Umut Işık
Tek Yumruk
- 6 Temmuz 2015
- 62.687
- 76.830
- 4.218
Dediklerinizin büyük çoğunluğunla katılmakla beraber tek katılmadığım Ferrari şampiyonluk kazanmayı da ister sonuçta büyük bir marka olmasının yanında çok büyük bir taraftar sayısı var. Yanlış hatırlamıyorsam Newey Redbull'dan ayrılmak istiyordu Ferrari'nin kapısından dönmüştü sebebinin de İtalya merkezli çalışmak istememesi diye hatırlıyorum. Eğer o dönem alınabilseydi yine işler farklı olabilirdi.merhaba, yazılarınızı bir süredir severek okuyorum, epeydir okuyorum burayı da sezon başladığı için üye olup ben de yazı yazayım istedim. tanıştığımıza da memnun oldum.
geçen yıl ferrari duvar ekibinin fabrika ekibi olduğu ve takım yönetimi konusunda donanımsız olduğunu belirtelim. binotto içten yanmalı motor mühendisliğinde en iyi mühendis şuan gridde. daha iyi motor mühendisi bulmak isteseniz binotto'dan daha iyisi yok. RB'nin olan newey'i gibi rakipsizdir. ama iyi bi takım patronu da değildir. sürekli hata yapan iñaki'yi azletmeyip arkasında durması kendi sonunu da getirdi.
geçen yıl ferrari takımının kenar yönetimi yüzünden çok yarış kaybedilse de, güncelleştirmeyi bırakma sebepleri td39 idi. mercedes'in politik hamlesi, sporcu sağlığını olumsuz etkiliyor şeklindeki ileriye sürdüğü iddia ile getirilen yönetmelik ile araç yüksekliği artırıldı. böylece ne kadar zıplasa da ferrarinin downforce sistemi mercedes'in öncülüğünde getirilen bu yönetmelik ile çökertildi. td39'dan sonra ferrari lastik yakmaya başladı. zaten bu noktada iyice geriye düşen takım tüm büyük güncellemeleri iptal etti. çünkü zeminin yenilenmesi gerekiyordu artık. ama td39 redbull zeminini etkilemedi. onların konsepti daha farklıydı. ferrari hız olarak etkilenmediyse de lastik yakma konusunda etkilendi.
zaten geçen yılın başında da lastiği çok ısıttığı için pole canavarı bir otomobildi. bu yüzden de yarış temposunda RB biraz daha iyiydi. ama td39 ile beraber artık f1-75 tamamen lastikleri pişiriyordu. hatta leclerc, uzun pistlerdeki qualifying turlarında "lastiklerimi öyle bir ayarlamalıyım ki 1. sektörde çok zorlarsam 3. sektöre geldiğimde lastiğim kalmıyor" diye yakınıyordu. tvden çok az şeyler görüyoruz. ama ferrari sürücüleri tahmin edilemeyecek kadar zorluklarla ve kendi takımlarıyla da mücade etmek zorundalar. verstappen ile kıyas yapılırken, leclerc için çöp denildiğini görmek üzücü. bir kere RB tek bir takım olarak hem de 2. sürücüsü de dahil olmak üzere max'ın arkasında. ferrari tek bir takım bile değil. sainz ve leclerc olarak iki ayrı takımlar, geçen yıl ingilterede sainz'in ilk zaferini kazanması için yapılanlar ortada.
zaten ferrarinin şampiyon olmak gibi amacı yok. markanın korkunç itibarını kullanarak sponsorlardan gelen paraları cukkalamakla meşguller. santander iyi para sağlıyor, kim takar ki şampiyonluğu. santanderin her sponsorluğunda 1 adet ispanyol pilot şartı vardı. ilkinde alonso şimdi sainz. formula 1'i ticari işletme olarak kullanıyorlar resmen. üstelik ferrari'nin fia'dan aldığı ödenek de diğerleri ile bir değil. ek olarak marka itibarından dolayı diğer takımlardan fazla para alıyorlar. her yerden para yağıyor enayilere ama bu paralarla şampiyon olamamak başarı.
Ama gel gelelim saçma bir konu var yakın dönemde 2017-18 sezonlarında çok iyi bir araç vardı Mercedes domine ederken doğru bir konsept ile rekabetçi olundu 2019'da ise bambaşka bir araç gördük daha az yere basma gücü kullanan düzlüklerde daha hızlı bir araç yapıldı hatta motorun hileli olduğu açıklandı sonrasındaki sezon 2020 de SF1000 dediğimiz her ne kadar formula 1 arabası olsa da traktör yapıldı. Geçen seneki konsept de iyiydi onun üzerinden iyileştirilmeler yapılıp bu sezona devam edilebilirdi ama gene bambaşka bir konsept görüyoruz daha az DF üreten araca dönüştüler araç understeer'e yatkın olunca bu seferde sürüş tarzına bağlı olarak lastikleri yiyor.
Bahrain için tek olumlu konu pitstop ve strateji onun hariç yine rezalet umarım güncellemeler her senenin aksine çalışır Redbull'un rüzgar tüneli cezası varken farkı kapatıp yakalama imkanımız olur biz olamıyorsak da Aston Martin yakalasın onlarda da Lawrence Stroll iyi iş çıkardı Redbull ve Mercedesin çalışanlarını aldı söylenenlere göre de agresif bir güncelleme planları varmış tutarsa Redbull'u yakalayabilirler.