Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

Bugun balkan ulkelerinde oyle bisey yok ama hatta 600 yillik osmanlidan kulturel anlamda pek etkilenmis gozukmuyorlar arnavut ve bosnaklarin musluman olmasi disinda.

o devlet politikasi ile alakali. 80 senelik rus hakimiyetinde kalan asyali turki cumhuriyetleri hun devletini bile bilmiyor, ruscayi anadili gibi konusuyolar. rus gibi yasiyolar. ulkelerindeki caddeler rus alfabeli tabelalarla dolu.

kuzey afrikadaki arap ulkeleride ayni sekilde. hic bi insan turkce bilmezken fransizcayi herkes anadili gibi konusur. asimile politikasini sert bi sekilde uygularsan olur. hosgoru adi altinda halkin vergisinden yararlanirsan, kimseye bu konuda baski yapmazsan sadece o bolgenin topragi sende kalir fazla bi kultur, din, dil asilamazsin.

Bu nasıl bi cahilliktir?Osmanlı resmi ve burokrasi dili herzaman Türkçedir devletin kurulusundan beri buna özen gösterilmiştir.Ordan burdan duyduklarımızı sallamayalım bişey biliyormus gibi.

Farsçanın tıpkısı olan osmanlıca'yı türkçe olarak kabul ediyorsan haklısın.

Bugun balkan ulkelerinde oyle bisey yok ama hatta 600 yillik osmanlidan kulturel anlamda pek etkilenmis gozukmuyorlar arnavut ve bosnaklarin musluman olmasi disinda.

Ben zaten Göç'ten bahsettim, Osmanlı balkanları fethetti lakin oralarda ki çoğunluk hep oraların yerlisi oldu ve çoğu zaman kendi milletlerinden olan bir Osmanlı'nın atadığı bir kukla hükümdar tarafından yönetildiler, ama büyük Türk göçün'de bunun tersi oldu zaten apayrı konular ama kültürel anlamda etkilenmediklerine katılmıyorum, evet dediğin gibi sadece Boşnaklar din değiştirdi ama sadece din olarak bakmamak lazım bence, bilmiyorum Yunanlılarla münasebetin oldu mu lakin bize inanılmaz derecede benziyorlar, farkında değiller veya kabul edemiyorlar ama ciddi biçimde kültürel asimilasyona uğramışlar.

Bu ne yahu gagavizca bile daha iyi korunmus babam bulgaristan turku orda guvey derler ruzgarada yel derler bide onlarin turkcesiyle dalga gecerler.

bi azeri konustugu zaman bize komik gelir mesela. turkcede ediyorum diye bisey olmaz. ederem denir. turkiye turkcesi oldukca kibar, ozturkcenin cok uzaginda bi dil. azeri turkcesi ozturkceye daha yakin ama biz turkiye turkleri olarak komik buluyoruz o dili nedense

daha bi cok kelime var ve hepsi farsca. dusman kelimesi mesela buda farsca.

nPa3Za.png

mlaWYy.png

"Türk Oğuz beyleri, milleti, işitin! Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe Türk milleti, ilini töreni kim bozabilecek idi?"

bide beni sinir eden, ruslar gibi kendi alfabemiz varmis zamaninda onu birakip baska alfabelere gecmisiz

bizim dile en cok benzeyen gagavuz turkcesi birde kirim turkcesi, vikipedide biseyler yazdigim zaman bu iki dili anlayabiliyom

Ben zaten Göç'ten bahsettim, Osmanlı balkanları fethetti lakin oralarda ki çoğunluk hep oraların yerlisi oldu ve çoğu zaman kendi milletlerinden olan bir Osmanlı'nın atadığı bir kukla hükümdar tarafından yönetildiler, ama büyük Türk göçün'de bunun tersi oldu zaten apayrı konular ama kültürel anlamda etkilenmediklerine katılmıyorum, evet dediğin gibi sadece Boşnaklar din değiştirdi ama sadece din olarak bakmamak lazım bence, bilmiyorum Yunanlılarla münasebetin oldu mu lakin bize inanılmaz derecede benziyorlar, farkında değiller veya kabul edemiyorlar ama ciddi biçimde kültürel asimilasyona uğramışlar.

