GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bundan 10 sene önceye kadar intikam düşüncesiyle yaklaşılmamalı, geçmişte 28 şubat vb. olaylara intikam alırmışcasına yaklaşıldığı için insanlar kutuplaştırıldı diye düşünüyordum, o insanları artık anlayabiliyorum.

Bu ülkedeki insanların hakkını yiyen, insanları huzursuzluğa ve depresifliğe sürükleyen her kim varsa bedelini fazlasıyla ödemelidir.
Pkk'lı teröristlerin davul zurnayla karşılanması,Fetöcü teröristlerin devlet kadrolarına yerleştirilmesi,kozmik oda rezaleti,teröristleri operasyon yapmayın emri verilmesi,vatansever Türk subaylarının iftira ve yalanlarla Fetöcü teröristlerce yargılanmaları,İmralı'daki yaratığa sayın denilmesi,şehitlere kelle denilmesi,çiftçiye ananı da al git denilmesi,tarihi mekanlara beton dökülmesi,tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılması,doğaya zarar verilmesi biz bunları ölene kadar unutmayacağız.Bütün bunların hesabını,onurlu Türkiye Cumhuriyeti hakim ve savcıları karşısında vermelerinin hayaliyle yaşıyorum.Kim devlete ihanet ederse er ya da geç cezasını öder.Geçmişte ki derin devletin en doğru sözüdür.Bu söz öyle bir sözdür ki doğrultusunda hareket edilirse bu ülke tekrardan rayına oturacaktır.

O kadar sayfa okudum ama şu yapılırsa ekonomik sorunlar çözülür diye bir yorum gözüme çarpmadı.Kısa vadeli konuşulan bir çok şeyde yıllarca denenmiş (faiz indir-kaldir,kur yükselt-alçalt vs.) ancak halkın sefaleti giderek artış göstermiş.İşte asıl düşünülmesi gereken ve üzücü olan durum bu.90 milyonluk nüfusun(resmi rakamlara göre yarısı ,45 milyon-birçok Avrupa ülkesinden fazla nüfus)yoksulluk sınırı altında yaşıyor.Buyuk bir toplumsal reform şart.Ancak bu toplum ile bu mücadele yapılmaz(nedenleri çok boyutlu:sosyal, ekonomik,siyasal, kültürel,kişisel vs).Sonuçta şikayet edilen siyasetçilerde bu toplumun bir aynası, yansıması, bizden birisi...E durum böyleyse çözümü kısa vadede nasıl bulacağız diye sorarsaniz cevap yine yaşadığımız deneyimlerde gizli.Milli gelirin tüm engellemelere rağmen en üst düzeye çıktığı dönem (2002-2009) arasında 2005'te Türkiye AB ile müzakere tarihi almis 2005'te de serbest dolaşım konusu konusulmaya başlanmış en nihayetinde de Ahmet Davutoğlu döneminde imzalar atilacakken tepeden bir sivil darbe ile dönemin başbakanı Davutoğlu görevden alınmış ve o günden sonra baş aşağı giden ekonomi ile birlikte hukuk, siyaset vs. ülkeyi geri dönülmez bir yola sokmuştur.Yine acilen yapılması gereken ne pahasına olursa olsun bu adımları atarak Avrupa Birliği ile serbest dolaşım anlaşması imzalamak (geri kabul anlaşması,HDP'ye açılan gereksiz davaların geri çekilmesi gibi demokratik şartları da olacaktır muhakkak bu durumun)ve öncelikle ülkedeki genç işsizler için bir ümit kapısı açmak olacaktır.Devaminda zaten dış kaynak ülkeye gelir.Hele ki AB yoluna hatta içine girmiş bir ülkeye... Yoksa fiziksel olarak özellikle son 20 yılda zaten gereken altyapı oluşturuldu.Ancak sistemi işletecek para,zaman, hukuksal anlayış ve felsefi zemin yok bu yöneticilerde.O yüzden başarıya ulaşmış bir toplumsal sözleşmeyi (Kopenhag Kriterleri) kendi Anayasamiz gibi kabullenip uygulamaktan başka kısa vadede çözüm yok (hukumetlerden bağımsız-iktisadin temel kuralı, kaynaklar sınırlı istekler sınırsız).Tabi bunun ön şartı da yoksul,fakir bir ülke olduğumuz gerçeğini kabul etmekle olacağını söyleyeyim.
İkinci kronik sorun da nüfus artışı.Her ne kadar dogum oranı düşse de son 20 yılda 20 milyon nüfus artmış (Gelişmiş Batı Avrupa ulke nüfusu kadar) Aynı süreçte gelişmiş Avrupa nüfusları yerinde saymış.En fazla nüfusu artan Almanya bile 1 milyon artmış.Yani ters orantılı şekilde geliri artiramazken nüfusu da artırarak matematiksel olarak daha fakir daha yoksul bir ülke haline gelmişiz(Yabancı nüfus artışı,Suriye sorunu vs. bu hesaplama dışında, bunları da katarsak durumun vahameti daha da artıyor).
Ezcümle ne değişirse değişsin bugünden yarına ülkenin kaderi değişmeyecek.Değisim için radikal karar alma becerisi yüksek iktidarlar ve bahsettiğimiz gibi somut projelerin açık açık anlatılması, konuşulması gerekir.Yoksa günümüzde olduğu gemisini kurtaran kaptan anlayışı ile daha bencil insanlar ve daha fakir bir ülke yine bizleri bekliyor.

