Fatih Hoca'nın Oyun Anlayışındaki Değişim

Biz bu oyunun babalarından birini zamanında 1.5 yıl bile sabredemeden kovup göndermiştik ama neyse..

Çok değil iki hafta sonra "Psv gibi oynamalıyız biz neden öyle oynamıyoruz? "başlıklarını da görebiliriz. Halbuki o psv de doğru taktiksel oyunla elenmeyecek takım değil..

Biz bu oyunun babalarından birini zamanında 1.5 yıl bile sabredemeden kovup göndermiştik ama neyse..

Çok değil iki hafta sonra "Psv gibi oynamalıyız biz neden öyle oynamıyoruz? "başlıklarını da görebiliriz. Halbuki o psv de doğru taktiksel oyunla elenmeyecek takım değil..
Gelişine heyecan duymuştum ama o adamın baştan yanlış tercih olduğu net ortaya çıktı. ''BAM'' bizleri inletirken, basın mensuplarının sorusuna, ''Orta saha için transfere gerek görmedim!'' diye elini masaya vurarak cevap vermesini dün gibi hatırlarım...Jo' yu transfer ettirebilmek için, sezonu kapattığı hemen hemen kesinleşmiş Kewell yerine Nonda' yı göndermesi ayrı fiyaskoydu...

Tam da o zaman iddia ettiğim gibi, bir daha ciddi bir takım teslim edilmedi kendisine...

Ilk 11 e alinmasi gereken 5- 6 oyuncu var,bunlar da henuz alinmadi.asıl ilk 11 olusmadan yorum yapmak erken olur.hoca yapmak istediklerini yeni transferlerden olusan takımla yapabilir

2019-2020 sezonunun ikinci yarısı ile birlikte pandemi çıkana kadar oynadığımız futbol bence hocanın tam olarak oynatmak istediği oyunu gösteren performanstı..o süreçte gerçekten dominant bir oyun vardı..top kontrolü bizde olsun anlayışına ek olarak hücum setlerine geçişte pas hızı ve dikey pasların daha çok kullanılması baya belirgindi..o dönem de serinin performansı gerçekten çok etkili olmuştu...burada ki çoğu arkadaş seri yi beğenmiyordu ama topun kontrolünde ve hücuma geçişlerde seri kilit roldeydi 13 haftalık o dönemde..evet seri fiziksel ve kondüsyon olarak orta saha da etkin değildi ama zaten yapı itibariyle hiç bir zaman temaslı oynayan bir oyuncu olmadı seri..ama pas futboluna uygun iyi bir regista idi..fatih hocada verim almıştı kendisinden baya..hocanın bu sene taylanı 6 no da savunma önünde değerlendirmesi de taylanın yine oyun kurulumunda katkı alabileceğini düşünmesinden oldu..hoca artık çapa diye tabir edilen sadece kesiciliği olan klasik ön liberoları düşünmüyor..bence hocanın oynatmak istediği sistemlerde bekler,6 no ve 10 numara önemli..bizim orta saha şu an yetenek açısından çok kısıtlı..oyun planının sahaya verimle yansımama sebebi de bu..hücuma geçişlerde dikey delici paslarda sıkıntı yaşıyoruz..bunu yapacak oyuncumuz yok..haliylede yatayda gereksiz paslaşmalara evriliyor oyun..hoca nın en çok eleştirip sinir olduğum konu ise neden duran toplar silahını kullanmıyor oluşu..duran topların üzerinde durmuyor bu net yani..günümüz futbolunda duran toplarda çok etkili silah..heleki bazı maçlarda kilidi açmak adına en önemli silah..bir de ceza sahası dışından şut çekmeyi neredeyse hiç denemiyoruz..geçen sezondan hatırladığım babelin malatyadaki golü var bir de emre akbaba nın tt arena da rizeye attığı gol var uzaktan olan..umarım bu duran top ve ceza sahası dışı şut çekme olayını artık önemser hoca..

Gelişine heyecan duymuştum ama o adamın baştan yanlış tercih olduğu net ortaya çıktı. ''BAM'' bizleri inletirken, basın mensuplarının sorusuna, ''Orta saha için transfere gerek görmedim!'' diye elini masaya vurarak cevap vermesini dün gibi hatırlarım...Jo' yu transfer ettirebilmek için, sezonu kapattığı hemen hemen kesinleşmiş Kewell yerine Nonda' yı göndermesi ayrı fiyaskoydu...

Tam da o zaman iddia ettiğim gibi, bir daha ciddi bir takım teslim edilmedi kendisine...
Rijkaard farklı bir karakter yani nasıl desem hırstan yoksun bir adam tamamen saha odaklı biri. Keyif almayacaksam bu işi yapmanın anlamı yok gibi şeyler söylemiş röportajlarında.Emlak vari işlerle uğraşıp sakin bir hayat yaşıyor. Zaten Suudlardan sonra hala genç olmasına rağmen antrenörlüğe veda etti. En son de Boer'dan evvel Hollanda milli takımı teklif edildi onu da kabul etmemiş. Güzel demeçlerinin yanında örneklediğin gibi garip çıkışları da vardı hep.
Toparlarsak bu oyunun inceliklerini ritmini esaslarını en iyi bilen kişilerden biri bile randıman alınamadan gönderildi. Fatih hoca transfer vaziyetimiz bu iken bunu nasıl başaracak? Yani bu ekolün işleyişi ile ilgili yeterli saha içi bilgisi ve deneyimlemeleri olduğunu da sanmıyorum. 96-00'in kötü de olsa taklidini uygulamasını tercih ederdim.

Fatih hocanın o kadar tek yönlü bir oyun anlayışı var ki elimizde Onyekuru varken bile kontra atak futbolu oynayamadık. Fenerbahçe ve Alanyaspor maçlarının 2. yarıları tamamen bizim sahamızda geçmişken bir tane kontra atak yapamayan bir takım yarattı maalesef. En son Kasımpaşa maçımızı izleyenler de görmüştür. Rakip hücum ederken topu kapıyoruz. Aldığımız gibi rakip kaleye yönelmek yerine, yavaş yavaş al ver yaparak, sol bekimizin çizgiye gitmesini, oyuncularımızın set oyunundaki pozisyonlarına geçmesini bekliyoruz ki hücum yapalım. Eee en değerli olan şey, rakibin boşlukları noldu? Biz oyalanırken kapandı tabi.

Varsa yoksa herkes bi yerleşsin sonra yavaaş yavaş set hücumu yapalım anlayışı var. Dünyadaki bütün takımlar rakip takımın defans hattı yerleşmemişken geçiş hücumuyla o boşlukları değerlendirmeye çalışır, biz set hücumuna gelicez diye yavaş yavaş paslaşırız ve rakip takımın defansının yeniden pozisyon almasına izin veririz. Euro 2020de en çok set hücumu oynayan İtalya, Premier Ligde City, Chelsea bile geçiş hücumu fırsatı bulduğunda ok gibi rakip kaleye doğru gidiyor. Çünkü senin set oyunuyla amaçladığın şey zaten bu! Rakip defansın pozisyonunu kaybetmesini sağlayıp boşluk bulmak.

Beşiktaş'ın oyununun bize göre çok daha keyif vermesinin sebebi de bu. Boşluğu buldukları anda rakip kaleye gidiyorlar. Bizim gibi pas yapmak için pas yapmak gibi bir amaçları yok. Larin denen adamdan 19 gol katkısı almak o çağ dışı kalmış şekilde yaptığımız set oyunuyla mümkün mü sizce? Veya Ghezzal bize gelse Bjk'deki gibi 20 asist mi yapacak zannediyoruz? Feghouli, Falcao gibi adamlar beceriksiz, umursamaz oldukları için mi bu kadar kötü gözüküyorlar? Yoksa bizim forvetlerimiz ligde topla en az buluşan forvetler olduğu için mi böyle? Topla buluşturmadıktan sonra elinde Lewandowski olsa ne olur. 2 ay sonra Muhammed'in yerine forvet bakmaya başlarız.

