Geleneksel Beyin Fırtınası-34 l Irkçılık

Cevap: Geleneksel Beyin Fırtınası-34 l Irkçılık

Sibirya surgunlerinden bahsedebilirsin onun gerekceleri ne ? Sibirya'ya surulenler zamaninda Almanlarla isbirligi yaptiklarindan dolayi surulmus olmasinlar. Tamam Stalin'i ben de sevmem de abartmayin ya nerde bu 100 milyon. Slogan dedigim bøyle birsey. Mesala Stalin asti kesti diyorsun onun hakkinda ne biliyorsun Stalin hakkinda ya da Lenin hakkinda. Sloganvaricilik tam da bu zaten. 2. Dunya savasinda ølen Ruslar dahil mi buna ve bu savas ordaki Stalin'in mi sucu idi yoksa Hitlerden dolayi mi patlak verdi savas ?

örnek verirsem stalin ve lenin denen şahıslar 100 milyondan fazla insanın ölümüne mal oldular kominizm sözde özgürlük altında kurulmuş ama kendi görüşlerini savunmadıkları için ülkelerinde milyonlarca kişiyi öldürdüler

Komunizmin temel ideolojisi bu degil ama sanirim. Tabiki Komunizmin yanlis örnekleri mevcut ve dogrusunu uygulayanda yok malesef.

(: Olamaz, slogan ile arastirip inanmak arasindaki fark yazilan yazilarda kendini belli eder.

Bati ilminde cok suslu yazilar var bizim tarihimiz icin ,suslu puslu olmalari uyakali falan bu gercekligi yansitmaz ama.

Edebi ilimleri genislemis insanlarin ,yazilari gercegi gostermez,arti arastirma yazilarida keza .

(Bu arada benimkisi sadece soruydu ,polemik unsuru degil :))

diger stalin mevzuunda da gerecekleri nelerdi ¿ demen cidden bir soru ise oldurmenin gerekcesi ,senin bir cok dogruna ters dusuyordu muhtemelen ?

örnek verirsem stalin ve lenin denen şahıslar 100 milyondan fazla insanın ölümüne mal oldular kominizm sözde özgürlük altında kurulmuş ama kendi görüşlerini savunmadıkları için ülkelerinde milyonlarca kişiyi öldürdüler

Sevgili Selçuk, yeri değil ama değinmeden geçemeyeceğim. Bence bahsettiklerini oldukça yanlış bir kaynaktan edinmişsin. Komünizm ve Sosyalizm kimi egemenlerin çıkarlarına uygun olmadığı için hışımla kara propagandayla karşılaşan ideolojilerdir. Bu ideolojilerin kimi uygulamalarında sorunlar vardı, bahsettiğin gibi katliamlarda vardı, ancak ne bunlar abartıldığı kadardı, ne de Komünizmi ya da Sosyalizmi, kapitalizmden kötü kılacak noktalardaydı.

Ben bu kominizmanin hak ve ozgurluk gibi konularda tutarli bir tarafini goremedim.

Bir cok bulgar Turku arkadasim var ,ve bana turkiyede neden kominizmayi savunan insanlar var diye soruyorlar bana :)

Hic birinin de ismi Turkce degil mesela , o donemde Turkce konusmalari bile yasak (ayni bir donem kurtcede oldugu gibi).Siradan bir vatandas iftira atabiliyormustu Turkce konusuyorlar diye ve gunlerce dayak yediklerini soyluyorlar,kaldiki dini konularda konustuklari ,ogrendikleri seyler ise tam bir muamma.

Bu sabah ayrani ise airan diya yazmasi bile garipti.

Ya da senin dogrularin ,onlari slogan gibi gorebiliyor olabilir mi ?