Son dönemde ekonomide yaşanan değişimlere ilişkin bir soru üzerine Asmalı, Türkiye ekonomisinde bir makas değişikliği yaşadığının çok açık olduğunu söyledi.

Asmalı, "Düşük faiz, yüksek kur, çokça üretim ve ihracat, sıfır cari açık gibi bir hedef var artık geçmiş döneme nazaran. Biz bunu MÜSİAD olarak destekliyoruz. Yıllardır Türkiye'de düşük kurdan dolayı üretim çarklarımız dönmedi ve hep ithalata bağımlı hale geldik." diye konuştu.

Kurun düşük olup ithalatı özendirmemesi gerektiğini dile getiren Asmalı, "Bir miktar yüksek olup ihracatı desteklemeli. İkinci madde de kurun oynaklığının olmaması, öngörülebilir olması. İş adamları olarak isteğimiz kurda çok ani değişiklikler olmaması." ifadelerini kullandı.

Aga ya sksskskskks

Adamlar kuru kontrol edecek para kalmayınca kurun yükselmesi iyidir noktasına getirdi.

Madem öyle doları 100 yap, kimse ithal ürün alamasın, yabancı da pul olan piyasana girsin, ucuz işçilikle istihdam yarat, fakfakir bir ülke yap.

Madem amaç buydu, kur 10 sene dar bantta giderken paranın değer kaybetmemesi ile niye övünüyordun

Yeter yav aklımızla alay etmeyin.

Onceki sayfadaki Almanci muhhabetine istinaden, evimin icindeki merdivenleri biraz guzellestirmek istiyorum. Bir usta buldum iste aradim. Hollanda vatandasiymis. Ama TR'de yasiyorum cogunlukla dedi bu yuzden fatura kesmiyormus. Gelip 3-4 is alip TR'ye geri donuyormus orada ev arsa vs var dedi :) Sanirim EuroxTL paritesinden en cok bu arkadaslar mutludur. Haa eminim, oy da kullaniyordur. (bknz: cifte vatandaslik)

adam sürekli yemin ediyor

Ebesini.. Batiyormus :) Is ilanina ciktim 1 kisi basvurdu Hollanda'dan (IT alani) :) hahaha. Is yokmusmus. Evimin arka bahcesini duzenleyeyim istedim adam bana en yakin tarihi Mayis diye verebiliyor (ara is/insan gucune dayali). Dusunun iki farkli ornek. On bahcemi yaptirdim Eylul'de anlasmayi Ocak'ta yaptik, cevap; "eleman yok" dedi Hollandali adam. Sinirden gidip Dortmund su tipi bulup evire cevire dovesim geliyor. Sus da sus uza git. ayrica daha dun yakit aldim, 1.5 dizel, 1.7 benzin (yukari yuvarladim). Almanya eminim daha ucuzdur.

Lavuga bak; hem diyor Avrupa batiyor hemde burayi siz bu hale getirdiniz diyor hahah :) Tam dayaklik dinlen dinlen dov. Turkcesi de les.

