Formula 1 Takip Başlığı

merhaba, yazılarınızı bir süredir severek okuyorum, epeydir okuyorum burayı da sezon başladığı için üye olup ben de yazı yazayım istedim. tanıştığımıza da memnun oldum.

geçen yıl ferrari duvar ekibinin fabrika ekibi olduğu ve takım yönetimi konusunda donanımsız olduğunu belirtelim. binotto içten yanmalı motor mühendisliğinde en iyi mühendis şuan gridde. daha iyi motor mühendisi bulmak isteseniz binotto'dan daha iyisi yok. RB'nin olan newey'i gibi rakipsizdir. ama iyi bi takım patronu da değildir. sürekli hata yapan iñaki'yi azletmeyip arkasında durması kendi sonunu da getirdi.

geçen yıl ferrari takımının kenar yönetimi yüzünden çok yarış kaybedilse de, güncelleştirmeyi bırakma sebepleri td39 idi. mercedes'in politik hamlesi, sporcu sağlığını olumsuz etkiliyor şeklindeki ileriye sürdüğü iddia ile getirilen yönetmelik ile araç yüksekliği artırıldı. böylece ne kadar zıplasa da ferrarinin downforce sistemi mercedes'in öncülüğünde getirilen bu yönetmelik ile çökertildi. td39'dan sonra ferrari lastik yakmaya başladı. zaten bu noktada iyice geriye düşen takım tüm büyük güncellemeleri iptal etti. çünkü zeminin yenilenmesi gerekiyordu artık. ama td39 redbull zeminini etkilemedi. onların konsepti daha farklıydı. ferrari hız olarak etkilenmediyse de lastik yakma konusunda etkilendi.

zaten geçen yılın başında da lastiği çok ısıttığı için pole canavarı bir otomobildi. bu yüzden de yarış temposunda RB biraz daha iyiydi. ama td39 ile beraber artık f1-75 tamamen lastikleri pişiriyordu. hatta leclerc, uzun pistlerdeki qualifying turlarında "lastiklerimi öyle bir ayarlamalıyım ki 1. sektörde çok zorlarsam 3. sektöre geldiğimde lastiğim kalmıyor" diye yakınıyordu. tvden çok az şeyler görüyoruz. ama ferrari sürücüleri tahmin edilemeyecek kadar zorluklarla ve kendi takımlarıyla da mücade etmek zorundalar. verstappen ile kıyas yapılırken, leclerc için çöp denildiğini görmek üzücü. bir kere RB tek bir takım olarak hem de 2. sürücüsü de dahil olmak üzere max'ın arkasında. ferrari tek bir takım bile değil. sainz ve leclerc olarak iki ayrı takımlar, geçen yıl ingilterede sainz'in ilk zaferini kazanması için yapılanlar ortada.

zaten ferrarinin şampiyon olmak gibi amacı yok. markanın korkunç itibarını kullanarak sponsorlardan gelen paraları cukkalamakla meşguller. santander iyi para sağlıyor, kim takar ki şampiyonluğu. santanderin her sponsorluğunda 1 adet ispanyol pilot şartı vardı. ilkinde alonso şimdi sainz. formula 1'i ticari işletme olarak kullanıyorlar resmen. üstelik ferrari'nin fia'dan aldığı ödenek de diğerleri ile bir değil. ek olarak marka itibarından dolayı diğer takımlardan fazla para alıyorlar. her yerden para yağıyor enayilere ama bu paralarla şampiyon olamamak başarı.
Dediklerinizin büyük çoğunluğunla katılmakla beraber tek katılmadığım Ferrari şampiyonluk kazanmayı da ister sonuçta büyük bir marka olmasının yanında çok büyük bir taraftar sayısı var. Yanlış hatırlamıyorsam Newey Redbull'dan ayrılmak istiyordu Ferrari'nin kapısından dönmüştü sebebinin de İtalya merkezli çalışmak istememesi diye hatırlıyorum. Eğer o dönem alınabilseydi yine işler farklı olabilirdi.

Ama gel gelelim saçma bir konu var yakın dönemde 2017-18 sezonlarında çok iyi bir araç vardı Mercedes domine ederken doğru bir konsept ile rekabetçi olundu 2019'da ise bambaşka bir araç gördük daha az yere basma gücü kullanan düzlüklerde daha hızlı bir araç yapıldı hatta motorun hileli olduğu açıklandı sonrasındaki sezon 2020 de SF1000 dediğimiz her ne kadar formula 1 arabası olsa da traktör yapıldı. Geçen seneki konsept de iyiydi onun üzerinden iyileştirilmeler yapılıp bu sezona devam edilebilirdi ama gene bambaşka bir konsept görüyoruz daha az DF üreten araca dönüştüler araç understeer'e yatkın olunca bu seferde sürüş tarzına bağlı olarak lastikleri yiyor.