Viyana'ya giderken her üzüm salkımına altın takan askerler

İstanbul fethinde kıyıdan gemileri yürütme

Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektup

valla geç saat kusuruma bakma aklıma gelenler bunlar çoğu kişinin Osmanlı tarihi hakkında bilgisi bu ve buna benzer şeyler

Bati ilminde cok suslu yazilar var bizim tarihimiz icin ,suslu puslu olmalari uyakali falan bu gercekligi yansitmaz ama.

Edebi ilimleri genislemis insanlarin ,yazilari gercegi gostermez,arti arastirma yazilarida keza .

(Bu arada benimkisi sadece soruydu ,polemik unsuru degil :))

diger stalin mevzuunda da gerecekleri nelerdi ¿ demen cidden bir soru ise oldurmenin gerekcesi ,senin bir cok dogruna ters dusuyordu muhtemelen ?

Stalinistim ben o yuzden dogrularima ters dusuyor (: Stalinist falan degilim hatta neredeyse nefret ederim.

Diger konu cogu Turk tarihcisi de Bati tarihcisinden alintilar yapar. Bati tarihcileri esittir Turk dusmani gibi bir durum yok. Ekstra konuda da yazan onlarca Turk tarihcisi var ama bunlarin akademisyen bir kimligi var. Yani gaipten sesler duyup yazmak yerine bir sekilde belgelere falan dayandirmak zorundalar.

Osmanli modernlesmesi konusunda mesala cogu Avrupa tarihcisinin kitaplarini asan kitaplar yazamadi Turk tarihcileri. Sehircilik Osmanli sehirciligi konusunda gene ilk kapilari onlar acti. Ekstra bu konuda akademisyenler var iste cok fazla. Ømer Lutfi Barkan'indan Halil Inalcik'a kadar.

Bati tarihcilerini bir nebze de atmayin zaten onlardan da cok fazla alinti yapiliyor ki ekstra onlarca akademisyen Turk tarihcisi var. Onlara kulak vermek gerekiyor.

Stalinistim ben o yuzden dogrularima ters dusuyor (: Stalinist falan degilim hatta neredeyse nefret ederim.

Diger konu cogu Turk tarihcisi de Bati tarihcisinden alintilar yapar. Bati tarihcileri esittir Turk dusmani gibi bir durum yok. Ekstra konuda da yazan onlarca Turk tarihcisi var ama bunlarin akademisyen bir kimligi var. Yani gaipten sesler duyup yazmak yerine bir sekilde belgelere falan dayandirmak zorundalar.

Osmanli modernlesmesi konusunda mesala cogu Avrupa tarihcisinin kitaplarini asan kitaplar yazamadi Turk tarihcileri. Sehircilik Osmanli sehirciligi konusunda gene ilk kapilari onlar acti. Ekstra bu konuda akademisyenler var iste cok fazla. Ømer Lutfi Barkan'indan Halil Inalcik'a kadar.

Bati tarihcilerini bir nebze de atmayin zaten onlardan da cok fazla alinti yapiliyor ki ekstra onlarca akademisyen Turk tarihcisi var. Onlara kulak vermek gerekiyor.

Genele yaymiyorum zaten .

Ama hani bir damla murekkep de bir bardak suyu mahveder hesabi yazilarda mevcut.

1 ay kadar once TV5(ispanya )Osmanli ve Barboros agirlikli bir belgesel vardi ,kan ictigini soylediler mesela daha bir cok seey ...ama bir yandan da onun gibi bir denizciyide daha akdeniz gormedi diyebildi.Yani o zaman kazanmak onemliydi ama simdi zaferlerin soguk yuzleri ile kirletme kampanyasi yapanlarda mevcut.

Dedigim gibi genele yaymiyorum ama bir cok akademisyende zitti seyler yazabilyor.