Ablaya'da tesekkurler net sekilde demis; bize is yapacak adam lazim. Yerim chp'yi akp'yi xyz'i. Is yapin siz usaksiniz usak fark edin bunu hizmet iciin oradasiniz. Reziller.

Son düzenleme:
Döviz kurundaki artış nedeniyle kendi ailemdeki hayati önem taşıyan ilaçlarımızın da geri ödemesi durduruldu. İlaçlar yurtdışında üretildiği için döviz üzerinden fiyatlanıyor, orta halli geliri olan bir ailenin karşılaması imkansız. Sosyal güvenlik kurumuna yaklaşık 30 tane dilekçe yazdım, cevap bekliyorum. İnşallah düzelir, bizim haricimizde de çaresiz kalan bir çok insan var.

Döviz kurundaki artış nedeniyle kendi ailemdeki hayati önem taşıyan ilaçlarımızın da geri ödemesi durduruldu. İlaçlar yurtdışında üretildiği için döviz üzerinden fiyatlanıyor, orta halli geliri olan bir ailenin karşılaması imkansız. Sosyal güvenlik kurumuna yaklaşık 30 tane dilekçe yazdım, cevap bekliyorum. İnşallah düzelir, bizim haricimizde de çaresiz kalan bir çok insan var.
Geçmiş olsun herhangi bir cevap verilmedi mi ?

Son dönemde ekonomide yaşanan değişimlere ilişkin bir soru üzerine Asmalı, Türkiye ekonomisinde bir makas değişikliği yaşadığının çok açık olduğunu söyledi.

Asmalı, "Düşük faiz, yüksek kur, çokça üretim ve ihracat, sıfır cari açık gibi bir hedef var artık geçmiş döneme nazaran. Biz bunu MÜSİAD olarak destekliyoruz. Yıllardır Türkiye'de düşük kurdan dolayı üretim çarklarımız dönmedi ve hep ithalata bağımlı hale geldik." diye konuştu.

Kurun düşük olup ithalatı özendirmemesi gerektiğini dile getiren Asmalı, "Bir miktar yüksek olup ihracatı desteklemeli. İkinci madde de kurun oynaklığının olmaması, öngörülebilir olması. İş adamları olarak isteğimiz kurda çok ani değişiklikler olmaması." ifadelerini kullandı.

Zengin kapitalistleri daha çok zengin ederken halkı fakirliğe mahkum edecek bir ekonomi sistemi

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ebesini.. Batiyormus :) Is ilanina ciktim 1 kisi basvurdu Hollanda'dan (IT alani) :) hahaha. Is yokmusmus. Evimin arka bahcesini duzenleyeyim istedim adam bana en yakin tarihi Mayis diye verebiliyor (ara is/insan gucune dayali). Dusunun iki farkli ornek. On bahcemi yaptirdim Eylul'de anlasmayi Ocak'ta yaptik, cevap; "eleman yok" dedi Hollandali adam. Sinirden gidip Dortmund su tipi bulup evire cevire dovesim geliyor. Sus da sus uza git. ayrica daha dun yakit aldim, 1.5 dizel, 1.7 benzin (yukari yuvarladim). Almanya eminim daha ucuzdur.

Lavuga bak; hem diyor Avrupa batiyor hemde burayi siz bu hale getirdiniz diyor hahah :) Tam dayaklik dinlen dinlen dov. Turkcesi de les.

Ablaya'da tesekkurler net sekilde demis; bize is yapacak adam lazim. Yerim chp'yi akp'yi xyz'i. Is yapin siz usaksiniz usak fark edin bunu hizmet iciin oradasiniz. Reziller.
Renkdas 1.7'ye benzin aldigin yeri soyle bizde gidelim :D 2 euro'yu asti burda, ama sukretmek lazim. Iste var, aldiginda yetiyo. Memleketimizde durumlar tam tersi hic ic acici degil. Dordmund'da yasiyan eleman dayaklik.

bıktım valla komple çökelim batalım da kurtulalım abi bu ne be her gün ölüyoruz böyle. bi gün ölürüz kurtuluruz anasını satayım

Ya soktuğumun yerinde kanada'dan bakliyat alıyorsun ne anlatıyor bu amprikler.
Hayır Euro olmuş 15 lira neyi ithal edip burada karla satacaksın. Bu zamana kadar faiz ve kur düşükken bir bok yapmışlar gibi davranıyorlar ya deli oluyorum ya.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt