İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Bu kronolojiye göre Enver paşa eşkiya olarak başlayıp hain mi oluyor :unsure:
2000lerin başında öyleydi ama abye girmeyince yeniden hakikatler hatırlanmaya başlandı...
Enver Bey'in bu hayattaki tek başarısı Trablus Bingazi'de İtalyanları durdurması sanırım.

Ha bir de Saray'a damat olmayı başarmıştı.

Ekli dosyayı görüntüle 63985
İtalyanları durdurması, bulgar çetelerini yok etmesi, edirneyi geri alması, prizren liginin muvaffak olmasıyla arnavutluğun bağımsız olması, azerbaycanın kurulması, ardahan-artvin-rize-erzurum-erzincan-muşa kadar tüm bölgenin kurtarılması, rum çetelerini yenmesi, kırgızistan diye bir devletin var olması, ırakta ingilizleri mağlup etmesi, çatalcayı tutması, tebrizi alması vesaire vesaire vesaire

ayrıca ilk barajın, ilk termik santralin, ilk fabrikanın yapılması, dünyanın 4. hava kuvvetlerini kurması, düzenli orduyu kurması, alfabeyi değiştirmesi, ikinci meşrutiyeti ilan etmesi, kanuni esasiyeyi uygulaması, hareket ordusuyla yobazları bastırması gibi nice muharebe dışı işler de cabası...

Bu kronolojiye göre Enver paşa eşkiya olarak başlayıp hain mi oluyor :unsure:

evet kronoloji doğru. Enver Paşa tarihimizin belki de en ihtilaflı üzerine tartışılan kişilerinden biridir. Bir diğeri de 2.Abdülhamit. Futbola uyarlarsak şu son olaylardan evvel ki Belhanda gibi. Enver'in kardeşi Nuri Paşa da komutan idi. Oda Bakü fatihi olarak bilinir. Kafkas islam ordusunun başında rusları ve ermenileri bölgede bozguna uğratmıştı. Ayrıca ülke de ilk özel silah fabrikasını kuran yatırımcılardandır.

2000lerin başında öyleydi ama abye girmeyince yeniden hakikatler hatırlanmaya başlandı...

İtalyanları durdurması, bulgar çetelerini yok etmesi, edirneyi geri alması, prizren liginin muvaffak olmasıyla arnavutluğun bağımsız olması, azerbaycanın kurulması, ardahan-artvin-rize-erzurum-erzincan-muşa kadar tüm bölgenin kurtarılması, rum çetelerini yenmesi, kırgızistan diye bir devletin var olması, ırakta ingilizleri mağlup etmesi, çatalcayı tutması, tebrizi alması vesaire vesaire vesaire

ayrıca ilk barajın, ilk termik santralin, ilk fabrikanın yapılması, dünyanın 4. hava kuvvetlerini kurması, düzenli orduyu kurması, alfabeyi değiştirmesi, ikinci meşrutiyeti ilan etmesi, kanuni esasiyeyi uygulaması, hareket ordusuyla yobazları bastırması gibi nice muharebe dışı işler de cabası...
Aslında cümleye yanlış girdim, Enver Bey'in devlete en büyük faydası kaçıp gitmesi olmuştu. Bunun için kendisine minnet duyuyorum.

Aslında cümleye yanlış girdim, Enver Bey'in devlete en büyük faydası kaçıp gitmesi olmuştu. Bunun için kendisine minnet duyuyorum.
Şimdi yıllar sonra neden upladın bu başlığı :) bir kere önerme yanlış tüm teşkilatı mahsusa üyelerinin başımızın üstünde yeri var bunlar biribirinden ayrılamaz adı üstünde ittihatçılar. Gürkancığım gözlerinden öperim hürmetler ederim...