Arkadaşlar bjk denen takım 14 oyuncuyla şampiyonluk oldu. Kalesinde ersin denen bir adam, sol bekinde altyapıdan yeni bir adam oynatarak. Üstüne devre arasında oyuncu bile almadılar... Biz ise Gs tarihinin sayılı transfer dönemlerinden birini yaşadık. Şu an hepsini almamız hayal gibi gözüken Gedson, Halil ve Onyekuru kadromuzdayken, şampiyonluk maçında ilk yarıyı 1-0 geride kapattık kendi evimizde. Nisan ayı geldiğinde 8 puan gerideydik maalesef. Yani demek istediğim transferle düzelecek bir sorun değil bizimki. Tamamen taktiksel sorunlar.

Antrenman videolarından örneklerle göstereyim. Bjk'nin çoğu antrenmanı, sahanın çeşitli yerlerinde topla buluştuğun anda rakip kaleye en hızlı nasıl giderim şeklinde gerçekleşiyor. Bazen bunu orta sahadaki hava topu mücadelesiyle başlatıyorlar, bazen bir taç atışıyla en hızlı rakip kaleye nasıl giderizi oynuyorlar. Dünyanın önde gelen kulüplerinin yaptığı gibi, City gibi set oyunu oynayan takımların da son zamanlarda antrenmanları buna evrildi. Tabii özellikle Liverpool aynı şekilde.

Dakika 3'ten sonra yaptıkları çalışma.

Gelelim Gs idmanlarına. Son zamanlarda taktik idmanlar halka açık yapıldığından antrenman videolarına göz atabilirsiniz. Hemen hepsi yerleşik savunmaya hücum üzerine.

Sürekli set oyunu çalışıp onu da adam gibi oynayamadığımız için ne oluyor? Kendimizden biraz dahi güçlü bir takıma karşı rezilleri oynuyoruz. Avrupada bizden değerli 1 tane takıma karşı bile galibiyet alamadık maalesef son 3 yılda. Makas açıldı diye ağlıyoruz, kadromuzun 5 katı değerindeler diye kendimizi avutuyoruz. Fakat aynı makas biz rizeden 5 kat değerli bir takımken açılmış olmuyor. Bülent uygunlu takımdan kendi evimizde 4 yiyebiliyoruz.

Maalesef en ufak bir değişiklik dahi de göremeyeceğiz gibi. Kasımpaşa hazırlık maçına biz yaklaşık 1 aydır çalışarak çıkıyoruz, Kasımpaşa ise 6 gün önce çalışmaya başlamış olarak çıkıyor. Adamlar belki daha hiç çift kale antrenman bile yapmamış. Bizim YouTube tan özeti açıp bi bakın ilk 15 dakka bizi sürklase edip 3-0 yapıcaklardı nerdeyse skoru. Çıldırmamak mümkün değil.

bence sadece oyun anlayışından ibaret değil sıkıntımız.
takımın bireysel yetenek düzeyi yüksek değil.

orta sahadan hücum bölgesine pas aktaracak bir orta sahamız yok.
hücum bölgesinde rakibin dengesini bozacak işler (dribling, adam eksiltme gibi) yapacak oyuncumuz yok.

bunlar önemli eksikler.

Dakika 3'ten sonra yaptıkları çalışma.

Gelelim Gs idmanlarına. Son zamanlarda taktik idmanlar halka açık yapıldığından antrenman videolarına göz atabilirsiniz. Hemen hepsi yerleşik savunmaya hücum üzerine.

bjknin yaptığının bizim yaptığımızdan hiçbir farkı yok

Gecen sene atamadiklarimiz degil yediklerimiz bizi sampiyonluktan etti bu birinci en onemli nokta.

Ikincisi ise pas oyunu falan da oynamadik. Kendi yari sahanfa top ceviriyosun diye pas oyunu oynamis olmuyosun.

Yaptigimiz hatali transferlerin bu oyuna etkisi, dogru durust ve duzenli bir onbir sahaya suremeyisimiz, ligin ilk yarilarini angaryadan saymamiz vs vs sampiyon olmayi birak takim olmaktan uzak bir goruntu sergilememizin en onemli ve baslica sebepleri.

Uzun uzun yazmaya gerek yok.

