İstiklâl Harbi’nin Başında Enver Paşa Olsaydı Perişan Olmuştuk

Yazdıklarına bakıyorum da, hayret vericisin üstad. Hangi birini düzelteceğini şaşırıyor insan. @İsmail Enver

1. Dünya Savaşı tek kişinin kararıyla girilmiş bir savaştı.
Bırakın Padişah'ı, Sadrazam'ı, kabineyi; en yakın silah arkadaşları olan Talat ve Cemal Paşaların dahi haberi olmadı.

Hocası Hasan İzzet Paşa, Sarıkamış cephesi için bu mevsimde, bu şartlarda savaş olmaz demişti. Cevap olarak ise "eğer hocam olmasan seni asardım" diye çıkışmıştı.

Nasreddin Hoca gibi ya tutarsa kafasıyla hareket eden biriydi Enver Paşa.

Murat Bardakçı yazmış.

Şöyle diyor;

"Enver Paşa'nın Mustafa Kemal ile mukayesesi büyük hatadır! İyiniyetle yola çıktı ama yenildi! İstiklâl Harbi’nin başında Mustafa Kemal değil de Enver Paşa yahut İttihad ve Terakki’nin bir başka hayalperest mensubu bulunsa idi, perişan olmuştuk! Millî Mücadele hayal uğruna girişilen bir savaşa döner ve neticede Sevr’den de beter hâle gelirdik!"

Yazının tamamı burada

Habertürk yazarı Murat Bardakçı yazdı...

Güzel bir yazı kaleme alınmış. Enver ile ilgili aslında turancı değil islamcıdır başlıklı bir yazısı da vardı bardakçının. Şu kısım çok onem arz ediyor;

Paşa’nın Birinci Dünya Savaşı sonrasında gittiği mecburî sürgün sırasında kaleme aldığı mektuplarından nakledeceğim şu ifadeler de, düşüncesinin “Turan”değil “İslâm Devleti” olduğunu açık şekilde aksettirmektedir:

“…İngilizler dişleri sökülmüş yılan gibi sürünürken İslam kazanacak”, “…İngilizler’e karşı açtığım İslâm ihtilâl bayrağının altında bütün müslüman memleketleri toplayarak İngiliz aleyhinde çalışacaklarla, yani Bolşeviklerle birlikte mücadeleye devam fikrinden gittikçe hoşlanıyorum. İnşaallah bu da hem Müslümanlar’a hem memleketimize çare olacaktır”, “…Muvaffak olursak Türkiye, İran, Afganistan birliği vücut bulmuş olur. Bu suretle kuvvetli bir İslâm kitlesi hem İngilizler’e büyük bir darbe vurur, hem de Avrupa’nın altolması için Bolşevikler’in serbest kalmasına vesile olur. İnşaallah bunun hayata geçtiğini görerek seviniriz” ve “…Böyle sürüne sürüne, toprak odalarda duman içinde, maddeten ve senden uzak mânen, yalnız İslâmları kurtarmak teşebbüsüyle yaşıyorum”.

Balkan Savaşı sonrası darmadağın olan orduyu toplayan Enver Paşa, Teşkilatı Mahsus'u kuran Enver Paşa. . . Bu bilgiler ışığında "Enver Paşa olmasaydı perişan olmaz mıydık?" sorusunu sorabiliriz.

Balkan Savaşı sonrası darmadağın olan orduyu toplayan Enver Paşa, Teşkilatı Mahsus'u kuran Enver Paşa. . . Bu bilgiler ışığında "Enver Paşa olmasaydı perişan olmaz mıydık?" sorusunu sorabiliriz.

hesabina 10 bin tl yatmis gibi

Geri
Üst Alt