Bernard Lewis ( oryantalisttir kendisi )

Irene Melikoff

Donald Quataert

Suraiya Faroqhi

Bruce McGowan

Erik Jan Zurcher vs. vs. onlarcasi da o sekilde tarif ediyorlar ya fetihleri falan. Nedense cogu konferansa falan da davet edilirler Turkiye'deki hatta muhafazakar kesimin bile saygilari vardir bu kisilere (:

Ben cok kitabini okudum yabanci tarihcilerin yani konusunda otorite olan yabanci tarihcilerin. Hic biri de o sekilde yazmiyordu. Kim yaziyor bu sekilde ve kim o kisiler Osmanli tarihi konusunda otorite kabul edilenler. Yok øyle birsey zaten.

Bir konuda otorite olmak farkli birseydir. Herkes Halil Inalcik'a da saygi duyar Donald Quataert de ayni sekilde saygi duyulur. Faroqhi mesala nasil yadsiyabilirsiniz onun Osmanli tarihi ve tarihciligine katkilari. Yok o sekilde yazan Osmanli konusunda otorite olmus birisi. Hatta Lewis akademisyendir ki bile o sekilde yazmaz ki ekstra buna karsin Lewis fazlaca elestirilir. Oryantalizmi elestirirken tam tersi konuma dusunuyorsunuz cogu noktada. Yok øyle bir sey Osmanli tarihi ya da Jøn Turkler konusunda yani spesifik konularda da uzman olup o sekilde yazanlar.

Viyana'ya giderken her üzüm salkımına altın takan askerler

İstanbul fethinde kıyıdan gemileri yürütme

Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektup

valla geç saat kusuruma bakma aklıma gelenler bunlar çoğu kişinin Osmanlı tarihi hakkında bilgisi bu ve buna benzer şeyler

Notianal Ge. dunyaya savasmasi ogretti diyordu bir belgeselinde.

Bana dokunan onlar kadar yapamayisimiz.Yani kendi tarihmizi biz irdeleyemiyoruz ,ya sadece evet Akincilar bir koyardi mermeri kirardi yada ,birakin Osmanliyi sicti azimiza ,bir tek Anadolu kaldi elimizde ,gibi sloganlarla taniyoruz.

Osmanlida irdelenmesi gereken cok sey var ,irkcilikla nasil basa cikabilmisler mesela buyuk bir donem, konumuzla alakali bir olay mesela.Sadece korku Imparotorlugu ile mi yoksa cidden hosgoru ,hak tanima ilemi ?

kopuk kopuk yazmaya basladim yanliz ,bir donem kagit atik diyee Osmali arsivini tren vagonlari iel Bulgaristana sattigimiz soylenmisti .Ne oldu bilmiyorum.

Simdi bizim hicmi arastirmaci tarihcimiz yok ,arsivlere girip arastirma yapabilecek.

Ayrica bir kac tarihcide yakin donem (Cumhuriyet donemini ) gidip rus arsivlerinden ogrenin diyenleri var.

Karanlik hic yazilamamis diye bahsedilen .

ulke olarak tarihimizin hic bir donemine ait kaynakli ,belgeli dogru duzgun delilimiz olmayisi yada benim bu konuda fazla bilgi toplayamayisim da buna etken olabilir.

Ama gorunen o ki ciddi anlamda bilgi kirlilikleri oldugu kesin .

Ya dini soylemlerle bir tarih okuyoruz ,yada zitti .

Bana dokunan onlar kadar yapamayisimiz.Yani kendi tarihmizi biz irdeleyemiyoruz ,ya sadece evet Akincilar bir koyardi mermeri kirardi yada ,birakin Osmanliyi sicti azimiza ,bir tek Anadolu kaldi elimizde ,gibi sloganlarla taniyoruz.

Osmanlida irdelenmesi gereken cok sey var ,irkcilikla nasil basa cikabilmisler mesela buyuk bir donem, konumuzla alakali bir olay mesela.Sadece korku Imparotorlugu ile mi yoksa cidden hosgoru ,hak tanima ilemi ?