Şu veya bu sebepten öyle yanlış bir kadro mühendisliği oluşmuş ki, Pep-Klopp kafa kafaya verse bu takıma istikrarlı şekilde iyi futbol oynatamaz...

Takım topu kazanmış ve eksik yakalama şansımız var; bekliyorum ki topu ayağında tutan oyuncu ile birlikte birkaç futbolcu daha ileri doğru hareketlenip boş alana koşu yapmak suretiyle pas opsiyonu oluştursun ve hızla kaleye gidebilelim. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok, futbolun temel prensiplerinden biri olmasına rağmen ya hiç denenmiyor, yahut da uygun bir atak şansı beceriksizlik yahut yanlış tercihlerle heba ediliyor çoğunlukla. Sonra yine dön baba dön; lanet olsun böyle futbola...

Beşiktaş'ı övmek için altı boş donelerle dolu 100 satır yazmak... Hem de Gs forumunda

Komik bile değil. Şaibeli Hatay maçı ya da Luyindama'nın ikramları olmasa 2021de ne oynadığı dahi hatırlanmayacak, hocasını çoktan göndermiş bir takımı anca o takıma mensup olanlar över zira.

Neymiş şampiyonluk maçına 1-0 geride girmişiz ikinci yarıda. Akbaba ile Halil altıpastan kaçırınca da herhalde hoca suçlu zira tjk hücum bile edemezken Alpaslanla Atınçın ikramıyla alınan penaltı ve 20 dk yerlerde yatmak da büyük taktiksel yetenek olsa gerek.

Oynanan kötü futbolun sebebleri:

1. oyuncu kalitesi senelerdir cok düsük
2. Hocamizin yeni cag Taktik bilgisi cok zayif, temel seyleri bile yapamiyoruz, oyun icinde dizilis, oyuncu arasindaki mesafeler, takim halinde defans vesayre

Oyuncu kalitesi yukari cekilse cöp ligimizde taktiksel sikinti yasamayiz fazla bireysel yeteneklerden dolayi, avrupada orta sinif bi takim bile pas pas eder ama

Üç büyüklerin tarihinde 2 sene üst üste şampiyon olamayıp da 3. seneye başlayan başka bir teknik direktör var mıdır? Sanmıyorum. Tabii ki Fatih hoca kazandırdıklarıyla bu krediyi kendisi haketti, ama Allah korusun arka arkaya 3. sene gelmeyecek bir şampiyonluk, üstüne gelecek bir bjk veya fb şampiyonluğunu düşünmek dahi istemiyorum. Bir de bu transfer dönemini de kötü geçirirsek, maalesef el birliğiyle karanlık bir döneme girmiş olucaz.
Beşiktaş'ı övmek için altı boş donelerle dolu 100 satır yazmak... Hem de Gs forumunda

Komik bile değil. Şaibeli Hatay maçı ya da Luyindama'nın ikramları olmasa 2021de ne oynadığı dahi hatırlanmayacak, hocasını çoktan göndermiş bir takımı anca o takıma mensup olanlar över zira.

Neymiş şampiyonluk maçına 1-0 geride girmişiz ikinci yarıda. Akbaba ile Halil altıpastan kaçırınca da herhalde hoca suçlu zira tjk hücum bile edemezken Alpaslanla Atınçın ikramıyla alınan penaltı ve 20 dk yerlerde yatmak da büyük taktiksel yetenek olsa gerek.
2019'da şampiyonluktan sonra bu forumda kupalar yanıltmasın, bu oyunla çok kötü bir yere doğru gidiyoruz dediğimde., yine sizin gibi karakterler beni başka takımlı olmakla suçlamıştı. Eski mesajlarım gözüküyorsa 2019'daki o mesajlara girip bakabiliriniz. Maalesef siz ve sizin gibi eleştiriye tahammülü olmayan, gözünün önündeki gerçekleri dahi göremeyecek biatçı kişiler sayesinde yokuş aşağı gidiyoruz.

