Biliyorum cogunuz aksine inanmak istiyorsunuz...
Biliyorum Rijkaard bir marka...
Biliyorum sorunun Sarp/Topal'dan kaynakli oldugunu düsünüyorsunuz...
Amma ve lakin, Rijkaard Galatasaray'i kaldirabilecek vasiflara sahip degil. Nedenler:
1. Yere göge sigidirilamayan "sistem" öyle bir nevi sahsina münasir ki, takimin ne oynadigini anlamak mümkün degil. Adi 4-3-3, sahadaki görüntü 4 kisi rakip yarisahada, 6 kisi bizim yari sahada. Top rakibe gecince darma duman oluyoruz. Atak organizasyonu yok. Nerde bosluk olusursa oraya bireysel yeteneklerle bindiriyoruz. Tutarsa gol oluyor. Yillardir ülkemizde kendine has hücum futbolu ekolü yaratan Galatasaray'imizin gecen sezon oynadigi futbol tek kelimeyle karaktersizdi. Tek tek ayrinti yazmak istemiyorum ama tartismak isteyen olursa daha ayrintili da tartisirim ama elde ettigimiz galibiyetlerin yarisindan fazlasi bireysel yeteneklerin itmesiyle gerceklesti.
2. Takim olgusunu olusturma konusunda son derece basarisiz oldu. Gerets'den sonra bu havayi bir türlü yakalayamadik. Kalli, Skibbe ve son olarak Rijkaard takim icinde gruplasma, ayrisma, yalnizlasma sorunlarini cözme konusunda aciz kaldilar. Tek tek oyunculara sevgi göstermekle asilmiyor bu sorun. Bütün futbolcular Skibbe'ye bayiliyordu ama sonucta disiplinsizlik, gruplasma vs. engellenemedi.
3. Oyunu okuma ve müdahale konusunda Rijkaard gecen sezon sinifda kaldi. Bana oyuncu degisikligiyle lehimize cevirdigi 5 mac sayar misiniz? Yaptigi degisikliklerin cogu takimin oyun icindeki durumunu 1 adim geriye götüren cinsdendi.
4. Eldeki malzemeyi kullanma konusunda son derece basarisiz oldu. Sakatliklara ragmen alternatifli kadroyu yanlis tercihlerle verimsiz kullandi. Rotasyonu abartti. 13-14 farkli 11'le mücadele ettik. Oyunculari gerekli gereksiz rotasyona soktu. 4-5 oyuncuyu saymazak kadordaki oyuncular ne zaman ve hangi kosulda ilk 11'de olacaklarini bilemez hale geldiler. Ayrica oyunculari oynattigi yerlerde de sorunlar oldu. Arda'yi ve Giovanni'yi santrafor oynatma (evet elde santrafor yoktu ama bu oyunculari asil mevkilerinde oynatmayarak cok daha büyük zarar verdi), Elano'yu kendi yarisahamiza gömerek bitirme, Servet'i dogru konuclandiramama, vs. Burda cok önemli bir noktaya parmak basmak istiyorum. Taraftarlar icinde pek cok kisi Sarp, Servet, Elano gibi oyunculari yerin dibine soktu. Bu oyunculari basarisiz gösteren sey yetenekleri yada yeteneksizlikleri degil, tamamen Rijkaard'a toz kondurmak istemeyip sorunu baska yerlerde arama cabasidir.
5. Takim ve yönetim arasinda iyi bir köprü rolü oynamadi. Yönetimle dialogunu iyi kuramadi. Takimin kamp yapmasi konusunda yönetimle makul bir uzlasmaya varip sorunu mümkün oldugunca erken cözme konusunda pasif kaldi. En son gerceklestirdigi dügününe yönetimden kimseyi davet etmeyerek büyük kabalik yapti ve dialog sorununu derinlestirdi.
6. Burasi Türkiye ve ülke futbolunun bazi gercekleri var. Burda futbol sert oynaniyor ve yeterince hirsli olmadiginiz sürece rakiplerinizi ekarte etmeniz mümkün degil. Hirs olgusu önce kafalarda olusmak zorunda, bunun icin de teknik direktörün bu hirsi bizzat yasamasi ve takima yasatmasi gerekiyor. Gecen sene angutlarin aragones örnegi ibretlikti. Gerets'den beri hirs konusunda da ciddi sorunlarimiz var. Rijkaard gereginden fazla sakin.
Maddeleri cogaltabilirim.
Önerim: Fatih Terim, Tolunay Kafkas, Abdullah Avci, Lucescu.