Bahrain için tek olumlu konu pitstop ve strateji onun hariç yine rezalet umarım güncellemeler her senenin aksine çalışır Redbull'un rüzgar tüneli cezası varken farkı kapatıp yakalama imkanımız olur biz olamıyorsak da Aston Martin yakalasın onlarda da Lawrence Stroll iyi iş çıkardı Redbull ve Mercedesin çalışanlarını aldı söylenenlere göre de agresif bir güncelleme planları varmış tutarsa Redbull'u yakalayabilirler.

Hocam süreci cok güzel anlatmissiniz agziniza saglik. Sadece alonso dönemin de bir sampiyonluk cikarabilsek dönemi degistirilebilecigimiz fikrininize katilmiyorum çunku hem 2010 ama ozellikle 2012 de inanilmaz bir alonso performansi vardi.salt hiz acisindan hep eksik kaliyorduk fakat gerek rakiplerin hatalari gerek dayaniklilik sorunlari vs derken alonso her zaman maksimumu cikartabiliyordu.bu iki yildan birinde sampiyonluk cikarsak bile bunu istikrarar dönüsturebilecek bir teknik ekibe v kaliteye cok uzun yillardir sahip degiliz.Zaten bu yuzden hep bir noktada eksik kaliyoruz arac iyi olsa pilotlar batiriyor pilot iyi olsa arac yetersiz kaliyor sezon ici gelisimi zaten yillardir yok hatta guncellemerle geriye giden tek takim olabiliriz.Sezondan hatta 2026 ya kadar hic umudum yok benim artik ben pes ettim
Alonso'ya çok büyük saygı duyuyorum acayip tutkulu bir herif Azerbaycan da sağ 2 lastiği olmamasına rağmen pes etmeyip uzun bir mesafeden pite gelmişti oradan dönüp puan almıştı. En azından son şampiyonumuz o olsaydı gerçekten çok fazlasıyla hak etmişti.

Hocam süreci cok güzel anlatmissiniz agziniza saglik. Sadece alonso dönemin de bir sampiyonluk cikarabilsek dönemi degistirilebilecigimiz fikrininize katilmiyorum çunku hem 2010 ama ozellikle 2012 de inanilmaz bir alonso performansi vardi.salt hiz acisindan hep eksik kaliyorduk fakat gerek rakiplerin hatalari gerek dayaniklilik sorunlari vs derken alonso her zaman maksimumu cikartabiliyordu.bu iki yildan birinde sampiyonluk cikarsak bile bunu istikrarar dönüsturebilecek bir teknik ekibe v kaliteye cok uzun yillardir sahip degiliz.Zaten bu yuzden hep bir noktada eksik kaliyoruz arac iyi olsa pilotlar batiriyor pilot iyi olsa arac yetersiz kaliyor sezon ici gelisimi zaten yillardir yok hatta guncellemerle geriye giden tek takim olabiliriz.Sezondan hatta 2026 ya kadar hic umudum yok benim artik ben pes ettim

scuderia ferrari'de tanıdığım 3-4 tane mühendis var. garaj ekibinden de var. bir tane de ferrari driver academy'den tanıdığım bi kız pilot var. bu adamların kendisi de biliyor şampiyonluk olmayacağını. bunların işi tamamen ferrari tutkusu, ferrari adı altında yarışmak. daha geniş pencere ile latin temsilcisi, daha dar bi pencereden bakarsak italyanın hatta italyancanın bile temsilciliğini yapmak, bunu yarış takımı vasıtasıyla yapıyorlar. bugün redbull değil, tuborg gelsin formula 1'e, şampiyon olacağız biz deyip gereken adamları yerlerine getirsinler gayet olabilirler. neyi amaçladığınıza bağlı.

Elkann her ne kadar ferrariyi şampiyon yapacağım gibi söylemlerde bulunsa da her zaman sözlerden çok hareketler yansıtır gerçeği. Ferrari, formula 1'i kullanarak italyanizm reklamı yapıyor. hepsi bu.

ufak bir detay gibi gözükebilir ama takımdakiler mümkünse italyanca demeç verdirilmeye zorlanır ya da istenir. binotto netflix dizisinde bile italyanca konuşuyor, leclerc podyuma çıkıyor italyanca konuşuyor. youtube videosu için ferrari kanalı quizler yapıyor, orada italyanca konuşuluyor.

yarış sonu ve öncesi 2 pilotun demeçleri oluyor. yarışı yorumluyorlar, sainz ile leclerc çoğu zaman yan yana oturup demeç veriyorlar. birisi ingilizce açıklama yapıyor diğeri italyanca. diğer yarış sonrası bu sefer değişiyor, bu sefer sainz italyanca konuşurken leclerc ingilizce konuşuyor.

