6 ay kısa dönem askerlik yapmış biri olarak kendi deneyimlerimden bazı noktaları açıklamaya çalışayım
1-)Askeriyede yemekleri eskisi gibi askerler yapmıyor, özel bir yemek şirketiyle anlaşmalı TSK. Yemekler oradan geliyor. Yemek şirketinin gıda mühendiseri -ki genelde kadın oluyorlar- nizamiyede hazır bulunup yemeklerin uygunluğunu denetliyorlar. Bir de sabah, öğle ve akşam yemeği menülerini beyaz bir tahtaya yazıp altına yemeğin toplam kalori miktarını de ekliyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse yemekler benim beklentilerimin üzerindeydi. Hiçbir mide rahatsızlığı, zehirlenme gibi bir durumla da karşılaşmadım.
2-)Bulaşıkları da sandığınız gibi askerler yıkamıyor. Görevli teyzeler var, yemek servisini de bulaşığı da onlar hallediyor. Sen sadece tabldotla kuyruğa girip sıranın sana gelmesini bekliyorsun. Ama bu kuyruk biraz 70'lerdeki tüpgaz kuyruğu gibi metrelerce uzun oluyor. Her gün hangi bölük önce yemekhaneye alınacak belli olur. Bir gün ilk giren bölük ertesi gün en son girer. Eğer sizin bölüğünüz o gün son sıradaysa sıra size gelen kadar birçok kişi yemeğini yer kalkar gider siz hala kuyrukta bekliyor olursunuz.
3-)Acemi eğitimlerinde askere tüfek tutturmazlar. Ayrıca öyle kışla nöbeti, nizamiye nöbeti filan da tutmazsınız. Sadece göstermelik olarak kat nöbeti, koridor nöbeti, tuvalet nöbeti gibi üfürükten nöbet tuttururlar. Onlar da eğlencelik olur, al kitabını oku saatlerce. Bir de 2 kez gece eğitimi denen bir zımbırtı olur. Akşam içtimasından sonra nizamiye içerisindeki belirlenen bir araziye toplanırsınız . Orada bütün askerler çember şeklinde çömelir, ortaya geçen bölük komutanı "gece yön bulma yöntemleir, kutup yıldızına göre yön tayini, arazi intikal usulleri" gibi temel askerlik konularında teorik bir eğitim verir. Siz de masalcı dedeyi dinler gibi gece karanlığında oturur dinlersiniz
4-)Yazılı kurallarda nizamiyede akıllı telefon kullanmak yasak. Akıllı telefon şöyle dursun, sadece kamerasız tuşlu takoz kullanmakta yasak aslında. İlla içindeki hat askercell olacak, sivil hat olmayacak. Ama bu kurala rağmen askerlerin tamamına yakını akıllı telefon kullanırlardı. Komutanların gözüne sokmadığın ve tedbirli olduğun müddetçe kullanabilirsin. Zaten komutanlar da askerin akıllı telefon kullandığının farkındaydı da çoğu yerde görmezden geliyorlardı. Siz gene de dikkatli olun, gıcığın teki çıkar canınız sıkılır.
5-)Acemi birliğinde genelde kısa dönemlerle uzun dönemler bir arada bulunmazlar. Yani en azından benim acemiliğimde bütün bölük kısa dönemlerden oluşuyordu. 21 günlük bedelliler de muhtemelen kendileri gibi bedellilerle berabere yapacaklar. Bu da insan kalitesinin belli bir seviyenin üstüne olacağı anlamına geliyor. Şayet ustaya geçiyor olsaydınız her türlü tipe (hapçı, firari, sabıkalı, esrarkeş vs.) rastlayacağınızı garantie edebilirdim ama bu askerlikte böyle birşey olmaz.
6-)Eğer her gün banyo yapan, pis gezmeye tahammülü olmayan biriyseniz şimdiden uyarayım 20 gün boyunca en fazla 2, taş çatlasa 3 kez duş alabilirsiniz. Onda da sadece 5 dakika suyun içine girip çıkmalık hakkınız olacak. Nevresim ve yatak örtüleriniz de kirli, kokuyor olabilir.
Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, aklıma geldikçe gene yazarım. Peşinen şunu da belirteyim, ben kendi deneyimlerimden yola çıkarak yazdım bunları. Farklı kışlalarda, daha farklı şartlarda askerlik yapanlar olabilir bilemem.