Üç büyüklerin tarihinde 2 sene üst üste şampiyon olamayıp da 3. seneye başlayan başka bir teknik direktör var mıdır? Sanmıyorum. Tabii ki Fatih hoca kazandırdıklarıyla bu krediyi kendisi haketti, ama Allah korusun arka arkaya 3. sene gelmeyecek bir şampiyonluk, üstüne gelecek bir bjk veya fb şampiyonluğunu düşünmek dahi istemiyorum. Bir de bu transfer dönemini de kötü geçirirsek, maalesef el birliğiyle karanlık bir döneme girmiş olucaz.

2019'da şampiyonluktan sonra bu forumda kupalar yanıltmasın, bu oyunla çok kötü bir yere doğru gidiyoruz dediğimde., yine sizin gibi karakterler beni başka takımlı olmakla suçlamıştı. Eski mesajlarım gözüküyorsa 2019'daki o mesajlara girip bakabiliriniz. Maalesef siz ve sizin gibi eleştiriye tahammülü olmayan, gözünün önündeki gerçekleri dahi göremeyecek biatçı kişiler sayesinde yokuş aşağı gidiyoruz.
2019da şampiyon olduğumuzda benim ne yazdığımı nereden biliyorsun da utanmadan iftira atıyorsun?

2019da şampiyon olduğumuzda benim ne yazdığımı nereden biliyorsun da utanmadan iftira atıyorsun?
Daha bir üstteki mesajında beni o takıma mensup olmakla suçluyorsun? Sizin gibi karakterler dedim, hayırdır neyi iftira? İyi oynayan takıma iyi oynadı demek yasak mı kardeşim? Ben Bjk'nin oynadığı futbolun bizden çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ki bunu düşünmeyen bir futbol yorumcusu veya otoritesi de yok zaten. Adam Abdullah avcıdan rezalet bi takım alıp üstüne 1 buçuk senede 2 puan ortalaması tutturmuş. Sabit olan bir gerçeği söylemek yasak mı? Gedson'la Halil'i alsak süper iş yaptık diyeceğimiz bi transfer dönemindeyiz fakat biz bu adamlar kadromuzda olmasına rağmen vermedik mi şampiyonluğu????

Daha bir üstteki mesajında beni o takıma mensup olmakla suçluyorsun? Sizin gibi karakterler dedim, hayırdır neyi iftira? İyi oynayan takıma iyi oynadı demek yasak mı kardeşim? Ben Bjk'nin oynadığı futbolun bizden çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ki bunu düşünmeyen bir futbol yorumcusu veya otoritesi de yok zaten. Adam Abdullah avcıdan rezalet bi takım alıp üstüne 1 buçuk senede 2 puan ortalaması tutturmuş. Sabit olan bir gerçeği söylemek yasak mı? Gedson'la Halil'i alsak süper iş yaptık diyeceğimiz bi transfer dönemindeyiz fakat biz bu adamlar kadromuzda olmasına rağmen vermedik mi şampiyonluğu????
Senin gibi tipler Gedsonla Halil gelince bunlarla mı şampiyon olucaz deyip olamayınca da bunlarla olamadık diyen tipler.

Beşiktaş bir halt oynamadı, Josefle Rosier tekme tokat girerken kart yemeyerek, her kontrada rakibi indirerek, Ghezzal ve Abou'nun bireysel yetenekleriyle puan topladılar. Biz koca ilk devreyi forvetsiz oynarken takımda forvet yok demeyen senin gibi utanmazlar, son 6 hafta Tjk forvetsiz kalınca 14 kişiyle şampiyon oldular demeye getirdi.

Ha 2019da biz şampiyon olmadık Başak verdi diyen nadir kişilerdendim ama senin gibi algılamayı ve muhakemeyi dahi bilmeyen tiplerin karşısındakine biatçı gibi komik söylemlerle iftira atması da yeni değil.

Eleştirmek ya da yorum yapmak yasak değil ama senin gibi iftira atmak yasak, bana da burada iftira atamazsın uza şimdi.

Bu kafa ile hareket edilirse iş tesadüflere kalır, I hata yapmasın diğeri gol atsın vs.
Sistemli bir takım olduğumuzda zaten bu ihtimaller azalacaktır.

Şu an Avrupa’da başarıya götüren 3 tane oyun tipi var:

1)Pep tarz sürekli topa sahip olmak, topu hızlı döndürerek rakibin dengesini bozmak ki bu hocanın 3 sezondur uygulamaya çalıştığı fakat çok yavaş paslaştığımız aşikar.