üstelik scuderia ferrari ekibi politik bir ekip. galatasaray kulübü gibi içerisinde sürekli siyasi kaoslar, köşe kapmacalar, ayak kaydırmacalar, müthiş kaotik yapı, magazin, toksiklik bitmez. redbull işleyen bir sistem. ferrari ise magazinsel bir ikon.

sürücülerin de çok bi sorunu yok şamp. olmamak ile ilgili. leclerc'e sorulduğunda tıpkı vettel gibi ferraride şampiyonluk istiyorum diyor, o olamadı ki diyor spiker. "tamam işte vettel gibi ferraride şampiyonluk hayalini yaşamak istiyorum" tarzında bi cümle kuruyor. sürücüye bağlı olmak kaydıyla, başka takımda şamp. olmaktansa ferraride sürücü olmak bile tercih edilebilir.

zaten hamilton da çok istemişti. neden olmadığını anlamadığını söylüyor.
kaynak: Hamilton: "Ferrari tulumu giymeden emekli olacak olmak 'inanılmaz' bir şey"

takım patronları, sürücüler (alonso, hamilton verstappen dahil) günlük hayatlarında spor ferrariye sahiplerdir.

Dediklerinizin büyük çoğunluğunla katılmakla beraber tek katılmadığım Ferrari şampiyonluk kazanmayı da ister sonuçta büyük bir marka olmasının yanında çok büyük bir taraftar sayısı var. Yanlış hatırlamıyorsam Newey Redbull'dan ayrılmak istiyordu Ferrari'nin kapısından dönmüştü sebebinin de İtalya merkezli çalışmak istememesi diye hatırlıyorum. Eğer o dönem alınabilseydi yine işler farklı olabilirdi.

Ama gel gelelim saçma bir konu var yakın dönemde 2017-18 sezonlarında çok iyi bir araç vardı Mercedes domine ederken doğru bir konsept ile rekabetçi olundu 2019'da ise bambaşka bir araç gördük daha az yere basma gücü kullanan düzlüklerde daha hızlı bir araç yapıldı hatta motorun hileli olduğu açıklandı sonrasındaki sezon 2020 de SF1000 dediğimiz her ne kadar formula 1 arabası olsa da traktör yapıldı. Geçen seneki konsept de iyiydi onun üzerinden iyileştirilmeler yapılıp bu sezona devam edilebilirdi ama gene bambaşka bir konsept görüyoruz daha az DF üreten araca dönüştüler araç understeer'e yatkın olunca bu seferde sürüş tarzına bağlı olarak lastikleri yiyor.

Bahrain için tek olumlu konu pitstop ve strateji onun hariç yine rezalet umarım güncellemeler her senenin aksine çalışır Redbull'un rüzgar tüneli cezası varken farkı kapatıp yakalama imkanımız olur biz olamıyorsak da Aston Martin yakalasın onlarda da Lawrence Stroll iyi iş çıkardı Redbull ve Mercedesin çalışanlarını aldı söylenenlere göre de agresif bir güncelleme planları varmış tutarsa Redbull'u yakalayabilirler.

doğrudur, ferrari şampiyon olmak istemez gibi bir anlama gelmesini istemediğim bir cümle kurdum. tam olarak yansıtmak istediğim şey o değildi. bu heriflerin formula 1 sporunu ticarete çevirmesini, real madrid markasını ŞL şampiyonu olmadan sürekli adını kullanıp turnuvaya devamlı katılması gibi düşünebiliriz. orada da ispanyolluk reklamı yapılması gibi bir şey dönüyor ortada.

kaosun, politikanın eksik olmadığı, markanın ilk amacının sportif başarıdan çok ekonomik başarı ve italyanizm reklamı yapmak olduğunu belirtmek istedim

