- 16 Haziran 2010
- 204.110
- 156.211
- 6.838
Türkiye'nin FIFA kokartlı 4 kadın hakemi Melis Özçiğdem, Cansu Tiryaki, Neslihan Muratdağı ve Gamze Durmuş Pakkan'ı bir araya getirdi. Öğretmen, spor eğitimcisi, sosyolog ve eski futbolcu olan 4 isim, erkek egemen hakemlik mesleğinde "Biz de varız" diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundular...
Öğretmen, spor eğitimcisi, sosyolog ve eski futbolcu olan 4 kadının ortak özelliği göğüslerine taktıkları FIFA kokartı… Erkek egemen hakemlik mesleğinde 'Biz de varız' diyorlar. Hakem hatalarının had safhaya çıktığı, 'Maçları yabancı hakemler yönetsin' tartışmalarının bitmediği son günlerde iddialarını ortaya koyuyorlar: "Hakem aramanıza gerek yok, biz buradayız."
İşte Türkiye'nin FIFA kokartlı 4 kadın hakemin SABAH Spor aracılığıyla verdikleri mesajlar...
- 7. haftada Süper Lig'de 4. hakem olarak görevlendirildiniz. Neler yaşadınız. Orta hakem olarak da görür müyüz?
NESLİHAN MURATDAĞI: Galatasaray-Konyaspor müsabakasında dördüncü hakemdim. Karşılaşma sonrası birçok kadından duygu dolu mesajlar aldım. 'Sizi izlerken çok duygulandım. Gözyaşlarımı tutamadım.' şeklinde. Dünya Kupası'nda kadın hakemin görev alması da bizler için artıydı. Günü geldiğinde Süper Lig'de görev yapacağıma inanıyorum.
GAMZE DURMUŞ PAKKAN: İlk çıktığım Süper Lig maçında daha heyecanlıydım. Bu ilk değildi bizim için ama tabii ki büyük takımların maçına çıktığımız zaman heyecan vardı. Maçın öyküsüne bağlı kulübeler daha hareketli oluyor. İtalya Serie A'da, Fransa'da oldu. Türkiye'de neden olmasın? Önemli olan oraya hazır çıkmak. Tecrübe kazanarak bir gün oraları görebileceğimize inanıyorum.
CANSU TİRYAKİ: Fenerbahçe-Alanya maçında görev almıştım. Hüseyin Göçek ile birlikte saha kontrolü yapmaya girmiştik. Her tribüne yaklaştığımızda büyük bir alkış kopuyordu, taraftarlar alkışlıyordu. Hüseyin hoca bana 'bak bu alkışlar senin için' dedi. 'Neden' diye sorduğumda 'artık kadın hakem görmek istiyorlar' dedi. Ve ben o an şunu düşündüm; kamuoyu artık kadınlara önem veriyor, onları sahada görmek istiyor. Bizler de kendimizi buna hazırlıyoruz. En yakın hedefimiz oralarda maç yönetmek. İnşallah bu hayalimizi gerçekleştiririz.
MELİS ÖZÇİĞDEM: Bir hakem sahada olmak ister. Sadece 4. hakemlik bizi mutlu etmiyor. Süper Lig'de 4. hakem olarak çıktığımız maçta çok güzel tepkiler aldık. Yönetim inanılmaz mutluydu, çime bastığımız anda da yöneticiler, hocalar, futbolcular daha ölçülü ve kelimelerini seçerek kullandılar. Bu, Süper Lig'deki kenar yönetimleri de olumlu yönde etkiledi diye düşünüyorum. Zaten amaç da oydu.
"FENERBAHÇE-GALATASARAY DERBİSİ YÖNETMEYİ İSTİYORUM"
- En çok hangi maçı ya da hangi futbolcuların maçını yönetmek istersiniz?
ÖZÇİĞDEM: Belli bir takım ve oyuncu kriterim yok. İmkân olsa El Clasico olabilir. Hakem olarak olmasa da VAR hakemi olarak bir olimpiyatta yer almak, büyük turnuvada bulunmak hedefim. Fenerbahçe- Galatasaray derbisi de çok büyük, onu da yönetmek isterdim.
PAKKAN: Şampiyonlar Ligi ya da Dünya Kupası organizasyonu isterdim. İngiltere Ligi'nde de futbol ortamı harika.
MURATDAĞI: Hayallerim hep sınırsız… Türkiye'de derbi, uluslararası alanda da Dünya Kupası maçı.
TİRYAKİ: Dünya Kupası finalinde düdük çalma hayalim var.