Abdullah Çimen
Parçalı Üye
- 5 Nisan 2010
- 2.609
- 1.680
- 1.563
Zaten insan seçtiği iyi ve kötü için tek sorumlu. Ama bu iyiliği ben tek başıma yaptım diyemez çünkü o iyiliği yapmak için binlerce şey lazım ve bunlar Allah tarafından yaratıldı ve insanın hissesi belki sadece binde bir. Fakat şerde Allah yaratıyor senin nasıl kullanacağın onun şer olup olmayacağına neden oluyor. Belki küçük bir günah işliyorsun ama sonucu çok büyük bir şer. Sadece şer olmakla kalmıyor iyilik için yaratılanlarıda şer-e çeviriyor. Daha önce örnek vermiştim. Ateşin binlerce yararı varken gidip elini sokup sonrada ateş külliyen şer demek ne kadar akıl karı. Ayrıca evet dünya imtihan yeri. Yoksa HZ. Ebubekir ile Ebu Cehil nasıl ayrılacak. Aynı ortamda ve hemen hemen aynı şartlarda yaşamış iki insan.Buradaki argüman insanlar suçsuz demeye çalışmıyor. Daha genel bi perspektiften mantıksal çıkarım yapıyoruz. Eylemler ve olaylardan kimin sorumlu olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz. Tabii ki insan kendi tercihini yapar ve sorumludur. Ben diyorum ki bu kötü ve iyi eylemlerin hepsi için geçerli. Sen ise iyileri allah sayesinde diyip (her şeyi, bütün faktörleri o yarattı ya) kötülükleri insana yüklemeye çalışıyorsun.
2 seçenek var. Ya tanrı her şeyi her yönüyle yarattığı için sorumlu tutulacak ve her şey kurgu olacak. Buna da imtihan diyecek ve kendi kurguladığı insanları sonsuza kadar yakacak veya ödüllendirecek. Ya da insanlar kendi iradeleriyle iyiyi kötüyü seçecekler ve tek sorumlu olacaklar. Başarılı olan da kendi sayesinde olacak, kötülük yapan da kendi yapmış olacak. Bu da sonsuz güçte bir yaratıcıyla çelişiyor doğal olarak. En azından ben böyle düşünüyorum. Sato'nun anlatmaya çalıştığı da bu anladığım kadarıyla.