Alonso'ya çok büyük saygı duyuyorum acayip tutkulu bir herif Azerbaycan da sağ 2 lastiği olmamasına rağmen pes etmeyip uzun bir mesafeden pite gelmişti oradan dönüp puan almıştı. En azından son şampiyonumuz o olsaydı gerçekten çok fazlasıyla hak etmişti.
2018 di galiba hocam yanlis hatirlamiyorsam mclaren.bahsettiginiz yaris Msc donemine cok hakim degilim yasim ufakti o zamanlar cok izliyemedim ama.ferrari deki kariyerinde rn cok heba olan adam kesinlikle alonso ne vettel ne charles a alonso kadar üzülmedim.insallah astonla yaris kazanir.Hatta bizim esekklerden bi halt olmayacak belliki bu sene olmasada birakmadan 3.sampiyonluk bu adama cok yakisir f1inde bence alonsoya bir sampiyonluk borcu var

2018 di galiba hocam yanlis hatirlamiyorsam mclaren.bahsettiginiz yaris Msc donemine cok hakim degilim yasim ufakti o zamanlar cok izliyemedim ama.ferrari deki kariyerinde rn cok heba olan adam kesinlikle alonso ne vettel ne charles a alonso kadar üzülmedim.insallah astonla yaris kazanir.Hatta bizim esekklerden bi halt olmayacak belliki bu sene olmasada birakmadan 3.sampiyonluk bu adama cok yakisir f1inde bence alonsoya bir sampiyonluk borcu var
2017 veya 2018 olması lazım Alonso rekorları kırabilecek bir pilottu ne yazık ki olmadı. Ferrari F14T'nin hiç kontrolü yoktu bir araçta aynı anda hem understeer hem de oversteer yaşayan başka bir Formula 1 aracı tarih de var mı bilmiyorum muhtemelen yoktur bu adama verdiğimiz aracın özeti...

2017 veya 2018 olması lazım Alonso rekorları kırabilecek bir pilottu ne yazık ki olmadı. Ferrari F14T'nin hiç kontrolü yoktu bir araçta aynı anda hem understeer hem de oversteer yaşayan başka bir formula 1 aracı tarih de var mı bilmiyorum muhtemelen yoktur bu adama verdiğimiz aracın özeti...

F14 t ferrari tarihinin en buyuk rezillikleri arasinda basi cekecek kadar rezil bir aractir zaten hem guc unutesindenki zayiflik hem aracin rezalet otesi performansi hemde ucube burun tasarimiyla tam bir kara leke hatta 2014deki tum araclar f1 icin bir kara leke denebilir caterham di sanirim aracin bir burun tasarimi vardiki her gordugumde gozlerimden ozur diliyordum. Fernandoya gelirsek kariyer yönetimi de malesef kendi acisindan facia denebilir yanlis hatirlamiyorsam 2009 da redbull kendisine teklif goturmus ama kabul etmemisti. Kariyerinin kirilma noktasi bence o teklifi reddetmesi. Ama redbulun eski jaguarinda boyle bir yapilanmayla bu noktaya grlebilecegini öngörmek kolay is degil.umarim 3.sampiyonlugu kazanabilir

Rb güncelleme getirerek büyük akıllılık eder, yarıştaki farkın bu kadar olma sebebi geçen yıldan kat kat iyi araç yapmış olmaları değil, diğer araçların gerilemesiydi.

AM geçen yıla göre 3 sn kazanmış
RB 0.4 saniye kazanmış
Ferrari ise 0.8 saniye kaybetmiş ki geçen yıla göre vakit kaybeden tek takım. gerçi merc. de var ama varla yok arası bi fark onlarınki.

4. turdan 5 sn fark olma sebebi ferrarilerin geriye gitmesi. onlar arabalarını anlayıp düzeltebilirse rb ve ferrariler yine denk güçte olacaklar. bu yüzden rb, ferrari durumu eşitleyemesin diye baskıyı artırıyor. adamlar işini sağlam kazığa alıyor. onlar nasıl olsa ferrari, kendi ayaklarına sıkarlar diye düşünmeyip yapılması gerekeni yapıyorlar.

sırf yapılması gerekeni yaptıkları için böyle başarılılar, lewisten son turda şampiyonluğu alırken de yapılması gerekeni yaptılar. mercedes de lewisi soğuk, eski ve hard lastik ile maxın önüne attılar. ingilterede leclerce yapıldı aynı hata. bu sporda araba kadar önemli bişey varsa lastiktir.

lastik>pist pozisyonu

alonso baba ortaligi ates edecek gibi
yansin dunya baska bisey demiyorum

Ferrari pit stop ve stratejiyi düzeltti umarım güncellemelerle aracı da düzeltir. :asd:

Ferrari ve haas'ın konsepti yüzünden lastik performansının düşük olduğu bir dizi mühendis tarafından söyleniyor ve bir dizi araştırmalar ve iddialar var. bu konseptte ısrar eden sadece ferrari ve haas olduğunu iddia etseler de, yeşil boya verilerine göre mclarenin de bu konseptte olduğunu düşünüyorum ben.

TR-airflow-side-and-floor-redbull-rb18-arrow-.jpg

max-verstappen-red-bull-racing.webp

RB'nin hava akışı, havanın bir kısmını lastiği soğutmaya bir kısmını ise arkaya vermeye odaklı bir konsepte sahip. nispeten yüksek yere basma arka kanat ile, arka kısmın ağırlaşmasını sağlamışlar. arkada yük fazla olduğu için arka lastikler minimum sürtünme sağlıyor bu da minimum yıpranma ve maksimum yol tutuşu demek. kanalın dış kısmı ise lastiklere hava vererek, lastik yanmasının önüne geçiyorlar. Dolayısıyla en iyi yarış temposu demek. Zaten yeni sezonda ön lastikler daha dayanıklı geçen yıla göre, takımların yapması gereken şey arka lastikleri korumak.

Aynı konseptin AMR-23'te de olduğunu görüyoruz

aston-martin-f1-2023-scaled.jpg

hatta AMR-23 RB'den daha az hava akışı sağlıyor arka kanatlara. Bu da onların lastiklerinin yıpranmamasına ve yarış temposunun, özellikle stint sonlarına doğru diğer takımlardan çok daha iyi bir yarış temposu ortaya koymasına neden oluyor. Mercedesleri hatta Sainz'i bile yakalayıp geçebilmesi tamamen lastik performansı ile alakalı. Yarış içerisinde lastik performansı düştükçe sürücü arabayı daha az zorlar. eğer arkadakinin lastiği varsa rahatlıkla sizi geçer, perez'in leclerc'i, alonsonun mercedes ve Sainz'i geçmesi otomobilin hız performansından değil tamamen lastik performanslarından kaynaklanan bir olaydı.

2023 aracı yukarıdaki, 2022 aracı alttaki
bahsettiğim alanı işaretledim şuarada:

racefansdotnet-21-03-18-11-39-39-10.jpg

RB19-vs-RB19-Pod-detail.jpg

redbullar 2022 ve 2023 yılları. hemen hemen aynı konsept, ama 2023'te arka kanada verilen hava biraz daha azaltılmış.

gelelim ferrariye. Bunlar da havayı bölmüşler, çok güzel, 2023'te lastiğe aktarılan hava daha fazlalaşmış. ama gövdeden gelen ana hat 2022'de bombe ile zayıflatılırken 2023'te o bombe kaldırılarak gelen hava güçlendirilmiş. ama arka taraftaki eğim pek değiştirilmeden arka kanada aktarılmış. Bu da arka kanadın daha az yere basma kuvveti yapmasına, lastiklerin daha az yol tutuşuna ve daha fazla aşınmaya yol açmış. ama aynı zamanda da çok iyi bir düzlük hızı kazandırmış kendilerine.

F1-75-vs-SF-23-rear-susp.jpg

bunun yanında test sırasında denedikleri tek pilonlu yere basma gücü fazla olan arka kanat tek pilonlu olmasından dolayı çok fazla sallandığı için kullanılamadı. muhtemelen lastik aşınmasının önüne geçmek için arka kanattaki yüksek yere basma gücünü kullanacaklardı. ki o kanat çok sallandığı için, bu piste uymayan düşük yere basma kuvvetine sahip önceki kanadı kullanmak zorunda kaldılar. muhtemelen işe yarayacağını düşündükleri için çift pilonlusunu da üretmeyince mecburen yarışa da düşük yere basma kuvvetli arka kanatla çıkmak zorunda kaldılar. yani ellerindeki arka kanat bu piste hiç uygun değildi.

yeni bir arka ve ön kanat gelecek yalnız bu onların lastik sorununu çözer mi orası kesin değil. aksi takdirde, bu kısımdaki hava akışını yeni zemin tasarımı ile RB ve AM arabalarındaki gibi değiştirmeleri gerekebilir.

Leclerc yarış sonu, redbull'un lastikler için herkesten çok farklı bir konsept geliştirdiğini ama takım olarak kendilerinin bunu anlayamadıklarını söylemişlerdi. kimi çevrelere göre ve yüksek ihtimalle RB'nin sırrı bu kadar basit bir tasarım.

Su zeropodun Allah belasini versin. Düzeltin kardes sunu

Geri
Üst Alt