Şimdi yıllar sonra neden upladın bu başlığı :) bir kere önerme yanlış tüm teşkilatı mahsusa üyelerinin başımızın üstünde yeri var bunlar biribirinden ayrılamaz adı üstünde ittihatçılar. Gürkancığım gözlerinden öperim hürmetler ederim...
Efendim meşrutiyet sonrası tarih her daim konuşulur, eskimez.
Ben bu konuda aynı fikirde değilim. Sahabelerin hepsini, sırf peygamberi gördüler diye kutsal addeden anlayış nasıl islama zarar vermişse, her teşkilatçıyı, her ittihatçıyı baş üstüe almak da o derece hatalı.

Görme topyekün faidat, ardımızda şir-i pençe cürm-ü mazarrat.

Bu hikaye doğrumu? Adam Enver Paşa ve babasına fatality çekmiş.

yanlıs hatırlamıyorsam pasanın babası meclis uyesidir ve maltaya surgune gidenler arasındadır. bir konusma esnasında pasanın babası cok sukur hic harama uckur cozmedim der. sohbet ettigi kalabalıgın icinden biriside keske helalede hic uckur cozmeseydin diyerek bir cumle ile baba ve ogula aynı anda ayarı veriverir.

Atatürk ile kıyaslanması son derece absürt, Atatürk dünya siyasi tarihinde nadir rastlanılan dahilerden biri detaya hiç gerek yok.

Hiç tartışmalara girmeden başlıkta küçükde olsa yazım olsun diye yazayım, bir kesim Enver paşayı korkunç derecede küçümsüyor, bu da yanlış. Enver paşa gayet yetenekli bir askerdi, adamın bütün meziyetini hanedan damatlığına eşitlemek büyük haksızlık, hakikat öyle değil çünkü. Ha hanedan damadı olmasaydı o görevlere bu kadar hızlı ulaşamazdı tabi o ayrı bir mesele, hızlı yükselişinin sorgulanma şekli de bir acayip en nihayetinde hanedan devletinden bahsediyoruz normal bir durumdu döneme göre.

Bu arada yazılan hiçbir yazıyı okumadım ha birine cevap yazmışım gibi olduysa peşinen söyleyeyim hiç mesaj okumadan yazdım.

Efendim meşrutiyet sonrası tarih her daim konuşulur, eskimez.
Ben bu konuda aynı fikirde değilim. Sahabelerin hepsini, sırf peygamberi gördüler diye kutsal addeden anlayış nasıl islama zarar vermişse, her teşkilatçıyı, her ittihatçıyı baş üstüe almak da o derece hatalı.

Görme topyekün faidat, ardımızda şir-i pençe cürm-ü mazarrat.
Sahabeler konusunda katılmakla beraber hırsız, zengin, namussuz, soylu, korkak tek bir ittihatçı bulamazsınız :) böyle bir kitle var mı dünya tarihinde? Hele ki teşkilatçı olanları hepsi birer kahraman...

Atatürk ile kıyaslanması son derece absürt, Atatürk dünya siyasi tarihinde nadir rastlanılan dahilerden biri detaya hiç gerek yok.

Hiç tartışmalara girmeden başlıkta küçükde olsa yazım olsun diye yazayım, bir kesim Enver paşayı korkunç derecede küçümsüyor, bu da yanlış. Enver paşa gayet yetenekli bir askerdi, adamın bütün meziyetini hanedan damatlığına eşitlemek büyük haksızlık, hakikat öyle değil çünkü. Ha hanedan damadı olmasaydı o görevlere bu kadar hızlı ulaşamazdı tabi o ayrı bir mesele, hızlı yükselişinin sorgulanma şekli de bir acayip en nihayetinde hanedan devletinden bahsediyoruz normal bir durumdu döneme göre.

Bu arada yazılan hiçbir yazıyı okumadım ha birine cevap yazmışım gibi olduysa peşinen söyleyeyim hiç mesaj okumadan yazdım.
Aslında tam tersi kendisinin damat olması değil babıaliyi basmasıdır yükselmesinin sebebi zira hemen ardından edirneyi geri almıştır. Aslında damat olmasının hiç bir faydası olmamış sadece zararı olmıştur zira kılıftır sebebi de hem harbiye nazırı hem de erkanı harbiye reisi olmuş olmasıdır ki osmanlı tarihinde yoktur. Yani adam başbakan cumhurbaşkanı olsa olur ama kendisi sadece milli savunma bakanı ve genel kurmay başkanı buna bir kılıftır başka bir şey değil.

