Kırmızı Gözlü 3 Cin Problemi

Ne alaka şimdi bu.

A , B ve Cnin birbirlerinden ölüm beklediğini düşünür ölmez demişsin. De işte A için iki ihtimal var, göz rengi ya kırmızı ya da kırmızı değil. Kendini kırmızı değil kabul edip olaylara B ve Cnin gözünden bakarsa B ve C nin birbirlerinin ölümünü bekleyeceğini düşünür ki burda Anın kırmızı renkte olmamasıın tek şartı da diğer ikisinin ölmesidir. Çünkü Aya göre B kendini kırmızı değil kabul edecek ve Cnin kendisinin kalan tek kırmızı olduğunu anlayacağını düşünecek, ki tam tersini C de B için bekleyecek. Yani 1. gün ölüm olmadığı taktirde cinler kendi göz renginin kırmızıdan başka bir şey olamayacağını anlar

Bu tip soruların çözümü her zaman aynı olur. Birinin yerine koyacaksın kendini ve diğer verilerinden kendini analiz edeceksin. Zamanı uazatacak ve hem kendin hem de diğerlerinin düşüncelerindeki değişiklkeri düşüneceksin.

Ve ne kadar genel bir kanıya ulaşılabilse de kişiden kişiye göre değişecek.

A , B ve Cnin birbirlerinden ölüm beklediğini düşünür ölmez demişsin. De işte A için iki ihtimal var, göz rengi ya kırmızı ya da kırmızı değil. Kendini kırmızı değil kabul edip olaylara B ve Cnin gözünden bakarsa B ve C nin birbirlerinin ölümünü bekleyeceğini düşünür ki burda Anın kırmızı renkte olmamasıın tek şartı da diğer ikisinin ölmesidir. Çünkü Aya göre B kendini kırmızı değil kabul edecek ve Cnin kendisinin kalan tek kırmızı olduğunu anlayacağını düşünecek, ki tam tersini C de B için bekleyecek. Yani 1. gün ölüm olmadığı taktirde cinler kendi göz renginin kırmızıdan başka bir şey olamayacağını anlar

Tamam ben de onu dedim hatalıymış gibi cevap yazmışsın.

sorunun cevabı kesindir cinler ölürler herkes eninde sonunda anlar:)

yav-he-he_477001.gif

Oha Serbay lan postu attığı anda laykladın adamı

Mantıksal olarak farklı sonuçlara gidilebilir ama nihayetinde soruyu hazırlayan kişinin beklediği cevap bellidir. Bu soruda hayır bir değişiklik olmaz cevabı beklenmediği açık.

Değişiklik olsa da başka sonuçlara ulaşabiliriz. 3.gün 3'ü de ölecek diye kesinlik olamaz, ihtimal olur. Ama "beklediği cevap belli" kısmına katılırım. Zaten demek istediğim de buydu.

Şey vardır ya meşhur onu düşün işte.

Adama gelip bu hafta seni idam edeceğiz ama hangi gün olacağından haberin olmayacak deniyor. Adam demek ki beni idam etmeyecekler diye seviniyor.

Bunun çözümü çok basittir mesela son günden başlayarak sürprizin mümkün olmadığını ispatlarsın. Ama bu teoriktir yani adamı gidip 2. gün ipe çekiverirler :D İlla bunu gerçek hayat uygulaması olarak görmemek lazım, mantık yürütme, beyin fırtınası.

Şey vardır ya meşhur onu düşün işte.

Adama gelip bu hafta seni idam edeceğiz ama hangi gün olacağından haberin olmayacak deniyor. Adam demek ki beni idam etmeyecekler diye seviniyor.

Bunun çözümü çok basittir mesela son günden başlayarak sürprizin mümkün olmadığını ispatlarsın. Ama bu teoriktir yani adamı gidip 2. gün ipe çekiverirler :D İlla bunu gerçek hayat uygulaması olarak görmemek lazım, mantık yürütme, beyin fırtınası.

Ben cevaba zaten yanlış demiyorum :) ama cevabı verenler de psikoloji işte diyerek savunuyor cevabı. Psikoloji işteyse sorunun cevabı yok. Ekşi'de de biri cinler çok zeki varlıklar, tabii böyle düşünürler diye savunmuş. :D

Olayın çözümü tek olmayabilir. Sorunun çözümü tek. Soru bu, bilmece yani. Gerçekten arkadaşın başına böyle bir olay gelmiş de soruyor olsa tamam ama bu soruların yapısı bellidir. Düşündürme yöntemi bellidir.

gün 2:

cin 3: kimse olmedi. demekki kirmizi gozlu sayisi birden fazla. cunku bir tane olsaydi baktigi kimsede kirmizi goz goremedigi icin intihar ederdi. e ben bunu zaten biliyorum. cunku cin 2 ve cin 1 kirmizi goze sahipler. eh, herkes kirmizi gozlu sayisinin en az 2 oldugunu anlamis durumda. o yuzden cin 2 ve cin 1 intihar edecek. cunku bana baktiklarinda beyaz goz gorup birbirlerine baktiklarindaysa sadece 1 tane kirmizi gozlu gormus olacaklar. digerinin kendisi oldugunu anlayacaklar.

sonuc: herkes diger iki cinin intihar etmesini bekler ve kimse olmez.

Bu saptama yanlış.

Her bir cin şöyle düşünür.

Ben beyaz gözlüyüm diğer ikisi kırmızı gözlü. Diğer iki cinden birisi bize baktığında bir beyaz, bir de kırmızı gözlü cin görüyor.

Onlar tek bir cinin kırmızı gözlü olduğunu sanıyorlar ama aslında ikisi de kırmızı gözlü. Neyse ben ses etmeyim de zıbarıp gitmesinler.

Ve her bir cin böyle düşüneceği için mutlu mesut yaşayıp giderler.

Geri
Üst Alt