Güya Büyük Roma İmparatorluğunun devamılar kebap bizim baklava bizim diye geziyorlar.Tamamen asimile olmuşlar.Sadece kültürel değil genetik olarakta.

Ben zaten Göç'ten bahsettim, Osmanlı balkanları fethetti lakin oralarda ki çoğunluk hep oraların yerlisi oldu ve çoğu zaman kendi milletlerinden olan bir Osmanlı'nın atadığı bir kukla hükümdar tarafından yönetildiler, ama büyük Türk göçün'de bunun tersi oldu zaten apayrı konular ama kültürel anlamda etkilenmediklerine katılmıyorum, evet dediğin gibi sadece Boşnaklar din değiştirdi ama sadece din olarak bakmamak lazım bence, bilmiyorum Yunanlılarla münasebetin oldu mu bilmiyorum lakin bize inanılmaz derecede benziyorlar, farkında değiller veya kabul edemiyorlar ama ciddi biçimde kültürel asimilasyona uğramışlar.

Benziyolar derken yunanlilarin asli zaten oyle sarisin bir irk degiller zaten hafif slav karisimlari haric. Gerci slavlarin aslida sarisin degil onlarida bozan kipcak turkleri ve hunlar. Kipcak turkleri anlami sarisin turkler bugun kirimlilar,gagavuzlar ve balkan turklerinin cogunlugu kipcak turkudur. Bir ilginc not daha tolkien elf irkini yaratirken kipcaklardan etkilenip yaratmis sarisin mavi gozlu uzun boylu ve at ustunde hizli ok kullanan bir halk oldugundan elfleri onlardan ilham alarak yaratmis. Hepimiz elfiz:D

Farsçanın tıpkısı olan osmanlıca'yı türkçe olarak kabul ediyorsan haklısın.

Saçma bilmediginiz konular hakkında ahkam kesmeyin bence.Farsi dilinin en net etkiledigi yer edebiyattır Osmanlı da misal divan edebiyatı.Onlarda sizi ilgilendiren bişey degil zaten üst kademe,elit Osmanlıların uğraştıgı bişey özel ilgin varsa bilirsin.Şuan yazdıgın yazılarda bile arapca,farsca,fransızca kelimeler var bu gayet normal bişeydir dil evrimi içinde sen kavram üretemiyorsan üretilmiş olanları kullanırsın Cografyan içinde.Biz de göçebe toplum oldugumuzdan butür kavramlar,isimler,kelimeler gelişmemiştir Araplar da ve Farslar da ise mevcuttur.Deniz ürünlerinin genelde Rumi dil olmasıyla bunların hiçbir farkı yok.Bi kelime senin diline giriyorsa o kelime senindir Osmanlı icinde böyledir o kelimeler üstünden başka kelimelerı yine biz türetmişizdir.Osmanlı Türkçeyi diretmese devlet içinde bugün kimse Türkçe konusmazdı bu Cografya da yatın kalkın dua edin, saf Türkçe falan filan diye hayal aleminde yüzeceginize.

bizansta kurtler varmis, hatta 1071'de savasa girmeden once Alparslan once istihbarat yollar dogu anadoluya. 5.000 civarinda kurt suvarisi ile anlasilir.

daha sonra ordu ile anadoluya girerken onceden anlastiklari 5.000 civari kurt suvarisinide ordusuna katar alparslan. kurtler ve araplar bizansin iskencesinden bikmis bu nedenle gonullu olarak alparslanin ordusuna giren muslumanlar olmustur. yuz yillarca araplarin yikamadigi asil bizansi bi kac yilda tepelemistir

At ve kürt olayini sen karistiriyorsun renktas, o sözde 5 bin kürt atlisi aslinda bir kürt ihanetidir.

"Kürtler savaştan önce 5000 atlı asker göndereceğiz demelerine rağmen 5 kişi dahi gelmediler."

Gazi Ahmet Muhtar Paşa | 93 Harbi Doğu Cephesi Komutanı

Osmanlıda hiçbir resmi belgede türkçe bir kelime bile yoktur ta ki 1870'e kadar.Konuşma dilinde azınlık dili gibidir türkçe yer yer konuşulur.Farsça ağırlıklı bir dil konuşulur.