2)Klopp tarzı, topu esasında rakibe verip rakipten kapıp en kısa şekilde kaleye gitmek.

3)Bir de Atalanta, Nagelsman Leipzig’i tarzı. Farklı dizilip, çok iyi fizik kondisyonla baskı kurup, gerekirse geride risk alıp hücumda olabildiğince, kalabalık olup gol bulmaya çalışmak.

Aslında yaşı 25 üstü olan çoğu Galatasaraylı hocanın esas tarzının 2 ile 3’ün karışımı olduğunu söyleyebilir.

1’i uygulayabilmek için ayağı çok düzgün olan bir orta saha lazım misal: prime Selçuk, Melo, Sneijder orta sahası gibi. Bunu De Bruyne ile İlkay ile yapabiliyorsun ama Etobo ile Belhanda ile olmaz tabiki. 3 metreye pas atamayan adamlarla aralıksız 50 tane pası yapıp ceza sahasına kadar gitmen mümkün değil.

Dolayısıyla hayvan gibi pres yapıp topu kapıp 2000’de gibi çoğu maçta işi ilk yarıdan bitirmek yoluna gitmemiz lazım. Hoca Euro 2008 olsa gerek bir keresinde “3-5-2”yi tersten oynadık demişti. Bu söylemini de Leipzig, Atalanta tarzına benzetiyorum. Böyle bir karışım yapmalıyız. Bu oyuncu profili ile cidden zor pas oyunu.

Gerçi benim dediğimde de Angelino gibi, Gosens gibi, Spinazzola gibi kanat lazım. Ömer Bayram’la falan da o zor işte.

Bu kafa ile hareket edilirse iş tesadüflere kalır, I hata yapmasın diğeri gol atsın vs.
Sistemli bir takım olduğumuzda zaten bu ihtimaller azalacaktır.
Sistemli takım olursak açık ara şampiyon oluruz ama sistem de kısa sürede oturmaz. Karşımızda da sistemli bir takım yoktu.

Bu sene şampiyonluk çok ufak detaylarla belirlendi, kritik dönemlerde forvetsiz oynadık, sol beksiz, sağ beksiz oynadık, stoperlerin birisi ekstra kötüydü, takımın en yetenekli oyuncusu 5 ay sakat kaldı ve dönemedi, eldeki orta sahalardan birini sezon ortası kovduk, rezil zeminde oynadık, başımızda yönetim yoktu ve bunların hepsi birleşince bahane olmanın ötesine geçiyor.

Beşiktaş, Abu olmadan 3 maça çıkınca ağlamaya başladı, Rosierle Josef sadece hakettiklerini alsa şampiyon olamazlardı.

Burada eleştirilecek temel nokta, bu kadar istikrarsız bir takım şampiyon olsa her şey toz pmbe mi olurdu? Hayır.

Bir şeylerin değişmesi şart ama son 2 senede yaşadıklarımız da normal değil, her şey mi bizm aleyhimize olur yani demek lazım am olyor.

Taktiksel boyutları uzun uzun değerlendirmek lazım ama en büyük üç problem yukarıda yazdım, bunlar düzelirse önemli bir değişim olacaktır.

fatih hocayı eleştirelim oyunu eleştirelim elbette... nerelerde hatalar var başarılı olunamayan durumlar neler bunları belirtmek ,gerek taktik gerek oyuncu seçimi noktasında eleştiri getirmek zaten normal doğal olan şeyler..herkes kendince düşüncelerini belirtmede özgür..ama ısrarla yok oyun planı yok hoca futbolu bilmiyor yok ayak tenisi, beşiktaş şöyle oynadı böyle oynadı diye gelerek boş argümanlarla ile antiterimcilik ve benim demiştimcilik yapıp,üst perdeden post atan arkadaşlar hakkaten bıkkınlık getirdiniz..hadi yazıyorsunuz tamam ona da eyvallah da kırk defa aynı şeyleri tekrar tekrar yazmanın amacı ne onu da anlamıyorum..

Geri
Üst Alt