Sahabeler konusunda katılmakla beraber hırsız, zengin, namussuz, soylu, korkak tek bir ittihatçı bulamazsınız :) böyle bir kitle var mı dünya tarihinde? Hele ki teşkilatçı olanları hepsi birer kahraman...
Saydıklarını birer suçlama olarak hiç konuşmam. Tek bir netice koyuyorum ortaya: Başarısızlık.
Devlet-i Aliyye'de başarısızlığın bedeli açıktır; Kelle.
Batum'da bekleyip harbin sonucuna göre tekrar devleti yönetme ihtirası kahramanlık değildir.

Aslında tam tersi kendisinin damat olması değil babıaliyi basmasıdır yükselmesinin sebebi zira hemen ardından edirneyi geri almıştır. Aslında damat olmasının hiç bir faydası olmamış sadece zararı olmıştur zira kılıftır sebebi de hem harbiye nazırı hem de erkanı harbiye reisi olmuş olmasıdır ki osmanlı tarihinde yoktur. Yani adam başbakan cumhurbaşkanı olsa olur ama kendisi sadece milli savunma bakanı ve genel kurmay başkanı buna bir kılıftır başka bir şey değil.

Sarıkamışta yaptığı ile 1000 tane doğrusu gitmiştir

Öyle bilinir ama büyük çoğunluk tarafından, yanlış mı yanlış tabi. Damat olmasının faydası konusunda tam katılmıyorum ama damatlığının abartılma konusuna %103423 ile katılıyorum üstat.

O değil de senin her posrtunu görüşüm de Şevket Süreyya okuyasım geliyor.

Saydıklarını birer suçlama olarak hiç konuşmam. Tek bir netice koyuyorum ortaya: Başarısızlık.
Devlet-i Aliyye'de başarısızlığın bedeli açıktır; Kelle.
Batum'da bekleyip harbin sonucuna göre tekrar devleti yönetme ihtirası kahramanlık değildir.
Hayır o iftiradır bunu baba gündüzün babasının anılarında, kazım karabekirin hatıratlarında celal bayarın ben de yazdımında görebilirsin. başarısızlık ne? balkan harbinde çetelere mağlup olan orduyu 1.5 senede tüm dünyanın hayran kaldığı bir yapıya dönüştüren kim? kafkasya cephesi kazanıldı mı?

çanakkale cephesi kazanıldı mı?

galiçya cephesi kazanıldı mı?

iran cephesi kazanıldı mı?

ırak cephesi kazanıldı mı?

hicaz cephesi kazanıldı mı? 1918'de harp bitti tüm dünyada biz medineden 1919 sonunda çıktık :) O da hain padişahın baskısıyla

kazanılmayan tek cephe filistin cephesidir ve alman cephanesinin kesilmesidir.

Sarıkamışta yaptığı ile 1000 tane doğrusu gitmiştir
sarıkamış bir muharebe savaşın sonunda ruslardan abdulhamitin verdiği toprakları almadı mı? bugün sarıkamış nerenin toprağı? orası rus işgalindeydi kurtardık ve 90.000 şehit yalanı da ispatlandı. tüm gücümüz o kadar değil. rus kayıplarını toplasan bile etmiyor ki kaynaklarıyla inceleyin bu başlıkta yazdım.

Hayır o iftiradır bunu baba gündüzün babasının anılarında, kazım karabekirin hatıratlarında celal bayarın ben de yazdımında görebilirsin. başarısızlık ne? balkan harbinde çetelere mağlup olan orduyu 1.5 senede tüm dünyanın hayran kaldığı bir yapıya dönüştüren kim? kafkasya cephesi kazanıldı mı?