Türk-Islam Eserleri Müzesi var Fatih'te, 15. yy. Osmanli dan kalma Kuran var orada, Allah yerine Tangri kullanilmistir. O dönem Kuran'da bile Türkce kullanilmissa sarayda da tabiki Türkce konusulmustur.

Saçma bilmediginiz konular hakkında ahkam kesmeyin bence.Farsi dilinin en net etkiledigi yer edebiyattır Osmanlı da misal divan edebiyatı.Onlarda sizi ilgilendiren bişey degil zaten üst kademe,elit Osmanlıların uğraştıgı bişey özel ilgin varsa bilirsin.Şuan yazdıgın yazılarda bile arapca,farsca,fransızca kelimeler var bu gayet normal bişeydir dil evrimi içinde sen kavram üretemiyorsan üretilmiş olanları kullanırsın Cografyan içinde.Biz de göçebe toplum oldugumuzdan butür kavramlar,isimler,kelimeler gelişmemiştir Araplar da ve Farslar da ise mevcuttur.Deniz ürünlerinin genelde Rumi dil olmasıyla bunların hiçbir farkı yok.Bi kelime senin diline giriyorsa o kelime senindir Osmanlı icinde böyledir o kelimeler üstünden başka kelimelerı yine biz türetmişizdir.Osmanlı Türkçeyi diretmese devlet içinde bugün kimse Türkçe konusmazdı bu Cografya da yatın kalkın dua edin, saf Türkçe falan filan diye hayal aleminde yüzeceginize.

trde zaten hersey oldugu gibi tarihte yanlis ogretiliyo. ben bi tarih olayini hem turk hemde avrupa bazende bulursam asyali yazarlardan okuyom.

fransiz ya da alman yazarin osmanli tarihi kitabindan okudugumda diyelimki varna savasinda osmanli kuvvetleri 30.000 hacli kuvvetleri 45.000 diyor

bizim turk kitaplari gerek okul, gerekse tarih kitaplarinda osmanli kuvvetleri 20.000 haclilar 70.000 yaziyor.

baska ne var, mesela altinordu devletini turk devleti olarak okuturlar, ama yabanci kaynaklardan okudugumda turkic-mongolic olarak geciyordu. kaynagin derinliklerine kadar girdigimdede, devletin mogol devleti olarak kuruldugunu fakat yillar gectikten sonra turklestiginden bahsediyolar. Sorsan devletin kurucusu Batuhan, he tamam bu turk devleti derler.

Selcuklulara baktigimiz vakit, Turkic-Persian diye gecer. yani kurulan devletlerin bir cogu ortak devletler. selcuklularin fars kulturunden etkilenmesi dogal cunku devlet fars-turk devleti. beraber karma bi halk olusturuyolar ve onlarin kulturleri, dilleri birbirlerine tamamen giriyor. devlet yikilip yeni bi tane kuruldugundada o kultur ile devam ediyor. selcuklu-osmanli-turkiye zincirlemeside boyle. suanki kulturumuzde ve dilimizde osmanlinin devami niteliginde olup hala fars kulturunden izler tasimaktayiz. Yasam tarzimiz her ne kadar onlarinki gibi olmasada dilimiz ve kendimizin sandigi bazi gelenekler onlara ait.

siz kiziyorsunuz mesela yunanlilar donere kebaba, dolmaya sahip ciktiginda, fakat o insanlarin atalariyla bizimkiler yuz yillar boyunca komsu olmus. beraber yemekler yapip kulturel etkilesimde bulunup karma bi millet olmuslar. devletleri bagimsizlik kazandiginda ise yuzyillar sonra, ninelerinin yaptigi dolmayi kendilerinin sanmislar. olay bu kadar basit aslinda :D

At ve kürt olayini sen karistiriyorsun renktas, o sözde 5 bin kürt atlisi aslinda bir kürt ihanetidir.

"Kürtler savaştan önce 5000 atlı asker göndereceğiz demelerine rağmen 5 kişi dahi gelmediler."