Osmanli incelenecegi kadar inceleniyor. Sadece senin haberin yok. O kadar kitap var onlarca tezler var. Cok var fakat ilgi yok yani sorun farkli yerlerde. Zaten baslasan yabanci ve her kesimden saygi duyulan yabanci tarihciler de cikar ortaya. Corba ediyorsunuz herseyi.

Irkçılık dediğin milliyetçilik olmadan olmadığına göre milliyetçiliğinde (1789 Fransız ihtilali) çok eski bir akım olmadığını bildiğimize göre aslında pek başa çıkacak bir durum yokmuş ama ümmetçilik uzun zaman işlerin yolunda gitmesine yardımcı olmuş

Osmanli incelenecegi kadar inceleniyor. Sadece senin haberin yok. O kadar kitap var onlarca tezler var. Cok var fakat ilgi yok yani sorun farkli yerlerde. Zaten baslasan yabanci ve her kesimden saygi duyulan yabanci tarihciler de cikar ortaya. Corba ediyorsunuz herseyi.

Iyide bu kisisel olarak tamam benim zaafim arti ben zaten bilmek istediklerimi biliyorum...

sorun bunlari ben egitim kitaplarimda mi ogrendim _?

Irkçılık dediğin milliyetçilik olmadan olmadığına göre milliyetçiliğinde (1789 Fransız ihtilali) çok eski bir akım olmadığını bildiğimize göre aslında pek başa çıkacak bir durum yokmuş ama ümmetçilik uzun zaman işlerin yolunda gitmesine yardımcı olmuş

Milliyetcilik o donemde sadece isimlenmis yada sekillenmis ,sonucta bir cok Turk boyu bagimsizlik adi altinda savasmistir.Bu sence milliyetcilik dusuncesinden cikma degilmi.cumleye kalip olarak bakmayin ,yoksa bende dicem milliyetcilik 3 hilal mi oda fransiz ihtilalinden mi dogdu yani?

Ben bu kominizmanin hak ve ozgurluk gibi konularda tutarli bir tarafini goremedim.

Bir cok bulgar Turku arkadasim var ,ve bana turkiyede neden kominizmayi savunan insanlar var diye soruyorlar bana :)

Hic birinin de ismi Turkce degil mesela , o donemde Turkce konusmalari bile yasak (ayni bir donem kurtcede oldugu gibi).Siradan bir vatandas iftira atabiliyormustu Turkce konusuyorlar diye ve gunlerce dayak yediklerini soyluyorlar,kaldiki dini konularda konustuklari ,ogrendikleri seyler ise tam bir muamma.

Bu sabah ayrani ise airan diya yazmasi bile garipti.

Çavuşesku'nun zamanında babam Romanya'ya gitmiş.Oradaki o açlığı sefaleti gördükten sonra kimse gelip Komünizm'i övmeye çalışmasın der.Pazarda yerde bir tane domates buldu diye deli gibi sevinen adamlar görmüş.Komünizm uygulama olarak imkansız ve hatta mantıksız bir yönetimdir.Sadece tepedeki 5%'lik bir kesim yaşar diğerleri sürünür bu kadar basit.Bizimkiler de işte hayran hayran okurlar bilmedikleri görmedikleri bir şeyi bütün bir ömür savunurlar.O çok övülen aydınlar Rusya'ya gidip daha beter manzaralarla karşılaşmalarına rağmen buraya geldikleri zaman kendi aptallıkları ortaya çıkmasın diye övmeye devam ederler.

Peşinen söyleyim ben bu Komünizm Kapitalizm muhabbetlerine girecek yeterli donanıma sahip değilim sadece bunu gezip gören,yeni yetmeler gibi okuyup duyduklarıyla dünyayı anladığını zanneden değil o dönemi bizzat yaşayan ve gerçekleri anlatan birisinden duyduklarımı söylüyorum.Zaten konumuz Komünizm de değil sadece not düşmek adına söyledim biz konuya dönelim...

Geri
Üst Alt