çanakkale cephesi kazanıldı mı?

galiçya cephesi kazanıldı mı?

iran cephesi kazanıldı mı?

ırak cephesi kazanıldı mı?

hicaz cephesi kazanıldı mı? 1918'de harp bitti tüm dünyada biz medineden 1919 sonunda çıktık :) O da hain padişahın baskısıyla

kazanılmayan tek cephe filistin cephesidir ve alman cephanesinin kesilmesidir.
İftira olan kısım hangisi Batum'da Sakarya Savaşı'nın sonucunu beklemesi mi?

sarıkamış bir muharebe savaşın sonunda ruslardan abdulhamitin verdiği toprakları almadı mı? bugün sarıkamış nerenin toprağı? orası rus işgalindeydi kurtardık ve 90.000 şehit yalanı da ispatlandı. tüm gücümüz o kadar değil. rus kayıplarını toplasan bile etmiyor ki kaynaklarıyla inceleyin bu başlıkta yazdım.

Geri almak için değil Almanlara yardım için yapıldı o harekat.

Öyle bilinir ama büyük çoğunluk tarafından, yanlış mı yanlış tabi. Damat olmasının faydası konusunda tam katılmıyorum ama damatlığının abartılma konusuna %103423 ile katılıyorum üstat.

O değil de senin her posrtunu görüşüm de Şevket Süreyya okuyasım geliyor.
Üstat bak ilginç bir durum şu an türkiyedeki mhp dahil tüm politik gruplar tüm tarihimiz boyunca enver paşayı sahiplenmez

ama atatürk-inönü-bayar gibi devletin kurucusu 3 cumhurbaşkanının kendisi hakkındaki görüşleri hep olumludur birer örnek veriyorum;

İsmet İnönü hatıralarında Enver Paşa için diyor ki; "Enver Paşa, şahsi meziyetleri ile iyi bir asker, iyi bir subay, iyi bir insan olarak, toplumun kusur olarak bildiği unsurlardan, insanın tasavvur edemeyeceği kadar nasibi olmayan bir tiptir. Asker vasıfları bakımından vazife sever, çalışkan ve korku nedir bilmez müstesna kahraman olarak, askerliğin aradığı ölçülerin en yukarı seviyesinde yer almıştır".

Atatürk ise ölüm haberini aldığında baba gündüzün babası kılıç aliye ağlayarak "Yiğit adamdı. Bir güneş gibi doğup bir güneş gibi battı. Gerisini tarihe bırakalım". demiştir.

Celal bayar ise ben de yazdım kitabında birinci ciltte şöyle der; "Enver ile çatışmaya giren bir daha onu terk edemez. Askere emrettiği her şeyi kendisi de yapan tarihte başka bir komutan olmamıştır".

Şimdi kendisiyle yaşayanlar böyle derken beyni solcular, islamcılar, liberaller tarafından 100 senedir yıkanmış kulaktan dolma bilgilerle konuşanlar mı evla???

İftira olan kısım hangisi Batum'da Sakarya Savaşı'nın sonucunu beklemesi mi?
Milli mücadeleye destek vermek başka başkomutan olmayı istemek başka bunu kazım karabekir hatıralarında kabul eder kendisi anadoluya sokturmamıştır zira enver paşanın atatürke yazdığı mektupları murat bardakçı yayınladı hiç öyle bir şey yok enver kitabını okuyabilirsiniz.

Geri almak için değil Almanlara yardım için yapıldı o harekat.
Almanların yanında değil ingilizlerin yanında savaşa girmeye çalıştı ingiliz düşmanlığına rağmen olmayınca meccbur girildi ayrıca almanlara yardım için değil kafkasyayı almak bu sayede rusyayı savaştan çıkartmaktı amaç ki çanakkalenin amacı da o o zaman çanakkaleyi de almanları yardım için mi yaptık yoksa ruslara yardımı kesmek için mi? tabii ki ruslara zarar verip savaştan çıkınca doğu cephesinde almanlar kazanmış oluyor ???? ne olacaktı başka?

Geri
Üst Alt