Türk-Islam Eserleri Müzesi var Fatih'te, 15. yy. Osmanli dan kalma Kuran var orada, Allah yerine Tangri kullanilmistir. O dönem Kuran'da bile Türkce kullanilmissa sarayda da tabiki Türkce konusulmustur.

cok sevdigim bi kitap var, alparslan ve malazgirt destani. onu okumani tavsiye ederim. 93 harbi cok sonra olan bisey ve osmanlilarin girdigi bi savas. benim kitap ise 1071'i ve selcuklulari bilhassa alparslani anlatiyor. sevdigi kadina kadar herseyi anlatmis

Osmanlıda hiçbir resmi belgede türkçe bir kelime bile yoktur ta ki 1870'e kadar.Konuşma dilinde azınlık dili gibidir türkçe yer yer konuşulur.Farsça ağırlıklı bir dil konuşulur.

Kardeşim bi kavram karmaşası var , alfabe ile karıştırdın sanırım. Türkçe kelime olmaz olur mu hiç... Hatta daha ileri gideyim bizzat Fatih Sultan Mehmet'in uygur alfabesiyle el yazısı bile var, tabi ki bu özelde ele alınacak bir şey genellememek lazım.

bi azeri konustugu zaman bize komik gelir mesela. turkcede ediyorum diye bisey olmaz. ederem denir. turkiye turkcesi oldukca kibar, ozturkcenin cok uzaginda bi dil. azeri turkcesi ozturkceye daha yakin ama biz turkiye turkleri olarak komik buluyoruz o dili nedense

daha bi cok kelime var ve hepsi farsca. dusman kelimesi mesela buda farsca.

nPa3Za.png

mlaWYy.png

"Türk Oğuz beyleri, milleti, işitin! Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe Türk milleti, ilini töreni kim bozabilecek idi?"

bide beni sinir eden, ruslar gibi kendi alfabemiz varmis zamaninda onu birakip baska alfabelere gecmisiz

bizim dile en cok benzeyen gagavuz turkcesi birde kirim turkcesi, vikipedide biseyler yazdigim zaman bu iki dili anlayabiliyom

Aynen japon ve rus alfabesin karisimi gibi bisey orhun yazitlarindaki alfabe cokta guzel. Hele ortaasyadaki soydaslarimiz rus baskisindan kurtulsun bizde icimizdeki orumcek cihatcilardan kurtulalim buyuk turanya kuruldugunda ilk is ozumuze donmek olsun. asina ananin cocuklariyiz biz...

cok sevdigim bi kitap var, alparslan ve malazgirt destani. onu okumani tavsiye ederim. 93 harbi cok sonra olan bisey ve osmanlilarin girdigi bi savas. benim kitap ise 1071'i ve selcuklulari bilhassa alparslani anlatiyor. sevdigi kadina kadar herseyi anlatmis

Iyidi renktas, o bir roman. Yazar kendi hayal gücünü kullanarak olaylari hep kendi kafasina göre süslemistir. Zaten Malazgirt destani Millet olarak hep baris ve kardeslik gibi algilaniyor, hep masumlastirmaya birilerine yaranmaya calisiyorlar, oysaki standart bir Türk isgali, savas arzusudur bizim Anadoluya gelmemiz.

Iyidi renktas, o bir roman. Yazar kendi hayal gücünü kullanarak olaylari hep kendi kafasina göre süslemistir. Zaten Malazgirt destani Millet olarak hep baris ve kardeslik gibi algilaniyor, hep masumlastirmaya birilerine yaranmaya calisiyorlar, oysaki standart bir Türk isgali, savas arzusudur bizim Anadoluya gelmemiz.

ha evet roman, biraz fantastik ama tarihsel cizgiden pek cikilmamis. kendi suslemis cumleleri

Benim saf türkçe gibi bir hayalim yok,kullandığımız dilden gayet memnunum onu belirtiyim.

Dil açısından osmanlı türkçesi dediğimiz dili ben daha çok farsça,arapça'ya yakın bulduğumu belirtiyim,elbette şuan dilimizde de oldukça etkisi görülmektedir farsça,arapça,fransızca ama bence osmanlı'da türkçe kullanılıyordu demek doğru olmaz.

Benim söylemek istediğim asıl nokta osmanlı kendini türk saymadı yüzyıllarca o yüzdende türkçe bir padişah ismi yoktur(orhan hariç) .

Osmanlının en önemli tarihçisi kabul edilen Naima, Türkler hakkında şu benzetme terimleri kullanır:

Türk-i bed-lika (çirkin yüzlü Türk)

nadan Türk (cahil Türk)

eirak-i bi-idrak (hiçbir şey bilmeyen Türk)

Baki ‘nin Kanun Sultan Süleyman ‘a sunduğu şiirden;

”Her tac olmaz fahr-u fena ehline sertac

Türk ehlinüney hace başı biraz kabadır.”

“Her taç yoksulluk ve yokluk ehline baş tacı olmaz.

Ey Hoca, Türk toplumundan olanın başı kabadır, sultan olma yeteneğinden yoksundur.”

Bunu hakaret olarak almamıştır Kanuni mesela,çunku türklük kavramını benimsememektedir.

Bunlari niye ornek gostermiyoz neoarapcilara ben tengriye allah demek zorunda degilim sonucta. ikiside ayni anlam ifade ediyorsa.

Benziyolar derken yunanlilarin asli zaten oyle sarisin bir irk degiller zaten hafif slav karisimlari haric. Gerci slavlarin aslida sarisin degil onlarida bozan kipcak turkleri ve hunlar. Kipcak turkleri anlami sarisin turkler bugun kirimlilar,gagavuzlar ve balkan turklerinin cogunlugu kipcak turkudur. Bir ilginc not daha tolkien elf irkini yaratirken kipcaklardan etkilenip yaratmis sarisin mavi gozlu uzun boylu ve at ustunde hizli ok kullanan bir halk oldugundan elfleri onlardan ilham alarak yaratmis. Hepimiz elfiz:D

Konuyla alakası yok ama Sauron'u Hitler'den esinlenerek yaratmış diye bir şey duymuştum/izlemiştim, Elfleri kıpçaklar'dan esinlenerek yarattığına göre Tolkien'in içinde Türk düşmanlığı yokmuş demek ki :D ork'ları kimden feyz alarak yarattı acaba merak ettim şimdi... Aslında aklıma bir şey geldi de yazarsam kavga çıkar şimdi

Bunlari niye ornek gostermiyoz neoarapcilara ben tengriye allah demek zorunda degilim sonucta. ikiside ayni anlam ifade ediyorsa.

gecen bi tartisma oldu bi akliyla tartistik bu konuyu

istersem ingilizce dua ederim, istersem fransizca ederim. ana dilimde dua etmek ya da arapca dua etmek gibi bi mecburiyetim yok dedim. istersem my god diye baslarim duama istersem tanrim diye.

yok dedi tanri putta allah yukardadir falan fistan bildigin ayni tirt muhabbet. tabi dururmuyum verdim ayari.

siz degilmisiniz dedim onemli olan niyettir diyen, benim niyetim dua etmek ve ekledim :D tanri genel allah ozel bi kavram. insan genel ahmet ozel bi varlik dedim. mesela tanri bi sehpa, gunes olabilir neye taparsan odur. senin taptigin varlik allahsa tanrinda o olur dedim. LIKE atmis ama cevap yazamamisti xD

Kardeşim bi kavram karmaşası var , alfabe ile karıştırdın sanırım. Türkçe kelime olmaz olur mu hiç... Hatta daha ileri gideyim bizzat Fatih Sultan Mehmet'in uygur alfabesiyle el yazısı bile var, tabi ki bu özelde ele alınacak bir şey genellememek lazım.

Üstadım anlıyorum sizin bakış açınızda haklısınız,benim bahsettiğim türkçe osmanlıca değil,osmanlı türkçesi dersek orda haklısınız litaratüre göre.

Konuyla alakası yok ama Sauron'u Hitler'den esinlenerek yaratmış diye bir şey duymuştum/izlemiştim, Elfleri kıpçaklar'dan esinlenerek yarattığına göre Tolkien'in içinde Türk düşmanlığı yokmuş demek ki :D ork'ları kimden feyz alarak yarattı acaba merak ettim şimdi... Aslında aklıma bir şey geldi de yazarsam kavga çıkar şimdi

Aman aman humenik modlar acimaz renkdas:D

Geri
Üst Alt