GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Şahsını indikatörlerin dolayısıyla kutlarım.

Doların mevcut yükselişini bilen herkes sallıyor, 8e kadar okey ama sonrası bilerek gerçekleşti. Kimse göz göre göre türk lirasının düşürüleceğini bence öngöremezdi.

Evet haklısın.

Peki MB'nin piyasayı fonladığı fiyatın reel faizin üzerinde olmasının orta vadeli sonucu ne olur? Reel dediğim politika faizi, yanlış tanımlama oldu.
abi anlamadım.
merkez bankasının piyasayı fonladıgı fiyat derken neyi kastediyorsun? merkez bankası piyasayı repo, depo ve swapla fonluyor, onların de hepsi politika faizinden. piyasayı fonladığı fiyatın politika faizinin uzerinde olması ne demek?

abi anlamadım.
merkez bankasının piyasayı fonladıgı fiyat derken neyi kastediyorsun? merkez bankası piyasayı repo, depo ve swapla fonluyor, onların de hepsi politika faizinden. piyasayı fonladığı fiyatın politika faizinin uzerinde olması ne demek?

Merkez %15ten veriyor mesela parayı

Özel bankalar bileşik faizleri bu seviyeye indirmiyor, arada da makas oluşmaya başladı.

Kastım bu.

Gecen yıl aralıkta 7.85 ten yüklü miktar dolar alıp ve hala bozmamıs olmamı da yorumla da 31 çekip yatcam ardından.

@Mehmet Arslaner
Abi bu herif sürekli sallıyor dikkat et. Başta arabayı 180e aldım 200e sattım demişti, sonra başka bir zamanda da araba pert oldu kaskodan 200 aldım diye anlattı. Yarın da gelip 6.97den yüklü dolar alıp 13.49da satmamı nasıl yorumlarsın diyebilir.

@Mehmet Arslaner
Abi bu herif sürekli sallıyor dikkat et. Başta arabayı 180e aldım 200e sattım demişti, sonra başka bir zamanda da araba pert oldu kaskodan 200 aldım diye anlattı. Yarın da gelip 6.97den yüklü dolar alıp 13.49da satmamı nasıl yorumlarsın diyebilir.
Özgeçmişi sahtekar,dolandırıcı ve alçak olan heriften de böylesine kolpalar beklenirdi.

@Mehmet Arslaner
Pert için 200 kaskodan para geldiği günün ertesi günü cumaydı dolar alacaktım ptesi günü bozmak üzere .

İnternet bankacılığından son adıma kadar geldim kambiyo çıktı dedim boşver ptesiye kadar ne değisecek zarar ederim dedim .

Akşama reis merkez bankası başkanını şutladı pazartesi dolar uçtu alsam 25 bin artıdaydım.

Pert için 200 kaskodan para geldiği günün ertesi günü cumaydı dolar alacaktım ptesi günü bozmak üzere .

İnternet bankacılığından son adıma kadar geldim kambiyo çıktı dedim boşver ptesiye kadar ne değisecek zarar ederim dedim .

Akşama reis merkez bankası başkanını şutladı pazartesi dolar uçtu alsam 25 bin artıdaydım.
Bu kafa yüzünden kaybediyorsun işte. Reis merkez bankasını şutlamasa şu an araba 230 bindi dolar da 7ydi. 25 bin artıda olmuyorsun dolar artınca, Marttan bu yana kendini fonlamada zarardasın.

Fed'in kararlarını etkileyebilecek ölçüde etki edebilir gibi sanki bu yeni varyant olayı ya bilemedim.

Merkez %15ten veriyor mesela parayı

Özel bankalar bileşik faizleri bu seviyeye indirmiyor, arada da makas oluşmaya başladı.

Kastım bu.
bankalar merkezden aldıkları parayı kısa vadeli alacaklarını fonlamak icin kullanırlar. bunlar da genelde zorunlu karsılıklar, rotatif krediler, kredi kartları gibi seyler olur. kimse gidip de merkez bankası fonlamasıyla yatırım kredisi veya konut kredisi fonlamaz. arada demirbank gibi sivri zekalılar cıkar ama onların da akıbeti malum. uzun vadeli kredilerin buyuk kısmı dth+yurtdışı kaynakları tl'ye swaplayarak fonlanır. politika faiz indirimi swap faizlerine yansımadı aksine uzun vadeleri yukarı fırlattı. yani bankaların faiz maliyeti cok dusmedi. sadece tl mevduat faizleri dustu.

merkez bankasının politika faizi penceresi aslında kredi penceresi degil likidite penceresidir. normalde politika faizini dusurerek piyasaya mesaj verirsiniz, bankaları cesaretlendirirsiniz ama su anda hic bir banka faiz indiriminden gaza gelip kredi musluklarını acmaz. ha ne olur, hukumet baskı yapar, aktif rasyosu gibi kurallar getirir, bankalar da kagıt uzerinde faiz indirimi yapar ama kredi vermemek icin her turlu yolu zorlar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt