde Allah'in kelami oldugunu kanitlayamayacagindan benim onun dogrulugunu kabul etmem pek de mumkun degildir.
Izafiyetteki onermelerin dogrulugunu test etmek icin ise deney yapmak, evreni gozlemlemek ve matematiksel olarak tutarli olup olmadigini incelemek yeterli. Bu yuzden onlarin dogrulugunu kabul edebiliyorum. Hatta zaten izafiyet dogrudan ziyade "dogruya yakin", ama bu bir bilim felsefesi konusu, daha da dallandirip budaklandirmak istemiyorum.
Tekrar soyluyorum, katiyyen kucuk gormuyorum. Zaten zeka, hatta deha urunu oldugunu kac defa soyledim. Bu muhabbetleri cok duyuyorum (Kuran'daki gizli mesajlar mevzusu), ama benim okudugm meallerinde bunlar hicbir sekilde yoktu. Bana oyle geliyor ki yazildigi dil su anda kullanilmadigindan (Kuran Arapcasi) ve yazilis sekli nazim oldugundan icindeki cumlelerden bir cok anlam cikarmak mumkun oluyor. Bu da elinde bir bilgi varsa geri donup bakinca o cumleleri anlamlandirmanin onunu aciyor. Bir nevi muglakliktan kazaniyor.
Eger bana acik acik neresinde uzaya dair fiziki gerceklerden bahsedildigini gosterirsen fikrim cok degisir tabii.
Konuyla alakasız soru sorup kenara çekileceğim. Habermas okuyan sen miydin Hamza?
GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi