Et Tüketiyor musunuz?

Hayvanın ot veya başka bir canlıyı yemesiyle insanın hayvanı yemesi bir tutulamaz

Suha diğerlerini inceleyeceğim ama Einstein hayatının son senesinde vejetaryan olmuş, bu sağlıklı -veya değil- demek için iyi bir örnek değil. Eminim bir çoğu da öyledir.

Hayatının hangi evresinde olduğu önemli değil, bence önemli olan bunun farkına varabilmek. İşin sağlık yönü pek de umrumda değil, umrumda olan kısım hayvanlar ile insanların yaşama haklarının eşit olması ve özellikle insanların hayvanları yemek için kesme haklarının bulunmamasıdır. Ben vejetaryen değilim, keşke olabilsem. Açıkçası benim durumum daha da manasız.

Ne yersen osundur diye bir laf vardır . Biz et yemeyi bırakırsak şu ankinden çok daha farklı bir millet oluruz. Tarihte ilk kez Uygurlar yerleşik hayata geçerek hayvancılığı bırakıp tarıma başladılar. Sonra tüm savaş yetenekleri kayboldu. Haa iyi de oldu kültürel alanda en gelişmiş devlet oldular. Savaşmayıp geliştiler .Şimdi bu kadar bilgiden sonra özet geçecek olursak , siz yine de et yiyin. Et candır.

Bütün bu farklılıklarımızın temelinde farklı düşünme tarzımızın hayatımıza ne kadarını yönlendirmesine izin vermemiz yatıyor sanırım.

Sıradışı bir örnek vermek gerekirse; ben bu hayatta eti lop olarak yiyemediği halde, ancak kıyma olarak köfte veya yemeklerin içinde tüketebildiğini belirten insanlarla dahi karşılaştım. Tabii ki bu durum fikirsel bir sonuç değil de ,daha çok besinleri psikolojik hazmetme kapasitesi (mide kaldırması deyimi) ile ilgili görünüyor.

Buraya kadar kısa açıklamamdı..

Anlayabildiğim kadarı ile vagen düşünceye ve beslenme tarzına sahip olanların sunabildiği en makul gerekçe, etini yedikleri havvana karşı vicdanı sorumluluk hissetmeleri..

Ben bu konuyu abartarak süt ve hatta süt yan ürünleri olan yoğurt, peynir vs, ve en garibi de tavuk kaynaklı olduğu için yumurtaya dahi ambargo uygulayarak tüm hayvansal kaynaklı ürünlere kadar genişletene dahi rastladım. Kendisine vagenliğin temel kaynağının ürünü tüketilen hayvanın öldürülmek zorunda kalınan besin türlerinin belki mantıklı olabileceğini ama süt ve yumurta gibi doğal üretimlerinin vagenlik sınırına dahil etmenin aynı kapsama girmeyeceğini anlatmaya çalışsakta nafile sonuçlar çıktı.

Ama anlayamadığım kadarı ile de eti tüketmemenin gerekçesi gıdası tüketilen hayvanın öldürülüyor olması ise, mesele de sadece canlının hayat hakkına değer vermekse, maydanoz u bacaklarından keserken sakatlamıyor veya bir süreci başlatarak öldürmüyor muyuz, ve hatta öldürmek bir yana yaprakları diri olanları da seçerek canlı canlı ağzımızda ezerek vahşet yaşatmıyor muyuz. Belgesellerde avcı hayvanların avladıkları hayvanları bazen boğazlayıp öldürmeden böğürterek yemeye başlamasında ki iç burukluğumuzu düşünürsek maydanozun canı yandığı için çığlık atamaması bizim de aynı işi yaptığımız gerçeğini değiştirir mi.

Bitki yeme işini vagen olan yada olmayan herkes yapıyor. Burası çelişki değil mi...

Bence gerçek olan şudur ki, hayati dengenin devamı için doğal olarak oluşmuş bir beslenme zinciri mevcuttur. Canlıları bu günlere taşıyanda bu zincirin devamlılığındaki istikrardır.

Hayvanların ölümü üzerinden kendisini bu kıyımın bir parçası yapmadığını düşünerek, kendisini bu konuda vicdanı yönden rahat tuttuğunu düşünenlerin bu tercihlerini de saygıyla karşılamak lazım...

Çünkü biz insanız ve diğer canlıların büyük çoğunluğundan farklı olarak yaşadığımız olayları sadece canlı olmanın gereği olan içgüdüsel olarak değil, önce aklımızla tartıp, sonra da mantığımızla tercihler ve hatta değişik alternatifler üretebilme kapasitesine sahibiz. Bu bizim kendi topluluğumuzdaki doğal ve kaçınılmaz olarak ürettiğimiz çeşitliliğimizdir.

Burada asıl önemli nokta ise kendimiz yarattığımız bu farklılıklarımıza ne kadar saygı duyacağımız, veya ne kadar katlanabileceğimizdir.

Aslında ne sürekli et tüketmek ne de sürekli sebze tüketmek sağlığımıza yararlı değil aksine zararlı. Vejeteryanlık'da protein eksikliği gözükür, Sürekli et tüketimi bildiğiniz üzere bir çok hastalığın yanı sıra gut hastalığına da yol açabilir, yani sağlıklı besleneceğim diyerek sağlığınızdan da olabilirsiniz. Ha, canlılara aşırı saygınız vardır, vejeteryan olmayı tercih etmişsinizdir bu bambaşka bir durumdur ama sağlıklı besleneceğim diyerek yeme şekli et tüketimi yada sebze tüketimi yapmak iste bence yanlıştır, ikisinin de getirdiği sağlık sıkıntıları vardır, dengeli beslenmek en sağlıklısıdır.

bizde yok ne yapalim.ismini duymusdun ama neden yapildigini bilmiyordum.7-8 defada istanbula geldim hic bir yerde rastlamadim.

Abi acil olarak tadına bakman lazım, belki sevmezsin ama tatmadan ölmemen gereken 10 lezzetten biri

Elbette tüketiyoruz ama sürekli değil tabi. Genelde haftanın yarısında da sebze yemekleri ile dengeliyoruz. Öyle günde 2 öğün et yemek veya haftanın 6 günü tüketmek falan biraz lüks :D

Tüketiyorum. Et tüketiyorum. Hep et tüketiyorum. Sadece et tüketiyorum.

4557918_orig.jpg

Şöyle bir nimetten nasıl vazgeçilir yaa. :)

Etsiz hayatta olmaz. Mükemmel birsey.. Asla vazgecmem.

Geri
Üst Alt